12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Testamentul chirurgului Lucian Duta pentru maharii din SRI

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

1 August 2022 17:54
Vizualizari: 7742

Fostul sef al Casei Nationale de Sanatate, dr. chirurg Lucian Duta, a fost inchis la Penitenciarul Rahova. Acolo unde Sistemul i-a pregatit patul.Intr-o emisiune inregistrata dinainte de previzibila condamnare definitiv la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita, dispusa saptamana trecuta de Curtea de Apel Bucuresti - difuzata duminica seara la emisiunea “Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus, moderata de colega mea Anca Alexandrescu dr. Duta a lasat un “testament” prin viu grai pentru Statul Paralel. Caci chirurgul Lucian Duta a fost executat la scena deschisa de Statul paralel, fara drept de apel.


Ma asteptam ca “testamentul” sa fie o marturisire forte, una pana la capat, cu nume si prenume, dar nu a fost. Ea doar a atins, cu subintelesuri, fondul a ceea ce s-a intamplat in urma cu 12 ani la CNAS, unde sistemul a organizat o licitatie pentru sistemul informatic din Sanatate, a carui beneficiar a fost, printre altii, Serviciul Roman de Informatii. Un sistem de tip Big Brother prin care datele medicale ale tuturor cetatenilor sa poata fi controlate de SRI.

Este fara dubiu ca au existat generali de prim rang implicati in licitatia al carei caiet de sarcini a fost pritocit si semnat de ofiteri SRI. Nimeni nu a explicat pana azi ce a cautat SRI in aceasta afacere a caror comisioane au fost de ordinul milioanelor, daca nu chiar zecilor de milioane de euro. Comisioane platite de doua firme de software, care au colaborat indelung cu Statul paralel si au primit protectia acestuia. Firme ale caror directori au fost denuntatorii de serviciu folositi de DNA, inclusiv in aceasta speta, declaratiile acestora fiind temelia materialului acuzator impotriva chirurgului Lucian Duta.


Ce sa vezi insa, desi denuntatorii sunt cei care au dat milioanele prin conturi sau la valiza, acestia nu au fost pusi niciodata sub acuzare, astfel incat, desi vorbim de aceeasi rezolutie infractionala, denuntatorii protejati de sistem au scapat, la ei aplicandu-se prescriptia, in timp ce dr. Lucian Duta s-a dus la puscarie, fara ca onor completul de la CA Bucuresti care l-a condamnat definitiv (compus din judecatoarele Alina Gulutanu si Daniela Panioglu) sa tina cont de Deciziile CCR pe prescriptie.

Deci, denuntatorii care au dat au scapat, in timp ce doctorul care a luat a sfarsit condamnat! Curat murdar!

Si prin ce schema: cu putin timp inainte de data pronuntarii, la Parchetul Curtii de Apel Constanta s-a inceput urmarirea penala impotriva denuntatorilor lui Lucian Duta – patroana SIVECO Irina Socol si fostul director general al firmei HP Radu Enache – care la ancheta nu au putut explica destinatia unor sume de ordinul milioanelor de euro. Punerea sub urmarire penala a celor doi denuntatori arunca in aer dosarul lui Duta, construit aproape in totalitate pe aceste marturii. Cum cei doi au colaborat mult cu Sistemul, acesta a intrat in actiune ca sa-i salveze. Procurorul General al Romaniei Gabriela Scutea (semnatara a protocolului ilegal de colaborare cu SRI din 2009) a luat dosarul de la PCA Constanta si l-a pasat la DNA, la procurorul Mihai Pruna (fratele fostei ministrese a Justitiei Raluca Pruna care a reintrodus SRI in activitatea de interceptare derulata fata baza normativa legala). Culmea, procurorul DNA Mihai Pruna este si partenerul de viata (cu care are un copil – CLICK AICI PENTRU A CITI) al Procurorului General adjunct al Romaniei Maria Magdalena Militaru despre care s-a auzit ca nu a fost nici ea straina de luarea dosarului cu denuntatorii pusi sub acuzare, de la Constanta, la Bucuresti.

Iar dosarul luat si dat la DNA a fost supervizat de procurorul sef sectie Paul Dumitriu  (fostul consilier al ex-ministresei Justitiei Monica Macovei, autointitulata “mama DNA”) care, ce sa vezi, fara a avea competenta legala sa infirme ordonanta de incepere a urmaririi penale emisa de PCA Constanta impotriva celor doi denuntatori, a infirmat-o pe coltul mesei, fara sa faca niciun act, omorand dosarul. Dar nu oricum, ci trimitand nelegala ordonanta de infirmare a inceperii urmaririi penale la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, la judecatoarele Gulutanu si Panioglu, fix cu o zi inainte de data pronuntarii - (CLICK AICI PENTRU A CITI)

Totul pe fata, asumat, la adapostul lipsei totale de raspundere.

A fost ordin si disperare mare sa fie albiti denuntatorii! Dar lucrurile nu s-au oprit aici. In decizia de condamnare definitiva a dr. Lucian Duta, judecatoarele Gulutanu si Panioglu, fara sa fie investite si fara sa aiba vreo justificare legala, s-au apucat sa faca un adevarat rechizitoriu impotriva procurorilor constanteni Teodor Nita si Gigi Valentin Stefan (seful PCA Constanta) pe care i-au acuzat public ca au comis “monstruozitati judiciare” si “aberatii” “vadit penale”, in menite sa-l favorizeze pe dr. Duta si sa-i “compromitasi “hartuiasca” pe cei doi denuntatori “ale caror declaratii constituie fundamentul materialului probator ” - (CLICK AICI PENTRU A CITI)


Cum sa iti permiti ca judecator sa faci asemenea acuzatii, fara sa fii investit si fara sa faci o minima ancheta, doar pe considerentul ca exprimi un rationament juridic?... Cand se vedea din avion ca denuntatorii nu erau usa de biserica si erau direct implicati in cele petrecute? Chiar ma intreb, aceste motivari inchizitoriale impotriva procurorilor de la PCA Constanta sunt cumva parte a unui razboi intre factiunile din servicii? Eu asa le vad...


Am prezentat toate acestea pentru a se intelege de ce chirurgul Lucian Duta nu a avut nicio sansa.


In emisiunea “Culisele statului Paralel ”de duminica seara, dr. Duta a declarat ca regreta increderea pe care a acordat-o altora, crezand ca lucreaza pentru binele public. Chiar daca nu a dat nume si date concrete, este limpede pentru cei initiati la ce s-a referit fostul presedinte al CNAS.


Nu-l consider pe dr. Duta un naiv. Cred ca a avut cunostinta de comisioanele de milioane de euro care s-au platit pe marginea contractului privind sistemul informatic de la CNAS. Dar dr. Duta nu putea lua de capul lui banii de care a fost acuzat, in conditiile in care licitatia, caietul de sarcini si arhitectura sistemului informatic erau gandite si supervizate de SRI. O adevarata operatiune speciala!


Tare imi e ca totul pleaca de la comisioanele puse in carca dr. Duta, cum au retinut judecatorii care l-au condamnat. Daca Duta chiar a luat comisioane de peste 6 milioane de euro, cum se afirma, atunci sunt ferm convins ca nu a luat singur. Ci parte de ele s-au dus la generali din SRI sau poate chiar mai sus.

Nimeni nu putea fura bani fara stiinta SRI, intr-o mega-afacere cu bani publici derulata cu “binecuvantarea” SRI. Duta a spus clar ca a regretat ca avut incredere in ceea ce i s-a spus. Si asta intareste ideea ca beneficiarii grosului comisioanelor au fost altii decat Duta, care o fi comis sau n-a comis, dar nu a fost singur in aceasta afacere si nu a actionat de capul lui. Poate intr-o zi ne va spune...

Doar asa pot sa-mi explic urgia care s-a abatut asupra lui, cand parchetele s-au implicat de la varful lor pentru a a-i albi pe cei doi denuntatori, de la a caror firme plecau comisioanele.

A fost o cearta pe bani cu Sistemul? Si-au dat la gioale pe comisioane? Foarte posibil. Cert este ca nimeni altcineva – decat Statul paralel – nu avea puterea sa ia un dosar de la Constanta, la Bucuresti si sa-l inchida la comanda la o asemenea maniera. Iar apoi, bomboana pe coliva, sa li se faca procurorilor constanteni care au nimerit peste un viespar, un adevarat rechizitoriu, ca la infractori, in afara oricarui cadru juridic care sa le ofere dreptul de a fi informati si a se apara. Sunt convins ca judecatoarele Gulutanu si Panioglu vor fi ingropate in plangeri de catre cei doi procurori, care s-au trezit terfeliti in piata publica.


E frica mare ca nu cumva cei doi denuntatori sa spuna vreodata tot ce stiu. Sa nu se afle cumva la cine anume s-au mai dus, la valiza sau prin firme “off shore”, milioanele de euro de la CNAS... E frica mare in SRI printre cei implicati. N-am niciun dubiu.

Iar daca azi operatiunea speciala pare ca a reusit si tapul ispasitor bagat la puscarie, stati linistit, ca lucrurile se stiu, si e chestiune de timp pana cand acest dosar se va redeschide spre pistele cu epoleti. “Testamentul” lui Duta a fost doar un inceput... Niciun sistem nu e vesnic.


Comentarii

# Ionescu date 1 August 2022 18:07 +272

Dacă nu îl considerati naiv întrebarea este :A luat sau nu a luat bani! Eu cred, după cariera lui, ca a luat, ca nu era naiv!

# Ion date 1 August 2022 19:28 -10

Ori nu a luat banii si de aceea urla acum. Cel mai probabil. Picand tap ispasitor. Ori e ipocrit

# Vasilescu date 1 August 2022 20:34 +5

Problema pe fond nu este puscaria astuia, ci mizeriile procedural juridice prin care s-a ajuns la aceasta. Faptu ca a fost preluat acest dosar de la Constanta, nu este nimic in neregula. Problema intervine mai apoi. Cum a fost infirmat un act, de catre o structura care nu avea acest drept. Faptul ca a existat o comunicare, mai mult sau mai putin oficiala intre complet si procurorii DNA, Cele doua judecatoare, inteleg ca sunt cu tulburari comportamentale, deci mentiunile inserate despre cei doi procurori nu mira pe nimeni, insa sunt extrem de inneregula. Tara lu peste..

# X date 1 August 2022 22:56 +27

Bine ca sunt arestați medici ca și asa avem prea mulți! Pe tâmpitul ala de Ceaușescu îl lasă să urle, sa facă circ, pentru ala nu exista nicio pedeapsa ca doar se pozează cu Ludovic Orban, cu ficusul de la Cotroceni.

# A avut avocat? Daca da inseamna ca a vrut la puscarie. date 1 August 2022 23:26 +5

Oamenii simpli prinsi in troica procuror avocat judecator sunt la mila ANP ului. - care se tine de respectat legea tot ca troica anteriora. Halal tara. Saracul om...a avut incredere de milioane si tot nu l-a ajutat.

# imun/teanu date 2 August 2022 07:14 +31

Desi stie, dl. doctor tace. Chiar si condamnat. Poate doar deocamdata. Fiindu-i potential si sa vorbeasca candva. Acum la cherem, ca "tacerea sa ramana de aur" la indemana este metoda deja a lui Adamescu si judecatorului Stan Mustata. Ca de!, s-a mai evoluat dupa "caderile pe scari la metrou" si "epidemiile de cancer".

# 6,3 mil euro date 2 August 2022 14:07 +286

Duță a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. În calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar. Banii au fost transmiși lui Duță fie în numerar, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile, cu conturi bancare deschise în Elveția. Printre proiectele pentru care Duță a cerut mită s-a aflat furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

# Luci date 2 August 2022 14:09 +359

După începerea problemelor penale pentru Duță, acesta a căutat prin orice mijloace să scape de dosar. A devenit invitat permanent în emisiuni televizate, editorialist pentru diverse publicații, a început o campanie antivaccin Covid 19 în rândurile copiilor. Duță a încercat să scape cu o pedeapsă redusă la jumătate după ce s-a mutat la Constanța și a depus un denunț împotriva propriei denunțătoare, femeia de afaceri Irina Socol.

# George date 2 August 2022 15:20 +433

Sistemul l-a obligat pe Duta sa ia mita peste 6 milioane de euro?!? Lucian Duţă a ocupat în 2009 funcţia de consilier general al Capitalei din partea PD, fiind cunoscut în acea perioadă ca apropiat al lui Adriean Videanu, În 2012, medicul Duţă a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri izbucnite vreodata în sistemul de sănătate: dispariţia din spitalele din România a morfinei destinate bolnavilor de cancer. În plin scandal al lipsei citostaticelor, Lucian Duţă oripila opinia publică după ce fusese fotografiat la un festin organizat de Adriean Videanu într-un restaurant din centrul Capitalei. În 2013, Lucian Duţă revine în fruntea Casei Naţionale de Sănătate, propulsat din nou de preşedintele Traian Băsescu. Duţă era la vremea respectivă membru în conducerea PDL, dar şi preşedinte interimar al PDL sector 1. În 2016, Duță, fost președinte al CNAS și pion important al regimului Băsescu, a fost numit secretar executiv al PNL

# cand cetatenii nu pricep date 8 August 2022 09:04 +138

Ca dl. Duta a luat sau nu "banii", doar Dumnezeu si el stiu. Ca "activitatea" sa este legata de "politica" toata lumea stie (cu multitudinea controverselor numirilor si mentinerii in functii - doar PACIENTII AU FACUT DECONTUL . Daca merita sau nu "pedeapsa" doar Dumnezeu stie! Daca ? exista buna Credinta, dorinta de Revenire "la realitate" a sistemului Judiciar? , pe ce adresa se "primesc" TESTAMENTELE -cu date de "autentificare" -ale cetatenilor fara suspiciunea ca "au pus botul" la bani, au fost, umiliti, cu concursul sistemului Judiciar Romanesc- prin reprezentanti!! Asteptam, constienti fiind ca o buna parte din "cititorii" prezentei publicatii, cu priviri inchizitoriale si cu o "ironica finete intelectuala si de limbaj" dobandita in ani de experienta,ignora! ("din practica"),"maruntele" probleme ale cetatenilor ,satui, platitori de taxe si impozite (sursa bogatiei afisate si a vacantelor luxuriante de "refacere"-ambele bine Meritate- sustin :lol: ).

# DODI date 12 August 2022 16:43 -38

Problema consioanelor încasate de Duță este greșit pusă. De fapt el este acuzat că din comisioanele încasate a ”decontat” prea puțin lui Petrov și PDL iar diferența a făcut-o ”pierdută”. Așa că a fost închis ca să-și ”amintească” unele a pierdut-o!

# Pilat date 16 August 2022 09:39 +1

Toti golanii au bagat mâna in acele comisioane dar , probabil , Duta le-a incurcat putin socotelile si d-aia l-au mazilit . Mai mult ca sa-i arate cine dicteaza si nu iarta . N-a zis seful de atunci , Petrov , ca tara e condusa de un sistem mafiot ? Si stia ce zice (e adevarat ca mai tarziu , cand a inceput sa-si ia si el capete in gura)ca doar era manopera lui si a betivei justitiare !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva