19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Emil Boc, pe sest la CSM, ca sa promita ca va suplimenta numarul magistratilor. Premierul a facut ordinea de zi, iar CSM a avizat favorabil legea privind asistatii sociali

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

26 May 2011 17:36
Vizualizari: 4877

Premierul Emil Boc a descins joi, discret, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde i-a convins pe membrii Consiliului sa isi schimbe ordinea de zi si sa avizeze favorabil legea privind asistatii sociali, desi acest punct nu figura in programul de joi al sedintei CSM. Boc a ajuns la CSM exact cum obisnuia sa o faca presedintele Traian Basescu: fara sa existe o comunicare oficiala si mai ales, fara presa. Dupa mai bine de o ora de discutii, Boc reusise sa ii determine pe membrii CSM sa avizeze legea privind asistatii sociali, dar si sa le sugereze acestora ca nu ar fi tocmai in regula modul in care instantele au decis in litigiile privins taierile salariale, pentru ca nu ar fi practica unitara. Mai mult, Boc a mentionat ca Executivul doreste ca MCV-ul sa fie eliminat de la capitolul Justitie. In discordanta cu discursul lui Boc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care de obicei nu prea da pe la sedintele CSM-ului, a sustinut ca sunt semnale din Germania ca MCV va fi chiar completat pe niste puncte, urmare a cazului care dureaza de 27 de ani. Nici Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a doua mare absenta de la majoritatea sedintelor CSM, nu a lipsit joi de la intalnirea cu premierul Emil Boc. La finalul intalnirii cu membrii CSM, premierul a sustinut ca CSM trebuie sa gaseasca solutii de deblocare a procedurilor judiciare, astfel incat procesele sa fie mai scurte.


Boc a descins la CSM si a cerut Consiliului sa ia masuri pentru reducerea duratei proceselor. Premierul s-a ales cu avizul Consiliului pe legea asistatilor sociali

Premierul Emil Boc si-a anuntat oficial prezenta la CSM joi, in jurul orei 11.30, in urma unei invitatii pe care presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, i-ar fi facut-o in urma cu cateva zile, cand cei doi s-au intalnit la Parlament. Vizita premierului a fost o supriza pentru majoritatea membrilor CSM, dar mai ales scopul pentru care acesta a tinut sa fie prezent la una dintre sedintele Consiliului. Interesul lui Boc a fost sa ia avizul CSM pe legea privind asistatii sociali. Ca atare, premierul s-a apucat sa le explice membrilor Consiliului ca aplicarea acestei legi va crea un nou val de dosare in Justitie, fapt ce va aglomera si mai tare instantele, dar ca, in final, aceasta legea este una benefica, pentru ca, prin prevederile sale, numai cei care chiar au nevoie sa primeasca ajutoare sociale vor fi sustinuti de stat, iar bugetul public va fi favorizat. Desi membrii CSM nu aveau in program discutarea avizului pe aceasta lege, si, din informatiile noastre, nici nu au avut inainte de sedinta proiectul de lege la mapa, dups discursul lui Boc, avizul faborabil pentru adoptarea legii a fost dat de catre membrii Consiliului. Nu este clar daca premierul a avut cu sine si un studiu de impact cu privire la numaru de dosare care va ajunge in instante, ca urmare a adoptarii acestei legi, dar trebuie remarcata operativitatea stranie a membrilor Consiliului. Al doilea punct de interes pentru Boc, o premiera in acest sens, a fost legat de o “practica unitara” la nivelul tuturor instantelor, in ceea ce priveste procesele intentate statului de cei care sunt nemultimiti de reducerea pensiilor. Presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, i-a replicat premierului ca exista o preocupare pe aceasta tema, si ca se preconizeaza promovarea unui recurs in interesul legii pentru o clarificare a situatiei. De asemenea, premierul Emil Boc a mentionat ca Guvernul este dispus sa gaseasca solutii pentru suplimentarea posturilor in instantele si parchetele aglomerate, dar a precizat ca CSM trebuie sa gaseasca procedurile judiciare care sa duca la reducerea duratei proceselor.

Predoiu a recidivat in implicarea sa in cazul Tyssen! Ministrul a avertizat CSM ca MCV-ul va fi suplimentat din cauza acestui dosar

Desi Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu este un obisnuit al sedintelor CSM, asa cum Lumeajustitiei.ro a devoalat in mai multe randuri, acesta a fost prezent, joi, la sedinta de Plen a Consiliului. Nu de alta, dar avea doua puncte mari de sustinut. Astfel, ministrul a apreciat adoptarea legii privind aplicarea Codului Civil, despre care a mentionat ca va reprezenta o reforma a institutiilor de drept civil. Cel de-al doilea subiect de interes, pe care Predoiu l-a bifat pe agenda personala a fost legat de cazul Tyssen, care dureaza de mai bine de 27 de ani, in instantele din Romania, caz de care Predoiu s-a folosit in urma cu doua zile si pentru a o ataca pe presedinta Sectiei a VIII-a Contencios si Administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti, si candidat la CSM, judecatoarea Alina Ghica. Astfel, ministrul a sustinut ca sunt semnale din Germania ca MCV-ul nu numai ca nu va fi eliminat, ci chiar va fi suplimentat in anumite puncte, din cauza dosarului Tyssen, a carui judecata tine de 27 de ani. La prima vedere, interesul lui Predoiu ar putea fi justificat de ratiuni oficiale. Insa, ceea ce ministrul Justitiei a omis sa spuna in toate referirile sale la cazul Tyssen este cum a ajuns dosarul sa treneze. Inspectia Judiciara a CSM a intocmit o nota in acest caz, care a fost prezentata Plenului CSM in sedinta de joi, nota in care era complet exonerata de raspundere magistratul Alina Ghica, inspectorii ajungand la concluzia corecta, de altfel, si evidenta din actele cauzei, ca dosarul s-a judecat de ani de zile la Sectia Comerciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

 

 

Comentarii

# Vremea schimbarii date 26 May 2011 18:25 +5

Mizeria facuta de Predoiu in cazul Alinei Ghica a pus serios pe ganduri multi judecatori. O incercare de mani******re de cel mai jos nivel.

# eu date 26 May 2011 23:02 0


Citeza pe Vremea schimbarii
Mizeria facuta de Predoiu in cazul Alinei Ghica a pus serios pe ganduri multi judecatori. O incercare de mani******re de cel mai jos nivel.
doar nu credeti ce a postat inspectia judiciara ? Interesati-va la CAB si veti afla amanunte despre ,,contributia" doamnei Ghica la acest dosar si inca un pont : exista un dosar si mai vechi decat acesta....deci de mai mult de 27 de ani Am citit toate posturile pe acest material.....ce cauta executivul la Plenul CSM ? cred ca e primul prim-ministru primit acolo daca a mai avut si interventii pe tema solutiilor date de instante iar membrii CSM nu l-au dat afara, atunci toti cei de acolo au o singura varianta : sa demisioneze

# Prezidentu date 26 May 2011 18:30 +4

Cat de timorat e Dumbrava in imaginea cu Boc! Probabil isi cauta cuvintele prin vocabular.

# themis date 26 May 2011 19:00 +8


Citeza pe Prezidentu
Cat de timorat e Dumbrava in imaginea cu Boc! Probabil isi cauta cuvintele prin vocabular.
...timorat si cu atitudine de sluga.Dar eu ma intreb alceva,cum au avizat un proiect de lege fara sa-l vada?De ce nu s-a cerut un termen scurt pentru a se primi proiectul,a se citi si ase cere punctul de vedere al instantelor?Apoi,ce cauta Boc la CSM?

# themis date 26 May 2011 19:02 +6


Citeza pe Prezidentu
Cat de timorat e Dumbrava in imaginea cu Boc! Probabil isi cauta cuvintele prin vocabular.
...timorat si cu atitudine de sluga.Dar eu ma intreb alceva,cum au avizat un proiect de lege fara sa-l vada?De ce nu s-a cerut un termen scurt pentru a se primi proiectul,a se citi si ase cere punctul de vedere al instantelor?Apoi,ce cauta Boc la CSM?

# Vasilica date 26 May 2011 20:57 +5

:o Bine punctat de "themis". Dumbrava- sluga la puterea politica. Il vad in stare de orice compromis in dauna intereselor judecatorilor. N-a fost capabil de nicio reactie cand Boc a criticat hotararile instantelor. Absolut periculoasa aceasta atitudine.

# Interesatu' date 26 May 2011 19:21 +7

Predoiu arata din nou cat este de independent chiar si fata de guvern. El are in spate oameni de afaceri, corporatii ... Si pentru promovarea lor sarcifica interesele justitiei si pe reprezentantii ei.

# marean date 27 May 2011 08:36 -1

CSM are oameni noi dar si responsabilitati : JUSTITIA de Europa ! vizita guv. la CSM este in regula, defineste executivul, MJ e intarit dar e alta treaba : juzii merita ceva control, si rasp. materiala, iar amestecul la executiv va fi nuantat ; barfim fara rost : mai bine sa cascam ochii altfel politicul introduce pe usa din'dos pe Dinuica la CSM - senatorii vor sa faca ce vor ei : daca societatea civila nu exista , latram aiurea la luna plina ! elocvent foarte pentru situatia de azi: soc.civ nu stie ce vrea ?! cetateanul doarme si primeste ceea ce merita ! la multi ani

# Catalin P date 29 May 2011 21:43 0

Sper ca ai vazut ca Predoiu este reprezentantul Guv. in csm. Asa a zis boc. cum ti se pare?

# th58m date 26 May 2011 21:58 +1

good point, ”themis”,”vasilica”, căt si ceilaltzi.....mă bucur din tot sufletul pentru faptul că nu ne-am cretinizat chiar totzi, incă nu avem totzi licentză de   s l u g ă..... au ajuns (hotzii care cred că sunt politicieni  shi  ”magistratzii”) să se tărguiască ca in gura staborului, pardon, oborului ?!?.... vai de colonia noastră.

# Cristi P. Sturzu date 26 May 2011 22:13 +2

Cred ca mi-ar placea sa fiu colonizat. De negri. Am duce-o oricum mai bine decat acum.

# Alex Sandru date 27 May 2011 10:41 -4

Mare parte din articol e scris dupa logica Erevan. Sedinta a fost integral publica si chiar am urmarit-o: nici vorba de nu stiu ce aviz pe legea asistatilor. Probabil ca asta a fost nada aruncata jurnalistilor de fotoliu, care cred ca poti face presa in pijama. In realitate s-a discutat despre altceva, lungimea proceselor, nevoile de suplimentare a judecatorilor, noua strategie financiar-bugetara si recunoasterea justitiei ca domeniu prioritar, responsabilitatile Guvernului in introducerea noilor coduri s.a.

# Mihai date 27 May 2011 11:53 0

N-a spus nimeni ca sedinta nu a fost publica. ci doar ca nu a fost anuntata, asa cum e firesc sa se intample intr-o relatie institutionala. Legea a fost avizata! Cauta si o sa vezi. Nu stiu cat de atent ai fost tu la ce s-a discutat acolo, dar imi pare rau ca nu verfici informatiile inainte sa arunci cu noroi. S-ar putea sa te nimeresti singur, daca dai cu noroiul in ventilator, domnule Sandru. a, si apropo, cand ai vazut tu ultima data ca Predoiu sa se burzuluiasca asa pentru un dosar?

# MIHAI date 27 May 2011 11:55 +2

Cat despre vrajeala cu recunoasterea justitiei ca domeniu prioritar, las-o jos ca macane. Ori esti atat de credul incat sa mai ai puterea sa asculti vrajelile astea politicianiste, ori esti atat de departe de sistemul judiciar incat habar nu ai ce se intampla in el. In rest.......

# esential date 28 May 2011 12:23 -3

Poate nu ati emarcat privirea domnului presedinte. Mie nu mi se pare de sluga, din contra. Poate ca acum nu era momentul sa-l tranteasca pe premier, dar o va face.Veti vedea!

# farfuridi date 7 June 2011 08:04 0

Intrebarea care se pune este ce a cautat Boc la CSM cu atat mai mult cu cat si-a permis sa dea sfaturi or potrivit art. 124, alin. 3 din Constituţie, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.Primul Ministru nu are nici un fel de atribuţii conferite de Constituţia României sau de Legea nr. 317 din 1 iulie 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul participării sau conducerii şedinţelor CSM, atunci revin ce a cautat efectiv la CSM?Astfel stand lucrurile anunt pe aceasta cale ca Sambata 11 iunie 2011 cu aceleasi prerogative constitutionale si legale ca si domnul Boc vreau sa conduc o sedinta a CSM-ului si sa le trasez niste linii directoare, deci baieti si fete umile din CSM, sambata aceasta se munceste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva