Vorbe de fumoar - 3.04.2014 – S-a recunoscut ca la ICCJ magistratii asistenti sunt cei care motiveaza hotararile
* Chiar incepe sa ne placa de judecatorul Mircea Aron de la CSM, in sensul ca atunci cand se supara, chiar le spune pe bune. La sedinta de joi a CSM, judele de suprema Aron a vrut sa propuna in timpul galcevei pe „examenul finutei” sa nu se mai permita unor grefieri sa candideze pentru a ajunge direct magistrati asistenti la ICCJ intrucat in viata lor nu au facut o motivare, ci sa se lase deschis acest drum doar judecatorilor, pentru ca el a vazut multi juzi de judecatorii care stiu sa motiveze impecabil. Mircea Aron a spus ca e greu pentru o grefiera de contencios a ajunga sa motiveze in penal si a accentuat importantul rol al magistratilor asistenti de la instanta suprema in a sti carte si a avea experienta la motivari, intrucat asta trebuie ei sa faca: sa motiveze hotarari judecatoresti! Sefa ICCJ, care era langa el, nu l-a contrazis deloc. Asadar, din tot scandalul a reiesit un mare adevar, acela ca de mult prea multe ori nu judecatorii de la ICCJ sunt cei care motiveaza hotararile, ci magistratii asistenti. Asta o stiam si noi, dar de recunoscut nu vroia nimeni sa o recunoasca, ca nu da bine pentru judecatorii carora le place sa se planga continuu ce mult au ei de lucru, ca trebuie sa stea sa motiveze pana la ore tarzii s.a.m.d... Propunem ca sefa ICCJ Livia Stanciu sa-si ia cativa magistrati asistenti si poate binevoieste sa-si motiveze hotararile importante de la Completul de 5 mai devreme de 7 – 10 luni, in respect fata de legea care spune ca motivarea trebuie sa se faca in termenul de 30 de zile. Ca altminteri, se vede ca nu are timp intre sedintele de judecata, de cat sta pe la CSM sau participa pe la tot felul de intruniri si comitete unde ii place sa vorbeasca cu orele!
* In toate instantele din tara se geme de practica neunitara pe felul in care se aplica pentru infractori legea penala cea mai favorabila, in aceasta perioada de trecere dintre cele doua coduri penale, iar la Inalta Curte se doarme. De ce oare Inalta Curte, care si-a asumat rolul de indrumator, de formator al unei practici unitare, nu catadicseste sa puna capat interpretarilor de tot felul?
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# complicitate
3 April 2014 18:58
+32
# visu
3 April 2014 20:15
-10
# livia
4 April 2014 08:05
+16
# Piticar
4 April 2014 20:38
+4
# Robert
5 April 2014 01:45
+10