21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Un vis mai aproape de realitate

Scris de: Robert CAZANCIUC, senator PSD | pdf | print

15 December 2022 18:43
Vizualizari: 3736

In urma cu 9 ani, ca ministru al justitiei, lansam public conceptul Cartierului Justitiei. Astazi am primit o uriasa veste:

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat planul Urbanistic de Detaliu – Obiectiv de utilitate publica: Cartierul pentru Justitie. In baza acestei hotarari vor incepe anul viitor lucrarile efective de transformare a unei gropi de cateva hectare din inima Capitalei, intr-unul dintre cele mai ambitioase proiecte de regenerare urbana din lume, dupa cum au subliniat reprezentantii Bancii Mondiale, finantatorii proiectului.Proiectul isi propune edificarea unui spatiu urban care sa ajute justitia sa isi realizeze functia sociala si prin intermediul unor sedii care sa permita o administrare de calitate si cu celeritate a actului de justitie, realizat de magistrati constienti de uriasa sarcina primita din partea societatii: impartirea dreptatii!

Actul de justitie nu se poate realiza in foste sedii ale securitatii, in foste unitati militare, camine de nefamilisti sau in foste magazine universale.

Solemnitatea unui palat de justitie are menirea de a-i da cetateanului o prima forma de incredere ca se afla in locul potrivit, cu oamenii cei mai bine alesi si pregatiti pentru a-l asculta si a imparti dreptatea lumeasca, asa cum se poate desprinde ea din cele peste 15.000 de acte normative in vigoare in Romania de astazi.

Imi amintesc mica sala de judecata in care intram ca procuror de sedinta in urma cu mai bine de 25 de ani, unde toata lumea parea ca nu are alta dorinta decat sa scape de acolo si sa poata respira aer curat la propriu si la figurat. Priviti Guernica, celebrul tablou de razboi al lui Picasso, si o sa intelegeti cam ce se citea mai ales in privirile celor care se aflau pentru prima data intr-o instanta.

Curtea de Apel Bucuresti, instante de sector, parchete mai mici sau mai mari, CSM, scolile de pregatire a magistratilor si grefierilor, sub frateasca vecinatate a avocatilor, vor forma un spatiu public care sa nu striveasca cetateanul, ci sa-i permita sa priveasca, fara teama, dincolo de salile pasilor pierduti, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie sa poata sa revina acolo unde ii este locul: Palatul Justitiei!

Stiu ca putini oameni au crezut la inceput in proiect, dar si ca multi au fost dezamagiti ca nu se realizeaza mai repede, in timpul vietii lor profesionale. Au fost insa noua ani de munca fara intrerupere pentru a desteleni juridic fiecare bucatica de pamant, de a gasi cele mai noi si adecvate solutii de urbanism si arhitectura, de pregatire a legislatiei care sa permita responsabilizarea, dar si armonizarea necesitatilor unui numar mare de institutii judiciare.

Au fost si inca mai sunt decidenti sau tehnicieni care au ales sa trateze acest proiect in registrul unor dispute politice absurde care nu au legatura cu interesul urbei sau al unor dispute profesionale fara sfarsit despre cele mai bune solutii. Toate aceste interese sau orgolii au facut ca de mai bine de 30 de ani sa nu putem nici macar demola fundatiile a ceea ce era planificat sa fie locul de organizare a spectacolelor Cantarea Romaniei si sa mentinem un sentiment al neputintei care pe multi i-a facut sa ia drumul bejeniei.

Din fericire, s-a lucrat cu cei mai buni:

- Universitatea de arhitectura Ion Mincu pentru alegerea celei mai adecvate locatii – si multumesc nu putinilor arhitecti care au sprijinit si au crezut in acest proiect;

- Banca Mondiala, asistata de reputata firma de consultanta Ernst&Young pentru a demonstra viabilitatea si sustenabilitatea proiectului, al carui concept general a fost realizat de compania americana GENSLER, cea mai mare firma de arhitectura din lume.

Felicitari Ministerul Justitiei, in special echipei DIPFIE, pentru determinare si incapatanare, indiferent de cine a fost condus, felicitari primarului sectorului 3 si intregii sale echipe care au constientizat oportunitate unui proiect care sa mentina sectorul 3 in topul celor mai frumoase si bine administrate parti din Capitala, sprijinind in mod profesionist si constant, multi ani, realizarea proiectului, si nu in ultimul rand felicitari Bancii Mondiale pentru rabdarea si ambitia de a pune Bucurestiul pe harta mondiala a celor mai frumoase transformari urbane.

Merita felicitari in mod cert si consilierii care astazi, indiferent de optiunea politica, au votat in unanimitate acest proiect care raspunde unei nevoi sociale reale si va reprezenta un nou centru de atractie pentru sectorul 3!

Comentarii

# nuibai date 15 December 2022 23:02 +4

Dacă nu terminăm mai întîi Palatul de Justiţie de la Neamţ, care stă de cinci ani, şi altele ca el, înseamnă că, vorba mătuşii Paraschiva de la Hangu, ne apucăm şi de cap şi de cur, iar acest mare proiect se va împotmoli şi el pentru un sfert de secol.

# Maxim date 16 December 2022 09:28 +124

Care Justitie???????? Acum le mai construiti si cartier loamelpr astea.... nu le ajunge cate drepyuri au?????

# LuciConstantinescuParizianul date 16 December 2022 09:59 +168

Cît timp exista unele ca Corbu, Scutea, panaioglu si unii ca Dănileț, 69 precum sinportocale NU EXISTA JUSTITIE! ÎN ATARI CONDIȚII, PALATUL DE JUSTITIE VA FI STRICT IN INTERESUL MAFIEI DIN JUSTIȚIE! Cetățeanul obișnuit nu are nimic de cîștigat din acest proiect!

# Axinte date 16 December 2022 20:22 +102

Pe un alt site ati definit acest aspect drept un succes istoric al Romaniei..imi permit sa va intreb, chiar si retoric, in fața cui este repurtat acest succes istoric? Al Romaniei in fața infatilor care o conduc, intre care va numarati si dvs. Cartierul de justitie este asa un subiect adormit si trezit de ani de zile. Aiureala...va pierdeti bruma de credibilitate cu astfel de abordari.

# Anonim X date 16 December 2022 21:00 +209

Dragul meu, cand ai aprobat deunazi, tradarea nationala initiata de predoiu, nu te-ai gandit ca de fapt, indiferent de stiinta voastra de carte (neaplicata in practica), sunteti la acel nivel, de viermi? Cum iti poti permite sa vorbesti tu, de "justitie"?? Daca-ti imaginezi ca toti suntem oligofreni si uitam, te inseli! Daca ai avea macar un pic de obraz, n-ai mai aparea public, nici macar in scris! Va veni vremea cand si tu si aia ca tine, veti intelege ce inseamna "vae victis", chiar daca acum va credeti invingatori! Canalii neobrazate!

# Tradanciuc merge pe urmele lu` Ponta ! date 19 December 2022 22:00 +43

Politic esti mort si ingropat ... :eek:

# Cartierul nesimtiilor ! Putregaiurile aciuite in justitie .. date 20 December 2022 18:00 +51

Aia care mai au onoare ar trebui sa se dezica public de gunoaiele care au degradat jutitia. De ce ia un magistrat mai mult decat salariul mediu ? Ce lucreaza el acolo , bugetar fiind ? Toata parazitarea a inceput de la sasaitul de Valeriu Stoica , care motiva ca trebuie bine platiti ca sa nu fie corupti , sanki, de parca asta nu se aplica peste tot !

# Eu zice sa le dati si cate un iaht date 5 January 2023 17:02 +11

la viermalaii din justitie ! Ba tu chiar nu realizezi ca paduchii aia iau de zeci/sute de ori mai mult decat unul care chiar a lucrat , la strung de exemplu ?! Astia dau cu glasul si plimba hartii iar apoi sunt umflati cu bani de pe spatele nostru . Trebuie sa nu aiba vreunul salariul mai mare decat media nationala, am zis !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva