18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Candidat la CSM – Presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian-Toni Neacsu: „Salariile noastre trebuie sa revina la cuantumul din luna iunie... nu suntem dispusi la nici un compromis in aceasta privinta!”

Scris de: | pdf | print

22 October 2010 11:15
Vizualizari: 4875

Judecatorul Adrian Toni-Neascu (foto) presedinte al Tribunalului Vrancea, este initiatorul programului national de Jurisprudenta JURINDEX si candideaza la CSM pentru postul rezervat judecatorilor de la tribunale. Proiectul sau de candidat la CSM este o premiera, fiind impartit cu al altor doi candidati - judecatorii Horatius Dumbrava si Cristi Danilet. Absolvent al Universitatii de Drept din Bucuresti, promotia 1998, Toni Neacsu si-a inceput cariera la Judecatoria Panciu, apoi in perioada 1999 – 2004 a fost judecator la Judecatoria Focsani, de unde a promovat la Tribunalul Vrancea, al carui presedinte este din 2006 si pana in prezent. Cunoscut militant pentru cauza Justitiei, judecatorul Adrian-Toni Neacsu a raspuns intrebarilor noastre intr-un interviu pe care il publicam in continuare.

Sper ca nu ne purtati pica pentru faptul ca firma pe care am demarat mica noastra intreprindere de presa – Jurindex Media SRL, poarta acelasi nume cu programul de jurisprudenta initiat de dvs – JURINDEX. Asa a fost sa fie, cu atatea denumiri blocate la ONRC, insa pentru ca tot am inceput cu subiectul acesta, spune-ti-ne va rog cum se face ca programul JURINDEX desi face publice numele judecatorilor, nu da si numele partilor (care se publica pe listele afisate la salile de judecata si pe sistemul ECRIS). Consideram ca e un mare neajuns care afecteaza eficienta JURINDEX. Aveti de gand o modificare a programului in acest sens, care mai mult ca sigur i-ar creste si popularitatea?

JURINDEX este un program unic in Romania, realizat prin efortul propriu si fara vreun sprijin notabil din partea autoritatilor carora le revenea responsabilitatea de asigurare a transparentei sistemului. Numele partilor nu este afisat pentru a se respecta legislatia cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Jurindex nu-si propune oferirea de informatii suplimentare catre presa, pentru care va trebui sa faceti aceleasi eforturi de documentare ca si pana acum, ci este un instrument prin care publicul are acces la produsul finit al actului de judecata. Nu ne intereseaza popularitatea programului, ci caracterul lui practic pentru judecători, avocati sau justitiabili.

Candidati la CSM pe un proiect comun, impartit cu judecatorii Horatius Dumbrava si Cristi Danilet. De ce ati facut un program 3 in 1, era mai putin de munca?

Alegerile CSM reprezinta ceva mai mult decat un simplu concurs de eseuri, cum ar parea ca rezulta din intrebarea dvs. Impreuna cu ceilalti doi colegi am colaborat de-a lungul timpului la multiple proiecte interesand independenta justitiei si afirmarea ei ca putere publica. Am colaborat de asemenea si la formularea de propuneri de modificare a legilor justitiei: de exemplu, introducerea principiului specializarii magistratilor in repartizarea lor pe sectii, existenta concursului de ocupare a functiilor de conducere sau inventarea unei proceduri de revocare a membrilor CSM sunt si rodul contributiei noastre. Impreuna suntem mai puternici iar proiectul nostru are sanse mai mari de realizare. Impartasind aceleasi valori, a fost ceva natural sa alcatuim un proiect care este poate cel mai transant si cel mai realist in aceasta campanie. Asumarea unui proiect comun descrie cel mai bine determinarea noastra de a imbunatati fundamental mecanismele de functionare a CSM, astfel incat acesta sa devina si eficient, dar si credibil in ochii judecatorilor. Alegerile CSM nu trebuie sa reprezinte doar mize personale, iar securizarea independentei justitiei in contextul evolutiilor politice si sociale posibile in statul roman nu se poate face decat relansand CSM-ul ca o institutie cu autoritate in stat, credibila, legitima, puternica si cu atitudine ferma.

Ati umblat mult prin tara in aceasta campanie electorala pentru CSM. Ce v-a impresionat cel mai mult in discutiile purtate cu colegii de la tribunale care v-ar putea da votul, pe tema functionarii actualului CSM. Ce si-ar dori ei de la viitorul CSM?

Pana la sfarsitul campaniei ma voi intalni practic cu judecatorii de la toate tribunalele din tara. Sunt peste 35 de tribunale pana acum. Daca vor exista colective de judecători la care nu voi ajunge se va datora doar unor situatii neprevazute sau imposibilitatii obiective. Am discutat atat probleme de sistem care intra in atributiile CSM, cat si despre greutatile de zi cu zi cu care se confrunta in activitatea de judecata. Magistratii isi doresc un lucru simplu si firesc: sa fie cu adevarat reprezentati de membrii CSM pe care ii aleg in fiecare zi a lungului lor mandat de 6 ani. Isi doresc un CSM in care sa poata avea incredere si care sa actioneze in cadrul statului si societatii romanesti cu forta, hotarare, autoritate si determinare. Isi doresc mai ales rezultate concrete din partea CSM. Un CSM capabil sa opreasca deciziile politice nefavorabile, care sa fie prezent activ in dezbaterile despre justitie, sa intervina rapid in apararea prestigiului sau reputatiei lor, care sa nu le gestioneze cariera in mod arbitrar, ci dimpotriva dupa reguli transparente si previzibile.

Aveti un adversar redutabil in cursa pentru CSM, pe presedinta Tribunalului Bucuresti, Mona-Lisa Neagoe, care candideaza din partea celui mai mare tribunal din tara cu, implicit, si cele mai multe voturi. Credeti ca o veti invinge? Care sunt principalele dvs. atuuri?

Pe lista completa exista si alte candidaturi la fel de puternice, daca nu chiar mai puternice decat cea a colegei de la Bucuresti. De data aceasta sunt convins ca nu vor mai conta doar simpatiile si sensibilitatile locale ori regionale, ci calitatea proiectelor, credibilitatea, caracterul si mai ales faptele de pana acum ale candidatilor. Noi judecatorii ne-am votat in trecut reprezentantii in CSM exclusiv pe incredere si s-a vazut ca nu acesta nu este un criteriu care sa le garanteze performanta si corectitudinea comportamentului lor.

Ceea ce ma recomanda este activitatea mea anterioara, de multe ori chiar in calitate de reprezentant al judecatorilor. Stiu ca majoritatea colegilor se regasesc in faptele si actiunile mele si-si doresc de la viitorul CSM o determinare, fermitate si eficienta similare. In cursul anului trecut am fost imputernicit de catre colegii magistrati sa-i reprezint in negocierile care s-au purtat cu executivul si legislativul in privinta statului si salarizarii noastre. Realizarile au fost notabile: cresterea veniturilor magistratilor, conturarea Pactului pentru justitie intre puteri, redactarea unui proiect de lege privind trecerea taxelor de timbru in administrarea justitiei, alcatuirea unui calendar provizoriu pentru trecerea bugetului instantelor din administrarea ministerului justitiei in administrarea ICCJ. Din pacate vointa politica s-a dovedit a fi impotriva interesului de promovare a unei justitii independente, iar acesteia nu i se putea opune decat autoritatea formala a institutiei care trebuia sa ne reprezinte de drept, CSM-ul. Realizarea doar partiala a acestei agende m-a ambitionat si mai mult in a sustine nevoia unei independente administrativ-fianaciare a instantelor, obiectiv central in proiectul meu de candidat CSM.

Cetateanul se asteapta ca CSM sa fie nu numai un garant al independentei Justitiei, ci un garant al drepturilor sale ca justitiabil. Din pacate, practica neunitara omoara orice incredere in Justitie, intrucat nu confera nicio predictibilitate. Daca veti fi ales in viitorul CSM cum intentionati sa oferiti justitiabililor increderea ca CSM ii reprezinta si pe ei?

Nu CSM, ci judecatorul insusi este garantul drepturilor si libertatilor fundamentale ale justitiabilului. CSM are insa o responsabilitate cu privire la modul de recrutare si formare a magistratului. Iar cresterea competentei acestuia va constitui o prioritate absoluta in perioada urmatoare, mai ales in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri. Justitiabilii trebuie sa stie ca responsabilitatea majora pentru ce se intampla astazi in justitie nu revine sistemului judiciar ci autoritatilor statului care tin justitia intr-o continua umilinta financiara, nu asigura necesarul de judecători si alt personal ori este incapabil sa aiba o viziune legislativa coerenta. Mecanismul de unificare a practicii judiciare prevazut in noile coduri este esential pentru recastigarea increderii populatiei in justitie, iar eu am si satisfactia personala ca un program ca Jurindex se va dovedi un instrument eficient in aplicarea imediata a acestor noi reguli. Sunt ferm convins ca un CSM care va sti sa comunice eficient va castiga relativ repede increderea populatiei fata de un sistem judiciar sufocat de dosare, cu un numar total insuficient de judecători si finantat doar atat cat sa nu se produca un blocaj al functionarii instantelor.

Toti magistratii de plang de reducerile veniturilor lunare. Aceasta este principala critica adusa Executivului. Cat trebuie sa castige pe luna un magistrat, pentru a fi incoruptibil si pentru a putea oferi un serviciu public de calitate? Poate dati si niste cifre...

Statul de drept presupune intangibilitatea salariilor magistratilor. In Romania Curtea Constitutionala a aratat clar ca salariile noastre trebuie sa revina incepand cu 1 ianuarie 2011 la cuantumul din luna iunie 2010. Decizia este obligatorie pentru toate autoritatile si nu suntem dispusi la nici un compromis in aceasta privinta. Nivelul salariului nu cumpara cinstea si corectitudinea unui magistrat, asa ca nu va dau cifre. El trebuie insa tratat, pentru sanatatea si siguranta societatii insesi, cu respectul si demnitatea functiei pe care o exercita. Stat de drept fara judecator nu exista, iar o societate care lasa politicul sa domine sistemul judiciar nu are nici o sansa sa atinga maturitatea si siguranta.

Societatea civila care monitorizeaza Justitia, ne referim la ONG-urile de pe acest segment, au devenit din timpul ministeriatului Macovei mult mai putin critice decat erau pana atunci la adresa neregulilor din instante si parchete, in schimb si-au facut o tinta predilecta din CSM, ca si cand aici s-ar concentra toate relele din sistemul judecatoresc. Cel putin aceasta este perceptia noastra. Se poate vorbi de o politizare pe acest segment, in scopul „cuceririi” CSM de anumite forte? DVS de ce parte a baricadei va situati in aceasta privinta?

Asteptarile de la CSM au fost deosebit de ridicate: era prima institutie care avea toate parghiile pentru a apara independenta justitiei si a gestiona corect cariera magistratilor. Prin urmare criticile au fost atat acceptabile cat si constructive. Acestea au fost cu atat mai justificate cu cat activitatea primului CSM a fost marcata de stangacii, greseli, arbitrar si chiar scandaluri. Nicidecum criticile societatii civile nu au depasit in intensitate nemultumirile magistratilor insisi fata de CSM-ul lor. Cat timp avem candidaturi pentru CSM sustinute public de un reprezentant al Guvernului Romaniei, fie el si ministru al justitiei membru de drept in CSM, cred ca ar trebui vorbit cu prioritate de exact acest lucru, adica de ceea ce se face la vedere. Mai stiu ca judecatorii care au dovedit ca au credibilitatea de reprezenta judecatorii intr-un protest total al justitiei, capacitatea de a mobiliza sau coordona instantele, sunt complet nedoriti de clasa politica intr-un CSM care chiar detine competentele si puterile pentru a apara cu adevarat independenta justitiei.

Ministerul Justitiei a prezentat proiectul “mica reforma”, adoptat recent de Parlament, ca pe un triumf, desi in Justitie magistratii sunt sceptici cu privire la eficienta proiectului de accelerare a proceselor. Cum vede candidatul la CSM Toni Neacsu entuziasmul MJ in raport de momentul ca proiectul va trebui aplicat in practica de zi cu zi a judecatorilor?

Proiectul este unul populist. El nu va produce nici unul din rezultatele scontate si in plus creaza in mod artificial o presiune nejustificata asupra instantelor si judecatorilor. Sunt si reglementari pozitive insa in mod gresit populatiei i s-a inoculat idea ca judecatorul ar fi culpabil de amanarea dosarelor si lungimea termenelor acordate, iar rezolvarea ar sta in aceste noi reglementari. Entuziasmul MJ este unul de fatada, pentru a bifa realizari pe linia obligatiilor fata de comisia europeana.

Credeti ca viitorul CSM va fi mai bun ca cel actual? Si daca veti deveni parte din el, ce veti schimba in bine, cu prioritate? Veti avea forta sa o faceti, daca ceilalti membri nu va vor sprijini initiativele?

Sunt convins ca viitorul CSM va fi mult mai bun decat cel actual. Corpul judecatorilor si al procurorilor, instantele si parchetele insele stiu ce trebuie sa faca acesta, iar presiunea lor va fi garantia pentru o activitate mai eficienta, corecta si transparenta. Imi propun cu prioritate recastigarea increderii judecatorilor in institutia care ii reprezinta, pentru ca aceasta este solutia pentru un CSM mai puternic si credibil in ansamblul statului roman. Adunarile generale ale judecatorilor trebuie aduse cat mai aproape de CSM si aceasta va fi masura fortei pe care o voi avea, eu, ca si orice alt posibil membru CSM. Reprezentarea reala si continua a instantelor si a judecatorilor este cheia pentru un CSM eficient si capabil sa se opuna presiunilor si amenintarilor de tot felul.

La 1 noiembrie are loc votul decisiv pentru viitorul CSM. Ce mesaj le transmiteti colegilor de la tribunale de la care asteptati votul?

Am deplina incredere in maturitatea la care a ajuns corpul nostru profesional. Imi rog colegii sa voteze nu pentru o reprezentare a lor de o zi, ziua votului, ci pentru una continua pe durata intregului mandat de 6 ani.

Comentarii

# dicki date 22 October 2010 11:57 +4

bla bla bla bla bla
eu nu platesc impozite sa-i dea lu fatzalau asta salar de boier

# MASH date 22 October 2010 13:25 -4


Citeza pe dicki
bla bla bla bla bla
eu nu platesc impozite sa-i dea lu fatzalau asta salar de boier

desi, se poate ca in viitor libertatea ta sa stea in mana lui ...
mai reflecteaza !

# sisi date 23 October 2010 20:56 -1


Citeza pe dicki
bla bla bla bla bla
eu nu platesc impozite sa-i dea lu fatzalau asta salar de boier

tu platesti impozite pentru ca ai venituri, desteptule. daca nu ai avea bani in buzunar, nu ai plati impozite dar nici nu ai avea ce manca. tu din ce crezi ca esti platit? din banii de la FMI? tot din banii cetatenilor romani intr-un fel sau altul!

# dickinson date 23 October 2010 06:04 +2

eu nu cred ca daca esti urat in mod automat trebuie sa fi si inteligent. asa incat uratul asta care arunca cu banalitati, limbaj de lemn, truisme, pare mai degraba prost.

# limbaromana date 23 October 2010 06:39 -6

Spune-ti-ne ? Nu prea v-a placut cartea. Nu e prima data cand scrieti gresit. Data trecuta ati avut probleme cu verbul a crea. Nu inteleg cum niste agramati se dau specialisti in justitie. Ar trebui sa apelati la ajutor de specialitate !

# Cristi P Sturzu date 23 October 2010 10:26 +3

Miem-i place Toni Neacsu. Dupa cat de mult Drept stie, poate fi tolerat pt. o mica greseala gramaticala.
BAfta domnu' Toni!

# Cristi P Sturzu date 23 October 2010 10:27 0

Scuzati, am vrut sa scriu mi-emi place. Ihi!

# racaceanu catalin date 23 October 2010 10:39 0

:D :D :D Super

# sisi date 23 October 2010 20:51 0

tot n-ai nimerit-o! se scrie "mie-mi" place. :lol:

# ortoep date 23 October 2010 11:33 -4

Stie drept pe cat stie gramatica, spre zero. De aceea "avocati" paraleli aplauda prosteste, e pe limba lor. Fara sanse la alegeri.

# rambo date 23 October 2010 16:06 -8

ortoep, dobitocule, neacsu face jocul traditionalilor mafioti ca tine! n-ai pic de recunostinta! esti prea prost ca sa-ntelegi.

# ortoep date 23 October 2010 19:18 -1

prost esti tu cu ******, imbecil

# Cesautio date 23 October 2010 16:20 +2

Proiectul domnului candidat ai crede că-i real dacă nu ai şti cât de fals e autorul.Trebuie să privim după el ca să vedem cine se ascunde-fosta ministresă Macovei care a otrăvit ani de zile sistemul judiciar.Sper că nu există nicio îndoială!Veniţi cu sugestii salariale domnule dar în proiectul dv. ,fără identitate,nu abordaţi problema decât în cinci rânduri.Vorbiţi fără jenă despre excluderea compromisurilor deşi sunteţi gata oricând să le faceţi.Ruşinos pentru un magistrat!

# sisi date 23 October 2010 20:49 0

ma intreb - daca ajunge in CSM - oare va incepe sa isi controleze proprii colegi care sunt suspectati de mass-media ca iau mita sau fac trafic de influenta? Doamne, unde o fi ziua aia cand un magistrat corupt va fi judecat si condamnat de colegii sai?..WOOOWWW!!
In privinta salariilor dvs., nu comentez negativ; poate le meritati ,sau cel putin ar trebui sa le meritati, aveti o meserie care necesita multa munca intelectuala; partea proasta este ca din ce in ce mai multi judecatori sunt mai slab pregatiti decat avocatii si asta chiar e tragic! Asa ca ar fi bine sa va dati salariile si dupa nivelul de competenta profesional, nu doar dupa vechime si locul de munca. de asta aveti atatea sporuri.. Si salariile nu sunt deloc mici, nici chiar acum, cu cei 25% mai putin!
mai mult, vedeti ca in ograda voastra insisi judecatorii isi incalca propriile obligatii. ia uitati-va asa, de curiozitate, cati judecatori si-au depus declaratiile de venit pe anul 2009. macar la curtea de apel bucuresti. veti avea o surpriza de zile mari... !! ..poate ,daca tot ajungeti la CSM, mai obligati si judecatorii sa respecte legea, nu doar noi, ceilalti, sa o respectam!

Va doresc succes ,domnule Neacsu.

# dixit date 23 October 2010 21:45 0

Domnul Neacsu va recomanda cu multa caldura diversi clienti finului sau avocat iar sotia sa va fi privita intr-o alta lumina daca sotul ajunge la CSM, nu? Prima schimbare va fi promovarea dumneaei.

# Cosmin Cristea date 24 October 2010 05:23 -6

Bah lichelelor.... .
De ce criticati oamenii cu initiativa. Credeti ca Neacsu e vinovat de actuala Justitie--o justitie in care voi--corbi cu calitati de avocat, judecator, procuror,atacati muribunzii-fara aparare si le furati bruma aceea de agoniseala? Bah derbedeilor --- va e frica de necunoscut? Va e frica ca va veti pierde privilegiile? Trebuie sa va intre mintile in cap si sa va duceti la cules de banane si portocale... . A trecut curentul PARAZITISMULUI...

# cosmin cernat date 24 October 2010 07:02 +2

Nu stiu de unde tot apareti voi acestia, dar asta esti, in fond: doar un alt imbecil, numai ca unul furios si trivial. Neacsu nu are cum sa fie vinovat de actuala justitie, fiind un dobitoc agramat marunt si fara importanta. Singura lui capabilitate de pana acum a fost sa-i sperie pe colegii de la tribunal sa nu-i contracandideze nimeni nevasta, ca sa o poata pune sefa.

# nico date 24 October 2010 07:41 0

Sper ca veti reusi dle.Neacsu s ajungeti cu intreaga echipa in CSM. Pacat, ca desi CSM pastoreste si grefierii, cu voia sau fara voia acestora, legal sau ilegal,grefierii nu au drept de vot pt.alegerea mebrilor CSM. Eu sigur as vota echipa dvs. dar neputand sa fac acest lucru, incerc macar sa va sustin in fata magistratilor care discuta acest aspect cu "prostimea=grefieri". Din pacate doar magistratii au puterea de a schimba ceva, noi ceilalti trebuie sa suportam si sa tragem ponoasele.Acum cred ca avenit vremea sa mai tragem si foloase, ca de greutati ne/am saturat. Sper ca viitorul CSM sa nu fie tot un dusman al grefierilor asa cum ne/a obisnuit fostul, actualul CSM.
Nico

# andrei varga date 24 October 2010 16:13 -3

Din pacate, acceptand virtutile transparentei trebuie sa acceptati si multimea de obraznici,frustrati sau ratati care se cred mari eroi pentru ca improsca cu trivialitati din spatele anonimatului. Cine va cunoaste va sustine. Din fericire va cunoastem multi. Mult succes si putere de a suporta rezistenta sacalilor care simt ca-si pierd influenta si puterea.

# trib iasi date 25 October 2010 09:07 0

Tineti tare. Aparitiile dv in instante sunt entuziasmante. Âvem nevoie de asta. Iasii sunt cu dvs.

# trib iasi date 25 October 2010 09:07 0

Tineti tare. Aparitiile dv in instante sunt entuziasmante. Âvem nevoie de asta. Iasii sunt cu dvs.

# andrei popescu date 31 October 2010 18:42 +2

ALO DOMNU ! ...VAI rau mi se face numai cand vad acest personaj ....sa il intrebam oare ce legaturi stranse are cu asa zise-le ONG-uri care ii sustin campania ...sau ce mai face amicul oprisan baron de moldova :D...totusi sa ne uitam putin la figura ...eu sunt consternat la ideea ca un astfel de personaj ar putea sa reprezinte judecatorimea in CSM ...

# andrei popescu date 31 October 2010 18:43 +2

ia intrebati-l pe acest *distins domn * de cate ori a intrat in sedinta in ultimii 2 ani ? niciodata va raspunde ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva