19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STOP HAOSULUI DIN COMERTUL INTRACOMUNITAR – Camera de Comert si Industrie a Romaniei sustine demersurile pentru uniformizarea reglementarilor privind comertul din interiorul UE: „Transportatorii se confrunta cu proceduri administrative excesive in privinta documentelor ce necesita traducere, timpi de carantina fluctuanti, lipsa de acces la documente oficiale, regulile neinteligibile si culoarele verzi aglomerate din cauza masurilor aplicate disproportionat la frontierele interne”

Scris de: L.J. | pdf | print

12 February 2021 15:59
Vizualizari: 4325

Trebuie sa se puna capat haosului din comertul intracomunitar provocat de catre regulile sanitare aplicate complet neunitar. Este luarea de pozitie a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de vineri, 12 februarie 2021, CCIR alaturandu-se astfel punctului de vedere al Eurochambres (organizatie a carei membra este).



Pledand pentru uniformizarea reglementarilor ce vizeaza comertul intra-european, CCIR i-a trimis o scrisoare premierului Florin Citu, prezentandu-i concluziile consultarilor ce au avut loc in cadrul Eurochambres si solicitandu-i demnitarului sa analizeze riguros problemele semnalate.

Unele dintre aceste probleme constau in faptul ca angajatii companiilor de transport care calatoresc in UE trebuie sa prezinte un nou rezultat negativ COVID-19 la fiecare punct de trecere al frontierei in interiorul spatiului comunitar, din cauza nerecunoasterii reciproce a testului. „Aceste obstacole au un impact direct asupra comertului intra-european si fac dificila indeplinirea obligatiilor contractuale de catre companii”, subliniaza CCIR.

De asemenea, „transportatorii se confrunta cu proceduri administrative excesive in privinta documentelor ce necesita traducere, timpi de carantina fluctuanti, lipsa de acces la documente oficiale, regulile neinteligibile si culoarele verzi aglomerate din cauza masurilor aplicate in mod disproportionat la frontierele interne”, detaliaza Camera de Comert si Industrie a Romaniei.


Prezentam intregul comunicat al CCIR:


CCIR se alatura pozitiei EUROCHAMBRES si pledeaza pentru uniformizarea reglementarilor ce vizeaza comertul intra-european

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in calitate de membru al Asociatiei Camerelor de Comert Europene (EUROCHAMBRES), evalueaza pozitiv rezultatele consultarilor realizate de catre aceasta institutie, cu privire la “Recomandarea Consiliului privind restrictia temporara a calatoriilor neesentiale in UE si posibila ridicare a acestor limitari”, adoptata la 1 februarie, la propunerea Comisiei Europene.

Consultarile EUROCHAMBRES au semnalat faptul ca multe companii din sectorul transporturilor intampina reale probleme cu privire la normele aplicate inegal in statele membre ale Uniunii Europene (UE). Astfel, transportatorii se confrunta cu proceduri administrative excesive in privinta documentelor ce necesita traducere, timpi de carantina fluctuanti, lipsa de acces la documente oficiale, regulile neinteligibile si culoarele verzi aglomerate din cauza masurilor aplicate in mod disproportionat la frontierele interne.

Eliminarea actualei diversitati de reguli reprezinta o garantie pentru buna functionare si siguranta juridica a intreprinderilor. Intrucat guvernele nationale sunt actorii care pot realiza de facto acest lucru printr-o coordonare sporita, CCIR, ca reprezentant institutionalizat al comunitatii de afaceri din Romania, a inaintat Prim-ministrului Romaniei, dl. Florin Citu, concluziile rezultate din consultarile desfasurate de EUROCHAMBRES pe acest subiect si solicita o analiza riguroasa din partea Guvernului Romaniei cu privire la problemele semnalate.

In consultarile demarate de EUROCHAMBRES, au fost evidentiate reclamatiile companiilor din tarile vecine, ale caror angajati care calatoresc in UE trebuie sa prezinte un nou rezultat negativ COVID-19 la fiecare punct de trecere al frontierei in interiorul spatiului comunitar. Recunoasterea reciproca a testului ramane, totusi, un aspect important. Aceste obstacole au un impact direct asupra comertului intra-european si fac dificila indeplinirea obligatiilor contractuale de catre companii.

Intrucat aceste restrictii afecteaza inclusiv firmele romanesti, 'CCIR se alatura pozitiei EUROCHAMBRES si pledeaza pentru o abordare mai uniforma a masurilor nationale care vizeaza restrictionarea calatoriilor neesentiale in UE. Drept urmare, sprijinim exceptiile de la restrictiile de calatorie pentru transportatori si lucratorii transfrontalieri prevazute in Recomandarea Consiliului. Astfel, angajatii din sectorul logistic, in special soferii, ar trebui sa poata reveni acasa fara a risca sa fie plasati in carantina sau sa prezinte rezultate negative ale testelor. Mai mult decat atat, pentru a reduce birocratia in perioadele de pandemie, consideram oportun emiterea unui certificat de calatorie uniform la nivelul UE, care sa includa o traducere in toate limbile UE si care sa fie valabil pe o perioada suficient de lunga', se arata in scrisoarea transmisa prim-ministrului Romaniei, semnata de presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban”.

Comentarii

# nae girimea date 13 February 2021 07:13 +3

"Haosul" a fost creat pt a sluji interesele celor ce l-au conceput . Transportul , comertul sant doar unele dintre ramurile in care gulerele albe de la Bruxelles elimina concurenta estului , continuind opera coloniala de spoliere. Hotia si jaful nu se mai fac cu flinta si toroipanul ...metoda e "administrativa" .Asa si cu "retrocedarile" din Romania , si "solidaritatea energetica " in car e noi avand resurse energetice le dam cvasi moka "partenerilor" cu care trebuia sa fim solidari . Solidari cand tre'sa dam , nu mai santem solidari cand tre'sa primim .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva