9 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TICAIE CEASUL DE LA ICCJ PENTRU MOTIVAREA LUI ROBERT ROSU – Alo, Completul Negru: termenul de 30 zile pentru motivare se respecta! Stelian Ion: "Eu nu am auzit de asa ceva, sa vina un judecator dupa nu stiu cat timp si sa spuna ca nu e corecta decizia pe care a pronuntat-o. Asta apare ciudat!... Trebuie respectat termenul de 30 de zile si este una dintre chestiunile care ma privesc si pe mine ca ministru al Justitiei... Exista o tensiune latenta intre magistrati si avocati"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 ianuarie 2021 16:54
Vizualizari: 6297

Curat lucru! In Romania legea este facuta ca sa nu fie respectata! Degeaba prevede art. 406 alin. (1) privind redactarea si semnarea hotararii din Codul de procedura penala ca "hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare", ca acest lucru este mai degraba o utopie in magistratura. Inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie – aceasta instanta suprema la care toti se uita ca la soare – notiunea de redactare a hotararilor in cel mult 30 de zile reprezinta o gluma. Au existat condamnati la inchisoare de catre ICCJ care si-au ispasit pedeapsa si nu au stiut de ce au facut-o, nefiind motivata hotararea nici dupa ce au iesit din puscarie – vezi cazul lui Victor Babiuc in dosarul Schimbului de terenuri cu MAPN (Click aici pentru a citi).

 


 

Asta se intampla si in 2014 si se intampla si in prezent. Iar noul ministru al Justitiei Stelian Ion este constient de situatia de la Inalta Curte si zice ca vrea sa schimbe lucruri. Cum, nu stim!


Pe 16 ianuarie se face implineste luna. Motivarea condamnarii din Ferma Baneasa este asteptata


Ce stim insa este ca pe 16 ianuarie 2021 se implineste termenul de 30 de zile pe care, conform legii, Completul format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie il are la dispozitie pentru a publica motivarea hotararii in dosarul Ferma Baneasa. Dosar in care judecatorii supremi l-au condamnat pe avocatul Robert Rosu la 5 ani de inchisoare pentru ca si-a exercitat profesia (dupa ce la fond fusese achitat) bazandu-se pe hotarari judecatoresti definitive pronuntate de judecatori care mai apoi, in fata procurorilor, s-au razgandit si au spus ca nu ar mai pronunta acele solutii.

Asteptam cu mare interes motivarea hotararii de condamnare care, astfel cum ne-a anuntat sefa Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu, va fi publicata online imediat dupa redactare.


Pana atunci retinem, dupa cum insusi ministrul Justitiei Stelian Ion a apreciat, ca nerespectarea termenului de 30 zile de catre instante pentru publicarea motivarii hotararii nu este normala, asa cum nici razgandirea unor judecatori fata de solutiile pe care le-au pronuntat nu este sanatoasa pentru justitie. Si pe buna dreptate.


Stelian Ion: "Exista o tensiune latenta intre magistrati si avocati care acum pare ca rabufneste ca o ultima picatura"


Invitat in platoul emisiunii Marius Tuca Show, difuzata in 6 ianuarie 2021, ministrul Justitiei, Stelian Ion – intrebat de jurnalista Sorina Matei daca ICCJ trebuie sa respecte legea si sa motiveze in termen de 30 de zile hotararea din dosarul Ferma Baneasa – si-a exprimat convingerea ca este necesara respectarea termenului de 30 de zile pentru motivarea unei hotarari judecatoresti.

Incercand totusi sa justifice lipsa motivarilor hotararilor judecatoresti, actualul ministru al Justitiei, avocat la randul sau, a dat vina pe volumul mare de lucru din instante si pe incarcatura pe dosare a fiecarui judecator.


In ce priveste decizia judecatorului Cojocaru Adrian de la Judecatoria Bufteacare a sustinut despre propria hotarare ca "este criticabila" – si a judecatorului Marius Cristian Ispas de la Curte de Apel Bucuresti care a sustinut despre motivarea deciziei sale ca "nu este cea mai reusita" (Click aici pentru a citi), cele doua decizii stand la baza actelor juridice intocmite pentru clientii sai de avocatul Robert Rosu – ministrul Justitiei si-a exprimat ferm aprecierea ca "apare ca ciudat" faptul ca un judecator "sa vina dupa nu stiu cat timp si sa spuna ca nu e corecta decizia pe care a pronuntat-o".


Solicitandu-i-se comenteze aplicat cazul Robert Rosu, ministrul Stelian Ion a recunoscut ca in prezent "exista o tensiune latenta intre magistrati si avocati care acum pare ca rabufneste ca o ultima picatura".


Redam in continuare dialogul din cadrul emisiunii Marius Tuca Show la care a fost invitat ministrul Justitiei Stelian Ion:


Marius Tuca: Din postura de avocat, aveti o consideratie fata de solutia pronuntata in cazul Fermei Baneasa in ce il priveste pe avocatul Robert Rosu?


Stelian Ion: Ca sa vorbesti despre un caz, trebuie sa stii probele din dosar. Eu nu o sa vorbesc si nu o sa imi permit, ca ministru al Justitiei, sa vorbesc despre un caz despre care am citit doar din presa si de pe Facebook. Ar fi absolut scandalos sa fac acest lucru si nu o sa il fac. Ce va pot spune din experienta pe care am avut-o ca avocat in atatia ani este ca exista o tensiune latenta intre magistrati si avocati care acum pare ca rabufneste ca o ultima picatura, fiind acest caz, insa tensiunea este mai veche. Si pe mine ma intereseaza foarte mult lucrul acesta si as vrea, daca mi se va permite, eu am sa incerc lucrul acesta, sa deschid niste linii de dialog care inteleg ca au existat de-a lungul timpului dar probabil ca nu au fost destul de bine articulate aceste dialoguri intre magistrati si avocati, astfel incat sa ecxiste intotdeauna respectul reciproc intre profesii. Este foarte important. Justitia fara magistrati nu este posibila, dar la fel si fara avocati.

Au mai fost colegi condamnati, sunt si magistrati condamnati, acum trebuie analizat foarte atent. Daca avem de-a face cu un fenomen ar fi foarte grav.


Sorina Matei: Ati intalnit cazuri in care decizii definitive ale justitiei sa fie demontate si generatoare de un dosar penal prin declaratii ale judecatorilor date in fata unui procuror?


Stelian Ion: Daca ma intrebati ca principiu, eu nu am auzit de asa ceva. Sa vina un judecator dupa nu stiu cat timp si sa spuna ca nu e corecta decizia pe care a pronuntat-o, asta apare ciudat. Dar eu nu vorbesc de o anumita speta, nu este de competenta mea sa studiez aceste dosare si, daca exista cai de atac se pot formula. Sunt convins ca se vor formula.


Sorina Matei: Credeti ca ICCJ trebuie sa respecte legea si in termen de 30 de zile sa dea motivarea decizie?


Stelian Ion: De principiu, bineinteles ca trebuie respectata si este una dintre chestiunile care acum, daca ati ridicat aceasta problema, ma privesc si pe mine ca ministru al Justitiei. In conditiile in care incarcatura de volum de lucru pe fiecare judecator este foarte mare si chestiunea asta... Asta este motivul principal si in general nemultumirea oamenilor raportat la Justitiei este legat de durata proceselor. Faptul ca procesele dureaza foarte mult se datoreaza numarului mic de judecatori si numarului mare de dosare. Aici, pe partea de administrare a justitiei sunt foarte multe lucruri de facut si imi propun, pe de o parte, sa fac in asa fel incat legea care sa permita admiterea in profesie, la INM, sa fie votata repede la Parlament pentru ca anul trecut a fost un blocaj total pe aceasta chestiune. Pe de o parte se pensioneaza magistrati si pe de alta parte nu intra in profesie magistrati.


Emisiunea integrala poate fi vizionata AICI

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 12 ianuarie 2021 18:01 +16

Ma nemernicilor,sistemul e putred si nu poate produce decit putregaiuri;voi nu vedeti,aveti obloane la ochi precum au caii la hamuri!Daca sinteti incapabili,cereti ajutor de la altii,de ex.de la polonezi care intr-o noapte au ras tot si de a doua zi prin examene la singe,au construit un alt sistem judiciar sanatos.Asa se procedeaza cind ajungi sa-ti fie lehamite,injectezi singe proaspat in instalatie!Baietii de AUR ,veniti mai repede ca altfel ni se rastoarna caruta!

# Securistii de proasta speta date 12 ianuarie 2021 18:33 +9

Acest licurici , aparut ca alternativa la clasa politica, nu e decat un trepadus al occidentalilor colonizatori.

# Ioana M. date 12 ianuarie 2021 18:39 +3

Se zice : Alo, CSM ? nu se respecta termenul de 30 zile.Deci, Nu se respecta legea. Alti judecatori au fost sanctionati pentru acest motiv.

# Matei date 12 ianuarie 2021 23:10 -1

Decizia nr.21 în dosarul nr.1144/1/2020, ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Respingeca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Iași - Secţia penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 2113/89/2019/a1 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „Dacă lucrătorii poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie pot efectua, conform art. 324 alin. (3) din Codul de procedură penală, acte de cercetare penală prin delegare şi în alte cauze penale decât cele prevăzute în art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 120/2005 privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor”. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07 iulie 2020. Decizia NU ESTE MOTIVATA nici dupa 6 luni!

# Neamul lui Bicilis date 13 ianuarie 2021 11:26 0

Declaratiile bolsevicului Stelian Ion reprezinta doar propaganda securicilor inghesuiti prin sistemul judiciar. Atat de aservit sistemului securistoid, bolsevicul nici nu mai stie care este rolul avocatului in procesul penal. Acest ministru marxist vorbeste despre INM, in fapt, asa cum este structurat acum fiind o institutie ce promoveaza analfabetismul profesional. Acest alogen cu mentalitate stalinista doreste sa promoveze ideea judecatorului ce habar nu are de metodologia cercetarii, logica, cercetare judiciara, etc., adica sa imbaxeasca cu noi generatii de securisti propagandisti sistemul judiciar. Bolsevicul este doar un reprezentant al rebuturilor sociale promovate de marxistul Karl Schwab, nicidecul un reprezentant al drepturilor si libertatilor.

# Manda date 13 ianuarie 2021 12:21 +1

Si cu si fara motivarea sentintei tot la puscarie este avocatul Rosu. Nu inteleg de ce se asteapta asa de tare aceasta motivare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.03.2021 – Judecatoarele care au impartit pachetul. Modificari cu dedicatie la Legile Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva