8 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMR a sesizat forurile internationale ale magistratilor cu privire la legea privind raspunderea magistratilor, declarata constitutionala de CCR. Urmeaza protestele?

Scris de: L.J. | pdf | print

12 January 2012 15:36
Vizualizari: 6167

 

Asociatia Magistratilor din Romania a transmis catre Comisia Europeana, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si catre Asociatia Internationala a Magistratilor o sesizare cu privire la proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind raspunderea disciplinara, declarata constitutionala miercuri de Curtea Constitutionala. Membrii AMR au atras atentia si forurilor internationale ca acest proiect de lege, odata intrat in vigoare, este de natura sa afecteze grav si iremediabil independenta judecatorilor. De asemenea, AMR a atasat la sesizare si noua documente, printre care legile de organizare a Justitiei, dar si obiectiunile pe care AMR le-a facut publice pana acum. Publicam mai jos adresa transmisa de AMR forurilor internationale ale magistratilor, cu mentiunea ca traducerea din engleza in romana ne apartine. Intrebarea care se ridica este daca magistratii isi vor respecta “promisiunea” facuta Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu, de a iesi in strada pentru a protesta radical.


Doamnei Vice-presedinte Reding,

Noi, Asociatia Magistratilor din Romania, o asociatie de utilitate publica, non-guvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, va scriem pentru a va atrage atentia asupra chestiunii pregnante a adoptarii legii de modificare a Legii numarul 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legii 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, initiata de Guvernul Romaniei, care a fost respinsa de Camera Deputatilor in data de 5 decembrie, si, cu toate acestea, adoptata de Senat in 15 decembrie, si, ca urmare, trimisa spre promulgare.

Asociatia Magistratilor din Romania a urmarit traseul legislativ de la inceput si a transmis constant autoritatilor competente observatii cu privire la proiectul de lege. In pofida acestui lucru, Legea adoptata de Parlamentul Romaniei anuleaza independenta autoritatilor judiciare, care este subjugata din punct de vedere administrativ, cu scopul de a controla actul de justitie si magistratii, prin Inspectia judiciara, etichetata in mod demogogic ca independenta , dar care, in realitate, este subjugata executivului.

Legea incalca Constitutia Romaniei, la fel si toate reglementarile internationale cu privire la independenta autoritatilor judiciare, aqui-ul comunitar si tratatele la care Romania este parte. Mai mult, nici macar coordonatele din mecanismul de cooperare si verificare nu sunt respectate in aceasta privinta, de vreme ce rapoartele anterioare au recomandat consolidarea capacitatii Inspectiei Judiciare si o mai mare concentrare a acestei institutii pe cauzele disciplinare. Suntem de parere ca mecanismul nu a urmarit niciodata subordonarea in favoarea administrativului si pe cale de consecinta, politicului, a actului de justitie, acordarea cu regulile materiale si de procedura sau motivarile deciziilor instantelor, anuland in acest fel controlul jurisdictional facut de o instanta superioara- toate acestea fiind parte dintr-o activitate de judecata, si, cu toate acestea, prin noua lege, toate acestea vor intra in sfera abaterilor disciplinare. Asa cum am mentionat mai sus, considerand ca legea mai sus mentionata incalca Constitutia (art 99 lit. r), s) si s) si art. 991 din Legea nr 303/2004, coroborat cu art. 20 para. (2) si art. 129 din Constitutia Romaniei si art. 44, art. 45, art. 461 si Art. 47 din Legea 317/2004, (…) Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea actului normativ in discutie, cu scopul ca CCR sa realizeze controlul de constitutionalitate, mai inainte de promulgarea legii. Este de asemenea demn de mentionat ca, desi CSM si-a dat un aviz consultativ pe acest proiect de lege -avizul fiind necesar in acest caz- acesta a fost acordat conditionat de modificarea unor prevederi din proiect. In aceasta situatie, CSM si-a transmis observatiile si la Curtea Constitutionala, ca suport argumentativ pentru sesizarea facuta la CCR de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Doamna Vice-presedinte, speram ca veti gasi sumarul de mai sus util. Avand in vedere urgenta acestei probleme, reactia Comisiei Europene va fi foarte rapida. In cazul in care veti avea nevoie de mai multe informatii cu privire la aceasta sesizare, va stam la dispozitie in orice situatie” - Presedinte interimar al AMR, Dan Spanu

 

Comentarii

# th58m date 12 January 2012 17:08 -2

...da pe ăia de pe inelul cinci al lui saturn, i-ati sesizat ?!? :-*

# Andreea date 12 January 2012 17:39 +6

Nu va convine, dar actiunile grefierilor pensionari prin care li  s-a luat pensia le respingeti pe capete, de parca nu v-a fost mana dreapta. Sa nu se atinga nimeni de judecatori si procurori, imediat reactionati.

# Ilarion date 12 January 2012 17:55 +3

Boala de care sufera Romania este Tara fara Stapan in care se manifesta toti semidoctii de clan,aranjandusi cat mai bine prezentul si viitorul,fara sa privesca in jur si fara sa vada discrepanta dintre modul lor de viata si al majoritatii covarsite de mizeriile lor.Este sigur ca pericolele enuntate exista dar si mai sigur este ca in lisa responsabilitatii domnii magistrati sau dedat la un desfrau moral inaceptabil.Sa auzim de bine. 

# Czbun date 12 January 2012 17:59 +1

Legea era necesara, ar fi fost ff bine daca sanctiunile ar fi mai drastice, adica chiar excluderea din magistratura si raspunderea penala. Nu se poate ca magistrati frustati, fara o familie, narcisisti, ajunsi in Justitie din trecere, ca erau ..din intamplare prin zona,...multi dintre ei fosti tortionari securisto-comunisti, gen Monica macovei, sa-si bata joc de vietile unor oameni. Foarte buna legea. 

# morarescu date 12 January 2012 20:05 -1

Va asteptam cu drag in avocatura. Asa avem toti de castigat : noi, prin ridicarea nivelului profesional, dumneavoastra, independenti si relaxati.   :-)

# pinocchio date 12 January 2012 21:24 +1

si marmota invelea ciocolata...cu drag ii primiti numai pe cei care v-au slujit interesele. ceilalti nu au acces. numai prostii scrii draga domnule morarescu.

# morarescu date 12 January 2012 21:39 -4

Draga Pinocchio, Acum aprox. o luna de zile cineva mi-a transmis printr-un comentariu acid ca stau prost cu nervii. Avea dreptate. Exista lucruri pentru care merita sa traiesti. Altele decat cele care ne fac deseori sa scriem pe acest site. Ia-o mai usor, zambeste-i sotiei sau sotului, mangaie-ti copilul pe crestet si bucura-te . Ca prostul. Ca mine.   :-)

# pinocchio date 12 January 2012 22:32 +3

abia acum ai demonstrat ca esti om.

# Boy Boys date 12 January 2012 22:53 0

Sa va ia dracu pentru hotararile aberante pe care le dati.V-a intrsat morcovul in c.r.Respectati legea si aplicati-o cum trebuie nu dupa ureche precum lautari.Ati devenit rusinea ROMANIEI!

# Boy Boys date 12 January 2012 22:57 0

Sa va ia dracu pentru hotararile aberante pe care le dati.V-a intrsat morcovul in c.r.Respectati legea si aplicati-o cum trebuie nu dupa ureche precum lautari.Ati devenit rusinea ROMANIEI!

# girl girls date 12 January 2012 23:01 0

mai avem judecatori in tara? sa fim seriosi, marinarul e judecatorul si prostovanii astia sunt niste lasi care baga capul intre umeri si dau solutii de rid si babuinii. nu mai spunem ca pina si avocatii fac misto de judecatori, prostii spera ca la pensie vor roade un os.

# Lazar Ioan date 12 January 2012 23:13 +1

Trebuia sa se intample ceva.Stau cu dosare care au fost compromise dupa ce hotararile pronuntate in dispretul legilor se contrapun drepturilor afirmate in acestea din urma, fiind mai puternice decat acestea (decat legile). Mai intai, s-a desfiintat recursul in anulare care era un ultim remediu pentru . Niciun magistrat nu s-a scandalizat in acest sens. Mai mult au salutat desfiintarea pe motiv ca i-ar fi cenzurat in munca pe dosare. Acum sunt iritati de revenirea la o oarecare normalitate, in sensul unei posibile inlaturari a consecintelor incalcarii de catre magistrati a normelor de drept material si procesual (cu rea credinta sau din grava neglijenta). Nu i-am vazut la fel de iritati si deloc deranjati in lunga perioada neagra a justitiei, in care pana acum, o hotarare pe greseala de judecata , evidenta, producea efecte ireversibile de neinlaturat. Asta in contextul in care , sa fim seriosi, CEDO este un , adesea ineficient si tardiv, ale carui solutii, din perspectiva timpului, de cele mai multe ori isi transfigureaza sensul (in speta, in concret), iar contestatiile in anulare si revizuirile prin revizuirile lor, in dreptul intern, nu constituie un remediu real sau aplicabil, in majoitatea cazurilor. Involuntar, peste imaginea iritativ galagioasa a magistratilor frustrati de aceasta lege actuala si necesara, se suprapune imaginea malitioasa a acelorasi magistrati care sesizati, de pilda cu o contestatie in anulare, cu gesturi de prea suficienta si superioritate, se grabeau sa constate, ca de fapt, contestatia ar viza ,nu greseli materiale>> ci , ceea ce, chiar daca ar fi fost asa, nu-i deranja deloc, in pofida faptului ca acestea, transpuse intr-o hotarare judecatoreasca , inlocuiau legea fara nici un alt remediu intern. Pur si simplu, acceptau situatia, si li se parea normal. Ei, tocmai in aceasta se simt loviti !

# ionescu date 13 January 2012 12:16 +1

Banditii de judecatori si procuriri sa plece acasa.ROMANIA ARE 17 MILIOANE DE LOCUITORI SI CATEVA MII DE MAGISTRATI. TRAIASCA VOINTA POPORULUI. SA PLECE TOTI LA TARNACOP SI ADUCEM JUDECATORI SI PROCURORI DIN GERMANIA. SE POATE FARA EI.SA-SI DEA DEMISIA DACA NU LE PLACE LEGEA

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.05.2024 – CSM vrea sa schimbe legea in legatura cu INM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva