ZIUA JUSTITIEI – Oana Haineala si Adrian Bordea au dubii ca Romania este un stat de drept. Judecatorul Cristi Vasilica Danilet le-a urat „La multi ani” doar magistratilor integri si impartiali: „Nu am motive sa cred ca vor veni zile mai bune pentru sistemul nostru”. Cititi mesajele sefilor CSM si presedintei ICCJ, Livia Stanciu
Sefii Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Haineala (foto) si Adrian Bordea, au transmis un mesaj cu ocazia Zilei Justitiei, care se celebreaza in prima zi de duminica a lunii iulie. Intr-un limbaj de lemn, presedintele si vicepresedintele CSM au explicat faptul ca Ziua Justitiei marcheaza o stare si ca de fapt Ziua Justitiei este in fiecare zi.
De asemenea, Haineala si Bordea au amintit ca ne aflam intr-un moment istoric al reformarii statului si Justitiei, prin revizuirea Constitutiei si implementarea noilor coduri. Potrivit acestora, cele doua obiective sunt „parte din devenirea noastra ca stat de drept”, semn ca in viziunea lor Romania inca nu este un stat de drept:
„Ziua Justitiei marcheaza nu neaparat un eveniment cat - mai degraba - o stare.
Ziua Justitiei nu apeleaza la istorie, ci la constiinta, la constiinta fiecaruia dintre noi, cei care am ales si ne-am asumat o profesie, cei care am inteles sa facem parte dintr-un sistem pus in slujba legii, dreptatii si adevarului, cei care ne-am obligat, prin juramant, sa respectam Constitutia si legile tarii, sa aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei si sa ne indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire.
De aceea, credem ca - dincolo de festivismul momentului - pentru toti profesionistii dreptului, Ziua Justitiei este fiecare zi in care, sub semnul juramantului depus, ne desfasuram activitatea. Si mai credem ca aceasta zi, marcata ca sarbatoare a Justitiei Romane, este, in primul rand, un moment de reflectie pentru cei ce infaptuiesc justitia si un simbol al recunoasterii, din partea statului si a societatii, a unor valori si principii esentiale, a meritelor si efortului depus de toti profesionistii dreptului, magistrati, notari, consilieri juridici, avocati, practicieni in insolventa, grefieri, personal auxiliar din instante si parchete.
Ne aflam intr-un moment istoric al reformarii statului si justitiei romane: suntem in plin proces de revizuire a Constitutiei si avem de implementat noi coduri. Sunt provocari ale unei democratii, ale unui sistem si parte in devenirea noastra ca stat de drept.
Fie ca ratiunea si responsabilitatea sa conduca la o finalitate inteleapta a acestor proiecte, la consolidarea statului roman ca democratie si a justitiei romane ca valoare europeana!
Adresam marii familii a Justitiei Romane felicitarile noastre calduroase pentru profesionismul, perseverenta si responsabilitatea cu care, in diversele forme de activitate, competente si atributii si-a infaptuit menirea!”
Danilet e pesimist: nu vede vremuri bune pentru sistem
La randul sau, judecatorul Cristi Vasilica Danilet din CSM, intrat de ceva vreme intr-un con de umbra, a vazut in Ziua Justitiei un bun prilej de a iesi din nou in evidenta, ca in vremurile sale bune. Cu aceasta ocazie, Danilet a transmis un mesaj judecatorilor, procurorilor si tuturor celor care lucreaza in sistem, dar numai celor care sunt integri, impartiali, curajosi, obiectivi, de buna credinta, harnici, profesionisti, vigilenti si corecti.
In nota obisnuita, Cristi Danilet s-a referit, si de aceasta data, la initiativele legislative prin care se doreste controlarea Justitiei, la amenintarile la adresa judecatorilor sau la imixtiunile in activitatea acestora. Vasilica Danilet s-a declarat pesimisti in ceea ce priveste viitorul Justitiei, sustinand ca nu are niciun motiv pentru care sa creada ca „vor veni zile mai bune”.
Iata mesajul judecatorului Cristi Vasilica Danilet:
„E un prilej pentru a ne aduce aminte de cele bune. De faptul ca Justitia e un sistem complex, alcatuit din multe institutii si multi profesionisti. De faptul ca, in fiecare zi, ei isi desfasoara activitatea pentru ca cetateanului onest sa ii fie ocrotite si restabilite drepturile incalcate. Pentru ca acesta sa iasa in siguranta pe strada, sa se bucure de proprietatea sa, sa fie multumit ca cei care incalca legea sunt sanctionati.
Nu am motive sa cred ca vor veni zile mai bune pentru sistemul nostru. Profesionalismul celor care fac sau concura la infaptuirea dreptatii i-a speriat pe multi. Important este sa sesizam derapajele in promovarea initiativelor legislative menite sa controleze justitia si sa sanctionam actele de amenintare sau imixtiune in activitatea justitiarilor. Pentru ca independenta justitiei este o conditie a impartialitatii acesteia, deci un drept al justitiabilului – primul si cel din urma beneficiar al sistemului de justitie.
Pentru efortul profesionistilor din justitie, urez LA MULTI ANI: judecatorilor si magistratilor-asistenti integri, procurorilor impartiali, politistilor curajosi, asistentilor judiciari obiectivi. Urez LA MULTI ANI avocatilor si consilierilor juridici de buna-credinta, grefierilor harnici, expertilor profesionisti, mediatorilor impaciuitori. Urez LA MULTI ANI inspectorilor de integritate fermi, consilierilor de probatiune vigilenti, functionarilor din penitenciare corecti.
La multi ani Justitiei romane!”.
Livia Stanciu le-a transmis instantelor sa-si faca un obiectiv prioritar din unificarea jurisprudentei
In ceea ce o priveste pe judecatoarea Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti, aceasta a tinut sa evidentieze profesionalismul celor care au contribuit la punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila. De asemenea, sefa ICCJ a subliniat, in mesajul adresat cu ocazia Zilei Justitiei, ca fiecare instanta trebuie sa aiba ca obiectiv prioritar unificarea jurisprudentei:
„Celebrarea Zilei Justitiei, devenita o traditie a vietii juridice romanesti, ofera conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie prilejul de a adresa judecatorilor si intregului personal al instantei supreme, tuturor magistratilor si personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul sistemului judiciar felicitari pentru eforturile depuse intr-un an marcat de profunde transformari legislative, precum si sa le ureze acestora sanatate si realizari la nivel profesional si personal.
Anul 2013 a debutat, insa cu provocari in ceea ce priveste intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, atat sub aspectul interpretarii si aplicarii sale, cat si din perspectiva logisticii implementarii sale.
In acest context, al celebrarii Zilei Justitiei, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza profesionalismul si implicarea activa a tuturor celor care slujesc sistemul judiciar in efortul de a asigura punerea in aplicare in conditii optime a noii legi de procedura civila.
De curand s-a incheiat o etapa semnificativa si anume adoptarea legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala, ultimul pilon al reformei puterii legiuitoare ce va avea reale valente in plan jurisprudential.
In dialogul interinstitutional, inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei au gasit modalitatile cele mai eficiente in asigurarea comunicarii cu puterea legiuitoare pentru elaborarea unor acte legislative cat mai predictibile.
Misiunea unificarii jurisprudentei constituie nu numai atributia principala a instantei supreme, ci obiectivul prioritar al fiecarei instante, intrucat in aplicarea noilor coduri, judecatorilor le revine sarcina aplicarii creatoare a normelor.
In actualul context european, fiecare dintre profesiile din domeniul juridic (judecator, procuror, magistrat asistent, grefier, aprod, avocat, notar, executor judecatoresc, consilier juridic, etc.) au rol determinant in articularea mecanismului serviciului de justitie, in consolidarea si transparentizarea sistemului judiciar.
Principalul deziderat al suprematiei legii nu poate fi atins decat in conditiile conjugarii eforturilor tuturor actorilor din sistemul judiciar si circumscrierii acestora respectarii si garantarii drepturilor si libertatilor omului, asa cum sunt ele consfintite in Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului.
Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie adreseaza, cu ocazia acestei zile care marcheaza rolul esential al justitiei in statul de drept, tuturor magistratilor si intregului personal care isi desfasoara activitatea in cadrul sistemului judiciar cele mai alese ganduri de multumire si pretuire si cele mai sincere urari de realizari constante in plan profesional, dar si personal”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ziua justitiei
7 July 2013 16:03
+15
# Slim
7 July 2013 17:29
+15
# ADEVARUL
10 July 2013 22:15
+1
# wlady
7 July 2013 17:55
+10
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
7 July 2013 18:27
+5
# obiectiva
7 July 2013 19:17
+1
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:10
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:23
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:30
-1
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:37
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:44
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:52
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 19:58
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 20:01
-1
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 20:09
-2
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 20:15
-3
# Administratorule, trimite-l pe acest idiot in ma-sa!
20 August 2013 01:54
0
# IOAN DUSCAS
7 July 2013 20:23
-3
# Goe
8 July 2013 08:47
+3
# obiectiva
8 July 2013 09:28
0
# APEL IMPORTANT PENTRU TARA !
9 July 2013 11:07
-1
# haimanaua haineala latra
10 July 2013 11:25
+2