13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

WERNER, STAPAN PESTE PROCURORI – Augustin Lazar este acuzat ca raspunde la comenzile presedintelui Klaus Iohannis. Ministrul de Interne Carmen Dan: “In ce nota sa interpretam presiunea prin care un sef de stat ii traseaza Procurorului General niste sarcini, procuror care nu este in coordonarea presedintelui?... Nu vad in aceasta actiune decat o alta incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului, Jandarmeria Romana"

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 September 2018 13:10
Vizualizari: 7970

Iata ca apucaturile de vataf ale presedintelui Romaniei, Klaus Werner Iohannis, nu raman netaxate. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan (foto), a avut luni, 24 septembrie 2018, o reactie dura dupa ce primul om in stat a dat public ordinul ca Parchetul General sa ancheteze jandarmii care au dejucat lovitura de stat din 10 august. Porunca lui Werner Iohannis a fost indeplinita intocmai de parchetul condus de Augustin Lazar, parchet care vineri, 21 septembrie 2018, a anuntat inceperea urmaririi penale fata de sefii Jandarmeriei, precum si fata de comisarul-sef de politie Mihai Dan Chirica, secretar de stat in MAI responsabil de relatia cu prefectii (click aici pentru a citi).


Astfel, Carmen Dan a calificat dosarul deschis de PICCJ drept o alta incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului – si anume: Jandarmeria Romana, care are atributii importante in asigurarea ordinii publice. In plus, ministrul i-a amintit lui Klaus Iohannis ca Procurorul General nu se afla in coordonarea Presedintelui Romaniei. Totodata, ministrul de Interne a subliniat ca Mihai Dan Chirica nu avea cum sa faca presiuni asupra prefectului de Bucuresti, Speranta Cliseru, pentru ca aceasta sa semneze ordinul de interventie a jandarmilor impotriva huliganilor #rezist, intrucat comunicarea dintre secretarul de stat si prefect s-a inscris in limitele institutionale.

Mai grav pentru Procurorul General Augustin Lazar este faptul ca acesta nu cunoaste legea. Cel putin asa a sustinut Carmen Dan, care a contrazis lamentatia lui Lazar cum ca accesul procurorilor la documentele pe care trebuie sa le analizeze in dosarul jandarmilor este ingreunat de caracterul secret al acestora. In acest context, Dan l-a trimis pe Lazar sa citeasca art. 7, alin. 4 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate (disponibila aici). Alineatul prevede urmatoarele:

Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane:

a) Presedintele Romaniei;

b) prim-ministru;

c) ministri;

d) deputati;

e) senatori;

f) judecatori;

g) procurori;

h) magistrati-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, in concordanta cu atributiile specifice, sunt indreptatiti sa aiba acces la informatiile clasificate fara indeplinirea procedurilor prevazute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, in baza unor proceduri interne ale institutiilor din care acestia fac parte, avizate de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului prevazut la art. 36 alin. (3)”.

Redam afirmatiile complete ale ministrului Carmen Dan:

Nu vad in aceasta actiune (n.r. dosarul penal de la Parchetul General) decat o alta incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului – si anume: Jandarmeria Romana, care are atributii importante in asigurarea ordinii publice. Sa ne amintim ca nu cu mult timp in urma, Procurorul General mai lansa o declaratie in spatiul public, referindu-se la faptul ca procurorii au acces ingreunat la documentele pe care trebuie sa le analizeze, urmare a faptului ca acestea sunt secretizate. Cred ca n-ar mai fi facut aceasta declaratie, daca ar fi facut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, in care se vorbeste foarte clar (mai precis, la art. 7, alin. 4) despre accesul neingradit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate 'secret de serviciu' sau 'secret de stat', in conditiile garantarii validarii sau numirii si depunerii juramantului.

Mai departe, ma adresez acum tuturor jandarmilor; nu numai sefilor Jandarmeriei. Eu sper sa ramana dedicati si sper sa ramana consecventi vocatiei si principiului de a apara statul si de a apara legea. De a apara legea si de a aplica legea, pentru ca asta ar trebui sa faca Jandarmeria Romana.

In ceea ce priveste punerile sub acuzare, stiti foarte bine ca sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va tine cont si va reamintesc ca Statutul cadrelor militare spune foarte clar cand sunt pusi militarii la dispozitie – si anume: atunci cand impotriva lor se dispune masura trimiterii in judecata.

In ceea ce-l priveste pe secretarul de stat, avem si acolo o prevedere foarte clara (in Statutul politistului), care spune ca politistul este pus la dispozitie atunci cand impotriva lui s-a dispus masura punerii in miscare a actiunii penale. Asa ca vom vedea ce se intampla in continuare si bineinteles ca vom respecta prevederile legii. Mai mult decat atat: amintiti-va ca sefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situatii din presa – si iarasi nu este un lucru normal. Se stia cu cateva zile inainte ce urmeaza sa se intample. Asa ca eu vad lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, care de data aceasta a fost pus in aplicare mai clar si mai precis. Plecand de la dictonul 'Justitia este oarba', eu cred ca acum este doar surda, dar cu o privire foarte agera in directia dinainte trasata.

Intrebata cum ar mai putea fi condusa Jandarmeria, daca sefii acestei institutii nu vor mai avea acces la documente secrete, Carmen Dan a raspuns: “Eu nu am citit si n-am inteles din comunicatul Parchetului lucrul acesta”.

La solicitarea de a preciza daca ar exista sau nu o problema cu functionarea Jandarmeriei in ipoteza in care se mentine in functie actuala conducere, ministrul Afacerilor Interne a replicat: “Eu transmit cu certitudine ca nu este o problema cu functionarea Jandarmeriei si ca Jandarmeria va continua sa-si faca datoria”.

Fiindu-i cerut sa comenteze acuzatia din comunicatul PICCJ potrivit careia secretarul de stat Mihai Dan Chirica ar fi facut presiuni asupra prefectului din Bucuresti, Speranta Cliseru, pentru ca aceasta sa semneze ordinul de interventie a jandarmilor, Carmen Dan a replicat: “Cum as putea s-o comentez? O comunicare institutionala intre un secretar de stat si un prefect care este coordonat de acel secretar de stat (sa ne amintim ca secretarul de stat Chirica raspunde si principala atributie de serviciu este tocmai coordonarea institutiilor prefectului) este interpretat ca presiune. In ce nota sa interpretam presiunea prin care un sef de stat ii traseaza Procurorului General niste sarcini, [procuror] care – sa ne amintim – nu este in coordonarea presedintelui?

Despre dosarul pe care Laura Kovesi i l-ar pregati lui Liviu Dragnea:

In afara de ceea ce stie toata lumea – si anume ca fostul procuror-sef DNA este consilierul domnului Procuror General – nu am alte informatii”.

Posibila punere sub acuzare a lui Carmen Dan in dosarul jandarmilor:

Sunt convinsa ca dumneavoastra veti afla inaintea mea. Asa ca daca aflati, va rog frumos sa ma instiintati si pe mine”.

Sursa foto: Antena3.ro

Comentarii

# un mizantrop date 24 September 2018 13:41 +16

Daca nu este asa, procurorii sa iasa cu comunicate publice, ca asta e o afirmatie care le stirbeste autoritatea, chiar le afecteaza imaginea. Nu vi se pare ciudat ca niciodata nu cer CSM-ului sa le apere reputatia cand sunt acuzati ca sunt slugi ale lui Iohanis?! As vrea sa vad si eu o dezbatere CSM in care acuzatorul sa aduca argumente (la vedere, perceptia publica e doar un adaos) si PG sa se apere, adica, "nu-i adevarat ca am urmat ordinul public al iohanisului, am aplicat legea (bunului plac procuraresc), noi suntem independenti si interpretam legile independent de litera si spiritul lor! Ya, Ya!" si sa se dea cu curul de pamant ca suprem argument. Totusi, Carmen Dan sie, chiar Iohanis e in spatele acestor faradelegi si atacul procurorilor la institutiile de aparare a ordinii publice si complotul pesedist si mizeria aia de slogan, ca nu mai scapam de ea, dupa ce a "sfintit-o" presul si atacul la adresa sefului CCR, toate sunt dorintele lui anuntate public si urmate de gasca...

# Clubu frînarilor (Ciolannis-Lazăr...) date 25 September 2018 07:30 +2

STATUL PARALEL folosește toate pîrghiile posibile, indiferent de gradul lor (clește, spărgător de nuci, capsator) să-l scoată imaculat pe Lăzărică Gîngavu. Ba și Taica Lazăr învăță lecția cu frîna! Lazar spune ca se poate pune frana modificarii legilor justitiei: "Avem parghii, dar nu le anuntam, toate la momentul potrivit. Le pregatim". hotnews.ro

# un mizantrop date 24 September 2018 13:54 +10

Mie imi pare ca Dulapau s-a bazat mult pe reusita loviturii de stat din 10 augist, tot ce traim acum, arata ca etapele "reusitei", adica dupa ce "masele" ocupau guvernul, incepeau procurorii anchetele asupra jandarmilor "criminali" (reusita se baza pe "trebuia sa moara oameni" si s-a incercat), pesedeul era detonat din interior, pucistii ascultatori de iohanis preluand conducerea si punand "guvernul meu", CCR (ultima reduta a statului de drept) era haituita de bandele radicalizate rezist ("oamenii sunt disperati") si se forta desfiintarea (inlocuirea judecatorilor nealiniati), asa cum reclamau hastagistii securisti, haosul instaurat era "domolit" prin ocuparea tuturor functiilor de comanda de fidelii presului si ai multinationalelor, in final Romania redevenea o tara democrata in spiritul oengist, germano-austriecii rasuflau usurati, francezii se bucurau ca fac o economie, lasandu-l pe Ciolos nelansat si luand halca daruita de Merkel...Din ce vad, procurorii executa, oricum, partea lor

# KANT date 24 September 2018 14:34 +1

Din ciclul " ... pac! La "Răsboiul ..." dacă interesele sale o cer, altfel " no problem " , penibil !Caragiale ... forever !

# Gilu date 24 September 2018 14:34 +8

Suflet de sluga , cu facultatea de drept facuta pe furis ; ce mustrari de constiinta trebuie sa aiba profesorii universitari care au permis aparitia acestui rebut leninist ! Sper din tot sufletul ca raportul de evaluare sa - arate asa cum este : o nulitate , ca si colegii lui din Sectia de procurori a CSM . AM mai afirmat : CSM trebuie completat cu mai multi reprezentanti ai societatii civile , altfel , lasati in majoritate confortabila , prostii astia isi fac de cap .

# Pintea date 24 September 2018 17:52 +4

Ei sant o clică si nu au decat un singur scop, periculos: sa destabilizeze tara si sa acapareze puterea! Daca Lazar era revocat concomitent cu kovesi si tot concomitent era suspendat si sasul, poate ca acum era liniste in tara. Asa, s-a pierdut momentul! Dar poate cetatenii onesti se duc la Cotroceni in fata, sa protesteze, si atunci nici picior de jandarm sa nu mai vina.Oare ar avea curaj sa iasa din curte? Nu poti apăra un presedinte care incurajeaza destabilizarea tarii, care atenteaza la siguranta publica a cetatenilor asmutind niste drogati sa ii realizeze lui scopurile subversive.

# un mizantrop date 24 September 2018 19:44 +3

Hai ca-i buna asta! Nici n-am terminat de scris chestia aia cu sesizarea CSM pentru apararea reputatiei, ca, s-a si trezit CSM-ul procuraresc, din baie, cu comunicatul! Cred ca sunt cei mai cititori Luju, dar, fiind analfabeti functional, se limiteaza la asta...Pai, unde impartialitate, cand tu dintr-o bataie ii nchetezi pe aia abilitati de lege sa "bata", dar nu-i deranjezi pe aia cu cataroaie si fitile, nici pe instigatori, ca, daca Lazar, ala de va mana ca pe vite, a primit ordinul numai in privinta jandarmilor... Bine ca au scos porumbelul cu "se asigura resurse", ca aveam o grija...Curat independenta si impartialitate!!

# E Tanasescu date 25 September 2018 04:06 -3

Ministrul de Interne Carmen Dan este acuzata ca raspunde la comenzile presedintelui PSD Dragnea .“In ce nota sa interpretam presiunea prin care ,un presedinte de partid ,ii traseaza niste sarcini de reprimare a manifestantilor pasnici, ministrului de interne care nu este in coordonarea sa . Nu vad in aceasta actiune decat Una din multitudinile incercari de impunere a autoritatii presedintelui psd. asupra ministerului de interne si Jandarmeriei Romane.

# Pacala date 26 September 2018 12:54 +1

Nu a fost nimeni reprimat, desi unii dintre drogatii si dezlantuitii de acolo meritau mai mult. Totul a fost o lucratura fabuloasa de a rasturna guvernul ales democratic de cetateni. Nu a dat ordine Dragnea ce sa faca ministra, asta e un cliseu de aburit prostii din piata. Jandarmii au intervenit legitim ca sa apere ordinea publica si pt. siguranta cetatenilor normali. In alte tari, manifestanti mai linistiti decat cei din 10 august sant tarati pe jos si nu se incumeta nimeni sa acuze fortele de ordine. La noi, institutii obediente cum este Parchetul general, de ex., converg spre scopul urmarit: rasturnarea guvernului actual. De-asta se fac aceste presiuni aupra jandarmeriei, ca sa fie timorata aceasta institutie. Singura vina a lui Dragnea, daca ar fi cum ziceti, este ca nu a numit un barbat la interne, unul mai dur, pt. ca aia din piata sa manance o bataie buna de fiecare data cand au urlat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva