13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TEHNICILE DE CONTROL ALE SERVICIILOR – Prof.dr. Cristian Troncota fost decan al Facultatii de Informatii din Academia Nationala de Informatii a SRI: "Cand li s-a ordonat serviciilor de intelligence sa faca lucruri la limita legii, imediat ele si-au luat masuri pentru a obtine probe compromitatoare despre persoanele de la care au primit ordinele. Sunt institutii care niciodata nu raman datoare! Stiu sa-si aleaga momentul si mijloacele de reactie. Sunt imbatabile la aceste proceduri" (Interviu)

Scris de: E.D. | pdf | print

3 April 2016 12:10
Vizualizari: 11166

Prof dr. Cristian Troncota (foto) doctor in istorie militara, fost decan al Facultatii de Informatii din cadrul Academiei Nationale de Informatii care pregateste ofiterii serviciilor speciale, fost sef al Colegiului Superior de Siguranta Nationala, cercetator stiintific al arhivelor MAI, MApN, SRI, conducator de doctorat la ANIMV – dezvaluie ca politicienii "care au incalcat legile nescrise ale moralitatii" si au ordonat serviciilor sa faca lucruri "la limita legii", "pentru a-si umili, neutraliza sau compromite adversarii politici, nu au facut altceva decat sa se autocompromita". Si asta pentru ca serviciile de informatii, dezvaluie profesorul Troncota, au propriile resorturi pentru a iesi cu bine din astfel de "naravuri politicianiste". Din acest motiv, profesorul Cristian Troncota ii sfatuieste pe alesi sa se gandeasca de zece ori inainte de a face afirmatii rautacioase la adresa serviciilor, caci acestea din urma si-au luat masuri "pentru a obtine acele probe compromitatoare despre persoanele de la care au primit ordinele respective". "Sunt institutii care niciodata nu raman datoare! Stiu sa-si aleaga momentul si mijloacele de reactie. Sunt imbatabile la aceste proceduri", concluzioneaza profesorul Cristian Troncota.


Aceasta teorie este prezentata pe larg de fostul decan al Facultatii de Informatii din cadrul Academiei Nationale de Informatii a SRI in cadrul unui interviu acordat Termene.ro, in care vorbeste despre problemele securitatii din Romania, despre coruptia din sistemul judiciar, dar si despre amestecul politic in Justitie.

In acest context, profesorul Cristian Troncota afirma ca toate serviciile de informatii similare cu SRI sunt subordonate factorului politic, iar comanda de informatii vine de la factorul politic".

In ce priveste decizia CCR si faptul ca SRI nu va mai putea face interceptari in dosarele penale, profesorul Troncota afirma ca "este bine ca SRI s-a specializat in interceptari", intrucat "si-a facut mana", iar acum, tinandu-se cont de "actualele probleme de securitate globala" vor putea desfasura fara probleme activitati specifice "structurilor de intelligence", nu celor politienesti ori de procuratura.

Fostul decan al Facultatii de Informatii din Academia de Informatii a SRI mai precizeaza ca eficienta in intelligence nu presupune ca infractorii sa fie adusi repede in fata legii, intrucat acestia "au bani, pot angaja avocati de renume, mituiesc procurorii si judecatorii si pot chiar castiga procese". Ori, arata profesorul Cristian Troncota, "intelligence-ul este un domeniu care, pe langa cercetare, mai inseamna si negociere", iar negocierea nu se face cu infractorii, ci se negociaza cele mai bune solutii pentru apararea securitatii nationale la nivel de decizie politica.

Prezentam pasaje din interviul acordat de prof.dr. Cristian Troncota site-ului Termene.ro:

Care sunt problemele fundamentale ale securitatii Romaniei in acest moment in contextul evenimentelor din Europa?

Romania are problemele ei foarte serioase in domeniul securitatii. Este vorba de coruptia la nivel inalt, pe care deocamdata nu reuseste sa o combata. Bine este ca a inceput. Dar trebuie ca institutiile specializate sa capete credibilitate. Adica sa nu mai fie selective. Sa nu mai existe procurori sau judecatori corupti. Sa se excluda amestecul politic in justitie. Sa nu se mai raspunda la comanda politica.

Deocamdata teroristii nu ne-au facut probleme. Drept este ca nici structurile romanesti nu s-au implicat la comanda politica din partea marilor parteneri de coalitie, in uciderea musulmanilor fundamentalisti, ca masura de prevenire. Cei depistati pe teritoriul Romaniei cu legaturi ISIS au fost invitati civilizat sa paraseasca teritoriul tarii si pentru o perioada sa nu ne mai viziteze.

O alta problema de securitate, care deocamdata este tinuta sub control, se refera la activitatea unor retele de crima organizata locala si transfrontaliera ori la presiunile exercitate de acestea fata de factorii de decizie politica la nivel central si teritorial. Cazuistica instrumentata de structurile politienesti de coniventa cu cele judiciare ne demonstreaza ca fenomenul este tinut sub control. Dar in conditiile in care lupta cu marea coruptie nu da roadele scontate, atunci fenomenul complicitatii crimei organizate cu factorii de decizie politica ar putea pune mari probleme sistemului de securitate nationala.

Mai avem vulnerabilitati si in domeniul infrastructurilor. Strategia de securitate in acest domeniu, precum si legislatia elaborata si aplicata pana in prezent au facut ca aceste infrastructuri sa nu ajunga in stadiul critic. Catastrofele naturale poate chiar si cele antropice (n.r- provocate de om) ne pot crea insa mari probleme. Este un domeniu in care, alaturi de masurile preventive de securitate, e bine sa mai adaugam si un Doamne fereste! Tragicul eveniment de la Colectiv, din noiembrie 2015 trebuie sa ne dea serios de gandit. De cutremure si inundatii nu mai amintesc. Se intelege ca ne pot provoca oricand pagube greu de evaluat, iar structurile specializate de tip ISU (Inspectorate pentru Situatii de Urgenta) sau SMURD sunt incadrate cu buni profesionisti carora, din nefericire, le lipseste practica, adica actiunea in situatii reale. Simularile si antrenamentele au rolul lor, dar nu poat inlocui situatiile reale.

Suferim si la capitolul securitate societala și in domeniul de securitate a culturii si traditiilor. Vreau sa spun ca nu exista nici in Strategia recenta de aparare si securitate nationala, dar nici in politicile enuntate de fortele politice care se pregatesc de alegeri, strategii ori masuri coordonate care sa vizeze apararea si promovarea valorilor si traditiilor culturale romanesti. Dimpotriva, asistam neputinciosi la alterarea culturii nationale.

Dar acestea sunt probleme de securitate pe care si le pun doar cei mari, adica marile puteri cu interese geopolitice si geoeconomice care domina arena relatiilor internationale. Cei mici, fie nu au timp sa gandeasca, fie nu sunt interesati. Ce se va alege din aceasta nepasare e mai greu de precizat. Cert este ca neglijarea valorilor culturale reprezinta in esenta ei o crima la adresa securitatii nationale, pe care nu se gandeste nimeni sa o previna. O intelectualitate dezbinata nu poate pune umarul la apararea culturii nationale. Mare pacat!

Unul dintre subiectele fierbinti ale momentului este acela al interceptarilor. Este un subiect mult-dezbatut de-alungul anilor in Romania. Cum comentati faptul ca tot mai multe voci acuza in mass-media faptul ca interceptarile SRI au fost de multe ori folosite ca instrument de fabricat dosare și cum vedeti noile reglementari ale Curtii Constitutionale?

Am asteptat de mult acest moment. Cred ca e de importanta istorica. SRI trebuia sa inceapa mai de mult o etapa a profesionalizarii pe domenii ce tin strict de securitatea nationala, adica contraspionaj, apararea Constitutiei, contrainformatii. Nu am precizat si combaterea terorismului pentru ca acesta este un domeniu in care institutia, pana in prezent si-a facut din plin datoria. Dupa unii chiar a excelat.

Poate ca e bine ca SRI s-a specializat in interceptari. Si-a facut mana cum se spune. Dar, avand in vedere actualele probleme de securitate globala, cred ca era si timpul sa renunte la activitati care nu sunt specifice structurilor de intelligence, ci celor politienesti ori de procuratura. A abandonat acest balast, devenit tot mai greu de suportat, adica inregistrarile la comanda politica, pentru a obtine o atributie dupa care tanjea de mai mult timp si care este, de altfel, caracteristica oricarui serviciu de intelligence. Este vorba despre dreptul de a ancheta persoanele depistate cu activitati de spionaj, terorism, crima organizata transfrontaliera cu impact asupra sistemului de securitate.

Spionii nu se prind”, spun batranii din serviciile secrete. Spunea si Mihail Moruzov, cel care in 1924 a infiintat primul Serviciu Secret de Informatii din Romania. Spionii, la fel ca si teroristii sau mafiotii se neutralizeaza, se incearca mai intai directionarea lor spre tinte false sau care nu pot crea probleme de securitate. Nu exista eficienta in intelligence daca acesti infractori sunt adusi repede in fata legii. Au bani, pot angaja avocati de renume, mituiesc procurorii si judecatorii si pot chiar castiga procese. Intelligence-ul este un domeniu care, pe langa cercetare, mai inseamna si negociere. Nu se negociaza cu infractorii. Se negociaza cele mai bune solutii pentru apararea securitatii nationale la nivel de decizie politica.

SRI-ul va continua cu inregistrarile, ca tot s-a specializat. Dar nu va mai inregistra elementul infractional ce nu tine de securitatea nationala. Oricum, retineti ce va spun! Atat timp cat aliatii nostri mai mari sunt multumiti de profesionalismul ofiterilor de informatii romani, inseamna doua lucruri fundamentale: Serviciile noastre de intelligence nu au fost singure pana acum, ci au aplicat corect cooperarea interagentie, ca trasatura a intelligence-ului post modern. In al doilea rand, au dovedit ca suntem disciplinati si ca stim sa parcurgem etapele profesionalizarii, inclusiv sa raspundem corect la noile comenzi reclamate de actualul context de securitate globala.

Sunt voci care afirma ca aceasta decizie a venit pe fondul ingrijorarii ca SRI devine prea puternic și era nevoie in acest moment de o limitare a puterilor sale.

Toate serviciile de informatii similare cu SRI sunt subordonate factorului politic. Comanda de informatii vine de la factorul politic! Factorul politic este ales democratic prin vot universal, direct si secret. Deci, factorul politic ca exponent al majoritatii alegatorilor, este indreptatit sa raspunda de eficienta activitatii de intelligence. Factorul politic isi creeaza acele comisii de control a activitatii serviciilor de informatii. Prin urmare, cu totii, cetateni si alesi, suntem interesati sa avem servicii de intelligence pentru securitate foarte puternice. Nu vad nici o problema in faptul ca se spune despre SRI ca a devenit foarte puternic. Era si cazul, era si momentul. Ma asteptam la un astfel de moment si la o evolutie profesionala foarte buna.

Mi-au trecut prin mana nu mai putin de 22 de promotii de ofiteri de informatii. Ii stiu ce pot, dar mai ales le cunosc devotamentul, calitatile si ambitia. Prin urmare, nu ma surprinde. E de bine! Ca alesii nu au gasit suficiente parghii de control, asta este o alta problema. Sa vina ca si pana acum, la noi, la Academia Nationala de Informatii, unde au posibilitatea sa se documenteze si sa-si ridice nivelul culturii de securitate. Probabil ca in astfel de circumstante vor gasi mai repede solutii de control mai eficiente. Nimeni nu-si doreste un SRI slab! Cu totii ni l-am dorit si ni-l dorim puternic. Evident ca exista o conditie fundamentala. Factroul de decizie politica sa-si inteleaga propria menire. Sa respecte regulile scrise, dar si pe cele nescrise ale frontului secret.

Nu am spus-o niciodata public pana acum. Dar intrebarea dumneavoastra m-a provocat. Acei oameni politici care au incalcat legile nescrise ale moralitatii si au dat ordine ca sa utilizeze produsul de inteligence pentru a-si umili, neutraliza sau compromite adversarii politici, nu au facut altceva decat sa se autocompromita. Institutia e puternica atunci cand are propriile resorturi de a iesi cu bine din astfel de naravuri politicianiste. Iar cei ce au gresit din randurile alesilor ar fi bine sa se gandeasca de zece ori inainte sa mai faca afirmatii rautacioase in spatiul public despre serviciile de informatii. Mai neted spus, cand li s-a ordonat serviciilor de intelligence sa faca lucruri la limita legii, ori chiar alaturi de spiritul legii, imediat ele si-au luat masuri pentru a obtine acele probe compromitatoare despre persoanele de la care au primit ordinele respective. Sunt institutii care niciodata nu raman datoare! stiu sa-si aleaga momentul si mijloacele de reactie. Sunt imbatabile la aceste proceduri.

Exista logistica necesara in cadrul celorlalte servicii pentru a asigura interceptarile privind alt gen de infractiuni decat cele care au legatura cu siguranta nationala?

Aparatura si sistemele puse la punct pana nu de mult de SRI vor fi utilizate, de acum incolo, de celelalte structuri. Din cate am inteles, din comunicatele de presa, urmeaza chiar ca anumiti ofiteri din SRI sa fie detasati in noile structuri, temporar sau poate chiar definitiv pentru ca aparatura moderna sa functioneze performant si la foc continuu. Cooperarile vor continua ca si pana acum. Deci nu poate fi vorba decat despre o schimbare calitativa in directia profesionalizarii, atat a operatorilor de intelligence cat si pentru structurile politienesti si de procuratura. Pe de alta parte, ar mai merita spus ca tehnica operativa reprezinta un domeniu care evolueaza foarte rapid. Din cate stiu, SRI are in structura un centru de inventica si productie speciala, iar inginerii-operatori de acolo n-au dus lipsa niciodata de idei. Multe dintre creatiile lor de ultima generatie am inteles ca i-au interesat si pe partenerii nostri de coalitie si cooperare. Celelalte structuri din comunitatea noastra de intelligence nu au asa ceva. Este un capitol in care institutia s-a afirmat mai de mult si se bucura de reputatie si respect.

Sunt convins ca Decizia Curtii Constitutionale nu poate influenta evolutia structurilor romanesti de intelligence decat pozitiv. Cat de critici ne-am pozitiona, nu vad ce ar putea fi negativ. Pe de alta parte, nu cred ca a existat vreodata un decalaj intre aceste structuri specializate ale comunitatii noastre de intelligence ori o intrecere neloiala. Cooperarea s-a realizat dupa norme si legi foarte clare. Toate structurile au evoluat impreuna. Modernizarea lor a inceput imediat dupa accederea Romaniei in structurile euro-atlantice. Partenerii nu au gasit aici un „terra-deserta”, ci institutii incadrate cu profesionisti care erau convinsi de necesitatea schimbarii si modernizarii. Important este ca au reusit sa transmita stafeta noilor generatii de profesionisti, care acum, dupa cum am vazut au inceput deja sa exceleze. Evident ca si specializarile in institutiile de formare ale partenerilor au jucat si ele un rol important. Faptul ca aceste institutii au devenit componente ale marii familii euro-atlantice in materie de inteligence pentru securitate, cred ca reprezinta cea mai importanta evolutie intr-o directie corecta.

Comentarii

# Cocoru D-tru date 3 April 2016 18:49 +9

Detasarea ofiterilor SRI la alte institutii din sfera executivului este interzisa prin legea de organizare si functionare a SRI. In rest este un santaj reciproc intre unii politicieni care au dat ordine ilegale si CoKo care le-au executat. S-au inregistrat reciproc unii pe altii si acum CoKo sunt cei care se tem cel mai mult ca unele inregistrari vor deveni publice, deoarece cel care i-a inregistrat nu mai are nimic de pierdut dupa ce i-au fost saltati membri ai familiei si amanta.

# ADEVARUL date 3 April 2016 21:53 +8

INREGISTRARILE?CURG NON-STOP SI PE TELEFONIA CONVENTIONALA SI PRIN APLICATIILE FREE DE PE SMART-URI.ORICARE DINTRE AGENTII ROMANI CRED CA SE PISA PE EL DE RAS,CAND AUDE CE NAIVI POT FI UNII...PROBLEMA ESTE FAPTUYL CA SERVICIILE SI PARCHETELE GEN COVESI SERVESC O MAFIE...JUDICIARA BASISTA,DE SORGINTE RUSA.ASTA E UN CANCER GROZAV...PRIN MAFIA JUDICIARA AM DEVENIT COLONIE SI AZI...PUSTIU.SIGUR CA AU RAMAS ASA ZISII MAGISTRATI SI MURITORII DE FOAME IN ROMANIA...

# Mulder, agentul mulder date 4 April 2016 00:44 +5

Mor de curiozitate cum dracu poți fi profesor dr docent la ani-sri și sa nu fi lucrat 5 minute în operativ?! Pe urma vi și te dai mai cocos decât Cocos și te ca...ci pe tine ce inteligence ești. Nu contest capacitatea de cercetător al lui troncota, dar lăsati-ma cu avioanele detonate de nea caisa asta. Ia sa va zică cum l-a ajutat pe coldea la lucrarea de doftorat, ca acolo e maestru....restul... Poezie tata, poezie 

# remember date 4 April 2016 11:44 +8

MULDER, prof.Troncota stie multe dar fiind de-a lor, zice si el ce i se permite si ce considera ca nu-i afecteaza viitorul. Spre exemplu, ce stie el si nu poate spune este ca serviciile de la noi sunt atipice,din toate punctele de vedere,comparativ cu cele din lumea occidentala.Inca de pe vremea lui Ceausecu securistii au scapat de sub controlul politicului si de-atunci se straduiesc sa-si faca propria politica si sa o aplice in practica.In speta, se straduiesc din rasputeri sa ne transforme intr-o societate de sclavi-zombi, delationisti, la mana lor, descreierati daca se poate, oameni ce sa nu poata sa le puna probleme nici acum si nici in viitor.Nu au o doctrina propriuzisa dar au o politica economica foarte clara.Sa jupoie cat se poate de mult din tara si transfere banii si bunurile in locuri ce le considera ei "visul orcarui securist".Sa supravietuiasca prin furt,jaf si terore cu orice pret. Ce lasa in urma nu-i intereseaza pentru ca ei nu vor trai aici in viitor. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

# nae girimea date 4 April 2016 07:48 +3

@ADEVARUL . Servesc mafia rusa ? De ce dreak ii lauda atit americanii ? De ce afacerile lui Carabulea sint preluate de " americani" cu cipilica ? De ce se fac " retrocedarile " monstruoase din Transilvania ? etc , etc

# ADEVARUL date 4 April 2016 11:03 +1

A CONSIDERA MAFIOTII BASISTI RUSI CA FIIND UN FEL DE INFRACTORI DE DREPT COMUN ESTE O PROSTIE INCREDIBILA,PE CARE NIMENI NU O CREDE,SE POATE VORBI DOAR DESPRE COMPLICITATE...CAZ IN CARE ODATA CU LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATULUI SUNT CHEMATI SA PLATEASCA IMPREUNA PONOASELE-PREJUDICIILE ADUSE ROMANIEI...BASESCU,COVESI,STANCIU,PRUNA,S,A.M.D.NU IES LA INVENTAR O FLOTA,NISTE COMBINATE,NISTE MILIARDE...ASADAR NU-SI PERMIT PARAZITII IMBRACATI IN MAGISTRATI SA SE PRIVEASCA IN OGLINDA...JUSTITIA REALA FIIND PENTRU EI CEL MAI MARE COSMAR.

# ADEVARUL date 4 April 2016 10:52 0

SERVESC PROSTII ASTA CARE NE-AU VANDUT RUSIA CU PRECADERE DATORITA APROPIERII SALE DE INTERESE-GEOGRAFICA,ALTFEL PENTRU CATIVA ARGINTI NE VINDEAU AMERICANILOR,PE DE ALTA PARTE VERSATILITATEA LOR INFRACTIONALA SE DATOREAZA UNUI MODEL MAFIOT-PATENTAT-RUS,DACA AI CUNOSTINTA DE SITUATIA DIN RUSIA POTI VEDEA SI INTELEGE CU USURINTA DE CE A DEVENIT ROMANIA UN FEL DE AGENTURA-BAZA MAFIOTA PUTINISTA,EI OCUPAND SI SUBJUGAND IN PRIMUL RAND UNIVERSUL JUSTITIEI,CU ORGANELE DE FORTA ALE STATULUI-VEZI UCRAINA,MOLDOVA,SIRIA,S.A.M.D.PREZENTA RUSA FIIND REJECTATA DOAR IN ANGLIA,CARE L-A SI CONDAMNAT PE V.PUTIN PENTRU COMPLICITATE LA CRIMA...CU SPIONUL DUBLU RUS-ALTFEL SE INCEARCA COABITAREA...REZISTENTA...DAR CINE ESTE ACUM LA BUTOANE...AR FI DE PREFERAT RUSII,CA AIA ERAU MAI SUBTILI,TE OMORAU IN SIBERIA NU CU PROSTIA LOR.

# Pt.profu' SRI date 5 April 2016 16:35 0

Ceea ce este cu adevarat halucinant si lipsit nu doar de moralitate, ci si lipsit total de orice control sub aspectul legalitatii,fara nicio teama de repercusiuni in privinta celor care au pus in executare ordine ilegale ,adunand in acelasi timp si probe imotriva ordonatorilor, este acest pasaj: "Institutia e puternica atunci cand are propriile resorturi de a iesi cu bine din astfel de naravuri politicianiste. Iar cei ce au gresit din randurile alesilor ar fi bine sa se gandeasca de zece ori inainte sa mai faca afirmatii rautacioase in spatiul public despre serviciile de informatii. Mai neted spus, cand li s-a ordonat serviciilor de intelligence sa faca lucruri la limita legii, ori chiar alaturi de spiritul legii, imediat ele si-au luat masuri pentru a obtine acele probe compromitatoare despre persoanele de la care au primit ordinele respective. Sunt institutii care niciodata nu raman datoare! stiu sa-si aleaga momentul si mijloacele de reactie. Sunt imbatabile la aceste proceduri"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva