SPALATORIA NUFARUL – Plenul CSM i-a aparat reputatia judecatoarei ICCJ Viorica Cosma, dupa ce Lumeajustitiei.ro a semnalat redactarea unei hotarari cu o intarziere de aproape 500 de zile de la pronuntare. CSM a confirmat fapta si a gasit vinovatul: "Desi situatia de fapt prezentata in articol este reala... Redactarea cu o intarziere de 500 de zile s-a datorat unei disfunctionalitati generate de neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre magistratul-asistent" (Document)
Plenul Consiliului Superior al Magistarturii a admis, joi 29 mai 2014, in urma verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara, condusa de Rica Vasiliu Cravelos (foto), cererea de aparare a reputatiei profesioanale formulata de judecatoarea Viorica Cosma, de la Sectia a I-a civila a ICCJ, dupa ce Lumeajustitiei.ro a semnalat opiniei publice nemultumirea unui justitiabil vizavi de redactarea unei hotarari judecatoresti la aproape 500 de zile de la pronuntare. Este vorba despre articolul „'Respectul' ICCJ pentru memoria unui detinut politic”, publicat la 23 martie 2014, in care am redat indignarea sotiei supravietuitoare a fostului general Ioan Eremia - opozant al regimului comunist si condamnat politic la 25 de ani de munca silnica - fata de motivarea cu o intarziere de aproape un an si jumatate a unei hotarari civile pronunatate de judecatoarele Viorica Cosma, Mihaela Tabarca si Minodora Carmen Ianosi, de la Sectia a I-a civila a ICCJ. Nicoleta Eremia a acuzat, prin intermediul Lumeajustitiei.ro, ca cele trei judecatoare, data fiind intarzierea cu care au redactat Decizia civila nr. 110/12 ianuarie 2012, au pus-o in imposibilitatea de a se adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in termenul legal de 6 luni de la ramanerea definitiva a hotararii instantei nationale, intrebandu-se retoric: "Acesta e respectul pe care il merita un om ca generalul Ioan Eremia?"
Desi a confirmat redactarea hotararii judecatoresti cu o intarziere care depaseste limita rezonabilului, CSM a stabilit ca responsabilitatea acestei fapte nu poate fi retinuta in sarcina judecatoareai Viorica Cosma, de vina fiind magistratul-asistent. CSM a precizat explicit ca faptele prezentate de Lumeajustitiei.ro sunt reale, cu toate acestea, a admis cererea de aparare a reputatiei profesionale.
In hotararea Plenului CSM nu se precizeaza insa care este acea reglementare care permite judecatorilor sa isi incalce obligatia de redactare a propriilor hotarari in 30 de zile de la pronuntare. Din Hotararea CSM lipsesc de asemenea si precizarile cu pivire la efortul depus de judecatoarea Viorica Cosma pentru a se asigura ca Decizia civila nr. 110/12.01.2012 este redactata in termenul prevazut de lege, in situatia ipotetica in care ar fi directionat aceasta sarcina catre magistratul-asistent.
Prezentam pasaje din Comunicatul CSM privind admiterea cererii de aparare a reputatiei profesionale formulate de judecatoarea suprema Viorica Cosma:
"Din verificarea imprejurarilor care au condus la redactarea, cu o intarziere de peste 500 zile (n.r. - aproape 500 de zile), a deciziei civile nr. 110 din 12 ianuarie 2012 pronuntata in dosarul nr. 10664/3/2010 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, rezulta ca nu poate fi retinuta responsabilitatea doamnei judecator Viorica Cosma, situatia nefiind de natura a pune la indoiala reputatia sa profesionala.
Aceasta imprejurare s-a datorat unei disfunctionalitati constatate la nivelul Sectiei I Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, generate de neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre magistratul asistent caruia i-a fost repartizat pentru redactare decizia civila mentionata.
Astfel, cum a rezultat din verificari, magistratul-asistent nu si-a indeplinit atributia profesionala stabilita in conformitate cu dispozitiile art. 51 alin. 2 lit. j din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (in forma anterioara modificarilor intrate in vigoare la 15.02.2013), conform carora, magistratii asistenti redacteaza hotarari, potrivit repartizarii presedintelui completului de judecata, cu respectarea termenelor legale.
Intarzierile inregistrate in redactarea unor hotarari judecatoresti de catre magistratul asistent respectiv au constituit obiect al verificarilor Inspectiei Judiciare, conducand la exercitarea unei actiuni disciplinare fata de aceasta.
Prin Hotararea nr. 10J din data de 29 mai 2013, instanta disciplinara, a respins ca ramasa fara obiect actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva magistratului asistent din cadrul Sectiei I Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, retinand in considerente ca s-a dispus eliberarea din functie a acestuia, ca urmare a demisiei.
Ulterior demisiei magistratului asistent, presedintele Sectiei I Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat masuri administrative in vederea redactarii hotararilor judecatoresti ce au fost repartizate celui dintai si care au ramas nefinalizate.
Rezulta, asadar, ca atat conducerea Sectiei I Civile din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si Inspectia Judiciara au reactionat fata de situatia generata de magistratul asistent mentionat, fiind luate masurile corespunzatoare pentru inlaturarea consecintelor acesteia.
Avand in vedere circumstantele reale in care s-a produs intarzierea in redactarea deciziei civile 110 din 12 ianuarie 2012 pronuntata in dosarul nr. …/3/2010 al inaltei Curti de Casatie si Justitie, se constata lipsa unei contributii culpabile a doamnei judecator Viorica Cosma la producerea rezultatului.
De asemenea, ghilimelele utilizate in titlul articolului mentionat sugereaza ideea contrara notiunii de respect, respectiv lipsa de consideratie sau pretuire a acestei institutii exprimata prin intermediul magistratilor care functioneaza in cadrul sau fata de justitiabili, fata de raporturile juridice deduse judecatii dar si fata de amintirea pe care posteritatea este datoare sa o pastreze fata de anumite persoane, cu un destin semnificativ, cum sunt detinutii politici.
Autorul articolului acrediteaza ideea ca judecatorii din componenta completului de judecata au actionat arbitrar, fara sa tina seama de interesele reclamantei din cauza, cu intentia de a impiedica accesul acesteia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Desi situatia de fapt prezentata in articol este reala, se retine ca fata de modul defectuos de indeplinire a atributiilor de catre magistratul asistent, conform dispozitiilor legale care reglementeaza raspunderea magistratilor, s-a dispus exercitarea actiunii disciplinare fata de persoana care nu si-a indeplinit obligatia de redactare in termen rezonabil a hotararii in discutie, iar urmare a incetarii raporturilor de munca ale magistratului asistent, la nivelul conducerii Sectiei Civile a inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost dispuse masurile administrative corespunzatoare pentru redactarea, in cel mai scurt timp, a deciziei civile din ianuarie 2012.
Prin titlul ales pentru articolul mentionat dar si prin intreg continutul acestuia a fost indusa ideea unei atitudini dispretuitoare si indepartate de realitate si dreptate a magistratilor care isi desfasoara activitatea in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mesajul fiind nejustificat fata de judecatorii care au solutionat litigiul respectiv, avand in vedere circumstantele prezentate.
Libertatea de exprimare constituie unul dintre drepturile fundamentale consacrate prin instrumente juridice internationale si nationale, statului revenindu-i sarcina de a statua asupra rolului mass-media in societate, prin crearea cadrului legislativ de natura a crea un echilibru intre dimensiunea si importanta acestui drept in ansamblul drepturilor fundamentale si necesitatea protejarii unor valori esentiale intr-o societate democratica, intre care mentionam reputatia sau drepturile persoanelor precum si autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti. (...)
Codul deontologic al ziaristului prevede ca acesta are indatorirea de a da publicitatii numai acele informatii de a caror veridicitate este sigur (art. 2) si nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte (art. 3).
Rolul presei intr-o societate democratica implica datoria acesteia de a comunica informatii si idei cu privire la subiecte de interes larg, in sfera acestora putand fi incluse si cele privind motivele pentru care o persoana nu s-a putut adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu obligatia insa de a respecta dreptul publicului de a fi informat corect si onest si ca, prin demersul jurnalistic, sa nu fie pusa in discutie legalitatea sau temeinicia unei hotarari judecatoresti".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# TRAZNEA
4 June 2014 18:40
+5
# s
4 June 2014 18:44
+7
# Gogu
4 June 2014 19:42
0
# ICNI in loc de ICCJ
4 June 2014 20:15
+9
# santinela
5 June 2014 08:35
+3
# justitiabil
5 June 2014 16:37
+2
# DISCRETIA DISCREDITATA
5 June 2014 17:01
+1
# regula
5 June 2014 17:02
+2