Vorbe de fumoar – 13.07.2023 – Judecatoarea care a clasat dosarul „10 august” merge la IJ
* Pana acum, am tot vazut banci centrale creand inflatie prin tiparirea de bani. Acum, insa, am putea vedea o altfel de „aruncare a banilor din elicopter”, cum zic economistii. Click aici ca sa vedeti daca avem sau nu motive de ingrijorare!
* Exista in Romania o linie ferata cu un aspect destul de futurist. Iar acum autoritatile planuiesc modernizarea ei. Click aici ca sa aflati cati bani va costa operatiunea!
* Vorba fostului presedinte Traian Basescu: „se scufundaseu” lucrurile la Primaria Constanta. Joi, 13 iulie 2023, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat punerea sub urmarire penala a contraamiralului Vergil Chitac, primarul orasului, pentru o presupusa fapta de abuz in serviciu constand in finantarea ilegala a unui concurs de yachting cu 1,7 milioane de lei din banii primariei.
Iata comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:
CHITAC VERGIL, primar al municipiului Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
VINTILA ALIN, director executiv in cadrul Primariei Municipiului Constanta, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
TALPES ANDREI, presedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- santaj.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2023, cu ocazia derularii unui eveniment sportiv, organizat in Municipiul Constanta de o asociere formata din cinci entitati (din care faceau parte si Primaria Municipiului Constanta, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanta, Federatia Romana de Yachting (FRY) si o societate comerciala cu sediul in Monaco), suspectul Chitac Vergil, in calitatea mentionata mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte doua persoane si cu incalcarea prevederilor legislatiei primare, ar fi aprobat finantarea in totalitate a intregului eveniment.
Concret, finantarea competitiei sportive s-ar fi realizat de catre Primaria municipiului Constanta fara a exista un contract de finantare care sa fi fost atribuit in urma unei proceduri de selectie publica si fara sa existe viza de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.
Intrucat, prin „intelegerea” unora dintre parti s-ar fi stabilit ca banii rezultati din finantare sa ajunga in conturile societatii comerciale, cu sediul in Monaco (in conditiile in care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definita in cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpes Andrei ar fi exercitat constrangeri asupra unor persoane din conducerea Federatiei Romane de Yachting pentru a le determina pe acestea sa efectueze o plata in valoare de aproximativ 290.000 euro catre societatea respectiva.
In conditiile de mai sus, in conturile societatii comerciale, cu sediul in Monaco, ar fi fost virati in total 1.728.000 lei, suma ce reprezinta un prejudiciu pentru Primaria municipiului Constanta.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Celor trei suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
* Foarte ciudat ce se intampla cu judecatorul Mircea-Aur Marian (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti. Nici doua saptamani nu a apucat sa stea detasat la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (incepand cu 1 iulie 2023).
Sectia pentru judecatori a CSM i-a incetat magistratului detasarea la ANC joi, 13 iulie 2023, la solicitarea acestuia.
In aceeasi sedinta, Consiliul Superior al Magistraturii a detasat-o la Inspectia Judiciara, incepand cu 15 octombrie 2023, pe judecatoarea Daria-Isabela Mihet de la Curtea de Apel Bucuresti. In caz ca va suna cunoscut numele magistratei, amintim ca ea a fost cea care in 2021 a confirmat clasarea data de DIICOT dosarului „10 august” vizandu-i pe jandarmii care au oprit lovitura de stat #rezist din 10 august 2018. Si care, cu aceeasi ocazie, a devenit tinta unor injuraturi cu spume la gura din partea hashtagistilor (inclusiv a USR-istilor), incat a fost nevoie ca Sectia pentru judecatori a CSM de la acea vreme sa iasa public in apararea magistratei (click aici pentru a citi).
Redam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM de joi, 13 iulie 2023:
„Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: (unanimitate)
1. Detasarea in cadrul Inspectiei Judiciare a doamnei MIHET DARIA-ISABELA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 15.10.2023.
2. Incetarea detasarii la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a domnului MIRCEA AUR-MARIAN, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, incepand cu data de 15.07.2023, ca urmare a solicitarii domnului judecator”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii