8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VASILICA CEL NERVOS – Scos din minti de decizia ce confirma legalitatea SIIJ, judecatorul Vasilica Danilet cere demisia membrilor CCR care n-au votat ca partenera de nadejde a DNA Livia Stanciu si ca ex-consiliera lui Iohannis Simina Tanasescu: „Sofisme menite s-arunce-n aer ordinea de drept... Obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari CJUE... Incalcarea obligatiilor de stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor CCR ce au adoptat aceasta hotarare”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 June 2021 16:57
Vizualizari: 5421

Judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) de la Tribunalul Cluj a profitat de o noua ocazie ca sa se bage in seama. De data aceasta, Vasilica si-a iesit din pepeni din cauza rasunatoarei decizii prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat a patra oara legalitatea si constitutionalitatea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, stabilind astfel ca dreptul european nu are prioritate in fata Constitutiei (click aici pentru a citi).Astfel, Cristi Danilet a cerut nici mai mult, nici mai putin decat demisia tuturor celor sapte judecatori CCR care si-au permis sa nu faca sluj in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a carei decizie a fost deja interpretata de catre unii magistrati-activisti ca o instigare la desfiintarea SIIJ. Amintim ca decizia CCR a fost adoptata cu sapte voturi „pentru” si doua „impotriva”. Chiar daca inca nu a fost publicata motivarea, nu este greu sa ghicim ca cele doua optiuni contrare le apartin judecatoarelor Livia Stanciu si Simina Tanasescu, amandoua trimise la Curtea Constitutionala de catre presedintele Klaus Iohannis.

Inainte sa va prezentam accesul de furie ale lui Vasilica Danilet, mentionam ca magistratul nu a vorbit in nume personal, ci in calitate de vicepresedinte al Asociatiei „Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana”.

De asemenea, suntem tare curiosi daca Inspectia Judiciara va avea vreo reactie fata de aceasta noua iesire in peisaj a magistratului #rezistent.


Prezentam comunicatul ICDE, precedat de comentariul de pe Facebook al judecatorului Cristi Danilet:


Precizez ca judecatorii CCR se bucura de inamovibilitate pe parcursul celor 9 ani de mandat. Ei nu pot fi revocati indiferent de parerea populatiei despre deciziile lor. Hotararile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea. De respectarea lor depinde mentinerea ordinii constitutionale.

Se pare ca CCR si CJUE au opinii opuse cu privire la SIIJ.

CCR a emis ieri un comunicat de presa in care a criticat hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 care autoriza judecatorii romani sa aplice direct dreptul european, inclusiv cu privire la recomandarile din cadrul MCV. Astfel, CCR arata expres ca rapoartele MCV nu fac parte din dreptul UE si ca "judecatorul national nu poate fi pus in situatia de a decide aplicarea prioritara a unor recomandari in detrimentul legislatiei nationale, declarata conforma Constitutiei nationale de catre Curtea Constitutionala". Cu alte cuvinte, daca CCR a spus ca infiintarea SIIJ este constitutionala (ceea ce s-a intamplat in anul 2018), judecatorul roman nu poate decide ca ea este contrara dreptului UE.

Cu toate acestea, la paragrafele 183 si 184 din hotararea data pe 18 mai 2021, CJUE a decis ca infiintarea SIIJ intra in domeniul de aplicare a dreptului european. Or, jurisprudenta CJUE este clara: dreptul UE este caracterizat de suprematie in raport cu dreptul national, aspect consacrat de mai bine de jumatate de secol si care este insasi esenta de a fi a entitatii europene comune.

Am discutat aceste aspecte in asociatia ICDE, din care fac parte. Printre noi sunt cadre didactice, juristi, politologi, oameni de afaceri. Fata de situatia creata, in unanimitate, Colegiul Director a aprobat luarea de pozitie publica cu privire la situatia in care s-a ajuns, exprimata prin comunicatul urmator.

------

ICDE solicita demisia membrilor CCR care arunca afara Romania din Uniunea Europeana

In timp ce Comisia Europeana critica Romania pentru reformele in domeniile justitie si anticoruptie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa nu respecte dreptul european si a ordonat acelasi lucru judecatorilor romani.

Pe data de 8 iunie 2021, Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Comisia a atras atentia Romaniei ca, gratie Hotararii Curtii de Justitie a UE din data de 18 mai 2021, Romania are o directie clara a reformelor: trebuie sa respecte dreptul UE si sa puna in aplicare recomandarile din cadrul MCV pentru atingerea obiectivelor convenite cu prilejul aderarii.

Or, acum trei saptamani, CJUE a decis ca infiintarea SIIJ si modalitatile de desemnare a procurorilor care trebuie sa isi exercite functiile in cadrul acesteia intra in domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 si ca aceasta decizie este obligatorie pentru statul roman, revenind autoritatilor competente sa analizeze daca infiintarea SIIJ a fost justificata. In baza acestei decizii, o instanta nationala deja a decis ca SIIJ este in afara legii.

In mod cu totul surprinzator, Curtea Constitutionala a decis, tot ieri, sa nu respecte dreptul european. Ea a aratat ca o instanta judecatoreasca nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii nationale constatate ca fiind deja constitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale, cu dispozitiile de drept europeana. A mai decis ca rapoartele M.C.V., intocmite in baza Deciziei 2006/928, prin continutul si efectele lor nu constituie norme de drept european pe care instanta de judecata sa le aplice cu prioritate inlaturand norma nationala.

ICDE atrage atentia ca CCR a invocat in mod eronat art. 148 din Constitutie si a citat gresit din decizia CJUE. Nu este prima data cand la nivelul instantei de contencios administrativ are loc asa ceva – amintim decizia nr. 392/2017 cand CCR a stabilit obligatia pentru Parlament de a impune un prag minim valoric in cazul infractiunii de abuz in serviciu aducand in mod gresit ca argument Raportul privind relatia dintre raspunderea politica si raspunderea penala a membrilor Guvernului, adoptat la cea de-a 94-a sesiune plenara (Venetia, 8-9 martie 2013).

Afimatia apartinand CCR cum ca dreptul UE nu are prioritate fata de Constitutia Romaniei este cea mai grava. Astfel, intr-o jurisprudenta constanta inceputa inca din anul 1970, Curtea de la Luxembourg a stabilit ca dreptul Uniunii are prioritate fata de normele de drept national, chiar daca sunt de natura constitutionala (Hotararea din 17 decembrie 1970, Internationale Handelsgesellschaft, 11/70, Rec., p. 1125, punctul 3). Tot astfel, s-a decis ca instanta nationala, care a exercitat posibilitatea conferita acesteia de articolul 267 TFUE, este obligata sa urmeze, in ceea ce priveste solutionarea litigiului principal, interpretarea dispozitiilor in cauza data de Curte si, daca este cazul, trebuie sa inlature aprecierile instantei superioare in situatia in care, avand in vedere interpretarea mentionata, considera ca acestea nu sunt conforme cu dreptul Uniunii; principiile enuntate sunt obligatorii pentru instanta de trimitere atunci cand este vorba despre pozitia juridica exprimata, in prezentul litigiu principal, de instanta constitutionala a statului membru in cauza (Hotararea din 15 ianuarie 2013, Križan si altii, C-416/10, EU:C:2013:8, punctul 69 si 70).

Prin urmare, decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE. Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare.

Comentarii

# VIKY date 9 June 2021 17:11 +230

Nu mai promovați nulități ca ăsta din poza. Asta nu merita nici măcar un scuipat.

# Gyuse Bogdan date 9 June 2021 17:20 +55

Vasilica sanatosul satului :D Si tractoristul asta ara pe la INM, chipurile preda pe acolo. Ce preda? Probabil reinterpretarea legilor si a deciziilor judecatoresti, din moment ce CJUE lasa functionarea SIIJ pe seama Constitutiei Romaniei si a legilor interne, iar Vasilica o da-n mangleala marxista si reinterpreteaza decizia CJUE. Sa fuga iu-te la Macavei sa primeasca un pupic ca sa-i linisteasca mintea zbuciumata. Sau sa se pupe-n reciproc pentru a-ntari lupta de clasa marxista :D

# Hans date 9 June 2021 17:28 +46

Ce interpretare de...! Astea ca Danilet trebuie exclusi din magistratura! Cu aste vrem să avem justitie independenta si corecta? Niciodata!

# Goargăș date 9 June 2021 17:55 +41

Domne, Vasilică o are mică (mintea) iar complexul de inferioritate produce daune majore în înțelegerea minimală a rostului individului în societate. Un ins rămas în stadiul de adolescent nemulțumit de tot și toate, cu multe bube...

# fost judecător date 9 June 2021 18:57 +21

Acum nu se sesizeaza Inspecția Judiciară pentru acest Javert-Dănileț? Acest specimen și-a dat în judecată părinții ca să i se reducă pensia de întreținere pentru fiică-sa, despre ce vorbim? Omu' e dus cu pluta rău de tot ! Credeți că el nu știe că este practică diferită între justiția constituțională și justiția europeană? Face pe prostu, se dă în stambă cum se spune, e nevoie de un consilier de etică in instanta, sunt mulți ca ăsta !Eeee, Dănileț, mânce-te crepu, nu te-oi întâlni vreodată...să mă ții minte !

# Ioana M. date 9 June 2021 19:08 +48

Iar se alege cu un dosar la CSM? Ataca o alta institutie....fix cea Constitutionala...N ar fi mai simplu sa demisioneze domnia sa? Oare domnul Morar ce o zice ?

# imun/teanu date 9 June 2021 19:34 +48

Huo, caricatura! De unde vorbesti, din raba sau porbagaj?

# Gilu date 9 June 2021 21:18 +17

Ce mai poza pe Vaselica ! Parcă i-a intrat o viespe in turul pantalonilor...

# Mihaela date 9 June 2021 22:31 +27

Arată ca un USR-ist. Nici nu poate gandi altfel, e construit după aceeași matrice.

# Halip Traian Ioan date 10 June 2021 02:06 +28

Sa ne mai miram de ce in Romania,închisorile sunt pline de oameni condamnați pe nedrept? Acesta este un exemplu viu de neobrăzare și slugărnicie juridica împotriva poporului român. Oameni buni,justițiabili,demascații in instanțele penale și civile pe nemarxiști și îndepărtații de pe scaunele de judecată!Asemenea specimene au distrus și mai distrug societatea românească . Afara Radauti de neam și țară,slugileromânească.

# Valter COJMAN date 10 June 2021 04:33 +172

Cu alte cuvinte, IohaniSS+PNL+USR-PLUS si magistrati #rezist, corupti, infractori si tradatori de tara,vor sa desfiinteze singura institutie cu adevarat independenta, inclusiv fata de politic, din "justitea" securisto-fascisto-sorosista de tip mafiot din Romania. SIIJ ancheteaza modul in care, contrar legislatiei nationale si internationale, IohaniSS si FDGR au intrat in posesia averilor GEG(organizatie nazista anchetata la Nuremberg), o ancheteaza pe Kovesi, ancheteaza frauda masiva electorala din sect. 1, etc. Deci..., SIIJ il deranjeaza pe IohaniSS, deranjeaza PNL, deranjeaza USR-PLUS, deranjeaza magistratii corupti si infractori #rezist si, mai ales, deranjeaza interesele straine in Romania(ale SUA, ale Germaniei, Olandei Frantei, etc.) care vor sa puna mana pe toate resursele minerale, energetice si agricole ale Romaniei, pe portul Constanta, pe Hidroelectrica, etc.

# santinela date 10 June 2021 06:09 +41

Mai traieste indignatul neamului,nulitatea absoluta in meserie ? Pai cum doreati sa voteze rusinea justitiei romanesti Livia Stanciu si cealalta sluga cotrocenista ? La ordin bineinteles !

# Malagamba date 10 June 2021 07:56 +14

Spui Vasilina Debiletz si tragi apa..AFARA DIN MAGISTRATURA CU SUBUMANU ASTA sorosist !!

# Ioan Barbatei date 10 June 2021 09:00 +15

Iar ai aparut??? BOBITA, CODRU MUMA PADURII KOVESI...

# maxtor date 10 June 2021 13:29 +4

evident,dreptul UE nu are prioritate fata de Constitutia Romaniei!ASTA INSEAMNA SUVERANITATE!"Cine-au îndrăgit străinii,Mâncă-i-ar inima câinii,Mânca-i-ar casa pustia,Şi neamul nemernicia!"-uite,eminsecu dadea blesteme!

# maxtor date 10 June 2021 13:46 0

1.unanimitatea de obicei apare ca o exceptiune,nu mai suntem in comunism,nu asta e regula/2."Cu unanimitate de voturi,a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că....precum și soluția legislativă din art.72 alin.(1) din Legea nr.55/2020,...sunt NECONSTITUTIONALE."-ia de la doamna simina si de la doamna livia!in concluzie,in imensa parte L55 ESTE CASTRATA!(aia nu era lege, e o borshitura scoasa prin traficul de influentza produs de deputatul florin romanan-p.n.l.);maxtor e satisfacut.https://www.luju.ro/static/smiles/normal.gif

# Lorenzo de Medici date 10 June 2021 14:27 +55

Grețosule, te-am prins și aici cu nedesteptaciunea. Mai bine rămâneai pe tiktok, că era mai potrivit pentru călcatul tău în străchini. În registru serios, Vasilică tată, incompetentule, cu tot ICDE tău de ratați, conformitea Constituției României cu Dreptul UE, primar și derivat, a fost verificată și confirmată chiar de UE, prin Tratatul de Aderare al României la UE. Altfel, nu ne primeau. De aia ea a fost modificată prin referendum în 2003, în vedrea aderării din 2007. Așa că, orice normă sau instituție națională declarată constituțională de CCR este, automat, eo ipso (te doare capul, nu ?), conformă cu Dreptul UE. Vai cat ești de penibil.

# Lelis date 10 June 2021 20:12 +7

Domnu' Danileț, Nu te susțin cu această idee. Dar, dacă se va ivi vreodată o situație în care un număr de peste 500 de judecători votează pentru revocarea unui membru ales CSM, indiferent dacă procedura de revocare e viciată sau nu, eu am să te susțin dacă vei cere demisia acelui membru ales al CSM. Cred că vei fi de acord cu mine că cineva nu mai poate fi un reprezentant legitim în CSM dacă un așa mare număr de judecători îl vor revocat. Asa e in democratie cu demisiile. Să trăiești!

# anonim date 10 June 2021 22:09 +1

Uitat-va la figura lui,la grimasele facute,Asta e magistrat?Oare cand si-a facut ultimul control medical?Va dati seama unul ca asta are pe mana soarta ,cariera ,viata unor oameni.

# Yes date 13 June 2021 04:48 0

Clopotorul Catedralei Notre-Dame dun Cluj????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva