SPAGA DE LA EXAMENUL DE BACALAUREAT – Directoarea Liceului Dimitrie Bolintin, Costica Varzaru, a fost arestata pentru trafic de influenta. Procuroarea Ileana Mocioaca de la Parchetul Tribunalului Bucuresti: “Exista riscul ca un elev care a fraudat exemenul prin cumpararea influentei sa fie declarat admis la o facultate in defavoarea celui care a promovat in mod legal examenul”. Mita era dosita in sutien, reviste sau pachete de servetele si tigari (Referatul)
Tribunalul Bucuresti a dispus marti seara, 2 iulie 2013, arestarea preventiva a directoarei liceului Dimitrie Bolintineanu din Capitala, profesoara Costica Varzaru (foto), pentru trafic de influenta, acuzata ca a cerut bani de la elevi pentru a aranja ca acestia sa promoveze examenul de bacalaureat. Procuroarea Ileana Adina Mocioaca de la Parchetul Tribunalului Bucuresti a explicat in referatul cu propunerea de arestare preventiva a directoarei Costica Varzaru ca aceasta reprezinta pericol pentru ordinea publica, pericol ce rezida din faptul ca se creeaza un avantaj elevilor care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda fata de liceeni care il promoveaza in mod corect. De asemenea, procuroarea Ileana Adina Mocioaca a aratat ca ca exista riscul ca un elev care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda sa fie admis la o facultate in defavoarea unuia care a reusit sa promoveze in mod legal.
Iata ce mentioneaza procuroarea Ileana Adina Mocioaca de la Parchetul Tribunalului Bucuresti in referatul cu propunerea de arestare preventiva a profesoarei Costica Varzaru:
“Savarsirea infractiunii retinute in sarcina inculpatei Varzaru Costica rezulta din actele existente la dosar, respectiv declartii martori, procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice inregistrate in baza autorizatiilor nr. 698/AI/2013 emise de Tribunalul Bucuresti si a convorbirilor interceptate in baza ordonantelor provizorii nr. 2760/P/2013 din 30.06.2013 emise de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, precum si din procesele verbale intocmite in cauza.
Din probele administrate a rezultat ca inculpata Varzaru Costica se afla in situatia prevazuta de art. 143 C.p. si art. 148 lit.f C.p.p., intrucat pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea retinuta in sarcina sa este mai mare de 4 ani, iar lasarea sa in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere calitatea inculpatei care a pretins bani in vederea folosirii influentei, respectiv aceea de director al Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu, precum si imprejurarile in care a pretins banii.
Pentru aceasta trebuie sa se aiba in vedere ca examenul de bacalaureat este un examen ce prezinta un anumit grad de dificultate ce nu poate fi promovat de toti absolventii de liceu, dar care doresc sa figureze ca promovati pentru a urma studii superioare sau pentru a figura ca persoane ce au fost declarate promovate la examenul de bacalaureat, desi practic nu ar putea promova examenul.
Pericolul social mai rezida si din faptul ca se creeaza un avantaj elevilor care promoveaza examenul de bacalaureat in acest sens fata de cei care il promoveaza in mod corect, existand riscul ca un elev care a fraudat exemenul prin cumpararea influentei sa fie declarat admis la o facultate in defavoarea celui care a promovat in mod legal examenul.
De altfel, se creeaza in randul liceenilor si a persoanelor care urmeaza cursurile la fara frecventa opinia ca pot promova examenul de bacalaureat fara a fi nevoie sa invete, ci doar contra unei sume de bani”.
Inainte de a afla acuzatia care ii este adusa, Costica Varzaru a recunoscut ca a strans bani care sa fie dati membrilor comisiei de examinare, cu scopul de a-i sensibiliza pe acestia: “Din declaratia lui Varzaru Costica rezulta ca in perioada mai-iunie 2013, la propunerea unor diriginti din clasa a XII-a, a fost de acord sa se stranga bani pentru a fi dati membrilor comisiei de examniare in vederea sensibilizarii acestora, strangandu-se suma de 12.900 de lei ce ar fi fost pastrata de catre numita Ciontoiu Gina, membra in comitetul de parinti. Din aceasta suma, presedintele comisiei urma sa primeasca suma de 5.000 de lei, vicepresedintele comisiei – suma de 3.000 de lei, iar pentru fiecare membru – suma de 1.000 de lei. Dupa aducerea la cunostinta a invinuirii, inculpata nu a mai dorit sa dea declaratie”.
Banii erau ascunsi in sutien sau in pachete de servetele
In referatul cu propunerea de arestare preventiva a directoarei Costica Varzaru, este dezvaluit si modul inedit in care erau ascunse spagile destinate profesorilor din comisia de examinare: “Cu ocazia perchezitiei efectuata la sediul Liceului teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti dupa finalizarea probei scrise la limba romana din cadrul examenului de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, au fost gasite in unele sali de clasa obiecte interzise detinerii in timpul examenului si diverse sume de bani.
Astfel, in sala 1 de examen s-a gasit asupra numitei Berbec Macasoi Elena suma de 820 de lei in sutien, in sala 2 de examen s-a gasit in sertarul catedrei intre servetele suma de 410 lei, in sala 6 s-a gasit intr-un pachet de servetele aflat asupra asistentului care supraveghea sala suma de 440 de lei, in sala 12 s-a gasit in sertarul catedrei in servetele suma de 410 lei. Tot in sala 12 s-a gasit asupra unui elev suma de 200 de euro si 1950 de lei. In sala 13 s-au gasit cate un pachet de servetele in care se afla suma de 370 de lei asupra fiecarui asistent care supraveghea sala.
Asupra vicepresedintei Comisiei de Bacalaureat din Centrul de examen de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, numita Vulcu Maria, au fost gasite in xerocopie, in mai multe exemplare, raspunsurile la subiectele acestei probe de examen. Aceasta a precizat ca a discutat cu inculpata Varzaru Costica in data de 30.06.2013, in prezenta secretarei acesteia, numita Dumitru Elena zisa Nuti, la sediul liceului, cand a primit logistica necesara desfasurarii examenului de bacalaureat. Cu aceasta ocazie, Varzaru Costica a rugat-o sa ajute mai multi elevi, dandu-i in acest sens doua bilete cu numele a 16 candidati carora urma sa le distribuie rezolvarea subiectelor. Subiectele rezolvate urma sa le gaseasca in sala de la etajul 2 pe a carei usa scria Comisia pentru evaluarea si asigurarea calitatii unde trebuia sa se afle numita Dumitru Elena zisa Nuti ce nu facea parte din comisia de bacalaureat si care nu avea voie sa se afle in scoala. Aceasta persoana a si fost gasita in biroul anterior mentionat si a recunoscut ca acolo au fost xeroxate raspunsurile la subiecte.
(…) Din declaratia lui Preda Corina-Vasilica rezulta ca in data de 01.07.2013 a asistat in sala nr.2 de la liceul anterior mentionat. Initial pe catedra nu se afla nimic, insa a parasit de mai multe ori sala inainte de primirea subiectelor. In momentul in care s-a intors in sala a constatat pe catedra un pachet de servetele. L-a intrebat pe colegul sau ce este cu acel pachet, raspunzandu-i-se ca a fost pus de un elev. In momentul in care colegul ei a intrebat-o daca ii lasa pe elevi sa vorbeasca, a inteles ca in acel pachet de servetele erau niste bani. A mai parasit sala de cateva ori, iar la intoarcere a constatat ca peste acesta se aflau mai multe documente privind examenul. Pachetul cu servetele a fost gasit de organele de politie cu ocazia efectuarii perchezitiei in sala. Aceasta a mai precizat ca a asistat si in anul 2011, in acelasi liceu, imprejurare in care i s-a cerut sa ajute mai multi elevi, in sensul ca se distribuiau ciorne care contineau rezolvarea partiala a subiectelor, aspect solicitat de catre secretara liceului. Profesorii care nu erau de acord erau repartizati pe holuri sau in sala de bagaje. In sesiunea iunie – iulie 2011, pentru ajutorul dat celor 3 elevi, a primit de la colegii ei supraveghetori suma totala de maxim 400 de lei”.
Profesorul de religie a strans spaga
Procurorii sustin ca sumele de bani au fost colectate prin intermediul dirigintilor claselor terminale. Printre cei care au luat parte la acest demers s-a numarat chiar si un profesor de religie: “Sumele de bani in cunatum de 500 de euro/elev reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si cheltuieli pentru examenul de bacalaureat au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice diriginti ai claselor terminale (a XII-a forma de invatamant zi si a XIII-a forma de invatamant seral), directorii liceului sustinand ca, la randul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenti, membri ai comisiei de bacalaureat (profesori de alta specialitate decat cea la care se sustine proba de examen) cu atributii de supraveghere in salile de examen ale centrului mentionat.
Dintre profesorii diriginti care ar fi angrenati in demersurile de colectare a sumelor de bani in scopul oferirii acestora catre membrii comisiei de bacalaureat, a fost identificat Petre Leonard – profesor religie”.
De asemenea, procurorii arata in referat ca aceste lucruri s-au intamplat inca din anul 2009, dupa un plan bine pus la punct: “Potrivit indiciilor detinute, mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat, operationalizat si in sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 98,74%), 2010 (promovabilitatea examenului de bacalaureat 92,82%), 2011 (sesiune in care s-au instalat camere de supraveghere in salile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98% raportata la media municipiului Bucuresti de 43,8%) si 2012 (promovabilitatea examenului de bacalaureat peste 70%) este urmatorul:
- sumele de bani colectate de profesorii diriginti de la elevii claselor terminale vor fi inmanate cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre Varzaru Costica ce s-a angajat sa relationeze in acest sens nemijlocit cu cei vizati, cat si disimulat, respectiv in pachete de tigari/reviste/ziare care vor fi pozitionate pe catedrele din salile de examinare;
- imediat dupa deschiderea subiectelor, Varzaru Costica va convoca profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care sunt ulterior multimplcate;
- distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor se va realiza de catre Varzaru Costica si alti profesori ai unitatii scolare care le vor inmana elevilor, sub pretextul suplimentarii filelor de ciorne.
De asemenea, Varzaru Costica ar fi convenit si cu alte cadre didactice ca, pe parcursul derularii probelor scrise, sa solicite elevilor examinati noi sume de bani, sub pretextul ca vor fi oferite membrilo comisiilor de corectare a lucrarilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fane oarcă
3 July 2013 15:41
+5
# Avocati corupti
4 July 2013 08:41
0
# gogu martalogu
3 July 2013 15:43
+4
# In Romania se da spaga
4 July 2013 08:43
0
# caracatita cu bacul pe spaga
3 July 2013 15:47
+3
# eu
3 July 2013 15:57
+6
# dankh1
3 July 2013 17:46
-1
# eu
3 July 2013 16:00
+4
# Elementar dragă eu
3 July 2013 16:41
+4
# ponjo
3 July 2013 17:08
+2
# jijie
3 July 2013 21:32
-1
# :))))
3 July 2013 17:32
+4
# livia
3 July 2013 18:20
+4
# luca
4 July 2013 09:54
+2
# Dan
20 August 2013 02:08
+1