18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

STATUL CALAU - Romania condamnata de CEDO pentru crimele de la Cluj din decembrie '89! Afara cu generalul Ion Vasilache din Parchetul General!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

8 March 2011 18:09
Vizualizari: 19786

 

Statul roman a fost condamnat marti 8 Martie 2011, in cauza „Lapusan si altii vs. Romania” pentru incalcarea dreptului la viata al cetatenilor sai, in dosarul crimelor din decembrie 1989 de la Cluj. Statul roman a fost de asemenea obligat la plata a 90.000 euro daune morale catre noua reclamanti – victime ale masacrului de la Cluj. Sentinta de la CEDO ar trebui sa duca la deschiderea de dosare penale impotriva procurorilor militari care au tergiversat anchetele in aceste dosare. Judecatorii europeni au constatat, negru pe alb, tergiversarea deliberata a dosarelor Revolutiei, procurorii militari putand fi prin nurmare – daca acest lucru se vrea cu adevarat in Romania – inculpati pentru favorizarea infractorilor. In prezent, Parchetul General si Parchetele Militare sunt responsabile de musamalizarea crimelor de la Revolutie, in fruntea acestor structuri aflandu-se indivizi care nu dau doi bani pe viata eroilor-martiri si ale rudelor acestora. In pofida numeroaselor proteste publice ale asociatiilor de revolutionari, indivizi precum generalul Ion Vasilache, seful Parchetelor Militare (foto) - avansat de la gradul de colonel, la cel de general cu doua stele de Traian Basescu, pentru ca nu a facut nimic in dosarele Revolutiei – continua sa stea in functie bine mersi, desi Romania se va izbi curand de un nou val de condamnari la CEDO in aceste dosare. Desi stie de aceasta situatie, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, nu misca in frontul Sectiei Parchetelor Militare. Prezentam in continuare sentinta de la CEDO prin care Romania a fost condamnata pentru tergiversare deliberata.


Procurorii militari au tergiversat deliberat ancheta

Noua romani, raniti in Revolutie si urmasi ai celor decedati au sesizat CEDO de la Strasbourg la data de 18 iulie 2006, pentru inactiunea organelor de procuratura militara, in cazul masacrului de la Cluj Napoca din zilele lui decembrie 1989, in care au fost ucisi 26 de manifestanti, iar alti 52 au fost raniti. In ianuarie 1990, Parchetul Militar a deschis o ancheta impotriva tragatorilor neidentificati si a comandantilor militari, iar in 1992 a inchis dosarul cu solutie de neincepere a urmaririi penale.

In 1997, Sectia Parchetelor Militare (SPM) din Parchetul General a redeschis ancheta penala. La 29 mai 1998, SPM a emis un rechizitoriu prin care a trimis in fata judecatorilor Sectiei Militare a Curtii Supreme de Justitie sase inculpati – pe fostul secretar de partid al judetului si cinci militari din Armata, sub acuzatiile de omor si instigare la omor (autorul rechizitoriului a fost generalul magistrat Dan Voinea -unul dintre putinii magistrati care au vrut sa faca lumina in dosarele Revolutiei - iar dosarul este cel referitor la generalul de Armata Iulian Topliceanu, fostul secretar PCR Moga Ioachim si altii).

In septembrie 1998, gratie modificarilor legislative, dosarul a fost mutat de la Sectia militara, la Sectia penala a instantei supreme. Dupa audierea a circa 500 de martori, avocati acuzatilor au ridicat exceptia nelegalitatii actului de sesizare, iar judecatori supremi, in luna ianuarie 1999, au admis exceptia si au trimis dosarul inapoi la parchet, pentru refacerea rechizitoriului. Actul de sesizare a fost refacut, iar Parchetul a retrimis dosarul inapoi la instanta suprema pentru continuarea judecatii. Din 1999 si pana in 2003 solutionarea dosarului a fost tergiversata de judecatorii supremi, care, dupa judecata de la fond au dat o sentinta prin care au achitat doi acuzati, iar pe un altul l-a condamnat la 5 ani de inchidoare pentru omor si tentativa de omor. Pe ceilalti trei i-a condamnat pentru omor involuntar (din culpa) si raniri involuntare, insa judecatorii au constatat totodata interventia prescrierii raspunderii penale pentru acestia din urma. Pe latura civila, judecatorii supremi au obligat inculpatii, in solidar cu Ministerul Apararii Nationale sa plateasca vitimelor daune materiale si morale cuprinse intre 80 si 250 milioane lei vechi.

Acuzatii, alaturi de MApN au declarat recurs, cerand achitarea si respingerea daunelor acordate, iar Completul de 9 al instantei supreme, la 25 octombrie 2004 a admis recursul, a casat sentinta de la fond si a trimis cauza spre rejudecare la completul de 3 judecatori. In mai 2005, Inalta Curte a achitat un acuzat si a condamnat pe ceilalti cinci la pedespre cuprinse intre 8 si 15 ani de inchisoare pentru omor, tentativa de omor si altele, acordand victimelor daune cuprinse intre 220 milioane lei vechi si 1,15 miliarde lei vechi. In mai 2006, Completul de 9 judecatori a respins recursul inculpatilor si al MApN, sentinta ramanand definitiva.

Acuzatiile si verdictul CEDO

Reclamantii – victime ale represiunii din decembrie 1989 au sesizat in 2006 CEDO de la Strasbourg pe motiv ca autoritatile romane au tergiversat in mod deliberat ancheta penala, au evitat sa antreneze raspunderea tuturor celor vinovati de mortii de la Cluj, acuzand totodata cuantumul insignifiand al daunelor acordate cu foarte mare intarziere, in conditiile in care o parte dintre ei au ramas infirmi ori fara intretinatori ai familiei.

Judecatorii europeni au admis plagerea celor noua reclamanti, apreciind ca statul roman avea obligatia sa reactioneze cu promtitudine pentru a apara increderea publicului in Justitie si statul de drept. Judecatorii de la Strasbourg au scos in evidenta faptul ca autoritatile s-au apucat sa faca o ancheta cat de cat serioada abia dupa 13 ani de la evenimentele sangeroase si nu au aparat dreptul la viata al cetatenilor, asa cum este stipulat in articolul 2 al Conventiei, continuand astfel sa produca prejudicii supravietuitorilor. Astfel, Statul Roman a fost condamnat pentru incalcarea DREPTULUI LA VIATA al cetatenilor lui, fiind obligat sa plateasca fiecaruia din cei noua reclamanti daune morale de cate 10.000 euro.

* Cititi aici sentinta CEDO din 8 martie 2011 in cauza „Lapusan si altii vs. Romania!”

 

Comentarii

# 21 DECEMBRIE date 9 March 2011 01:05 +4

Sa plateasca din buzunar cei care au DOSIT dosarele! Dar dosarul Revolutiei de la Bucuresti de ce nu se finalizeaza??? parca vinovat era generalul Voinea??? Insa el e pensionat de cativa ani buni! Asteptam finalizarea dosarului de la Bucuresti! Ce manevre se fac in el?

# Culebrita date 8 March 2011 19:32 +3

La parnaie cu derbedeii astia platiti de slugile fostei Securitati sa omoare dosarele. Numai un regim criminal nu face nimic pentru cei 1000 de ucisi in revolutie!

# MARIAN DUMITRU ALBU date 8 March 2011 21:42 +3

Sa vad si eu un judecator sa solutioneze un caz si sa pronunte condamnarea in dosarele revolutiei, si ale mineriadei. s-a asternut tacerea cu complicitatea magistraturii si a politicului. feriti- :cry: va de judecata divina, care se apropie....

# Cristi Paturca date 9 March 2011 01:05 +2

Puscarie pentru GOLANII care au furat Revolutia si care ascund ADEVARUL!

# Adrian date 9 March 2011 11:55 +4

VA rog sa cercetati mai cu atentie cine s-a ocupat de dosare de la inceputul lor si pana in 2008? Nu cumva dl. General Voinea? NU cumva din cauza dansului si a gravelor sale ERORI s-a ajuns aici? Nu cumva cel care trebuie sa plateasca pentru toate aceste neajunsuri este dl. Voinea? Urmaresc cu f mare atentie desfasurarea acestr evenimente si nu stiu daca Vasilache are vreo vina, in afara de a incerca sa repare greselile lui Voinea si sa mai scoata ceva din dosare?

# gogu date 9 March 2011 14:30 +2

doamna kovesi, ce raspundeti cititorilor si tuturor romanilor? aveti nevoie de g-ral voinea! lasati incapatanarea deoparte si orgoliul!!!se apropie cu pasi repezi sentinta cedo si pentru bucuresti..

# pompiliu bota date 9 March 2011 15:14 +1

Recordman-ul condamnărilor la CEDO este, de departe, Joiţa Tănase. Îl urmează procurorul-miliţian de la P. TB. Hunedoara, Herban Dorel- 3 condamnări la CEDO pentru arestări abuzive: cazurile Rupa, Mihuţă şi Bota. Anul viitor va intra în scenă tulburătoarea Kovesi! Sperăm că toţi aceşti mafioţi vor fi pedepsiţi!

# Van Gogu date 9 March 2011 06:33 0

1)dupa Joiana Tanase si Herban,urmeaza Vasile Doana 2 condamnari si inca 3 cereri pe rol. Sperati degeaba nimeni nu va fi pedepsit in Romania si ororile vor continua. 2)Vasilache e doar un pion neansemnat,totul sta in pix-ul d-nei Kovessi, in funct.de ord.de la Cotroceni.Daca Vasilache ar face ceva de capul lui dintr-un avant revolutionar pe care de altfel nici nu l are, ar insemna ca a doua zi sa fie exclus din magistratura si deferit justitiei inaintea faptuitorilor din dos.revolutiei.

# cucurucu date 9 March 2011 15:14 0

Doar anul viitor intra in discutie Kovesi? Vai, vai, trebe avut grija! e posibil ca pana la anul sa mai dispara ceva documente de prin ceva dosare, ca doar asa este in tara asta de hoti si de fosti comunisti

# milodin date 27 March 2012 12:08 0

Buna ziua, as dori mai multe detalii in legatura cu cele trei cazuri, plus al dumneavoastra, deoarece am aceleasi probleme si vreau sa fac plangere si eu la cedo si la Kovesi

# Adrian date 9 March 2011 15:38 +4

Nu va uitati de nicio culoare in urma cu cativa ani, in care seful PArchetelor Militare era Voinea si putea face tot ce-i sta in putinta sarezolve dosarele si ce a facut? Nimic! Le-a tinut si a facut doar greseli! De aceea s-au intors dosarele! Cititi cu atentie hotararea CEDO si veti vedea ca din cauza unor greseli de procedura dosarul s-a intors! Asa ca atentie mare pna sa postati comentarii rautacioase la adresa unora si altora! Haideti sa ne uitam la cine e adevaratul vinovat pentru situatia creata! Iar voi cei de la luju parca erati mai obiectivi! Luati si verificati cine nu a fcut nimic din 90 si pana acum!

# mielul date 29 April 2011 20:42 0

EXCLUSIV. Pregătirea „loviturii de stat" din decembrie 1989 de grupul coordonat de Dan Iosif În zilele lunii decembrie 1989, Dan Iosif ar fi coordonat un grup de "şmenari" şi cascadori cu care ar fi pregătit evenimentele din decembrie 1989. Pregătirile ar fi început încă din septembrie 1989. Unii dintre ei ar fi avut arme încă din 21 decembrie, când Stoica a aflat că a doua zi era programată „lovitura de stat". Potrivit propriilor declaraţii, Corneliu Stoica l-a cunoscut pe Dan Iosif încă din anul 1968, când au fost o scurtă perioadă colegi la un liceu sportiv din Capitală. „L-am cunoscut prin sora sa, cu care m-am împrietenit. El era mai mare cu aproape patru ani decât mine." Potrivit lui Stoica, după terminarea liceului, Dan Iosif a făcut o şcoală de subofiţeri de Securitate, dar n-a apucat să profeseze pentru că ar fi fost arestat pentru şmen cu valută. S-au reîntâlnit în anul 1972, la Fabrica de Calculatoare, unde Dan Iosif era electronist. Au lucrat aproape 10 ani împreună. În 1981, drumurile lor s-au separat: Dan Iosif s-a angajat pescar (necalificat) la ICAB, iar Stoica a lucrat la diverse societăţi de stat. Se vizitau frecvent, aveau cunoştinţe comune, în special în lumea cascadorilor de la studiourile cinematografice din Buftea. Dan Iosif i-ar fi cunoscut pe cascadori în timp ce pescuia pe lacul Mogoşoaia (le mai dădea peşte, cum ne-a confirmat cascadorul Szoby Cseh), iar Stoica a fost o scurtă perioadă instructor de tir pentru unii cascadori. În declaraţiile sale, Stoica a susţinut că între bişniţarii bulevardelor Capitalei s-ar fi aflat şi Dan Iosif, alături de câţiva cascadori cu care apoi a acţionat în decembrie 1989. Echipa lui Dan Iosif urma să-l înlocuiască de la putere pe Ceauşescu Potrivit lui Stoica, „în septembrie 1989, într-una dintre vizitele mele obişnuite la familia lui Dan Iosif, acesta mi-a spus că «Revelionul o să-l facem liberi». A precizat apoi că îmi va explica mai multe cu altă ocazie. Ştiind de la el că a făcut o şcoală specială de subofiţeri de doi ani , m-am gândit că ar putea fi vorba despre căderea regimului comunist în România". La o întâlnire din data de 15 decembrie 1989, „Dan Iosif a făcut iarăşi referire la faptul că urmează să înceapă nişte evenimente deosebite, dar fără a-mi da detalii", susţine Stoica în declaraţiile date la Parchet. În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, în jurul orei 10.00 (înainte cu două ore de spargerea mitingului organizat de Nicolae Ceauşescu), Stoica s-a întâlnit cu Dan Iosif lângă Hotelul Intercontinental. „Am fost uimit să-l văd de Dan cu un brad în mână şi cu o sacoşă de cumpărături în cealaltă, în condiţiile în care ştiam că niciodată nu face cumpărături. În sacoşă am remarcat două cutii de bere Tuborg, pe care nu le putea cumpăra decât de la shop. Precizez că ştiam că are valută deoarece se ocupa de înşelătorii tip «şmen» pe Bd. Magheru, dar am fost surprins să văd că a făcut personal cumpărături, deşi era în atenţia Miliţiei ca şmenar", a declarat Stoica. „După ce ne-am aşezat pe scările Teatrului Naţional să bem berea, Dan a început să-mi explice ceea ce îmi spusese din septembrie, după ce a precizat că are nevoie de mine ca luptător (...). Am întrebat la ce vrea să mă folosească şi mi-a răspuns că voi sta lângă el. Datorită unei condamnări mai vechi pentru deţinere de armament (...), i-am atras atenţia că sunt vizat de Securitate. Mi-a spus că ştia şi că are nevoie de mine începând cu 22 decembrie 1989. După aceea mi-a explicat că echipa lor urmează să-l înlocuiască de la putere pe Nicolae Ceauşescu. Am înţeles că este vorba de o lovitură de stat şi i-am spus că totuşi Securitatea este foarte puternică. Dan Iosif mi-a spus că nu este nici o problemă deoarece totul este dinainte stabilit şi controlat, aspect de care mă voi convinge a doua zi." Blondu\' avea pistol încă din 21 decembrie „Între timp, am remarcat că la aproximativ 20 metri de noi se aflau doi cunoscuţi comuni, doi bişniţari, dintre care unul poreclit Sampunică din Floreasca, şi un cascador al cărui nume nu mi-l amintesc, fost coleg de serviciu (...). După aproximativ o oră, a mai apărut lângă noi un cunoscut, cascador şi bişniţar în zona Athenee Palace (...). Ştiu că era poreclit Blondu\'. (...) Îmi amintesc perfect că purta pistol. Spre deosebire de ceilalţi, Blondu\' m-a salutat. (...) Am terminat discuţia cu Dan Iosif în jurul orei 12.00 şi am plecat acasă ştiind că, la nevoie, mă va contacta telefonic logodnica lui, Marina. Pe drumul spre casă am trecut pe la unchiul meu Mihai Stoica, fost secretar adjunct de Externe al CC-UTC (...), apropiat al lui Nicu Ceauşescu. Şi acesta mi-a zis că nu e bine să fiu pe stradă. (...) Pe seară, am fost sunat de Marina, care m-a rugat să merg în centru să văd ce se întâmplă cu Dan Iosif. Am plecat (...) şi l-am văzut în Piaţa Romană, aşezat pe construcţia din rond, în jurul lui fiind câţiva necunoscuţi, mulţi cascadori (cunoscuţi bişniţari) şi multe persoane din lumea interlopă bucureşteană (de ex.: fraţii Sanadic din Colentina). Am fost văzut de Dan, care mi-a făcut semn să plec, arătând spre scutierii aflaţi în jurul grupului." În numărul de mâine, vom continua cu declaraţiile lui Corneliu Stoica despre pregătirile lui Dan Iosif pentru ziua de 21 decembrie, faţă în faţă cu declaraţiile revoluţionarului Dumitru Dincă despre acţiunile lui Dan Iosif din acea zi. :D :zzz :-? :zzz

# silvestru date 21 March 2014 14:02 0

pai daca onorabilul general ...veteran al loviturii de stat din 89 a scris rechizitoriul lui ceausescu in elicopter la ce va asteptati..? niciodata nu se va face lumina in aceste dosare ... http://romaniax.hppvip.com

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva