28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANI, PE URMELE LUI MANOLESCU – Rasturnare de situatie in dosarul fostului ambasador la UNESCO Nicolae Manolescu. Dupa o decizie initial favorabila lui Manolescu, Agentia Nationala de Integritate a reusit o victorie la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a dispus continuarea verificarilor asupra averii criticului literar Nicolae Manolescu (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 March 2019 17:34
Vizualizari: 6075

Chiar daca Agentia Nationala de Integritate ne-a obisnuit sa dea chixuri in cauze rasunatoare, de data aceasta aceeasi ANI a obtinut o victorie importanta la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal. S-a intamplat miercuri, 20 martie 2019, intr-un dosar care il vizeaza pe criticul literar Nicolae Manolescu (foto), in dosarul in care ANI i-a descoperit in 2014 o diferenta pretins nejustificata de aproape 327.000 de lei in avere (circa 69.000 de euro la cursul actual). Ca urmare a hotararii judecatoresti de miercuri, Comisia de verificare a averilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti este obligata sa continue verificarile in legatura cu averea lui Nicolae Manolescu.


ANI a demarat dosarul privindu-l pe Manolescu in urma unei sesizari formulate in 2011 de catre jurnalistul Victor Roncea. Concret: la inceputul anului 2011, ziaristul a sesizat ANI, reclamand ca Nicolae Manolescu Apolzan (ambasadorul Romaniei la UNESCO in perioada 20 noiembrie 2006 – 7 mai 2015) nu isi mai publicase nicio declaratie de avere sau de interese de pe 5 iunie 2009. Intre timp, acelasi Nicolae Manolescu Apolzan continuase sa incaseze remuneratii din diverse parti: Uniunea Scriitorilor din Romania (in calitate de presedinte), Academia Romana (ca membru corespondent), Fundatia Romania Literara (director general), ziarele Adevarul si Evenimentul Zilei, precum si Societatea Romana de Radiodifuziune (colaborator) etc. Pe 31 martie 2011, asa cum a aratat Victor Roncea pe blog, Agentia Nationala de Integritate a raspuns, sustinand ca demarase verificarea averii lui Manolescu, precum si a posibilei incalcari de catre acesta a regimului conflictelor de interese si incompatibilitatilor (vezi facsimil).

Iata sesizarea formulata de Victor Roncea:

„Catre: Agentia Nationala de Integritate

http://www.integritate.eu

Bulevardul Lascar Catargiu nr. 15, cod postal: 010661, sector 1, Bucuresti – Romania

Dlui Alexandru Catalin Macovei

Dlui Horia Georgescu

Re: Sesizare Manolescu Apolzan Nicolae, Ambasadorul Romaniei la UNESCO

Stimati Domni,

Va scriu in calitate de simplu cetatean al Romaniei. In primul rand permiteti-mi sa va felicit pentru activitatea dvs recenta privind controlul averilor liderilor sindicali, conform noii Legi ANI, cerinta sustinuta de senatorul Iulian Urban inca de anul trecut si, la randul meu, de mine personal, pe vremea cand activam in presa centrala. Sa speram ca, intr-un viitor nu prea indepartat vor urma la rand si jurnalistii “de elita”, dupa magnatii sindicali, conform legii bunului simt si urmatoarei variante a Legii ANI.

Pana atunci, va propun astazi sa va aplecati asupra unei personalitati care considera ca se ridica deasupra Legii ANI. Este vorba de Manolescu Apolzan Nicolae, ambasador al Romaniei la UNESCO, care nu si-a mai depus nici Declaratia de Avere si nici pe cea de Interese inca din 05.06.2009.

La data repectiva, teoretic, Manolescu Apolzan Nicolae se afla la post, la Paris, impreuna cu sotia sa de la acea vreme, Manolescu Apolzan Ioana, angajata pe post de Secretar III si castiga 40.888 Euro, el si 25.129 Euro, ea. Fata de anul precedent, 2008, constatam ca li se marise salariul de la 32.304, el si de la 17.028, ea.

Cum de la acea data el a uitat sa mai depuna vreo Declaratie, conform Legii, am urmarit totusi evolutia lui prin deja fosta sa sotie, Manolescu Apolzan Ioana, acum promovata la rangul de Secretar II la aceeasi Legatie, care si-a depus ultima Declaratie la 25.10.2010. Conform acesteia, salariul celor doi era anul trecut de 37.547 Euro si 19.064 lei, el si de 22.995 Euro si 15.493 lei, ea.

De asemenea, domnul ambasador si-a pastrat si postul de profesor la Universitatea Bucuresti (conform portalului acesteia: http://www.unibuc.ro/ro/cd_nicomanolescu_ro), cat si cele de la urmatoarele institutii, la care, teoretic, activeaza in acelasi timp in care este si ambasador la Paris si de unde incaseaza remuneratii mai mult sau mai putin consistente, respectiv: Uniunea Scriitorilor din Romania, Presedinte – 56.580 lei; Academia Romana, (doar) Membru corespondent – 36.144 lei; Fundatia Romania Literara, Director General – 2723 lei; ziarul Adevarul, Colaborator – 31.166 lei; ziarul EvZ, Colaborator – 17.760 lei; Societatea Romana de Radiodifuziune, Colaborator – 2940 lei; CopiRo, Drepturi de Autor – 2072 lei; Editura Litera, Drepturi de Autor – 5649 lei; Editura Paralela 45, Drepturi de Autor – 66.693,3 lei. Aceasta era situatia pe 2009 – 2010, dupa cum transpare din Declaratia de Avere depusa la MAE de fosta sa sotie, Manolescu Apolzan Ioana (http://mae.ro/node/5132). De atunci, nu mai stim nimic…

Desigur, va rog sa studiati si in ce masura un astfel de om ocupat nu cumva atinge si sfere ale incompatibilitatii, conform aceleiasi Legi ANI.

Totodata, va rog sa luati in considerare si faptul ca domnul ambasador se afla deja la varsta senectutii si, la cei 72 de ani ai sai, a depasit cu vreo sapte anisori varsta de pensionare, conform vechii dar si noii Legi promulgate de presedintele Traian Basescu, totodata sef al diplomatiei Romaniei. Probabil sub-seful diplomatiei, dl Teodor Baconschi, a uitat prioritatile MAE enuntate de colegul sau Mihai Razvan Ungureanu si aprobate si de presedintele Traian Basescu, respectiv “lupta impotriva gerontocratiei” din aparatul Ministerului de Externe. Sa spunem ca varsta nu ar conta daca domnul ambasador ar arde zilnic ca o torta a culturii romane pe meridianele internationale, conform pozitiei sale de reprezentant al Romaniei la UNESCO inca din 2006. Insa, cu exceptia unor documente de atestare a unor situri UNESCO, ultima activitate a Romaniei, conform portalului oficial al organizatiei dateaza din… 2005 – http://whc.unesco.org/en/statesparties/ro/.

Dupa cum ne informeaza colegii sai din Ministerul de Externe, chiria pe care o plateste Romania pentru resedinta ambasadorului Manolescu Apolzan Nicolae de la Paris este de 11.000 Euro lunar, plus cheltuieli curente. Ca atare, de cand este ambasador, numai pe chiria aparatamentului sau ultracentral, Romania a platit peste 550.000 Euro. Plus salariile sale si ale sotiei (acum fosta sotie), inca circa 250.000 euro. De-a lungul acestei perioade, Manolescu Apolzan Nicolae a facut practic naveta Bucuresti – Paris, pentru a-si putea acoperi o parte din celalalte multiple obligatii ale sale. Le-a facut pe banii MAE sau pe banii sai?, o alta intrebare de bun simt, care probabil ar trebui sa intre mai curand in atentia Curtii de Conturi a Romaniei si relatiei acesteia cu Minsterul de Externe.

In incheiere, va rog sa investigati in ce masura cei peste 800.000 de euro cheltuiti pana acum de cuplul Manolescu Apolzan sunt justificati, ce se intampla cu Declaratiile de Avere si Interese nedepuse de domnul ambasador in ultimii doi ani, daca se afla in stare de incompatibilitate si ce recomandari oficiale i-ati face dvs, acum, la batranete.

Va multumesc,

Cetatean Victor Roncea

(in timpul liber jurnalist )”
.



Trei ani mai tarziu, in data de 10 iulie 2014, ANI anunta printr-un comunicat ca descoperise o diferenta de 326.896,38 de lei intre averea dobandita si veniturile realizate de Nicolae Manolescu Apolzan impreuna cu sotia sa din acel moment, Ioana.

Redam comunicatul ANI din 2014:

„Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unei diferente nejustificate, in cuantum de 326.896,38 Lei (aprox. 77.832 Euro), intre averea dobandita si veniturile realizate impreuna cu sotia de catre MANOLESCU-APOLZAN NICOLAE, Ambasadorul Romaniei la U.N.E.S.C.O. (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura), Paris.

In anul 2009, MANOLESCU-APOLZAN NICOLAE a realizat venituri salariale in cuantum de 664.492,62 Lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 991.389 Lei, rezultand o diferenta nejustificata de 326.896,38 Lei (aprox. 77.832 Euro).

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre MANOLESCU-APOLZAN NICOLAE in perioada exercitarii functiei publice.

MANOLESCU-APOLZAN NICOLAE detine functia publica de ambasador, delegat permanent al Romaniei de pe langa UNESCO la Paris, incepand cu data de 20 noiembrie 2006.

MANOLESCU-APOLZAN NICOLAE a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluata a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare”.

Odiseea proceselor dureaza de peste 3 ani

Pe 2 noiembrie 2015, Curtea de Apel Bucuresti i-a dat dreptate criticului literar, respingand ca inadmisibila actiunea Agentiei Nationale de Integritate si obligand institutia la plata a 1.000 de lei catre Manolescu, reprezentand cheltuieli de judecata:

Respinge cererea privind aplicarea amenzii judiciare reclamantei. Respinge actiunea ca inadmisibila. Obliga reclamanta catre paratul Manolescu Apolzan Nicolae la cheltuieli de judecata in suma de 1000 lei, onorariu avocat redus. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi, 02.11.2015. Hotarare 2811/2015 din 02.11.2015.

ANI a atacat cu recurs hotararea CAB si a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe data de 7 mai 2018, ICCJ dispunand retrimiterea cauzei la CAB:

„Decizia nr. 1811/7 mai 2018. Admite recursul declarat de reclamanta Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei nr. 2811 din data de 2 noiembrie 2015 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Caseaza sentinta recurata si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante. Respinge recursul incident declarat de paratul Manolescu Apolzan Nicolae, ca ramas fara obiect. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 23 aprilie 2018”.

Ca urmare a hotararii instantei supreme, Curtea de Apel Bucuresti a inceput rejudecarea procesului, iar miercuri, 20 martie 2019, a dispus ca averea criticului literar sa fie din nou verificata de catre Comisia de verificare a averilor de pe langa CAB:

„Admite in parte cererea de chemare in judecata. Dispune anularea Ordonantei nr. 2/13.02.2015 emisa de Comisia de verificare a averilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti privind averea domnului Manolescu Apolzan Nicolae si, in consecinta, dispune inaintarea cauzei la Comisia de cercetare a averilor in vederea aplicarii dispozitiilor art. 14 alin. 1 lit. a din Legea nr. 176/2010. Respinge capatul de cerere referitor la confiscarea averii. Respinge ca fiind neintemeiata cererea paratului Manolescu Apolzan Nicolae de obligare a reclamantei Agentia Nationala de Integritate la plata cheltuielilor de judecata, ca fiind neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti – sectia a VIII a de contencios administrativ si fiscal. Pronuntata azi, 20.03.2019, in conditiile art. 396 alin. 2 C.pr.civ. Document: Hotarare  1099/2019  20.03.2019”.

Comentarii

# Gilu date 25 March 2019 19:26 -6

Bine ca ati gasit un " mare corupt " , cercetand averea unui mare om de cultura. ! Cand faceti perchezitia , aveti grija sa nu va cada in cap Istoria critica a literaturii romane ...Are cateva kilograme ...Bine ca ati terminat cu toti coruptii din Romania si ati inceput sa - i cercetati pe intelectuali...Eficientilor !

# manolescu e tonomat Soros nu Intelectual date 25 March 2019 21:36 -1

Bre Gilule, Manolescu nu e intelectual cum crezi tu la nivelul tău. Manolescu este un sclav în care Soros pompează bani. iar legea e una pt toți 8)

# DODI date 25 March 2019 19:38 +4

Luând exemplul altui ”mare literat” nașul noțiunii de slujiri în justiție, micul om de caracter liiceanu, Manolescu s-a întins la cașcaval din toate pozițiile posibile și nu s-a jenat deloc de aceasta. Încă odată în România se demonstrează că a fi noțiunea de”literat” nu trebuie confundată cu cele de ”cinstit”, ”corect”, ”om de caracter”, ”om cu bun simț” sau, în ultimă instanță, cu cea de ”bun român”.

# Liiceanu pe unde se afla cu dosarele date 25 March 2019 21:39 0

Da, Manolescu, Liiceanu și cu Lazăr, tractoristu șef de la Parchetu General, sînt cei mai tari filozofi ai sistemului paralel.

# adevar sau minciuna fardata date 25 March 2019 21:53 +6

caractere mizerabile,pline de ura impotriva neamului lor,fara scrupule in a fura cat mai mult,mai mult!!! Cine se cred ei?-Niste super zei,super literati,dar in fond sant lingai,arivisti ,care au profitat la maxim de profetul basescu si cultura lui,tinichele foarte zgomotoase la comanda.Asta da, cultura nene!

# boem odata si l-au ars date 26 March 2019 15:47 0

e primul critic ce s-a incurcat in multele socoteli pe care i le-a adus democratia pe cap. era mai bine in comunism. scria editorialul pentru tantalaii de la partid si il lasau in pace. mai bine s-ar apuca sa scrie istoria prostiei judiciare de la origini pana in 1990.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva