11 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI MAI PUTERNIC DECAT SECURITATEA LUI CEAUSESCU – Judecatoarea Dana Girbovan: "Protocolul a extins competentele de cercetare penala ale SRI chiar dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunista... Aria de ancheta penala a SRI a devenit nelimitata... Parchetele erau obligate sa dea rapoarte SRI... Procurorii trebuiau sa ceara voie de la SRI si sa-si justifice ce doreau sa introduca in dosare... CPP a fost dublat de norme secrete, la care partile din dosare nu au avut acces"

Scris de: E.D. | pdf | print

30 March 2018 17:08
Vizualizari: 9502

Judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj, presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si unul dintre magistratii care a militat ani de zile pentru scoaterea la lumina a documentelor care atesta relatiile dintre serviciile de informatii si justitie (cititi aici) reactioneaza dupa desecretizarea protocolului incheiat intre PICCJ si SRI in 2009, in vederea cooperarii dintre procurori si ofiteri ai Serviciului de Informatii pe dosare penale. Intr-o ampla analiza publicata pe pagina sa de Facebook vineri, 30 martie 2018, judecatoarea Dana Girbovan (foto) afirma categoric ca "Protocolul din 2009 dintre Parchetul General si SRI incalca normele constitutionale si internationale de baza privind statul de drept, democratia, separatia puterilor, independenta justitiei si respectarea drepturilor omului".


In opinia judecatoarei Girbovan, aspectele retinute in Protocol sunt extrem de grave intrucat dovedesc ca, in baza acestui document:

-au fost extinse competentele de cercetare penala ale SRI, chiar mai mult decat competentele pe care le avea Securitatea comunista;

-parchetele au ajuns sa fie obligate sa raporteze SRI date din dosarele penale aflate in lucru, desi faza de urmarirea penala era si este in continuare nepublica;

-s-au creat echipele mixte operative si a subordonat procurorii agentilor SRI, activitatea fiind coordonata de acestia din urma;

-s-a scos la iveala ca nu toate informatiile furnizate de SRI erau puse in dosar, ci doar cele pentru care procurorul cerea desecretizarea si SRI o aproba;

-a creat aberanta situatie a dublarii Codului de procedura penala de norme secrete, la care partile din dosarele penale nu aveau acces, iar pana de curand nici cunostinta, am adauga noi.

Iata analiza judecatoarei Dana Girbovan:

"Protocolul din 2009 dintre Parchetul General si SRI incalca normele constitutionale si internationale de baza privind statul de drept, democratia, separatia puterilor, independenta justitiei si respectarea drepturilor omului

Aceasta e concluzia la care ajungi citind cu atentie Protocolul din 2009 semnat intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii.

Gravitatea celor prevazute in acest Protocol sunt cutremuratoare pentru orice persoana, chiar cu minime studii juridice si notiuni elementare despre stat de drept.

1. Protocolul a extins competentele de cercetare penala ale SRI-ului chiar dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunista

Reiterz faptul ca in perioada comunista Securitatea avea o directie speciala de anchete penale, care insa avea competenta de ancheta doar la infractiunile ce, la acea vreme, tineau de siguranta nationala (pe langa spionaj, tradare, sabotaj etc. era inclusa si trecerea frontierei si altele asemenea, care se considerau ca submineau regimul). Asadar, pana si in comunism competenta Securitatii de a face ancheta penala era limitata.

Chiar daca limitata ca sfera de actiune, aceasta directie a Securitatii a comis cele mai atroce abuzuri in perioada comunista. Securistii faceau cercetarea penala, dupa care dadeau dosarul la procurori doar sa-l “confirme” si sa-l trimita in instanta. Daca era cazul, securistii le mai dadeau si o “mana” de ajutor procurorilor.

Ca urmare a acestor abuzuri din perioada comunista, atunci cand s-a infiintat SRI-ul, prin Legea 14/1992, s-a interzis EXPRES Serviciului Roman de Informatii sa efectueze acte de urmarire penala.

Acest Protocol ne dezvaluie acum ca, ceea ce SRI-ului avea interzis expres prin lege sa faca inca din 1992, i s-a permis sa faca printr-un protocol secret din 2009, iar “permisiunea” i s-a dat tocmai de Ministerul Public, care e autoritatea constitutionala din stat responsabila cu “apararea ordinii de drept”.

Mai grav, daca in comunism Securitatea avea o arie limitativa de infractiuni prevazute in lege si legate de siguranta nationala pe care le putea cerceta, prin acest Protocol secret aria SRI-ului de ancheta penala a devenit practic nelimitata.

Astfel, art. 2 din Protocol prevede ca “partile coopereaza, potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenitarile la adresa sigurantei nationale si a altor infractiuni grave, potrivit legii”.

In Codul penal exista un capitol cu infractiuni la adresa sigurantei nationale, precis delimitate.

Notiunile insa de “infractiuni ce au corespondent in amenitarile la adresa sigurantei nationale” si “infractiuni grave” sunt atat de largi incat includ orice tip de infractiune, pentru ca nu exista o definitie legala a acestora.

Daca in perioada comunista Securitatea avea un segment limitativ de infractiuni, stabilite prin lege (care era publica), pe care le putea investiga, dupa 2009, printr-un act secret, aria de ancheta penala a SRI-ului a devenit nelimitata.

2. Parchetele erau obligate sa dea rapoarte SRI-ului

Protocolul obliga procurorii sa trimita informari si sa dea rapoarte SRI-ului despre dosare in curs, in conditiile in care urmarirea penala este nepublica.

Astfel, art. 6 alin. (1) din Protocol prevede ca procurorii “comunica, in mod operativ, dar nu mai tarziu de 60 de zile, modul de valorificare a informatiilor si sesizarilor primite de la serviciu, referitoare la infractiunile prevazute in art. 2...”.

Cu alte cuvinte, un magistrat, asa cum legea prevede ca sunt procurorii, ajungea sa dea raport unui ofiter SRI de legatura ce facea el cu informatia primita.

Puterile pe care acest Protocol le aroga SRI-ului asupra procurorilor in activitatea de cercetare penala implica o intruziune pe caz mai mare chiar decat cea permisa procurorului-ierarhic asupra procurorului din subordine.

Constitutia spune ca procurorii isi desfasoara activitatea conform principiului subordonarii ierarhice, iar aceasta se manifesta practic prin aceea ca procurorul ierarhic poate confirma/infirma solutii, insa in nici un caz nu poate interveni peste un procuror in ancheta.

Or, faptul ca prin acest Protocol se impune procurorului de caz sa raporteze ofiterului de la SRI ce face cu informatia primita, implica interventia unei autoritati externe peste procurorul de caz.

Nicaieri in legile publice din Romania nu exista obligatia pentru procurori sa dea socoteala ofiterilor SRI ce fac cu informatia primita.

3. Echipe mixte operative si plan de actiune comun procurori-agenti SRI

Protocolul mai scoate in evidenta nu doar existenta unor “echipe mixte operative”, dar faptul ca activitatea procurorilor era coordonata cu cea a agentilor SRI in baza unor “planuri comune de actiune” facute, de la caz la caz, de sefii parchetelor impreuna cu sefii SRI.

Astfel, printre obiectivele Protocolului era si “constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute Ia art.2”, se prevedea la art. 3 lit. g).

De asemenea, la art. 22 se prevedea ca “in cauze complexe, cooperarea efectiva se realizeaza pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor doua institutii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecarei parti”.

4. Probe/informatii erau depuse selectiv la dosar

Daca Codul de procedura penala spune ca procurorii – deoarece sunt considerati magistrati, si nu agenti ai statului! – strang probe atat in acuzare cat si in aparare, Protocolul scoate la iveala ca nu toate informatiile furnizate de SRI erau puse in dosar, ci doar cele pentru care procurorul cerea desecretizarea si SRI o aproba.

“In situatiile in care anumite informatii, documente sau materiale clasificate au o utilitate probatorie determinanta pentru solutionarea unor cauze, fiind necesara introducerea lor in dosarele penale, Parchetul va solicita in scris si in mod argumentat declasificarea acestora, urmand ca, Ia nivelul conducerii Serviciului sa se adopte decizii in sprijinul acestor solicitari”, prevedea art. 24.

Procurorii, asadar, trebuiau sa ceara voie de la SRI si sa-si justifice “in mod argumentat” ce doreau sa introduca in dosare.

Aceasta inseamna ca informatii sau probe care puteau sa exoneze o persoana sau sa foloseasca apararii sale puteau ramane ascunse persoanei acuzate, fapt ce afecta in mod grav dreptul la aparare si la un proces echitabil al acestuia.

Pe scurt, prevederile din acest Protocol confirma ceea ce transparea de mult din alte acte oficiale sau declaratii publice, si anume ca Codul de procedura penala a fost dublat de norme secrete, la care partile din dosare nu au avut acces, fapt ce contravine flagrant regulilor de baza ale statului de drept.

Voi reveni cu o analiza mai in detaliu asupra cuprinsului Protocolului, pentru ca, in ciuda mesajelor transmise de unii reprezentanti ai mass-media ca nu e nimic grav in Protocol, gravitatea prevederilor acestuia vis a vis de administrarea si independenta justitiei este de domeniul evidentei.

P.S. Vreau sa multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au sustinut actiunile UNJR prin care am solicitat publicarea acestui Protocol si a hotararilor CSAT ce au stat la baza acestuia. Am spus mereu ca nu se poate vorbi despre o justitie independenta atata timp cat administrarea ei se face pe prevederi secrete, iar actualul Protocol o demonstreaza. UNJR va continua toate demersurile atat pentru a fi publicate si hotararile CSAT, cat si pentru a promova si sustine modificari legislative astfel incat asemenea intruziuni in actul de justitie sa nu mai fie permise in viitor."

Sursa foto: Clujust.ro

Comentarii

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 30 March 2018 17:15 +4

Chapeau, Nils Holgersson! :roll:

# DODI date 30 March 2018 20:46 +20

Aceasta este justiția ”reformată” de bețivul național. Atâta i-a mai reformat până i-a scăpat din mână. Este adevărat că a fost și el mușcat de justiție prin fratele său, dar să nu uităm că aceasta s-a datorat presei. Sistemul a făcut tot posibilul ca să reducă pagubele la minimum și nu a respectat prevederile Codurilor, nefăcând percheziții și neluând urma banilor care duceau inexorabil la bețiv. Când vrei să dai de fărădelegile lui hăhăilă te poți lua ori după damful alcoolic ori după mirosul banilor. Și nu ai cum greși.

# cornel date 1 April 2018 09:14 0

absolut corect, felicitari.

# santinela date 30 March 2018 17:38 +13

Doamna judecator aveti dreptate in tot ce spuneti dar fara "politicieni" de DOI bani si fara "judecatori" de doi banni nu se putea naste un asemena sistem !

# Un om de rând date 30 March 2018 18:14 +11

Cine va răspunde pentru aceste grave încălcări constituționale? Procurorul General al României de la acea vreme? Șeful SRI din acea perioadă şi adjunctul acestuia? Probabil că nu va răspunde nimeni, niciodată... Unul a fost "pedepsit" printr-o "pensionare la cerere", cu o pensie lunară echivalentă cu suma pensiilor lunare ale unei întregi comunități din mediul rural + o slujbă de MARE DASCĂL EMERIT la o instituție de învățământ (unde probabil va transmite invățăceilor cum să facă ceea ce a făcut el), altul a fost trimis câțiva anu la plimbare în SUA, cu "all-inclusiv", pe banii noștri ai tuturor contribuabililor de bună credință, iar un altul arată în continuare ca nu îi pasă de ce îi cere actualul ministru al justiției, sau se șterge la dos cu solicitările Parlamentului, ... Deci, la ce sa ne așteptăm, doamnă Judecător Gârbovan ?

# Gilu date 30 March 2018 19:49 +6

Mai crede cineva in aceste himere : democratie , stat de drept , independenta justitiei , libertatea presei si alte aiureli de genul ? Sau parlament ? Apropos , Lenin era mai sincer cand il numea " o moara de palavre " Romanii trebuie sa se trezeasca odata si sa fie mereu in garda , fata de aceste institutii inselatoare ....

# Valter Cojman date 30 March 2018 20:31 +2

Eu spun de ani de zile ca securitatea comunista ar fi fost mic copil pe langa securitatea basisto-iohannista (SRI+DNA+PICCJ+ANI+STS+SPP+ICCJ+CSM).

# Edelweiss - Bashfull Dwarf de Bukowina date 30 March 2018 20:53 +8

Buey, da' voi n-ați opservat că cineva ne-o băgat și pe noi în seamă, postacii și guralivii care n-o văzut nici cleanța de ușa facultății de drept și care lătrăm a pagubă pe saituri aidoma cățălului pământului a lui Baronzi (luat cu demprumut de EmineM). Inga ce fain o zâs Nils Holgerssson: „Gravitatea prevederilor din acest Protocol este cutremuratoare pentru orice persoana, chiar cu minime studii juridice si notiuni elementare despre stat de drept.” Eeeeeeee? :roll: Așa da, nu ca vrăjitoarea aia de la ÎCCJ - Frau Ilse Koch-Tarcea, care ne-o vă_müit cu neobrăzare, cum că n-avem studii juridice și, pe cale de consecință, suntem mici și pruoști.

# Andreea date 31 March 2018 01:30 0

nu înțeleg de ce trebuia să existe un protocol secret între Ministerul Public și SRI. mi se pare ciudat că Ministerul Public și-a dat nr. secret / nu știu să existe vreun cadru legal. mi se pare ciudat că nimeni nu a observat că în locul dl Nițu (procuror adjunct) a semnat o altă persoană / practic semnătura nu-i aparține dl Nițu pentru că apare înaintea semnăturii |. (cred că este un amănunt important). am citit acest protocol de 4 ori și nu-mi vine să cred că instituția care a inițiat acest demers (adică Min. Public) a demonstrat că nu știe ABC-ul juridic / acest protocol încalcă toate legile interne și europene.jurisprudența CEDO spune clar că în dosarele penale nu se folosesc documente clasificate.Realizați că în SRI există un departament care se ocupă cu Respectarea Constituției. / Tot acest protocol încalcă multe art. din Constituția României. În acest protocol se face referire la o hotărâre CSAT din 2005 care nu apare ca fiind doc. secret. - citiți cu atenție.

# Hugo Agoston date 31 March 2018 03:26 +2

Felicitari entuziaste pentru acest succes rasunator! Va doresc aceeasi tenacitate in continuare pentru cei care trebuie sa raspunda - sa raspunda. Sa raspunda in mod drept, nu asa cum ei au procedat distrugand atatea destine. Poate in tara nostra aerul va fi mai respirabil, dreptatea va fi la ea acasa. Cu deosebita consideratie! Á. H. 

# om chel date 31 March 2018 07:43 +1

Sunt zvonuri ca printr-un regulament CSM si anumiti juzi ar putea sa opteze sa fie si ei colaboratori ai SRI. FIAT JUSTITIA!

# sibianu date 31 March 2018 08:37 0

Acum trebuie destituiti toti sefii , adjuncti si restul functionarilor implicati in acest sistem odios si apoi tragerea la raspundere pe cale legala . Numai asa putem pune punct si de la capat .

# adrian date 31 March 2018 10:05 0

Sri e mic si slab.

# Andreea date 31 March 2018 13:48 +3

Adevărul trebuie spus indiferent de consecințe. 1. Dl Călin Popescu Tăriceanu (fost prim-ministru) a fost prezent atunci când CSAT a adoptat hotărârea CSAT nr.17/2005. 2. Dl Călin Popescu Tăriceanu (fost prim-ministru) a numit-o în guvern pe doamna Monica Macovei pentru funcția de MJ. 3. Doamna Monica Macovei (MJ) a propus: Laura Codruța Kovesi (Procuror General) și Daniel Morar (Procuror șef DNA) și dl Băsescu (fost Președinte) a semnat decretele de numire. 4. MJ Monica Macovei a “reformat justiția.” 5. Președintele României (Traian Băsescu) și Guvernul României condus la acea vreme de către dl Călin Popescu Tăriceanu a acceptat MCV-ul impus de partenerii europeni înainte ca țara noastră să intre în UE. 6. La masa deciziei CSAT care a adoptat hotărârea nr.17/2005 majoritatea membrilor au fost oameni politici care făceau parte din Guvern. Dl Călin Popescu Tăriceanu trebuie să-și asume această “reformă” dar și oamenii pe care i-a girat atâta timp cât a fost prim-ministru.

# la un moment dat, jefuitorii de neam vor fugi din tara date 31 March 2018 22:22 +1

evident ca au actionat ca pradatorii si au deschis conturi in tari primitoare de bogati... asta daca nimeni nu va actiona pentru retinerea si pedepsirea lor exemplara...

# steluta date 1 April 2018 10:33 +2

Modul de valorificare a resurselor României demonstrează ca trăim într-o colonie aservita unor grupuri externe cu ajutorul SRI si DNA .

# cetatean date 2 April 2018 14:22 0

Se impune de graba un nou OUG13. Resetarea sistemului. Ras totul si luat de la zero. Cu orice risc.

# Zah Ioan date 2 April 2018 16:50 0

D-na judecator a aratat esenta protocolului. Si? Mai departe? Se iau masuri sau ramane o simpla informare a romanilor?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva