VRAJEALA PREZIDENTIALA – Klaus Iohannis pretinde ca una dintre prioritatile sale este garantarea independentei Justitiei, desi nici pana acum nu a raspuns asociatiilor profesionale care au cerut publicarea hotararilor CSAT ce dau dreptul serviciilor sa se implice in Justitie: „Garantarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt prioritati ale mandatului meu”
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) pretinde ca este extrem de preocupat de independenta Justitiei din Romania. Asta desi nici pana astazi nu a raspuns asociatiilor profesionale ale magistratilor care au cerut lamuriri privind hotararile CSAT care dau dreptul serviciilor sa se implice in Justitie.
Intr-un discurs sustinut la Palatul Cotroceni, marti 2 februarie 2016, in fata absolventilor Institutului National al Magistraturii, Klaus Iohannis a declarat ca isi doreste ca la finalul mandatului sau romanii sa traiasca intr-o Romanie fara coruptie, in care legea sa fie lege pentru toata lumea, dar si intr-o societate bazata pe integritate si corectitudine. In aceeasi alocutiune, Iohannis a sustinut ca printre principalele sale obiective se numara garantarea independentei Justitiei: „Ca Presedinte, garantarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt prioritati ale mandatului meu”.
Iohannis ignora UNJR
Interesant este insa ca aceasta din urma afirmatie a fost facuta in contextul in care presedintele Iohannis nu a lamurit o problema semnalata de magistrati, si anume implicarea serviciilor in Justitie, implicare ce evident afecteaza indendenta Justitiei. Este vorba despre solicitarea asociatiilor profesionale care au cerut presedintiei sa faca publice deciziile CSAT „referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate”. Dupa cum se stie, in 8 decembrie 2015, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a transmis lui Iohannis o solicitare in care cerea urmatoarele:
„-sa ne indicati numarul hotararilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului, in special cele ale Serviciului Roman de Informatii, cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate;
-sa ne indicati numarul si data adoptarii acestor hotarari;
-sa ne indicati obiectul concret a acestor hotarari,
-sa aratati gradul de secretizare al cuprinsului acestor hotarari, in masura in care acestea reprezinta informatii protejate de dispozitiile Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.
-sa ne comunicati in extenso copie dupa toate aceste hotarari care nu sunt clasificate”.
Totusi, asa cum mentionam, pana acum Iohannis nu a oferit niciun raspuns. Iar in acest context, sefa UNJR Dana Girbovan l-a atentionat pe Klaus Iohannis, in 18 ianuarie 2016, ca in cazul in care la respectiva solicitare nu se va da curs, Uniunea ia in calcul sa actioneze CSAT in judecata:
„Reamintesc pe aceasta cale Presedintiei Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nici pana azi nu a raspuns solicitarii UNJR de a face publice deciziile CSAT 'referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate'.
Nu se poate vorbi despre o normalitate democratica in Romania pana cand relatia servicii secrete - justitie nu e perfect transparenta.
Presedintia a depasit deja termenul legal de a raspunde solicitarii noastre de comunicare a acestor decizii CSAT. Daca nu vom primi raspuns nici in urmatoarele zile, vom lua in considerare posibilitatea actionarii CSAT in judecata, pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publice.
Dreptul la un proces echitabil si o justitie independenta este recunoscut si garantat de Constitutie pentru fiecare cetatean al acestei tari. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atata vreme cat exista posibilitatea unor influente sau implicari in actul de justitie ale serviciilor secrete, in baza unor decizii care sunt secrete”.
Iata discursul presedintelui Iohannis sustinut in fata absolventilor INM:
“In primul rand, bine ati venit la Cotroceni!
Ceremonia de azi este dedicata dumneavoastra, absolventilor celei mai noi promotii a Institutului National al Magistraturii, oficial investiti in calitate de judecatori si procurori. Va felicit, va doresc mult succes si am convingerea ca va veti face meseria cu responsabilitate, onestitate si echilibru!
Este deja o traditie ca la inceput de an sa marcam, printr-o astfel de ceremonie, intrarea in activitate a unei noi generatii de magistrati. Dar de fiecare data trebuie sa ne uitam la context si la ce urmeaza.
In anul ce a trecut Romania a facut pasi importanti in materie de justitie, pe calea consolidarii statului de drept, in lupta anticoruptie si, mai presus de toate, in obiectivul de a fi o democratie mai puternica, in serviciul cetatenilor sai. Activitatea magistratilor a fost, este si va fi esentiala in acest sens.
Ca Presedinte, garantarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt prioritati ale mandatului meu. Imi doresc ca la finele acestuia, cetatenii nostri sa poata spune ca traiesc intr-o Romanie fara coruptie, in care legea este lege pentru toti, intr-o societate care s-a reasezat pe principiile integritatii si corectitudinii.
Cred ca dumneavoastra, cei carora va este dedicat acest eveniment, puteti contribui la construirea unei Romanii drepte. Dumneavoastra reprezentati viitorul, nu doar pentru ca sunteti foarte tineri, ci si pentru ca ati studiat cu tenacitate si v-ati angajat pe un drum care presupune a fi in serviciul public si implica foarte multa raspundere.
Justitia se infaptuieste in numele legii, aşa este scris. Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti. Cred ca oamenii au asteptari mari de la magistrati, de la intregul corp al celor care formeaza autoritatea judecatoreasca. Este rolul si datoria dumneavoastra sa aplicati legea in mod egal, iar prin aceasta cred ca veti contribui si la recastigarea increderii in lege.
In incheiere, doresc sa va spun un lucru pe care l-am subliniat si in fata absolventilor de anul trecut si in care cred cu tarie: justitia este in slujba cetateanului. In paralel cu exercitarea profesiei dumneavoastra in spiritul si litera unor principii precum independenta, echidistanta si responsabilitatea, sa nu uitati ca in fata dumneavoastra se afla oameni, fata de care trebuie sa manifestati respect si deferenta, iar garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor in administrarea justitiei, in limitele si rigorile legii, este esentiala.
Va felicit inca o data si va doresc mult succes in cariera profesionala!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SANCHI
2 February 2016 14:41
+6
# unul din lumea cea mare
2 February 2016 14:50
+6
# mulder, agentul mulder
2 February 2016 19:51
+5
# remember
2 February 2016 23:14
+4
# Camp tactic
2 February 2016 15:49
+4
# mulder, agentul mulder
2 February 2016 21:18
+4
# unul din lumea cea mare
3 February 2016 00:24
+4
# mulder, agentul mulder
3 February 2016 08:01
+2
# DODI
2 February 2016 18:30
+7
# marika
3 February 2016 08:54
0