VOCILE INCOMODE, REDUSE LA TACERE – Profesorul Adrian Severin reclama cenzura la care l-a supus Facebook: „In administrarea paginii mele au aparut tot felul de blocaje aparent cu caracter tehnic... Pentru depasirea impasului mi s-a cerut mai intai introducerea parolei... Apoi schimbarea ei. In cele din urma, mi-a fost blocat contul pe motiv ca trebuie sa se verifice daca eu sunt cu adevarat cel care scrie acolo. Am fost asigurat ca si aceasta verificare intempestiva e tot spre binele meu”
Continua persecutia impotriva vocilor incomode care iau atitudine impotriva aberatiilor pandemice. Cel mai recent caz de personalitate care a suferit o astfel de cenzura este profesorul universitar Adrian Severin (foto).
Intr-un comunicat emis marti, 4 ianuarie 2022, fostul europarlamentar si ministru al Afacerilor Externe reclama faptul ca Facebook i-a blocat pagina sub pretextul ca nu el ar fi fost autorul real al postarilor. Asta in ciuda faptului ca Severin trimisese copie dupa cartea de identitate, la cererea retelei. Altfel spus: o companie straina a refuzat sa emita un document legal emis de catre statul roman, a subliniat Severin.
Vina este nu doar a Facebook, ci si a statului roman, care nu ia masuri impotriva cenzurii practicate de companiile straine ce activeaza pe teritoriul tarii noastre, puncteaza profesorul universitar. Cenzura interzisa explicit si universal de catre Constitutia Romaniei, la art. 30 alin. 2: „Cenzura de orice fel este interzisa”.
Iata comunicatul profesorului Adrian Severin:
„Comunicat – intrebare publica – in atentia tuturor celor care pot raspunde
Sunt prof. dr. Adrian Severin si imi fac publice opiniile, spre satisfactia multora si insatisfactia unora, pe un cont de Facebook pe care l-am creat cu aproximativ zece ani in urma.
In ziua de 3 ianuarie 2022, dupa ce in administrarea paginii mele de Facebook au aparut tot felul de blocaje aparent cu caracter tehnic (imposibilitatea corectarii textelor publicate, imposibilitatea distribuirii anumitor texte etc.), in vederea depasirii impasului mi s-a cerut mai intai introducerea parolei care, chipurile, proteja pagina (nu stiu de cine, caci tot felul de personaje neinvitate isi plaseaza acolo nestingherite ineptiile si vulgaritatile) si apoi schimbarea ei, pentru ca, in cele din urma, sa imi fie blocat contul pe motiv ca trebuie sa se verifice daca eu sunt cu adevarat acela care scrie acolo. Am fost asigurat ca si aceasta verificare intempestiva este tot „spre binele meu”.
La cererea Facebook, am trimis, ca sa dovedesc ca eu sunt cel care opereaza si nimeni altul, o fotocopie a Cartii de identitate, emise de statul roman. Peste ceva vreme, Facebook mi-a comunicat ca nu va proceda la deblocarea contului, intrucat documentul trimis „nu corespunde profilului” meu (sic!). Cu alte cuvinte, Facebook nu recunoaste valabilitatea unui document emis de autoritatile romane in vederea identificarii cetatenilor romani, document altminteri recunoscut de toate statele-membre ale UE.
Reaua-credinta este evidenta. De asta data, nu mi se blocheaza contul sau nu sunt amenintat cu blocarea pe motiv ca as fi „incalcat normele comunitatii noastre”, argument abuziv susceptibil a fi denuntat ca act de cenzura politica aplicat de o persoana privata pe teritoriul Romaniei, a carei Constitutii interzice cenzura. Acum blocajul are caracter tehnic, el vizand identificarea titularului paginii, operatiune care, se spune in normele ce mi-au fost transmise, cere o exigenta superioara, intrucat acea persoana face, prin textele ei, „reclama politica” (sic!). Ceea ce este doar un alt fel de a pune pumnul in gura. Daca gura o cunoastem, intrebarea este: al cui este pumnul in realitate sau al cui creierul (ori ceea ce tine loc de creier) celui care a dat comanda pumnului?
In afara acestei intrebari, mai sunt inca vreo cateva aspecte esentiale ce se cer lamurite:
1. De ce Facebook nu recunoaste documentele oficiale emise de statul roman si cum ar trebui sa fie documentul recunoscut de Facebook prin care un cetatean roman isi poate dovedi identitatea?
2. De ce permite statul roman ca o companie privata straina care opereaza pe teritoriul sau sa nu recunoasca documentele oficiale emise de el?
3. De ce permite statul roman incalcarea Constitutiei sale prin practicarea cenzurii politice de catre o companie privata straina care opereaza cu autorizarea sa pe teritoriul national?
4. Care sunt bazele coniventei aparente dintre Facebook si Guvernul roman pentru eliminarea anumitor persoane sau anumitor opinii din spatiul virtual al comunicarii publice?
Multumesc cu anticipatie celor care vor pune in circulatie aceste intrebari de interes general si vor insista, prin toate mijloacele aflate la dispozitia lor, pentru a se obtine raspunsul cuvenit”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
4 January 2022 15:21
+292
# Domnul dr.prof. ,
4 January 2022 16:55
+159
# Ce cauti pe Facebook ?
5 January 2022 16:51
+118
# Una Alta ...
6 January 2022 14:52
-76