16 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARA DE NEBUNI – SRI primeste lege sa faca politie politica, in pofida deciziilor CCR care au declarat ilegale colaborarile dintre parchete si servicii in dosarele penale. Proiectul initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, care prevede reintoarcerea SRI in anchetele penale, a fost adoptat tacit in Camera Deputatilor. Urmeaza Senatul. CSM a visat drept comparat, justificand lipsa unui aviz de "necesitatea unei analize ample a problematicii ridicate de propunerea legislativa" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 November 2020 19:05
Vizualizari: 7930

Asta-i tara de nebuni! Degeaba a pronuntat Curtea Constitutionala a Romaniei (pe care premierul Ludovic Orban o vrea desfiintata) hotarari in lant in care a stabilit ca serviciile de informatii nu au ce cauta in dosarele penale, ca Parlamentul, sau mai corect spus, unii parlamentari (liberali) nu se potolesc si vor cu tot dinadinsul sa batatoreasca drumul SRI de reintoarcere in anchetele penale. Astfel cum Lumea Justitiei a avertizat in articolele publicate in editiile anterioare, nenorocirea care aduce mai aproape SRI de dosarele penale s-a produs. Parlamentul a adoptat tacit, in data de 17 noiembrie 2020, proiectul de lege PL-x nr. 460/2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.


 

Acest lucru a fost anuntat chiar de Camera Deputatilor in dreptul proiectului PL-x nr. 460/2020, unde se precizeaza ca initiativa legislativa a fost "adoptata de Camera Deputatilor ca urmare a depasirii termenului de 60 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei republicata". Or, la art. 75 alin. (2) teza a III-a din legea fundamentala se precizeaza ca o lege este adoptata tacit atunci cand termenele prevazute de lege sunt depasite: "In cazul depasirii acestor termene se considera ca proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate".

In acest caz, termenul de 45 de zile a fost prelungit pana la 60 de zile, motivat si de faptul ca onor Consiliul Superior al Magistraturii a intarziat emiterea unui aviz sub pretextul necesitatii realizarii unei ample analize de drept comparat (vezi facsimil – raspunsul CSM).


Predoiu vrea SRI in justitie


Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputatilor a fost initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto), impreuna cu deputatii Cristina Traila si Gabriel Andronache (toti trei membri PNL) dupa Decizia CCR 55/2020 (prin care s-a stabilit ca procurorii nu vor mai putea folosi ca mijloace de proba interceptarile realizate in baza mandatelor de siguranta nationala). Prin proiectul celor trei liberali, sub sintagma "potrivit legii", s-a reglementat posibilitatea ca interceptarile si activitatile de supraveghere ale SRI rezultate din activitati autorizate pe mandate de siguranta nationala sa fie folosite in dosarele penale, astfel cum sunt comunicate de SRI, ca mijloc de proba.


Practic, astfel cum am aratat in articolele anterioare, proiectul adoptat tacit marti, 17 noiembrie 2020, de Parlamentul Romaniei va permite dezincriminarea mascata a faptelor de natura penala savarsite de anumiti ofiteri SRI si procurori care au colaborat pe protocoalele declarate nelegale de CCR, golind astfel de continut toate decizii in care Curtea Constitutionala a stabilit ca acest mod contravine legii si produce vatamari drepturilor fundamentale.


Magistratii, fortati prin legea lui Predoiu sa colaboreze cu serviciile de informatii


Ce este mai grav, este ca prin prezenta lege se produce o vatamare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul nesocotirii unor prevederi. Ne referim desigur la articolul 7 din Legea nr. 303/2004 care statueaza ca magistratilor le este interzis sa fie lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Iar daca nici in legea lui Predoiu, Traila si Andronache nu se incununeaza colaborarea dintre magistrati si serviciile de informatii...

Iata ce prevede art. 7 din Legea nr. 303/2004:

"(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii".


Aviz nefavorabil de la Comisia pentru drepturile omului si de la Consiliul Legislativ


Ingrijorator pentru Parlamentul Romaniei este faptul ca pe actualul proiect de lege care a trecut tacit (prin neasumare, dar acceptat de la sine, prin inactiune, de toti deputatii in exercitiu) s-au emis mai multe avize negative care ar fi trebuit, firesc, sa provoace reactii in randul deputatilor. Nu au provocat, iar legea a fost adoptata tacit.

Spre exemplu, proiectul PL-x nr. 460/2020 a primit avizul nefavorabil al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, dar si al Consiliului Legislativ.

Aceasta din urma institutie a motivat avizul negativ prin aceea ca nu este suficienta o interventie pe Legea 51/1991, ci amendarea mai multor acte normative prin care sa se reglementeze clar, coerent si previzibil aspectele referitoare la calificarea ca mijloace de proba a inregistrarilor, procedura de verificare a legalitatii acestora si instanta competenta, in raport de Decizia CCR nr. 55/2020.


CSM vizeaza studii de drept comparat


Institutia care a dormit in post si care, in opinia noastra, poarta o mare vina morala pentru ca nu a aparat magistratii si sistemul judiciar de o noua imixtiune a SRI in dosarele penale, a fost Consiliul Superior al Magistraturii. Sustinem aceasta intrucat CSM, sub conducerea judecatoarei Nicoleta Margareta Tint, nu stim exact din ce motive reale a intarziat emiterea unui aviz pe lege.

Oficial, CSM nu a emis un aviz – favorabil sau nefavorabil – pe legea lui Predoiu pentru ca a simtit nevoia unor studii de drept comparat. Precizarea ne-a fost transmisa de Consiliul Superior al Magistraturii luni, 16 noimebrie 2020, dupa ce Lumea Justitiei a solicitat clarificari cu privire la motivul pentru care nu a emis pana la data prevazuta de lege un aviz pe proiectul Pl-x nr. 460/2020. Motivatia cesemistilor pentru lipsa unei reactii pe scandalosul proiect de lege este de gaga si nu arata decat o lipsa de curaj, asumare si reprezentare a colegilor care i-au trimis in Consiliu sperand ca vor fi bine aparati.


Iata ce ne-a raspuns CSM:


Comentarii

# mitica date 17 November 2020 21:28 +8

Asa se intampla cand nu sunt bagati in puscarie atunci cand incalca legea.

# santinela date 18 November 2020 07:43 +11

Inteleg insa ca legea trebuie sa mai treaca de Senat care este camera decizionala ? Daca este asa, sper ca cei care conduc Senatul sa nu fie atit de timpiti ca Ciolacu si altii ca el care au dormit in papuci.Oricum legea va fi atacata la CCR ,asa este normal, daca politicienii sint facuti pe ei de frica,de slugarnicie !

# Mirel date 18 November 2020 08:14 +1

vot tacit ... adic asi aia care au sesizat CCR au cam fos de acord, chiar prin dezinteres. ADICA, LEGEA TREBUIA SA TREACA !

# VIKY date 18 November 2020 09:05 +9

Nu este tara de nebuni, este un Presedinte de tara nebun, si un GuWern de criminali. Asta nu vede poporul, orbiti de frica, panica, mani******ri si minciuni. Urmaresc televiziuni internationale, nicaieri in lume nu gasesti abordarea criminala practicata de televiziunile din Romania pe tema asa zisei "pandemii". Arma acestor criminali este inducerea fricii in randul po******tiei (majoritatea dusa cu duhul), care provoaca pagube fizice si psihice, incalculabile, care nu pot fi comparate cu o gripa sezoniera. Urmarind reportajele realizate pe strada trecatorilor in legatura cu "pandemia", nu iti ramane decat sa iti faci cruce. Am retinut cateva dintre ele: "Masca ar trebui sa fie obligatorie tot timpul de acum inainte", "De abia astept sa vina vaccinul", "Cei nevaccinati sa nu poata iesi din casa", "GuvWernul ar trebui sa ia masuri mai drastice", "Pensiile si alocatiile nu trebuie marite, ca nu are GuWernul bani"...Eu am facut febra musculara de atatea cruci.

# Ana date 18 November 2020 09:25 -27

Bun, in sfarsit o veste buna!

# Dan date 18 November 2020 11:19 0

Va rog, votati petitia pentru publicarea datelor statistice referitoare la pandemie. https://www.petitieonline.com/nu_ne_mai_ascundeti_cifrele_pandemiei

# Tipa date 18 November 2020 11:28 -9

Legea nu a fost adoptata tacit. Camera deputatilor, in speta, nu este prima camera ce trebuia sesizata, disp. art. 75 alin. 1 din Constitutie nefiind aplicabile. Termenul de 45, respectiv de 60 de zile prevazut la art. 75 alin 2 din Constitutie nu este aplicabil. Art. 75 alin 1 din Constitutie enumera ce proiecte de legi se supun spre dezbatere si adoptare ca prima camera sesizata. Pl-x nr. 460/2020-Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României nu intra in categoria celor enuntate la art. 75 alin. 1 din Constitutie. Pe cale de consecinta nu a operat nicio adoptare tacita.

# Petrichei Ana date 18 November 2020 11:39 +1

Bai CIOLACULE,TRADEZII,TRADEZII ,,Proiectul initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, care prevede reintoarcerea SRI in anchetele penale, a fost adoptat tacit in Camera Deputatilor." Vreti voturii.Osa aveti avorturii

# ?????? date 18 November 2020 14:14 +2

@ Cheltuielile ocazionate de astfel de propuneri de acte normative și eventualele prejudicii cauzate de aplicarea lor , în spețe pentru care există și decizii anterioare de neconstituționalitate, sunteți de părere că ar trebui imputate inițiatorilor actelor normative și celor ce le pun în aplicare, dacă au reglementat că parlamentarii nu răspund pentru votul politic, ? Remarcați și că deciziile CCR sunt general obligatorii, o altă speță fiind că președintele ar putea refuza promulgarea unor acte normative neconstituționale, pentru a pune în aplicare deciziile general obligatorii ale CCR, ? Sunteți de părere că ar exista și varianta solicitării răspunderii materiale a instituției parlamentului pentru cei prejudiciați de acte normative pentru care s-a stabilit neconstituționalitatea, ?

# ursuleanu date 19 November 2020 10:54 0

Intrebare: Cine conduce acum Justituia romana, Catalin Predoiu, ori Predoiu Silviu? E vremea sa ne reamintim si sa retraim ororile ” ghertoasei” famiglii Predoiu Silviu/Catalin cea care transforma Justitia romana intr-o politruca politie politica securista. https://ohanesian.wordpress.com/2013/06/14/2004/

# XYZ date 21 November 2020 13:25 +1

Esti unul din cei mai pertinenti comentatori de aici, jos palaria, dar da-mi voie, totusi, sa adaug si eu ceva: indivizii aia intervievati vizavi de scamdemie te-ai gindit ca poate au fost instruiti, ba chiar platiti inainte ca sa dea dumele alea din ei? Ne-am transformat intr-o po******tie de parameci, foarte adevarat, dar nu cred ca un om obisnuit, cit ar fi de dus cu cercu', ar fi de acord cu situatia actuala. Nu sint un geniu pustiu, dar am vazut suficient de mult cit sa-mi dau seama ca nataraii aia nu sint "pe bune". Apropo, iti amintesti filmul Equilibrium? O capodopera, dar, din pacate, acum il traim.

# VIKY date 22 November 2020 08:46 +2

@xyz...Nu am vazut filmul Eguilibrium, dar in schimb am vazut filme din 2017-2020, cu scenariile pe care le traim noi de un an. Perioada de un an este intradevar foarte mica, asa ca retin faptul ca in 2 luni de "pandemie", cand planeta era intoxicata cu coloane de gropi sapate in cimitire,cu, camioane pline de cadavre in saci negri, mii de sicrie insirate, nimeni nu cunostea pe nimeni cine sunt acei decedati. Chiar la televiziuni si pe retelele de socializare, intrebarea persista, asa ca au inceput sa scoata pe piata "vedete" internationale, la inaintare, chipurile infectate cu virus. Au inceput si la voi cu "vedete", care mai degraba au provocat repulsie in randul celor care mai gandeau cu, capul lor. Singura explicatie pentru care numeni nu cunostea pe nimeni, este faptul ca au fost "aranjati" la inceput cei fara adapost (au curatat strazile), caminele de batrani, cei cu handicap, si batranii care locuiau singuri si fara apartinatori. Acum au venit la rand cei cu boli cronice.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.10.2024 – Doi judecatori au ramas inapti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva