20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Studiu TI Romania: 81,5% din companii sunt dezinteresate de transparenta mediului de afaceri, fiind „mai vulnerabile„ in fata crizei pentru ca nu-si securizeaza investitiile!

Scris de: L.J. | pdf | print

20 December 2011 17:27
Vizualizari: 9443

 

Transparency International–Romania a lansat marti 20.12.2011, studiul privind Integritatea in mediul de afaceri din Romania”. In cadrul acestui studiu au fost analizate din punct de vedere al transparentei, eticii si integritatii, 631 de companii din 81 de sectoare de activitate si opt regiuni de dezvoltare. Cercetarea Transparency International–Romania (TI-RO) scoate la lumina faptul ca, din cele 631 de companii analizate, doar 117 (din care 80 la suta cu capital strain) au un cod de etica publicat pe site-ul propriu, in timp ce restul de 514, respectiv 81.5 la suta, nu dovedesc un interes aparte pentru un mod mai transparent de a face afaceri. Conform TI Romania, in mediul de afaceri romanesc, preocuparea pentru etica este mai degraba rezultatul prezentei companiilor straine decat al constientizarii nevoii de integritate. Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania a declarat: Complexitatea si opacitatea pietelor financiare care au generat criza economica reprezinta un semnal de alarma foarte serios cu privire la prejudiciile pe care lipsa de transparenta le poate cauza companiilor. Aceasta experienta a determinat o larga recunoastere a importantei pe care buna guvernare – posibila doar in absenta coruptiei – o are pentru dezvoltarea economica.”



Cristian Ducu, autorul studiului, consultant pe probleme de etica arata ca "una dintre principalele concluzii ale acestui studiu este ca firmele din Romania nu stiu cum sa se protejeze de comportamente ilegale si imorale, indiferent ca acestea vin din partea angajatilor, a furnizorilor sau dinspre administratia publica. Putem spune ca firmele din Romania sunt mult mai vulnerabile in fata crizei deoarece nu au invatat sa-si securizeze investitiile, in primul rand pe plan intern.”

Acest raport a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru integritate, responsabilitate sociala si dezvoltare durabila”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.


Comentarii

# adrian romanu date 20 December 2011 21:02 0

Ati scris: „firmele din Romania nu stiu cum sa se protejeze de comportamente ilegale si imorale, indiferent ca acestea vin din partea angajatilor, a furnizorilor sau dinspre administratia publica.” Pai asta e treaba firmelor? SRI, Parchetele, Politia, Jandarmenria, Politia Comunitara, Justitia, astia toti ce treaba mai au? In acelasi sens, locuitorii trebuie sa se protejeze de hoti, pietonii de talhari si criminali, deci po******tia trebuie sa rezolve problema infractionalitatii. Nu ca nu ar putea, dar po******tia a stabilit prin Constitutie ca Statul Roman va avea institutii specializate care vor rezolva aceasta problema si a agreeat sa plateasca impozite si taxe pentru finantarea acestor institutii, astfel ca fiecare noi sa nu se mai ocupe de aceasta problema. Dupa ce am votat Constitutia, s-au organizat SRI, Parchetele, Politia, Jandarmeria, Justitia, cu sedii, mobila, comfort termic, finisaje, pistoale, masini Mercedes si altele la fel de grozave, uniforme, salarii grase, P

# adrian romanu date 20 December 2011 21:03 +1

continuare: Mercedes si altele la fel de grozave, uniforme, salarii grase, PENSII URIASE ...... tot noi po******tia sa ne rezolvam problema infractionalitatii singuri? Ne intrebam: toti aia mentionati mai sus, ce fac? Ceva tot fac, dar ce? Cumva niste represiune, asa putin? Favorizarea infractorilor cu care tot noi sa ne luptam?

# jules date 22 December 2011 16:04 +1

absolut de acord cu comentariul anterior; probabil ca dl. Alistar e convins ca, daca publici un cod de etica pe site, gata cu coruptia din business; coruptia e sistemica si incurajata de administratie; poate ne expolica dl luptator cum pote avea cineva acces la bani negri, altfel decat daca e implicat direct pe filiera acestora ??? dar ce sa ii faci cand il ai de sef pe dl. securis Mike zis Popa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva