19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRINCIPIILE DE LA BANGALORE – Dupa publicarea pozei cu buricul gol, judecatorul Vasilica Danilet reactioneaza: “Oare presa din Romania poate ajunge mai jos decat e acum?” Reamintim lui Danilet “Principiile de la Bangalore” pe care el insusi le-a invocat ca repere de integritate: “Judecatorului nu ii este interzis sa viziteze carciumi, baruri... insa aceasta trebuie facuta cu discretie” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 September 2012 14:40
Vizualizari: 10954

 

Judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) a reactionat pe Facebook dupa ce Lumeajustitiei.ro a publicat o fotografie a acestuia din toamna lui 2009, in care apare la buricul gol, cu tricoul innodat, intr-un local de noapte. Lumeajustitiei.ro a provocat o dezbatere cu privire la comportamentul in public al magistratilor, in raport cu restrictiile din Codul deontologic al magistratilor. Danilet a lansat pe pagina sa de Facebook un sondaj, facand si un mic comentariu despre o anumita parte a presei: “Sondaj: oare presa din Romania poate ajunge mai jos de cat e acum? PS: Sa ma scuze cei pe care ii jignesc folosind cuvantul 'presa' pentru site-urile si fituicile de propaganda si/sau de batjocorit oamenii”.


Cu ani inainte de a se produce public, Danilet evoca pretutindeni “Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara” ca reper de integritate

Lumeajustitiei.ro continua insa dezbaterea privind conduita lui Cristi Vasilica Danilet. Vom prezenta mai multe paragrafe dintr-un document extrem de important pentru corpul judecatoruilor. Este vorba despre “Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara”, elaborate la inceputul anilor 2000 si adoptate apoi de catre Natiunile Unite. Ulterior, in cursul anului 2007, experti din toate statele membre ONU reuniti in Grupul de lucru pentru intarirea integritatii judecatorilor, din care a facut parte insusi Cristi Vasilica Danilet, a redactat “Comentariu asupra principiilor de la Bangalore privind Conduita Judiciara”.

Cristi Vasilica Danilet: “Judecatorii sunt elita lumii juridice si chiar a societatii. Standardele de la Bangalore recomanda un anumit tip de comportament pentru magistrat valabil atat in exercitarea functiei judiciare, cat si in afara acesteia”

Judecatorul Danilet a tradus in limba romana cele doua documente, despre care afirma ca “reprezinta in acest moment singurele instrumente internationale adoptate la nivel mondial in privinta conduitei judecatorilor”, ele avand “caracter de recomandare, suplimentand astfel normele legale si deontologice existente la nivel national”.

Cartea “I. Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara. II. Comentariu asupra principiilor de la Bangalore privind conduita judiciara” a aparut in aprilie 2010, la Editura CH Beck, Bucuresti, traducerea si adaptarea apartinandu-i lui Cristi Danilet.

Danilet si-a exprimat, intr-o nota a traducatorului, opinia despre cum trebuie sa se comporte un judecator: “Exercitarea functiei de judecator este o datorie catre comunitate. Iar modul de deservire a acesteia trebuie sa fie marcat de profesionalism. Judecatorii sunt elita lumii juridice si chiar a societatii. Standardele de la Bangalore recomanda un anumit tip de comportament pentru magistrat valabil atat in exercitarea functiei judiciare, cat si in afara acesteia. Standardele sunt inalte si ele corespund profesiei nobile pe care o are judecatorul, puterii acordate, care este de neegalat. Promovand si pastrand aceste standarde de conduita, magistratii insisi contribuie la intarirea increderii populatiei in justitie, ceea ce asigura o independenta continua a sistemului de justitie si o autoritate de nestramutat”.

Cristi Vasilica Danilet si principiile de la Bangalore

In continuare prezentam cateva dintre principiile de la Bangalore si comentariile asupra acestora la elaborarea carora a contribuit Cristi Vasilica Danilet. Adresam o singura intrebare: au fost respectate acestea de catre judecatorul Danilet, atunci cand a pozat in club cu buricul gol?

Iata mai jos cateva dintre principiile de la Bangalore si comentariile asupra acestora, pe care consideram ca judecatorul Danilet nu le-a respectat:

Principiul:

Bunele maniere si aparenta respectarii lor sunt esentiale in indeplinirea tuturor activitatilor desfasurate de catre judecator.

Aplicatie:

Aflandu-se permanent in vizorul public, judecatorul trebuie sa accepte, in mod liber si de bunavoie, anumite restrictii personale care ar parea o povara cetateanului de rand. In particular, judecatorul trebuie sa aiba o conduita care sa fie conforma cu demnitatea functiei de magistrat.

Comentariu

Judecatorul trebuie sa accepte anumite restrictii in activitatile sale

Judecatorul trebuie sa se astepte sa fie obiectul atentiei constante si comentariilor publicului, si trebuie deci sa accepte restrictii asupra activitatilor sale care ar parea o povara pentru cetateanul obisnuit. Judecatorul trebuie sa accepte aceste restrictii in mod liber si de bunavoie, chiar si atunci cand aceste activitati nu ar fi dezaprobate cand ar fi desfasurate de alti membri ai comunitatii sau ai altor profesii. Este vorba atat despre conduita profesionala, cat si cea personala a judecatorului. Legalitatea conduitei judecatorului, chiar daca este relevanta, nu este singurul element care stabileste gradul de corectitudine a acesteia.

Cerinta de a duce o viata exemplara

Judecatorul trebuie sa duca o viata exemplara si in afara instantei, cat si in interiorul acesteia. Judecatorul trebuie sa se poarte in public cu sensibilitatea si autocontrolul cerute functiei judiciare, deoarece manifestarea unui temperament nechibzuit afecteaza negativ procedurile judiciare si nu corespunde demnitatii functiei judiciare.

Vizitarea locurilor publice, cum ar fi barurile

In ziua de azi, in majoritatea tarilor, judecatorului nu ii este interzis sa viziteze carciumi, baruri, sau alte localuri similare, insa aceasta trebuie facuta cu discretie. Judecatorul trebuie sa se gandeasca la modul in care aceste vizite ar putea fi percepute de catre un observator rezonabil din cadrul comunitatii sale, in lumina, de exemplu, a reputatiei localului vizitat, a persoanelor care il frecventeaza, si a eventualitatii ca localul sa nu functioneze in conformitate cu legea.

Principiul:

Integritatea este esentiala pentru indeplinirea adecvata a functiei judiciare.

Comentariu

Conceptul de “integritate”

Integritatea este atributul corectitudinii si justetii. Componentele integritatii sunt onestitatea si moralitatea judiciara. Judecatorul trebuie sa se comporte intotdeauna, si nu numai in exercitarea atributiilor de serviciu, in mod onorabil si demn de functia sa; sa nu se faca vinovat de fraude, inselaciune si falsuri; sa fie bun si virtuos in comportament si in caracter. Nu exista grade diferite de integritate. Integritatea este absoluta. In Justitie, integritatea este mai mult decat o virtute; ea este o necesitate.

Relevanta standardelor comunitatii

In timp ce idealul de integritate este usor de statuat in termeni generali, este mult mai dificil si poate chiar neintelept sa se intre in detalii. Efectul conduitei asupra perceptiei comunitatii depinde in mod considerabil de standardele care pot varia in spatiu si în timp. Este deci necesar sa se ia in considerare modul in care un anumit comportament ar fi perceput de catre membrii rezonabili, dezinteresati si informati ai comunitatii, si daca aceasta perceptie este de natura sa diminueze respectul comunitatii pentru judecator sau pentru puterea judecatoreasca in ansamblul ei. Conduita care ar diminua respectul acestor persoane ar trebui evitata.

Judecatorul nu trebuie sa incalce standardele universale acceptate ale comunitatii si sa nu se implice in activitati care prejudiciaza reputatia instantelor sau a sistemului de drept. In incercarea de a gasi echilibrul potrivit, judecatorul trebuie sa se intrebe - daca in viziunea unui membru al comunitatii rezonabil, dezinteresat si informat - conduita preconizata este de natura sa ii puna in discutie integritatea sa sau sa diminueze respectul fata de el ca judecator. Daca raspunsul este afirmativ, atunci conduita preconizata ar trebui evitata”.

*Cititi aici “Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara” si comentariile asupra acestora, traduse si adaptate in limba romana de judecatorul Cristi Vasilica Danilet

Comentarii

# Principii date 28 September 2012 16:59 +21

Da,dar asta nu il priveste pe Danilet.Aici e vorba de magistrati,ori Danilet este o caricatura in travesti cu buricul gol,tocmai pentru a fi cit mai discret.Daca venea cu palton pe el il vedea toata lumea si nu era in regula,asa ca a lasat paltonul la intrare si si-a luat...buricul la purtare.Asta nu e judecator(din pacate nu singurul) e o caricatura a justitiei la capitolul-"ASA NU"-.

# Rica Pasarica date 28 September 2012 17:52 +15

Rica, tu ai avut misiune sa il scoti pe Balan din CSM, ca sa nu intre fiul tau la puscarie? Cat dureaza pana ii verifici buna reputatie? A lui Danilet nu i-o verifica nimeni?

# mental illness date 28 September 2012 17:01 +24

Oare demnitatea unei profesii poate fi lezata mai mult decat o fac in prezent actualii membrii CSM ? Daca ar fi avut un pic de demnitate si un minim contact cu realitatea Danilet nu ar fi candidat niciodata la CSM. E uimitor tupeul acestui individ. Cu cat simte ca se apropie mai mult momentul revocarii cu atat devine mai obraznic. In loc sa fuga in pampas de rusine pentru ca a devenit public faptul ca beneficiaza de doua locuinte de la stat, avand un venit de peste 10.000 lei lunar, ca a fost dat in judecata de proprii parinti si ca nu vrea sa plateasca pensie de intretinere propriului copil el are in contiunare tupeu sa iasa la mahala. Nu degeba se spune ca, consumul de alcool distruge neuronii si duce la abolirea cenzurii etico-morale. Oare cat timp vor mai astepta magistratii pentru a declansa procedura revocarii acestor impostori din CSM ?

# Cata date 28 September 2012 17:14 +14

nu presa ajunge atit de jos, ci tu danilet cu parul lins de vaca! tu esti atit de jos incit lumea trebuie sa se coboare in mocirla in care tu te zbati! restul e tacere...

# Ilarion date 28 September 2012 17:39 +15

Bai baieti puneti mana pe lopeti si construiti o groapa.Danilet le stie [principiile]de la sefa Macovei care le descoperise din 1989 intr-o parlita de dacie la Lujerului in Militari cu un baiat de la Militie cu care avea o rezolvare rapida,dar ghinionista ca au fost prinsi.

# Foarte interesant date 28 September 2012 17:58 +10

De ce apare in poza Danilet cu Andreea Uzlau de la Directia Legislatie a CSM? De cand e poza asta? Si astia se promoveaza unii pe altii?

# Scularau date 28 September 2012 19:32 +11

Asta e alta care umbla cu SPPistii dupa ea si i-a furat barbatul unei colege judecatoare. Faini oameni aveti acolo in CSM. Jos palaria, parasute de matase, clasa I.

# Un cetatean al unei tari civilizate europene. date 28 September 2012 19:27 +14

Intr-o tara civilizata din Uniunea Europeana,nu veti vedea niciodata un magistrat intr-o asemenea postura ridicola.Cred ca acest pretins magistrat,daca mai are ceva neuroni la creier,ar trebui sa isi ceara scuze publice.Ce pretentii poti avea de la delicventii de duzina,atunci cand un asa zis magistrat(probabil ca si-a cumparat diploma pe oua ca Boc) apare intr-o postura nedemna pentru institutia democratica pe care vrea sa o reprezinte.RUSINE CU ASEMENEA EXEMPLARE IN JUSTITIA ROMANEASCA.Asa ceva se intampla numai in ROMANIA si nu intr-un alt stat al Uniunii Europene.RUSINE SA ITI FIE TOVARASE DANILET !!!!

# Civilizatie date 29 September 2012 09:10 +5

Corect intr-o tara civilizata magistratii nici vorba sa se comporte asa,dar sefii lor,al guvernelor sustin aceasta justitie mizerabila de la noi si chiar vor so impuna.Ex: Baroso.Viviane,Merkel,s.a.Mizerabil si de neeimaginat.Monica Macovei ia "LUMINAT" pe toti cu "CINSTEA si CORECTITUDINEA" ei.La noi cei care sint corecti sint LASI si cei care nu sint lasi dar corecti nu au suficienta forta sa schimbe ceva.

# Anton Stanciu date 28 September 2012 19:32 +10

O scursura, ce intamplator si nu stim cum, este judecator.

# avsen date 28 September 2012 20:04 +9

Aceste principii nu pot fi niciodata respectate de oameni fara caracter, fara morala ,fara un minim bun simt. Este suficient sa deschida gura , sa le privesti fetele,sa le vezi miscarile:mana in sold precum precupetele, degetul in nas,sulemenelile parului,ifosele s.a. pentru a realiza cu cine avem de a face! ESTE O MARE RUSINE PT. CORPUL MAGISTRATILOR!!!

# principii si porci date 28 September 2012 21:55 0

despre ce vorbiti

# vrv date 28 September 2012 21:56 +6

Ce principii de la Bangalore, umblati dupa cai morti sa le luati porcoavele ! Cautati mai aproape, adica langa voi, aici in romarlanica si o sa gasiti mii de modele de urmat, care intr-adevar au avut principii ! un mic exemplu PRINTUL GHIKA ALEXANDRU - un OM ADEVARAT, si da, a fost jurist, a fost avocat, cu principii si tot ceea ce lipseste multora din romarlanasii de azi, inclusiv cei vizati pe acest site ! cititi Aiud insangerat si o sa gasiti acolo principii adevarate !

# principiul nu e de la porci nici de la prim plan cu proaste date 28 September 2012 22:47 +1

nici viceversa. iar pentru cai facuram puscarie din principiu.

# Mircea date 29 September 2012 09:41 +7

Acest pseudojudecator ar trebui sa gindeasca inainte de a vorbi, sau sa se exprime cu vorbele lui, si nu cele pe care i le pun altii in ''cioc''! Totusi, daca doreste sa stie daca presa poate ajunge mai jos, nu are decit sa continue cu dezmaturile prin cluburi!

# Andrei G. date 29 September 2012 12:40 +3

:-x :-* Un parvenit ajuns sus care a uitat de unde a plecat. Ar trebui sa-si dea demisia caci nu mai are nici o credibilitatea nu atat pentru faptul ca "s-a pitiponcit" printr-un bar ci ca nu intelege rolul presei de a se uita in dulapuri dupa scheleti.

# clara date 29 September 2012 21:51 -7

Nu pot sa nu remarc in primul rand verva si bucuria specific bucuresteana in discutarea unor chestiuni fara pic de substanta, bucuria induiosatoare a unora care urmaresc mediul juridic si poate chiar au a face cu el, in a descoperi buricul unui membru CSM. Au sapat pana au gasit o poza cu buricul omului si acuma sunt cu adevarat fericiti. Ceva ce seamana cu fericirea cu care se dezbat in emisiuni elevate toaletele pitipoancelor la moda, cu revelatia pe care o are mapamondul ca ducesa de cambridge are sani. Uite, eu ma bucur sa il pun pe daniletul cel multcontestat alaturi de dragalasa ducesa, si sa decretez ca, din punctul meu de vedere, e voie sa isi poarte: el - buricul, ea - sanii, si ca, daca el apreciaza sa isi innoade tricoul, ca omul, la un chefulet (ca doar n-o fi fost la vreo conferinta in tinuta cea degajata, sau la vreun simpozion), iar ea, sa stea lejera pe o plaja privata, apoi cei care isi baga nasucul printre ulucile gardului, lor sa le fie rusine. Si cam toti care privesc cu emfaza si chef de divagatii aceste poze nevinovate, desi e laudabil ca au ajuns la o faza culturala mai avansata decat a cucoanelor telenoveliste, dovedesc totusi, prin chiar verva si aplombul pe care socotesc sa il investeasca in in marea chestiune, ca nu au ajuns destul de avansati in materie (ce materie o fi asta, etica, bun simt comun, bune maniere) pentru a da note. Primo, orice judecator isi arata buricul cand merge la plaja. Deci buricul este la vedere cel putin o data pe an, timp de o saptamana, la toti magistratii, de pe tot mapamondul. Secundo, in tari mai culte, inclusiv la nudisti pot sa se prezinte magistratii, fara stresul ca vreun preten ii va face o poza binevoitoare pe care sa o plaseze la momentul "oportunist". Tertio, oricine are cat de cat, nu cunostinte de foto, ci spirit de observatie, stie ca daca te prinde fotograful intr/un anumit moment, cand clipesti, sau cand iti deschizi gurita sa spui vreun panseu, iti face o draguta de pozuta in care arati de parca ai fi demnul urmas al martienilor corciti (mai folosesc si cuvintele din astea, suculente, din popor, ca sa nu ma departez prea mult de degustatorii acestui gen de productii) cu venusienii. Ca sa nu mai lungesc vorba, si ca sa se mai ostoiasca fericirea acestei descoperiri, a buricului magistratural si cesemistic, la poporul degustator de cancanuri, ii propun, acestui popor, sa puna mana pe carte si sa mai ceteasca, si el insusi, ce s/o mai gasi prin biblioteci, dupa care poate trece la NCC, si dupa aia sa incerce o viziune mai bine simtita asupra realitatii din care fac parte toate aceste rusinoase parti ale corpurilor celor care au invatat la timp si au ajuns in functii vizibile. Pana atunci, numai de bine si mai mult bun simt tuturor

# Bunutzul simtzut date 30 September 2012 08:41 +5

Un comentaras plinutz de incercari timidutze de proza. Domnitza draga, as indrazni sa va sugerez, intrucat am deslusit din finele ironii ale textului ca sunteti colegutza cu musiu Vasilica, sa punetzi in slujba binelui si a opiniei publice aceste talente, iar atunci cand pronuntati solutii in cauzele pe care justitiabilul vi le-a adus in atentie, acestea sa fie mai consistente legal , adica in spiritul si litera legii, iar nu a buzunarului propriu sau intereselor unora dintre apropiati. As mai spune doar atat: pacat ca aveti glagorie insa o folositi in apararea unor colegutzi infami... Buricutzul gol pe plaja este una, iar la petreceri, cand stai atargatzat de gatutz cu alti cheflii, este cu totul altceva! Parol, mon cher! La Nisa este altceva!

# clara date 1 October 2012 09:53 -4

Raspunsu? Tz, tz, tz! Se putea pune "prozutza", ca sa fie consecvent pana in final comentariul, cu nota peiorativa. Iata cateva intrebari: de unde stiti ca nu le pun, aceste talente, in slujba binelui? Am sa va spun eu de unde: de acolo de unde toti sau aproape toti comentatorii pornesc cu comentariile dansilor: din parerile preconcepute pe care le are poporul despre magistrati. Parerea mea este ca ar trebui sa se bucure poporul cand un magistrat nu se strange prea tare in cravate si crispari, ci are naturaletea de a fi om, pentru ca atunci, are cu siguranta mai multe sanse de a da judecati bune, bazate de realitate, iar nu niste formalisme tematoare, niste pseudo judecati prin care sa aplice fara sa se implice si fara sa caute adevarul, o litera moarta. A judeca e, daca te implici, mai mult decat a imbraca o haina pe o papusa, este a gasi adevarul si a aseza echilibrul in relatiile sociale care ti se prezinta. Nu e locul unor dezvoltari aici. Nu inteleg nici de unde ati dedus, din comentariul meu, ca as fi adepta aplicarii legii in spiritul buzunarului propriu sau al intereselor unor apropiati. Din nou parerile preconcepute pe care, iata, le-am prins cu buricutul la vedere, varandu-se unde nu le e locul. Simplul fapt ca se dezbate o opinie cu argumente contra, pentru poporas e de ajuns ca sa deduca faptul ca argumentatorul contra este corupt. Pai da, asta o am invatat pe vremea lui Ceausescu, metodutza de a afirma despre oponenti ca sunt aia rai. Fara probe, fara nemicutza (ca tot va place tz-tz-ul). Si inca, infam, conform dexonline, inseamna "Care merită disprețul societății, care trebuie înfierat; ticălos, josnic. mârșav. ♦ Fig. Oribil, groaznic". Danilet infam ca isi arata buricul? Adica ticalos, pe chestia asta? Pe asta n-o prea cred. Si nici nu aduc argumente, pentru ca e prea gogonata, iar chestiutzele astea, care se vad din avion, nu mai trebuie probate.

# pasavante date 1 October 2012 11:31 +2

Sunt si eu magistrat si iti spun ca danilet imi pare ca un ipocrit. Are probleme cu morala. Casa de la ANL in Cluj cand functionezi la Bihor unde iti decontezi o chirie. Relatia cu Macovei, discutiile cu procedura de numire a PG. Mai, dar e jenant, mitocanesc si ordinar ca cei care la numirea precedenta a PG-ului nu au dat dovada de cea mai mica urma de transparenta urla acum din rasputeri cum sa se faca nominalizarile. Alta mitocanie a fost modul in care s-a exprimat Danilet la plecarea unui membru CSM prin demisie onorabila pentru ocuparea functiei de ministru al MJ. Pai si numai pentru atat ar trebui sa-si dea Danilet demisia din CSM.

# Chirie + diurna date 1 October 2012 12:30 +1

Dar mai iau membrii CSM diurna pentru ca nu sunt din Bucuresti, 2% din salariu? Asta e moral sau nu in conditiile in care li se deconteaza si chiria? Danilet se bucura si de chirie si de diurna plus casele?

# ilies date 29 September 2012 23:52 +4

Ce incredere sa mai avem in judecatori, cand ei iau spage de la 40.000 euro in sus? Si atentie!!!! sunt de la inalta curte de casatie si justitie!!! daci, TOTI judecatorii sunt niste jnapani!!!! Ce e aia buna conduita? Poate peste hotare, nu intre hotarele Romaniei, conduse de un bisnitar, cum el insusi a recunoscut!!!

# Paul date 30 September 2012 08:29 +5

Cu teoria sta bine dl."judecator", ca doar a citit "un vagon de carti". La capitolul "aplicatii practice" acesta sta ingrozitor de prost, ca si la "etica si morala". Da, d-le "judecator" Danilet! Presa poate ajunge si mai jos de buricul domniei tale, daca re lumina potrivita si daca are ce sa vada....Atunci cand judecatorul permite acest lucru, presa in mod cert va arata. Insa, nu trebuie sa va faceti griji, intrucat colegii d-voastra au acelasi comportament sau aproape similar, dovada ca increderea po******tiei in Justitie este din ce in ce mai scazuta, chiar si fara comportamentele unor magistrati, vizibile sau ilustrate de presa. Lumea simte imoralitatea si lipsa de profesionalism a magistratilor prin solutiile proaste si profund in contradictie cu legea, date de unii dintre colegii dvs., la fel de binedispusi ca si dvs.

# CI date 30 September 2012 22:14 -5

Dacă Danileţ s-ar fi pozat cu Năstase sau Voiculescu l-aţi fi pupat pe toate părţile!

# dex date 30 September 2012 22:16 +3

baaa, si aici? mars in concediu la loc! CI nu te-ai saturat sa infierezi proletar????

# badidaci date 1 October 2012 13:27 +3

http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/clujul-cea-de-a-doua-capitala-92503.html

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva