UN PAS DECISIV - Proiectul de lege adoptat de Guvern privind exploatarea aurului de la Rosia Montana intra in dezbaterea Parlamentului. Un sondaj de opinie recent realizat de Sociopol arata ca aproape 70 la suta din romani sustin ca autoritatile trebuie sa promoveze acest proiect!
Sustinatori si protestatari ai proiectului Rosia Montana stau cu ochii pe Parlament, acolo unde a intrat de azi in dezbatere Proiectul de lege privind investitia in exploatarea aurului din Apuseni, proiect trimis Legislativului de catre Guvernul condus de Victor Ponta (foto). In data de 1 septembrie a avut loc un protest impotriva proiectului. De cealalata parte a „baricadei” se situeaza rezultatele unui sondaj recent de opinie care a evidentiat faptul ca 70 la suta dintre romani sustin investitia de la Rosia Montana, adica doi din trei romani. Proiectul urmeaza a fi dezbatut in actuala sesiune parlamentara care a inceput azi, 2 septembrie 2013.
Cu o zi mai devreme de revenirea parlamentarilor la munca, organizatiile guvernamentale care se opun proiectului au organizat manifestari de protest in mai multe localitati din tara. In Alba, la Rosia Montana si Alba Iulia, protestul nu a avut efectul scontat, fiind prezenti, in total, aproximativ 150 de oameni. La Bucuresti si Cluj-Napoca, au fost in strada mult mai multi. Protestatarii au solicitat respingerea proiectului de lege, stoparea investitiei si propunerea Rosiei Montane pentru lista UNESCO. Tot duminica, 1 septembrie 2013, a fost facut public un sondaj de opinie realizat de Sociopol, care arata ca romanii sustin, in majoritate proiectul minier din Muntii Apuseni. Astfel, 68% dintre repondenti sustin ca autoritatile trebuie sa promoveze acest proiect, in timp ce doar 32% au raspuns ca ar trebui sa se opuna proiectului. Acelasi sondaj de opinie arata ca romanii au incredere ca autoritatile vor promova Rosia Montana, 73% dintre ei fiind de aceasta parere. in schimb, 27% dintre cei intervievati au raspuns ca autoritatile se vor opune proiectului Rosia Montana. Romanii sustin si exploatarea gazelor de sist, arata sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievati au raspuns ca autoritatile ar trebui sa promoveze acest proiect, in timp ce 41% au raspuns ca trebuie sa se opuna acestui proiect.
Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu afirma ca ”este randul Parlamentului sa dezbata serios si sa confirme decizia Guvernului. Vladescu sustine ca „pentru comunitatea de acolo, dar si pentru economia Romaniei, este obligatoriu ca acest proiect sa se concretizeze, cu respectarea tuturor legilor in vigoare si cu toata vigilenta, dar trebuie sa se faca. Suntem in momentul in care trebuie sa judecam rational, fara patima, importanta strategica a unui proiect de investitie in economia romaneasca. Astazi vorbim despre un nou proiect – cu o redeventa de 6%, cu o participatie de 25%, cu dublarea garantiei de mediu si cu investitii fara precedent in patrimoniul national. Avantajele pentru stat sunt multiple. Vorbim atat despre beneficii economice pentru Romania, cat si despre dezvoltarea durabila a comunitatii. Este foarte bine ca a venit un Guvern care isi asuma riscul promovarii unor proiecte strategice. Acum este randul Parlamentului sa dezbata serios si sa confirme decizia Guvernului”.
Proiectul de lege aprobat de Guvern vorbeste despre un nou proiect minier cu beneficii economice mai mari pentru statul roman, cu respectarea stricta a conditiilor de mediu, la cele mai inalte standarde europene si investitii importante in patrimoniul national. Totodata, in proiect se prevede o crestere a redeventei la 6% si a participatiei statului in compania Rosia Montana Gold Corporation la 25%. Cunoscutul analist economic Ionel Blanculescu considera ca fara investitii in domenii strategice – infrastructura, industrie sau exploatarea resurselor naturale, tara noastra risca sa se blocheze in forta centrifuga a crizei economice: „Dezbaterile pe tema proiectului Rosia Montana trebuie sa fie echilibrate, sa tina cont de toate argumentele pro si contra, iar la final, daca cele pro vor fi preponderente, decizia finala a Parlamentului sa permita operationalizarea proiectului. Responsabilitatea Parlamentului este mare in ceea ce priveste asumarea acestui proiect de investitii. Trebuie sa recunoastem ca aceasta foarte importanta structura a statului, oriunde in lumea civilizata si democratica ia deciziile cele mai importante. Consider ca Romania are nevoie de acest proiect. Peste 70% din beneficiile proiectului raman in tara noastra. In total vorbim despre 5,2 miliarde de dolari care vor alimenta economia Romaniei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lily
2 September 2013 18:41
+9
# MB
2 September 2013 19:37
+8
# gianiversace
2 September 2013 20:55
-9
# Maricica Amotostivuitoritei
2 September 2013 21:12
+5
# liliana morariu
2 September 2013 22:10
+9
# cetatean
3 September 2013 03:43
+5
# Catalin
3 September 2013 08:55
+5
# pt catalin
3 September 2013 11:34
-3
# Catalin
3 September 2013 12:04
+2
# nobody
4 September 2013 11:11
0
# nobody
4 September 2013 11:13
0