SOLIDARITATE IMPOTRIVA ABUZULUI CSM – Presedintele APR Constantin Sima reactioneaza dupa decizia prin care CSM a stabilit ca sefa AMR Gabriela Baltag a incalcat codul deontologic, cerandu-i demisia Liviei Stanciu: “Nu cred ca unui presedinte de asociatie profesionala i se poate interzice dreptul la libera exprimare... Deloc intamplator era atacata pentru participarea la un grup de lucru care vizeaza modificarea legislatiei penale... Participarea la un grup de lucru a devenit delict de opinie?”
Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima (foto dreapta), isi exprima convingerea ca unui presedinte de asociatiei profesionala nu i se poate interzice dreptul la libera exprimare si nu poate fi acuzat de incalcarea normele deontologice pentru ca a cerut demisia sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitie judecatoarea Livia Doina Stanciu. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto stanga), “un om de inalta probitate morala si profesionala, devotat in egala masura familiei, profesiei, colegilor, dar mai presus de orice, spiritului de dreptate”, taxata de CSM pentru ca si-a permis sa ii solicite Liviei Stanciu sa isi dea demisia dupa scandalul “Rarinca”.
Intr-un opinie transmisa Lumeajustitiei.ro, presedintele APR, Constantin Sima, isi manifesta regretul ca intr-o perioada in care se discuta intens despre libertatea de exprimare, Consiliul Superior al Magistraturii condus de judecatorul Mircea Aron are astfel de pozitii si decide sa o “faca vinovata” pe sefa AMR de incalcarea normelor deontologice.
Procurorul Constantin Sima afirma ca nu este deloc intamplator ca, inainte de decizia CSM, judecatoarea Gabriela Baltag a fost atacata pe motiv ca a participat la un grup de lucru organizat de ministrul Justitiei “care vizeaza modificarea legislatiei penale si nu legile justitiei cum gresit s-a inteles”.
“Sa intelegem ca participarea la un grup de lucru, care presupune exprimarea unor puncte de vedere ale unor practicieni ai dreptului, a devenit delict de opinie?”, se intreaba presedintele APR Constantin Sima.
Altfel, Constantin Sima s-a referit si la informatia aparuta in spatiul public, potrivit careia ar intentiona sa candideze la functia de Procuror General al Romaniei, precizand ca “nu am exprimat niciodata o astfel de intentie dupa respingerea candidaturii mele in anul 2012".
Prezentam in continuare punctul de vedere transmis de Constantin Sima redactiei Lumeajustitiei.ro:
"Imi exprim regretul profund ca in zilele in care mass-media a organizat o larga dezbatere pe tema libertatii de exprimare, cand ambasadorul SUA a declarat public ca nu doreste sub nicio forma ingradirea libertatii de exprimare, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca doamna judecator Gabriela Baltag se face vinovata de incalcarea normelor deontologice.
Din intreaga conduita de magistrat si presedinte de asociatie profesionala a rezultat ca doamna judecator Gabriela Baltag este un om de inalta probitate morala si profesionala, devotat in egala masura familiei, profesiei, colegilor, dar mai presus de orice, spiritului de dreptate.
Nu cred ca unui presedinte de asociatie profesionala i se poate interzice dreptul la libera exprimare.
Poate deloc intamplator, cu doar o zi inainte, doamna Gabriela Baltag era atacata impreuna cu alti membrii ai asociatiilor profesionale, intre care si subsemnatul, pentru participarea la un grup de lucru organizat de ministrul justitiei care vizeaza modificarea legislatiei penale si nu legile justitiei cum gresit s-a inteles.
Sa intelegem ca participarea la un grup de lucru, care presupune exprimarea unor puncte de vedere ale unor practicieni ai dreptului, a devenit delict de opinie?
S-a invocat faptul ca in 2012, cand am candidat pentru functia de procuror general, m-am exprimat laudativ la adresa fostului procuror general Nicolae Popovici si am exprimat intentia de a reforma Directia Nationala Anticoruptie.
In ceea ce il priveste pe Nicolae Popovici, o spun si acum, a fost bun manager, a recrutat si promovat exclusiv procurori bine pregatiti profesional si in vremea fostului regim a stiut sa fereasca institutia de abuzurile regimului.
In consecinta, dupa 1990, nimeni din conducerea fostei procuraturi nu a fost cercetat si trimis in judecata, si nici macar suspectat pentru vreo infractiune impotriva drepturilor si libertatilor persoanei.
Referitor la ideea reformarii Directiei Nationale Anticoruptie, orice candidat la o functie exprima necesitatea unei schimbari mai mult sau mai putin majore, asa cum si actuala conducere a facut numeroase schimbari in structura personalului. Sunt firesti!
In ceea ce ma priveste, nominalizarea intr-un asemenea context este legata de aparitia unui articol, cu circa o saptamana in urma, din care rezulta ca intentionez sa candidez la functia vacanta de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nu am exprimat niciodata o astfel de intentie dupa respingerea candidaturii mele in anul 2012.
Dar cred ca cei care doresc sa aiba acces la procedura de numire in aceasta functie nu trebuie descurajati de atacurile presei. Este dreptul presei sa exprime opinii cu privire la oportunitatea candidaturii lor, la onestitatea si profesionalismul lor, dar fara atacuri la persoana. Sa deprindem cu totii regulile exercitarii democratiei. Altfel nu avem nici o sansa".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Camp tactic
18 February 2016 14:09
+30
# unul din lumea cea mare
18 February 2016 18:46
+6
# Salvamar
18 February 2016 15:03
+17
# zn-zn
18 February 2016 15:18
+13
# LEO
18 February 2016 16:40
+20
# RUSHINE CSM
18 February 2016 18:55
+14
# poporul
19 February 2016 07:09
+8
# ceir
19 February 2016 17:47
+5