23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A INCEPUT FAST II – Cea de-a doua editie a proiectului „Fii avocat in scoala ta!” a debutat in Bucuresti. Peste 250 de avocati voluntari vor merge in scolile din Capitala pentru a transmite copiilor din gimnaziu si liceu notiuni juridice legate de drepturile, dar si obligatiile pe care le au in societate. Avocatul Daniel Fenechiu: „Anul acesta am adaptat modulele de curs in functie de experienta din prima editie FAST”. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: „Incurajez acest proiect”

Scris de: L.J. | pdf | print

1 November 2022 14:57
Vizualizari: 3760

Eveniment de seama in Capitala pentru lansarea celei de-a doua editii a proiectului „Fii avocat in scoala ta”. Marti, 1 noiembrie 2022, amfiteatrul Colegiului National Mihai Viteazul a gazduit Conferinta de deschidere a Proiectului „Fii Avocat in scoala Ta !” – Editia a II-a, la eveniment participand ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Educatiei, Ligia Deca, presedintele UNBR, avocatul Traian Briciu, vicepresedintele UNBR si prodecanul Baroului Bucuresti, avocatul si senatorul Daniel Fenechiu, un sustinator fervent al proiectului „Fii avocat in scoala ta”, vicepresedintele UNBR si decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne, dar si Monica Anisie, presedintele comisiei pentru invatamant,tineret si sport din Senatul Romaniei, si Amalia Stoenescu, inspector general adjunct Municipiul Bucuresti.


 

 

Proiectul „Fii avocat in scoala ta”, coordonat cu grija si pricepere de avocata Silvana Racoviceanu reuneste un numar impresionant de unitati de invatamant din Capitala in care peste 250 de avocati s-au inscris pentru a-i invatat volunar pe tineri notiuni juridice. Tematica acestui an vizeaza problemele cu care copiii se confrunta adesea, precum limitele libertatii de exprimare, astfel incat sa nu se ajunga la infractiuni precum incitarea la ura si discriminare, comunicarea de informatii false, instigarea publica, santaj, amenintare, dar si proprietate si bani, de la ce varsta se pot angaja sau isi pot infiinta propria afacere si care sunt conditiile, cum pot castiga venituri din retelele de socializare, ce fel de contracte pot incheia singuri in functie de varsta. Sunt si teme care abordeaza legislatia rutiera, drepturile animalelor sau cum pot folosi filmarile in spatiul public astfel incat sa nu incalce legea.


Aceste teme au fost alese, a dezvaluit senatorul si avocatul Daniel Fenechiu in timpul conferintei de deschidere a proiectului „Fii Avocat in scoala Ta !” avand la baza feedback-ul elevilor care urmare a primei editii „Fii Avocat in scoala Ta !”, desfasurate in anul 2021.


Prezentam in continuare comunicatul de presa privind Conferinta de deschidere a Proiectului „Fii Avocat in scoala Ta !” – Editia a II-a , derulat in Municipiul Bucuresti, in luna noiembrie 2022:

"Luni, 1 noiembrie 2022, la Colegiul National Mihai Viteazul, a avut loc Conferinta de deschidere a proiectului Fii avocat in scoala ta! Editia a 2 a, organizata de Baroul Bucuresti.

In luna noiembrie, un numar de aprox. 250 de avocati voluntari vor merge in scolile din capitala pentru a transmite copiilor din gimnaziu si liceu notiuni juridice care sa-i ajute sa paseasca in viata cunoscandu-si drepturile dar si obligatiile pe care le au fata de societate.


Tematica din acest an se refera la probleme cu care copiii se confrunta frecvent. Avocatii le vor explica pana unde se poate intinde libertatea de exprimare astfel incat sa nu se ajunga la infractiuni precum incitarea la ura si discriminare, comunicarea de informatii false, instigarea publica, santaj, amenintare.

Alta tema se refera la proprietate si bani, de la ce varsta se pot angaja sau isi pot infiinta propria afacere si care sunt conditiile, cum pot castiga venituri din retelele de socializare, ce fel de contracte pot incheia singuri in functie de varsta. Sunt si teme care abordeaza legislatia rutiera, drepturile animalelor sau cum pot folosi filmarile in spatiul public astfel incat sa nu incalce legea.


Evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor Ministerului Educatiei, Ministerului Justitiei, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, ai Inspectoratului scolar Sector 2, ai Baroului Bucuresti si ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.


Ligia Deca, ministrul educatiei: „Cred cu tarie ca este nevoie sa crestem interesul elevilor pentru educatia juridica in scoli. Este evident ca tinerii trebuie sa primeasca notiuni elementare astfel incat sa devina cetateni activi, care sa inteleaga rolul justitiei in societate si importanta mentinerii dreptatii”.


Catalin Predoiu, ministrul justitiei: „Incurajez acest proiect al UNBR, incurajez tinerii sa participle la aceste ore de educatie juridica pentru ca vor cunoaste oameni interesanti, avocati care au reusit in viata in mod corect, pe baza muncii lor, a dreptatii si generozitatii fata de societate. Acestia va vor ajuta sa traiti in spiritul legii si al dreptatii, ceea ce va va aduce beneficii pe termen lung”.


Traian Briciu, presedintele UNBR: Toata societatea trebuie sa aiba posibilitatea sa inteleaga legile si spiritul lor. Aceasta este cheia pentru a avea un viitor mai bun”.


Monica Anisie, presedintele comisiei pentru invatamant,tineret si sport din Senatul Romaniei: Va doresc sa deveniti avocati in scolile voastre si sa deveniti aparatorii principiilor in care voi credeti”.


Amalia Stoenescu, inspector general adjunct Municipiul Bucuresti: „Va incurajez sa va intalniti cu avocatii, sa fiti deschisi si sinceri cu ei si sa-i intrebati tot ce va intereseaza, mai ales ca sunt sigura ca in sala sunt tineri care vor sa devina avocati”.


Marin Sebastian, elev, purtator de cuvant al elevilor din Colegiul National Mihai Viteazul: „Va multumesc din partea elevilor ca ati facut posibil acest proiect benefic pentru dezvoltarea noastra. Intentionam sa infiintam un club de educatie juridica in liceul nostru”.


Corina Ceama, inspector scolar sectorul 2: „Participati la intalnirile cu avocatii, sa-i provocati sa le puneti cat mai multe intrebari astfel incat sa deveniti si voi avocatii de care avem nevoie”.


Daniel Fenechiu, vicepresedinte UNBR si prodecan al Baroului Bucuresti: „Invatam impreuna din aceasta experienta. Voi invatati de la avocati cum stau lucrurile cu legea si dreptatea, ca nu e tocmai ceea ce vedeti in filme. Avocatii invata de la voi ce anume va intereseaza mai mult. Anul acesta am adaptat modulele de curs pentru voi in functie de experienta din prima editie FAST”.


Ion Dragne, vicepresedinte UNBR si decanul Baroului Bucuresti: „Nu pot decat sa fiu foarte fericit ca peste 250 de colegi avocati, numai din Baroul Bucuresti, au avut si au in continuare disponibilitatea sa mearga voluntar in scoli si sa transmita copiilor notiunile elementare pentru a deveni mai buni in viata”.


Liliana Zascheievici, director al Colegiului National Mihai Viteazul: „Ce dorim prin aceste proiecte este nu numai sa invatam sa citim legi, ci sa valorizam aceste legi, pentru ca legile ne reprezinta pe toti si fara acestea nu ne putem numi oameni liberi”.


Silvana Racoviceanu, avocat coordonatorul proiectului „Fii avocat in scoala ta” in Municipiul Bucuresti a multumit tuturor pentru prezenta la aceasta conferinta care marcheaza saptamana de debut a Proiectului FAST pentru Capitala: „Multumesc, de la bun inceput, Ministerului Educatiei si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti care au inteles nevoia si utilitatea acestui proiect si fara sprijinul carora nu ar fi fost posibila demararea lui in Bucuresti. Multumesc si Ministerului Justitiei pentru increderea acordata acestui proiect.”


Fii avocat in scoala ta!” este un proiect de responsabilitate sociala in domeniul educatiei juridice derulat la nivel national de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si in plan local de fiecare barou. Obiectivul principal este promovarea, in randul copiilor si tinerilor a respectului fata de lege si statul de drept, a culturii legalitatii si responsabilitatii in societate.


Proiectul a fost primit cu entuziasm atat de catre avocati, cat si de elevi, profesori, parinti si comunitate in general. Peste 2000 de avocati la nivel national sunt pregatiti sa mearga in scoli pentru a le transmite copiilor principalele notiuni juridice de care au nevoie in viata.

Echipa

F A S T Bucuresti

Coordonator : Av. Silvana Racoviceanu"


 

 


Evenimentul in integralitate poate fi vizionat mai jos, astfel cum a fost redat de Universul Juridic:



Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva