28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

1200 DE JUDECATORI BATJOCORITI – Majoritatea care controleaza CSM a sfidat magistratii de la tribunalele din tara. In pofida votului masiv primit din partea a 1224 de judecatori, reprezentantele tribunalelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina au fost blocate rand pe rand sa ajunga la sefia Consiliului. Din 2010, tribunalele nu au mai avut un presedinte al CSM. In schimb, s-a preferat varianta unui sef interimar, neprevazuta de lege si Constitutie (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 January 2022 17:44
Vizualizari: 4473

Sfidare totala la adresa judecatorilor de la tribunalele din tara. Asa cum se intampla de 11 ani, din nou acestia nu vor avea niciun reprezentant la conducerea CSM. Iar in actualul CSM sfidarea magistratilor de la tribunale are loc in pofida votului masiv pe care acestia l-au acordat reprezentantelor lor in CSM, judecatoarele Gabriela Baltag (foto stanga) si Evelina Oprina (foto dreapta).


 

Majoritatea care de trei ani controleaza CSM a blocat rand pe rand numirea in functia de presedinte al Consiliului a uneia dintre trimisele tribunalelor, Gabriela Baltag si Evelina Oprina. Si totul s-a intamplat in conditiile in care Baltag si Oprina au strans un numar urias de voturi din partea colegilor lor, fiind alese in Consiliu de peste 1200 de magistrati. Desigur, sfidarea nu este doar pentru cei 1224 de magistrati care le-au votat pe Baltag si Oprina, ci pentru toti judecatorii de la tribunale care au votat pentru formarea actualului CSM.

Concret, la alegerile din 2016 pentru desemnarea membrilor CSM din partea tribunalelor, judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina s-au clasat pe primele doua locuri, obtinand impreuna 1224 de voturi: 779 de voturi – Gabriela Baltag si 445 de voturi Evelina Oprina. Iar diferenta fata de ceilalti candidati din partea tribunalelor a fost destul de consistenta.


Iata rezultatele votului judecatorilor de la tribunale din 2016 pentru alegerea reprezentantilor in CSM:


Gabriela Baltag - 779 voturi;

Evelina Oprina – 445 voturi;

Dragos Popoiag – 290 voturi;

Dorin Danci – 273 voturi;

Mariana Varga – 192 voturi;

Diana Maria Sima – 147 voturi;

Lacramioara Axinte – 126 voturi;

Madalina Elena Vladu-Crevon – 118 voturi;


Sfidare nu doar pentru judecatorii care le-au votat pe Baltag si Oprina


Important nu este insa doar numarul mare de voturi strans de judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina pentru CSM, caci, asa cum mentionam ceva mai devreme, sfidati nu au fost doar magistratii care le-au votat pe acestea. Bataia de joc din partea actualului CSM a fost fata de toti judecatorii de la tribunale, intrucat indiferent de cum au votat la alegerile din 2016 pentru CSM, Gabriela Baltag si Evelina Oprina reprezinta in Consiliu interesele tuturor magistratilor de la aceste instante. Cateva mii care, iata, din nou nu vor avea niciun reprezentant la sefia actualului Consiliu.


Anomalia persista din 2010


Trebuie spus ca aceasta anomalie - caci din punctul nostru de vedere faptul ca CSM sa nu aiba presedinte din randul judecatorilor proveniti de la tribunale este o anomalie – persista din 2010. Asta intrucat 2010 este ultimul an in care CSM a fost condus de un reprezentant al judecatorilor de la tribunale, si anume Florica Bejinariu de la Tribunalul Mehedinti (in anul 2010-2011).

De altfel, aceasta realitate a fost evidentiata in 2020 de 25 de sefi de tribunale care si-au manifestat public sustinerea fata de Evelina Oprina, la acea data candidata pentru functia de presedinte al CSM, functie pentru care majoritatea ce controla atunci si controleaza si astazi Consiliul l-a preferat (de neinteles, dupa cum ne-am pronuntat de atatea ori) pe Bogdan Mateescu. “Din aceasta perspectiva, pornind de la constatarea ca din anul 2010 tribunalele nu au mai avut un judecator-presedinte la conducererea Consiliului Superior al Magistraturii, credem ca acum este momentul potrivit ca si problemele si dificultatile acestor instante sa fie identificate si abordate cu prioritate, iar eforturile conducerilor tribunalelor sa fie continuate si la nivelul Consiliului, prin alegerea ca presedinte al unui judecator provenind din randul lor”, atrageau atentia in 2020 cei 25 de sefi de tribunale care cereau alegerea Evelinei Oprina la conducerea CSM.

In cei 11 ani scursi de cand un reprezentant al tribunalelor a fost presedinte al CSM a mai existat un singur moment in care un trimis al magistratilor de la aceste instante in Consiliu putea fi ales la sefia institutiei. Ne referim la Adrian Toni Neacsu, ales in CSM-ul precedent (cel din anii 2011-2016), care insa desi avea sanse mari sa ocupe functia de presedinte al Consiliului a fost scos din CSM in urma unui dosar fabricat de DNA, fix cu acest scop, in conditiile in care era principalul opozant al majoritatii care controla la acea data Consiliul, in frunte cu Alina Ghica si Oana Haineala.

 

Judecatorii de la tribunale au fost lasati fara un reprezentant la sefia CSM, ca sa fie pus de doua ori Mateescu


Practic, din nou CSM isi va incheia mandatul fara ca un reprezentant al judecatorilor de la tribunale sa ocupe functia de presedinte. Toti trimsii celorlalte instante in actualul Consiliu (unii dintre ei la randul lor cu voturi masive din partea colegilor, mai ales cei de la judecatorii, acolo unde insa numarul magistratilor este mai mare) au detinut sefia CSM, aspect cat se poate de normal. Anormal este insa ca din 2010 niciun membru CSM venit de la tribunale sa nu ocupe presedintia Consiliului, in conditiile in care vorbim despre instante cu o jurisdictie intinsa, cu competente largi, care judeca in toate gradele si care sunt ordonatoare de credite. Si la fel de anormal este ca desi au avut doua candidaturi din partea reprezentantelor tribunalelor – cele ale Gabrielei Baltag si Evelinei Oprina – ambele sa fie respinse, prima data pentru a se merge pe mana lui Bogdan Mateescu in functia de presedinte al CSM, iar a doua oara pentru a se merge pe mana aceluiasi Bogdan Mateescu, de aceasta data ca presedinte interimar, functie neprevazuta de lege si Constitutie.

Altfel, posibilitatea ca judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina sa isi depuna din nou candidaturile la alegerile care se vor organiza din nou pentru sefia CSM pe 2022 este imposibila, in opinia noastra. Afirmam asta avand in vedere ca Gabriela Baltag nu ar putea fi aleasa in functia de presedinte al CSM dupa ce a fost respinsa cu doar doua luni in urma, iar Evelina Oprina nu ar putea fi aleasa nici ea in conditiile in care are aceeasi viziune si aceleasi pozitii precum cele ale Gabrielei Baltag. Ca sa nu mai spunem ca depunerea unor noi candidaturi ar da nastere speculatiilor privind o intelegere cu actuala majoritate din CSM.

 

Iata lista cu voturile obtinute de actualii membri ai CSM la alegerile din 2016:

 


Comentarii

# barna dragos date 30 January 2022 19:04 +222

totul arata foarte frumos dar reprezentantii cetatenilor, adica ai beneficiarilor actului de justitie, oare de ce nu au si ei dreptul de a vota, ?

# santinela date 31 January 2022 07:57 +222

"Romania lucrului bine facut" -parca asta este deviza unui papagal din deal. O asa institutie importanta (sau asa ar fi trebuit sa fie ) sa o lasi pe mina unui "neica nimeni", ce raspunde la numele de Bobita,doar pentru faptul ca asta este sluga ordinara,pupincurist de cariera si Yesmen, cu riscul de a face praf justitia inseamna ca judecatori cinstiti(majoritari) in aceasta tara nu mai avem !!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva