22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALTA GROZAVIE A LUI DOREL – Condamnarea la 3 ani inchisoare cu executare a femeii care a furat mancare e opera vestitului judecator Dorel Matei, de la CAB. Nemilosul magistrat a aplicat si in acest caz reteta proprie: „Aceste doua numere magice 71-64 CP nu reprezinta altceva decat o invitatie subtila pentru membrii familiei condamnatului sa ii pregateasca acestuia o geanta cu lenjerie si haine plus un bilet one way ticket catre Jilava”. Iohannis ia in calcul gratierea (Video)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

11 July 2016 15:51
Vizualizari: 15266

Dorel i-ar fi dat 3 ani cu executare”. Asa am titrat, in urma cu doua saptamani, articolul in care am relatat cazul hotului achitat definitiv, de Curtea Suprema de Casatie a Italiei, pe motiv ca furtul savarsit „intr-o stare de necesitate” nu constituie infractiune. Prins ca a sustras de foame, dintr-un supermarket, doua bucati de branza si un pachet cu carnati in valoare de 4 euro, acuzatul a fost gasit nevinovat la recurs, instanta suprema reevaluand fapta si apreciind ca omul a actionat astfel „pentru a face fata nevoii imediate si esentiale de a se hrani”. Un gest de umanitate din partea magistratilor italieni, care a facut inconjurul lumii.

Ei bine, se pare ca a fost cat se poate de inspirata alegerea vestitului George Dorel Matei (foto), de la Sectia a I-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, ca model de intransigenta. Dovada este recentul caz al Gheorghitei Iordache, femeia condamnata definitiv la 3 ani inchisoare cu executare - pedeapsa dispusa de un complet de judecata prezidat de Dorel Matei - pentru ca a furat niste cascaval si un salam dintr-un supermarket. Un caz descoperit de jurnalistii Antena 3, care a facut valva in Romania in ultimele zile si care a ajuns intre timp pana la urechile presedintelui Klaus Iohannis, Administratia Prezidentiala confirmand oficial, pentru postul de televiziune, ca seful statului va analiza situatia femeii aflate la aceasta ora in detentie la Penitenciarul Targsor. Ceea ce ar putea insemna, de ce nu, chiar si o gratiere individuala.


Informatia ca Dorel Matei e judecatorul care a trimis-o 3 ani la puscarie pe Gheorghita Iordache - dupa ce Judecatoria Sectorului 1 dispusese la fond o pedeapsa de 1 an cu suspendare - a venit tocmai de peste Ocean. Mai exact, de la preotul Chris Terhes, presedintele Coalitiei Romanilor din Statele Unite ale Americii. Intr-un articol publicat sambata, 9 iulie 2016, pe site-ul coalitiaromanilor.org, Chris Terhes a dezvaluit in premiera identitatea completului de judecata care a condamant-o pe Iordache: „Judecatorii Dorel Matei si Bogdan Tudoran (Corneliu Ion Bogdan Tudoran, n.r.) de la Curtea de Apel Bucuresti sunt cei care au condamnat-o la 3 ani de detentie pe Iordache Gheorghita, mama Anei Maria (9 ani), dupa ce in fond femeia fusese condamnata la 1 an cu suspendare pentru furt dintr-un magazin de mancare”. Am verificat informatia la CAB, si asa este. Dorel Matei – devenit celebru dupa executarea pensionarei Mariana Rarinca intru satisfactia sefelor ICCJ si DNA Livia Stanciu si Laura Kovesi – a condus Completul 9 Apel care a condamnat-o in lipsa pe Gheorghita Iordache la 3 ani inchisoare cu executare pentru furtul unor alimente din Selgros Baneasa. Potrivit minutei deciziei, aceeasi femeie a fost condamnata de JS1 pentru o fapta similara (furt calificat), comisa fix in aceeasi perioada, intr-un dosar in care parte vatamata a fost tot un retailer de alimente, Carrefour.

Dorel si numerele magice 71-64 Cod Penal

Nu comentam justetea solutiei judecatorului Dorel Matei sau masurile/ pedepsele alternative pe care magistratul le-ar fi putut aplica, insa nici nu putem sa nu observam ca statul roman plateste - pentru tinerea dupa gratii intr-un sistem penitenciar supraaglomerat a unei persoane acuzate de furtul catorva produse alimentare - o suma de cateva sute de ori mai mare decat prejudiciul cauzat prin comiterea faptei. Altfel, interesant este ca in minuta hotararii definitive de condamnare (decizia nr. 313/26.02.2015 pronuntata in dosarul nr. 34324/299/2014), judecatorul Dorel Matei reia o sintagma celebra, care l-a consacrat: „Face aplicarea art 71-64 lit a teza finala si b Cp anterior. Anuleaza suspendarea conditionata a pedepsei de 1 an inchisoare pentru fapta concurenta pentru care inculpata a fost condamnata prin sp 590/2014 a Judecatoriei sect 1 Bucuresti. In baza art 33 lit a rap la art 34 llit B Cp anterior aplica inculpatei pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare, ce se va executa in regim de detentie. Face aplicarea art 71-64 lit a teza finala si b Cp anterior”.

Asa cum ne amintim, „numerele magice” 71-64 Cod penal sunt ceea ce Dorel Matei a numit public „o invitatie subtila pentru membrii familiei condamnatului sa ii pregateasca acestuia o geanta cu lenjerie si haine plus un bilet one way ticket catre Jilava”. S-a intamplat in urma cu cativa ani, la o dezbatere in care judecatorul a impartasit din placerea sa de a trimite oameni la puscarie. Un discurs exaltant, in care Dorel si-a ales ca exemplu chiar o fapta de furt (art. 208 din vechiul Cod penal), pedepsita, ce sa vedeti, cu 3 ani inchisoare cu executare, adica maximul prevazut de lege:

Doamnelor si domnilor, fiindca observ ca suntem intr-un grup mai restrans, si discret, voi incepe prin a va dezvalui un secret de-al meu din viata de penalist. Este foarte usor sa trimiti un om in puscarie. Va si zic cum. Se ia o foaie de hartie, se trece sus cuvantul Hot, este o abreviere, de fapt, de la Hotarare, se ia un alineat, se spune in baza art. 208 condamn pe inculpatul Icsulescu la 3 ani de inchisoare, se mai ia un alt alineat si se scrie acolo 'face aplicarea disp.art. 71, 64' si gata. Aceste doua numere magice - 71, 64 CP, din Codul penal - nu reprezinta altceva decat o invitatie subtila pentru membrii familiei condamnatului sa ii pregateasca acestuia o geanta cu lenjerie si haine plus un bilet one way ticket catre Jilava. E bine ca este asa? Sigur ca este bine!

Pentru a revedea filmuletul cu Dorel Matei in desfasurare, dati click aici.

Comentarii

# Ddan date 11 July 2016 17:31 +17

SIDA si TBC ,doua boli care se tratează ff greu sau deloc , sau mdm ,doua speci de magistrați frustrați unul își bate soția pe strada in văzul vecinilor (TBC -ul) iar celălat specie se compara cu Hitler ! Sincer imi este scârbă !

# Menghele date 12 July 2016 22:57 +4

mi ingheata sangele in vene cand aud ,,discursul" dnului judecator.

# unul din lumea cea mare date 11 July 2016 18:59 +17

de cind v/am spus eu ca JUSTITIA BUCATARILOR CHINEZI A NENOROCIT ACEASTA TARA!!!!!!!!!!!!!DE CIND V/AM SPUS EU CA JUSTITIA ACESTEI TARI A FURAT PINA SI VIITORUL COPIILORSI CA A DEVENIT O JUSTITIE INCHIZITORIALA CU SCULELE DE BUCATARI CHINEZI(si chiar daca nu am stufii juridice pun pariu ca nenorocitul asta a dat maximum de pedeapsa acestei mame!!!!!)ba nenorocitilor!!!!!! de bucatari chinezi ai injustitiei care FURATI 7 ZILE DIN 7, 365 DE ZILE DIN AN DE 12 ANI INCOACE CHIAR NU VA GINDITI CA INTR/O ZI O SA SE AJUNGA SA VA JUDECE LUMEA PUBLIC?(stiu ca mai exista cca 20% judecatori albastrii sau gen costiniu,dar 20% sint un strop intr/un OCEAN AL INJUSTITIEI).ba nenorocitilor cum dracului ati ajuns voi judecatori!!!!!!!!!(eu inca tot mai cred ca intr/o zi o sa va ,,CURETE LUMEA ,,PRIN JUDECATI PUBLICE,,CACI ASA MERITATI......SA FITI DE PILDA PENTRU GENERATII VIITOARE DE MAGISTRATI SI PROCURATORI. ba nenorocitilor in sua cind furi de foame pina la val de 250 de $ nici macar nu/i infrac

# Unu date 11 July 2016 19:48 +11

Discutie intr-una din sedintele de judecata ale lui Tudoran:,,pe suspiciunea rezonabila ASTIA MA ARESTEAZA SI PE MINE MAINE'' Restul sa intelega fiecare ce doreste......

# flaviu date 12 July 2016 09:12 +9

Fara sa fortam prea tare baierele logicii, imbecilitatea asta cu "suspiciunea rezonabila" este bucatica rupta din mizeriile de-a dreptul criminale din "patriotic act" nascut peste ocean, in statele unite patologice. eu unul cred foarte tare ca "suspiciunea rezonabila" a fost sugerata de borfasii americani, mizerelor slugi din Romania.

# Ilie date 11 July 2016 20:02 -3

In opinia mea, greșiți ca-i faceți reclamă acestui magistrat, chiar și negativă. După cum îl văd pe acest magistrat, tot ce face cu privire la inculpați, adică le dă pedepse exagerat de mari, este special pentru a apărea în massmedia. Adoră să apară în presă. A început sa-i placă titulatura de om rău. Ignorati-l.

# visatorul date 11 July 2016 21:11 -1

Nu cred ca incape comparatie cu cazul din Italia. Una e sa furi 2 bucati de branza si carnati de 4 euro si alta sa te-nfigi in 2 calupuri de cascaval, 5 batoane de salam de Sibiu (e 60-70 lei kg!), pixuri etc. Si se pare ca nu era nici prima faptă!

# ddan date 11 July 2016 23:13 +11

sincer aprecierea ta nu e una corecta, il cunosc pe acest magistrat si este sincer un pericol real pt cei care sunt judecati de el. ce este jalnic ca a avansat la CABsi aici deciziile lui sunt definitive.CSM SA FACA CEVA CU ACEST MAGISTRAT DISTRAT IN A DA PEDEPSE CU EXECUTARE SI MARI, eSTE posibil respectiva sa fure sa revanda, dar sa ii aplici 3 ani cu executare , cand un alt magistrat de la judecatorie a aplicat un an cu suspendare . Ne punem intrebarea care judecator este sanatos. matei sigur nu !!!

# Mariana date 11 July 2016 21:32 +14

Lui Dorel, ia plăcut iureșul care a iesit cu Rarinca. Probabil are un scop în viitor, și vrea să fie văzut bine de capii justiției. Se vede că este mândru de el, își dorește să vorbească presa de el. Acest om, nu merită atenția voastră.

# Ilie date 11 July 2016 21:47 +6

In opinia mea, greșiți ca-i faceți reclamă acestui magistrat, chiar și negativă. După cum îl văd pe acest magistrat, tot ce face cu privire la inculpați, adică le dă pedepse exagerat de mari, este special pentru a apărea în massmedia. Adoră să apară în presă. A început sa-i placă titulatura de om rău. Ignorati-l.

# ovidiu date 12 July 2016 00:12 +6

Chiar daca era vorba de 2,, calupuri,,  si 2 salamuri de 70 lei bucata , chiar daca femeia cu asta se indeletnicea , justitia trebuie sa fie un organism viu, ancorat in realitate ci nu doar in scripte, fiindca pedepsele sunt crunte si reale , se aplica unor oameni reali cu probleme , afecteaza nu doar invinuitul ci si familia acestuia. Nu era cazul de pedeapsa privativa de libertate, mai ales in starea de necesitate in care se afla. Este adevarat , daca se angaja casiera la supermarketul de unde a furat mancarea intr-o luna putea sa-si cumpere 15 salamuri .Nici acolo nu sunt posturi mereu libere.Ticketele unui  judecator necrutator nu reabiliteaza si nu rezolva starea natiunii , iar gratierea  doar cazuri individuale . Este necesara o politica judiciara adecvata momentului in care se afla Romania si o mare parte dintre cetatenii care ajung in  instante cu  fapte nonviolente si cu  astfel de prejudicii mai mici decat ajutoarele sociale inaccesibile dealtfel, sau decat costul judecatii. 

# santinela date 12 July 2016 07:21 +6

Nu-ti trebuie nici o scoala ca sa vezi ca "nulitatea" asta de judecator are nevoie de consult psihiatric.Uitati-va la "mecla" lui si concluzia se trage de la sine !

# Flrin date 12 July 2016 08:07 +10

Poate un pic cam aspra pedeapsa... insa tot o fapta de furt ramane. O matura sa faca un pic de curatenie pe strada nu fura. O paine sau o chifla nu fura, trebuia sa fure cascaval si salam. Sa fim seriosi! Indivizii astia ne-au facut de ras in toata lumea si, culmea, se revolta pt ca sunt la inchisoare. Stiu procedura penala, cum sa fenteze legea , vin cu argumente cum ca n-au fost citati unde trebuia, de parca trebuia postasul sa-i caute prin toata lumea si sa-i roage si frumos sa se prezinte la instanta. Legea trebuie respectata!

# gogu de la strhaia date 12 July 2016 08:22 +10

" Aceste doua numere magice - 71, 64 CP, din Codul penal - nu reprezinta altceva decat o invitatie subtila pentru membrii familiei condamnatului sa ii pregateasca acestuia o geanta cu lenjerie si haine plus un bilet one way ticket catre Jilava. E bine ca este asa? Sigur ca este bine!”Cata rautate cat sadism in fraza rostita si care se pare este un crez pentru domnul magistrat.Sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa fim judecati de magistrati precum cel din imagine.

# Jeny Sarbu date 12 July 2016 10:56 +8

Orice a-ți spune , orice scuza i-ați găsi, omul este ori un parvenit , care dacă s-a văzut judecător se considera un dumnezeu , ori sta f. f.f. rău cu capul , numai privindu-l cum se manifesta , ca mimica , nu poți trage concluzia ca este nebun de trimis la spitalul de nebuni , oriunde în tara... În special judecătorii, ar trebui periodic, sa facă controale psihiatrice , pt ca de ei depinde viata unor oameni..

# Cetateanul Roman date 12 July 2016 12:09 +5

E infiorator ca erori ale naturii (vezi acest specimen, Danilet etc) au ajuns "sa puna mana pe brici". Intr-o tara normala la cap, CSM-ul ar trebui sa ia una bucata judecator Dorel si sa-i traga un sanatos sut in cur!

# ciusca date 12 July 2016 12:50 +2

"voi incepe prin a va dezvalui un secret de-al meu din viata de penalist. Este foarte usor sa trimiti un om in puscarie. Va si zic cum. Se ia o foaie de hartie, se trece sus cuvantul Hot, este o abreviere, de fapt, de la Hotarare..... ".CSM INSPECTIA DE JUDECATORI ARE CEVA DE SPUS? Dupa o asemenea marturisire facuta  chiar si intr-un cerc restrins cu oameni discreti un asemenea om mai pote sta intr-o asemenea pozitie in care se poat distruge vieti.Rusinos,Si daca CSM -ul nu va lua atitudine vorba unui ilustru politician dimbovitean;GHINION.

# Ilie de la scularie date 12 July 2016 13:42 +8

Si cine cine sa ia masuri de la CSM ? Mircea Aron , alta coada de topor, cu dulapul plin de scheleti ? Despre ce vorbim aici ?!

# Jean Valjean date 12 July 2016 13:54 +6

Cred ca examinarea pshihologica la intrarea in justitie trebuie imbunatatita. CU TOATE ACESTEA INSA: Magistratul nu este un ”vigilante care taie in carne vie” iar disproportia intre gravitatea faptei si pedeapsa aplicata (excede scopului urmarit de legiuitor, care este evident indreptarea condamnatului). pedepsit astfel nu se asigura rolul social de indreptarea faptuitorului. mai mult declanseza in mintea acestuia o revolta impotriva legii datorita ”pedepsei” disproportionate. CU TOATE ACESTEA: inainte de al _ judeca pe judecator_, ar trebui sa stim cate fapte de acest fel a comis, (frecventa) si care este prejudiciul produs, circumstantele personale avute in vedere etc. ? EU CRED CA SI IN CAZUL IN CARE FAPTA INDEPLINEA TOATE CONDITIILE DE APLICAREA UNEI PEDEPSE CU INCHISOAREA .. ACEASTA NU PUTEA DEPASII 1 AN. (parerea mea, daca am drEptul la una??? ALTFEL TOTA LUMEA SE VA INTREBA CE FEL DE LEGE ESTE ASTA, UNUL FURA MILIOANE SI PRIMESTE 3 ANI CU SUSPENDARE SI ALTUL PENTRU 5 LEI EXECUTA

# o fi contat faptul ca doamna cu pricina date 12 July 2016 13:55 -7

este recidivista si ca avea cel putin o condamnare anterioara pentru aceeasi fapta, pedeapsa fiind insa cu suspendare? o fi contat si faptul ca a refuzat sa se prezinte in instant, fiind necesara aducerea ei cu mandat? ... hmmm... poate ar trebui sa ne apucam de furat cu totii (mancare, nu altceva) ... si c'est la vie ... pentru cei prejudiciati/restul societatii

# Jean Valjean date 13 July 2016 19:01 0

Că să nu vă supar domn judecător, să vedeți singur cel DOUA MĂSURI ALE JUSTITIEI vă dau câteva citate DIN PRESA ”NOASTRA DE ZIARE” :lol: : Irina Socol, fondatoarea Siveco, va fi eliberata conditionat din executarea pedepsei de doi si jumatate de inchisoare primita in luna mai pentru evaziune fiscala, hotararea instantei fiind definitiva, anunta Agerpres. Procurorii sustin ca reprezentantii companiei Siveco Romania au creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# ce sa zic... date 12 July 2016 16:22 -6

Observ ca multi frustrati care se viseaza judecatori isi permit sa-si dea cu parerea despre ditamai judecatorul de la CAB. Intai dati examenele pe care le-a dat el, iar dupa - veti fi si voi judecatori si veti aplica legea.Puteti face asta?Am impresia ca nu. Atat timp cat nu aveti aceasta calitate(nu sunteti judecatori), parelologiile voastre nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Intai sa aveti inteligenta lui Matei George si abia apoi sa va permiteti sa spuneti ceva despre el si despre felul in care judeca. Daca femeia nu era la prima fapta, ci furtul era un mod de viata al ei, ce ati fi vrut sa faca omul?Sa-i dea flori?I-a dat ani de puscarie, munca pentru care e platit. A aplicat legea.Iar legea nu a fost scrisa de el, degeaba sariti in capul omului.

# argumentele juridice date 13 July 2016 09:18 0

lipsesc aproape in intregime in comentariile de mai sus ... tot ce pot oamenii e sa faca atacuri la persoana ... trist cand nu sunt avute si chestiunile obiective/faptele din speta ... ce sa faci cu un infractor recidivist? il incurajezi sa faca asa si mai departe trimitandu-l acasa, nu? mda... asa par sa considere multi din cei de mai sus ... tara Trista, plina de umor :sad: :sad: :sad: :sad:

# CESARE LOMBROSO date 13 July 2016 19:29 +1

PROBABIL A FOST MAOI PUȚIN ATRAGĂTOARE DECÂT DOAMNA SOCOL CARE PENTRU 10 MIL EURO A PRIMIT 2 ANI SI JUMATE.. :lol: DAR EXPRESIVITATEA PERSONAJULUI ESTE UN SUBIECT SEPARAT DE ANALIZA PSIHOLOGICĂ::. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# SIMI date 18 July 2016 21:01 -3

Ce mutra are tipul asta de iti vine sa o iei la fuga de sa mananci pamantul.In sala de judecata cred ca se sperie lumea de el cand il vede ce figuri are in cap. :lol: :cry: :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva