SEMNE DE ALZHEIMER? - Basescu i-a certat pe judecatorii de la Inalta Curte ca trimit dosarele de coruptie inapoi la DNA pentru ca o hartie nu a fost semnata corespunzator, uitand ca exact la fel a scapat in 2005 de dosarul Flota
Iesit la rampa pentru a comenta Raportul pe Justitie al CE, presedintele Romaniei Traian Basescu a atacat „o parte a presei” care, in opinia sa, ar minti atunci cand afirma ca anumite institutii, cum ar fi DNA, Parchetul General, DGA si ANI fac dosare la comanda politica. De asemenea, presedintele Basescu a sustinut ca aceste institutii sunt singurele care au demonstrat ca sunt autonome, si ca nu fac dosare la comanda, spre deosebire de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care “ezita” inca sa faca acest lucru. In timpul pledoariei sale, Basescu a vrut sa dea un exemplu despre cum judecatorii instantei supreme se folosesc de orice chichita pentru a trimite un dosar inapoi la procurori, eventual dupa ce cauza a fost mai multi ani pe rolul instantei: ”dupa ce tii dosarul 3 ani la ICCJ, il trimiti inapoi la DNA doar pentru ca nu s-a semnat o hartie, impingand pana spre termenul de prescriptie” a exemplificat seful statului, omitand desigur sa spuna ca exact acelasi lucru s-a intamplat in cazul lui, in dosarul in care el a fost inculpat pentru disparitia “Flotei”, care a fost intors la DNA pentru o banala semnatura, iar acolo, la “institutia independenta si autonoma”, a murit prin prescriptie!
Basescu: “Institutiile care conving sunt DNA, Parchetul General, DGA si ANI”
Presedintele a spus, la inceputul discursului sau, ca raportul de tara este unul corect, care arata si progresele Romaniei, dar care impune si 18 obiective pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca pana la urmatorul raport. Basescu a precizat ca sustine “fara rezerve” pozitia Comisiei Europene fata de progresele pe care le-au inregistrat DNA, ANI, Parchetul General, dar impartaseste si pozitia Comisiei fata de criticile aduse Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii. In ceea ce priveste laudarea Guvernului pentru actiunile sale de implementare a noii legislatii in domeniul justitiei, Basescu a precizat ca Executivul a facut toate eforturile posibile pentru adoptarea noii legislatii, dar a mentionat ca Executivul nu ar fi putut trece nici Codurile, nici legea micii reforme daca nu ar fi existat o majoritate parlamentara care sa sustina asumarile. Ca atare, Basescu a precizat ca nu impartaseste opinia Comisiei, care critica Parlamentul pentru ca, in mai multe cazuri de coruptie, a incetinit sau oprit anchetele. “Raportul arata progresele si stabileste 18 obiective pe care ar trebui sa le indeplinim pana la raportul de anul viitor, pentru a putea discuta despre ridicarea mecanismului de cooperare si verificare”.
Basescu catre jurnalistii critici cu DNA, Parchetul General si ANI: “toata incercarea dvs de a decredibiliza aceste institutii nu face decat sa va penibilizeze”
In mijlocul discursului care parea initial a fi unul ponderat, presedintele Basescu s-a rastit la o parte din presa: “Nici parte din presa nu mai poate minti la nesfarsit. Tot spuneti ca se fac dosare la comanda politica la DNA, ANI si la Parchetul General. Institutiile de care vorbiti nu mai sunt cele din 2004, functioneaza autonom si toata incercarea dumneavoastra de discreditare nu face decat sa va penibilizeze. Nu va mai crede nimeni, nici macar Comisia Europeana, care lauda tocmai institutiiile pe care le desfiintati dvs. Institutiile pe care le-am enumerat aici au devenit autonome, si au un singur stapan, legea. Altele intarzie sa fie autonome, ezita, Inalta Curte si CSM-ul, desi s-au facut schimbari acolo, nu sunt convingatoare. Principalul mesaj este ca Romania a inceput sa aiba institutii autonome, care nu intreaba pe nimeni cand sa inchida sau cand sa deschida un dosar. Judecatorii de la Inalta Curte trebuie sa inteleagea ca nu presedintele le cere eficientizarea functionarii instantelor, nu primul-ministru, ci este un obiectiv obligatoriu pentru 2012. Raportul reclama acordarea nejustificata a unui mare numar de termene pentru ca dosarele sa ajunga la prescriptie.” In aceasta privinta, presedintele le-a cerut judecatorilor de la Inalta Curte sa scoata din calculul termenului de prescriptie timpul in care anumite dosare au stat la Curtea Constitutionala.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ilarion
21 July 2011 06:58
+2
# DOREL
21 July 2011 09:00
+3
# DAR DE CE
21 July 2011 09:12
+4
# Tzundrea
21 July 2011 09:45
+4
# Tzundrea
21 July 2011 09:50
+2
# Tzundrea
21 July 2011 10:33
+2
# Catalin Racaceanu
21 July 2011 11:44
+2