19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SLUGARNICIA UCIDE – Ca sa-l scape pe seful CSM Bogdan Mateescu, Inspectia Judiciara a aruncat in aer dosarul magistratilor activisti. Solutia din scandalul “Slugarete” le pica manusa judecatorilor #rezist trimisi in judecata disciplinara pentru discutiile de pe forumuri: “Avand in vedere natura privata a grupului de discutii, afirmatiile nu pot fi de natura sa influenteze opinia publica negativ cu privire la prestigiul justitiei”. Cum poate fi totusi privat un grup cu mii de membri? (Rezolutia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 February 2022 16:53
Vizualizari: 4602

Ca sa il scape pe seful CSM Bogdan Mateescu in scandalul “Slugarete”, Inspectia Judiciara condusa de Lucian Netejoru (foto) a aruncat in aer dosarul judecatorilor activisti trimisi in judecata pentru discutiile de pe un forum al magistratilor in care erau “injurati” alti colegi de-ai lor, politicieni si ziaristi (click aici pentru a citi). Adica un caz similar cu cel al lui Bogdan Mateescu, ale carui postari de pe diverse formuri, postari in care ironiza si ataca magistrati si politicieni, au fost publicate pe un blog creat special pentru el: slugarete.wordpress.com.


 

Inspectia Judiciara a vulnerabilizat grav dosarul disciplinar al judecatorilor #rezist Dragos Calin, Cristi Vasilica Danilet, Alina Gioroceanu, Anca Codreanu si Laurentiu Grecu, aflat in acest moment pe rolul Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Inainte de a prezenta cazul, subliniem ca este departe de noi gandul de a-i apara pe cei cinci magistrati de mai sus. Dimpotriva, consideram ca cel putin doi dintre ei trebuiau de mai multa vreme sanctionati disciplinar si dati afara din magistratura pentru actiunile lor din ultimii ani, unele cu caracter politic din punctul nostru de vedere. Si aici amintim doar iesirile in strada prin care judecatorii activisti contestau legi pe care aveau obligatia sa le respecte si sa le aplice, si anume Legile Justitiei adoptate de regimul Dragnea.


Inspectoarea Mihaela Pasca l-a albit pe Mateescu invocand natura privata a grupului de discutii


Astfel, in rezolutia prin care a clasat lucrarea privindu-l pe presedintele CSM Bogdan Mateescu, deschisa la sesizarea fostei judecatoare Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi, inspectoarea Mihaela Pasca de la Inspectia Judiciara nu s-a multumit doar sa constate ca posibilele fapte comise de Mateescu ar fi fost prescrise, dar a decis ca niciun magistrat nu poate fi tras la raspundere disciplinara pentru discutii purtate pe un grup privat, daca nu exista vreun indiciu ca se doreste ca respectivele discutii sa devina publice (vezi facsimil 1). Practic, in viziunea inspectoarei Pasca, Bogdan Mateescu nu putea fi acuzat pentru niste postari pe care le-a facut intr-un grup privat, neavand nicio vina ca acestea au devenit apoi publice.


Iata motivarea inspectoarei Mihaela Pasca de la Inspectia Judiciara din dosarul “Slugarete” privind caracterul privat al grupului unde a postat Bogdan Mateescu (intreaga rezolutie este atasata la finalul articolului):


“Prin urmare, avand in vedere natura privata a grupului de discutii, termenii uzitati, specifici liberei dezbateri de idei, de absenta oricaror indicii care sa ne conduca la premisa existentei unei vointe de a muta astfel de discutii in spatiul public, consideram ca afirmatiile subiective exprimate de orice membru al grupului nu pot fi de natura sa influenteze opinia publica in mod negativ cu privire la prestigiul justitiei, evident, atat timp cat discutiile raman private”.

 


Judecatorii #rezist pot invoca precedentul Mateescu


Lucrurile ar putea fi interpretate fix in acest sens si in dosarul judecatorilor Dragos Calin, Cristi Vasilica Danilet, Alina Gioroceanu, Anca Codreanu si Laurentiu Grecu. Mai exact, fara sa facem vreo comparatie intre discutiile purtate de Bogdan Mateescu si cele purtate de magistratii activisti, si fara sa dam vreun verdict in legatura cu care dintre ele sunt mai grave sau mai nocive pentru prestigiul justitiei, este evident ca motivarea inspectoarei Mihaela Pasca de la Inspectia Judiciara le vine manusa lui Calin, Danilet, Gioroceanu, Codreanu si Grecu. Acestia pot forta o solutie de “achitare”, la CSM sau in instanta (in cazul in care vor fi sanctionati disciplinar si vor contesta hotararea), fix pe baza motivarii pe care inspectoarea Mihaela Pasca a gandit-o pentru a-l scapa pe Bogdan Mateescu de dosarul “Slugarete”, aparandu-se ca la randul lor au purtat discutii pe un grup privat.

Desigur, nu este obligatoriu ca solutia CSM sa fie identica cu cea a inspectoarei Mihaela Pasca, si nu este obligatioriu ca Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara sa respinga actiunea disciplinara din dosarul magistratilor #rezist pe motiv ca discutiile erau purtate intr-un grup privat. CSM nu si-a exprimat opinia deocamdata pe asemenea spete, iar cazul “Slugarete” nu a ajuns pe masa judecatorilor din Sectia disciplinara a Consiliului, fiind omorat inca din fasa de Inspectia Judiciara. Este posibil asadar ca motivarea inspectoarei Pasca sa fie una gresita (asa si este in opinia noastra), iar membrii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara sa considere ca un grup cu cateva sute sau mii de membri, asa cum este situatia formurilor judecatorilor, nu mai poate fi considerat un grup privat. Si, credem noi, aceasta este interpretarea corecta.

Niciun magistrat nu se poate ascunde de natura privata a unui grup cu sute sau mii de membri, pentru a se putea manifesta contrar statutului de judecator sau procuror, folosind un limbaj suburban sau plin de ironii la adresa colegilor sai, politicienilor, ziaristilor sau altor persoane. In acest context, absurda nu este trimiterea in judecata disciplinara a magistratilor activisti, ci inchiderea dosarului “Slugarete” cu motivarea de mai sus.


Oare Pasca stia ce e in dosarul “Slugarete”?


In alta ordine de idei, motivarea inspectoarei Mihaela Pasca este total rupta de realitate, in opinia noastra, avand in vedere ca apare ca aceasta nici nu ar fi cunoscut prea bine dosarul. Ne referim la faptul ca, dupa ce a decis ca discutiile de pe un grup privat nu afecteaza prestigiul justitiei, inspectoarea s-a apucat sa infiereze presa care a publicat postarile lui Bogdan Mateescu. Pasca sustine ca jurnalistii ar fi obtinut respectivele discutii, intr-un mod cu caracter “delictual”, si, atentie, invoca inclusiv violarea unor drepturi ale membrilor grupului (vezi facsimil 2). In realitate, presa nu a facut altceva decat sa preia dezvaluirile de pe blogul slugarete.wordpress.com, deci nu ziaristii au intrat in posesia lor, ci ele au fost publicate pe internet.


Iata pasajul din rezolutia inspectoarei Mihaela Pasca in care presa este acuzata de delict pe motiv ca a publicat postarile lui Bogdan Mateescu:


Caracterul delictual al modului de obtinere de catre presa al unor asemenea discutii, publicarea lor in mediul online, in conditiile in care era declarat caracterul privat al acestora, ridica serioase probleme asupra violarii unor drepturi ale membrilor grupului, dincolo de aspectele deontologice care au suscitat numeroase opinii”.

 


Prezentam intreaga rezolutie a inspectoarei Mihaela Pasca de la Inspectia Judiciar prin care a fost inchis dosarul “Slugarete”:

 


Comentarii

# Cetateanul date 6 February 2022 19:22 +137

Să scuzaț... dar chiar credea careva că #șefii la justițe vor păți oareșce? A ha... a ha ha... a ha ha ha

# santinela date 7 February 2022 07:36 +1

Si astia ? Putoarea a cuprins toate institutiile ( si cele de control) din magistratura ,r-ati ai dracului de nemernici,sta-va-ar in git purcoiul de bani pe care-l luati degeaba !

# nae din dealul feleacului date 7 February 2022 19:32 0

Cind asta se intimpla la garant,ce pretentii poti sa mai ai de la tara?

# bobiță date 8 February 2022 12:58 0

lucian netejoru, întotdeauna s-a gudulat pe lângă șefi. Era normal să fie sluga lui slugărete.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva