29 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANCHETA PE ARHIVA SIPA – Procurorul General Augustin Lazar este somat sa deschida un dosar penal pentru cercetarea modului in care s-a lucrat la Arhiva SIPA: “In culegerea si stocarea de informatii despre diverse persoane, in cautarea influentarii unor solutii judiciare, SIPA a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata... Majoritatea informatiilor erau culese si stocate ilegal... Se considera ca nu puteau si n-au fost niciodata clasificate!”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 May 2017 17:14
Vizualizari: 6910

Asociatia 21 Decembrie 1989 al carei presedinte este Teodor Maries si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei cer Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar sa deschida din oficiu un dosar penal pentru a ancheta modul in care s-a stabilit ca sunt secrete informatiile culese si stocate in arhiva SIPA despre magistrati, avocati, ministri, politicieni, diversi justitiabili, cetateni romani si straini, in contextul in care exista convingerea ca prin modul de obtinere a informatiilor, SIPA “a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata Constitutia, Conventia EDO”. Aceasta actiune este necesara cu atat mai mult cu cat exista informatiile ca datele detinute in arhiva SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie) au fost obtinute ilegal si folosite pentru influentarea unor solutii judiciare sau ca instrument de santaj.


Intr-o scrisoare transmisa Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar, Asociatia 21 Decembrie 1989 si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei isi exprima convingerea ca Parchetul General are obligatia de a ancheta in ce imprejurari informatiile detinute in Arhiva SIPA au fost clasificate ca secrete, dat fiind ca “Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”.

Pentru aceasta, Asociatia 21 Decembrie 1989 apreciaza ca este necesara efectuarea unor inspectii la toate institutiile vizate de activitatea SIPA, in arhivele acestora si la sediile si dependintele acestora, considerand ca doar in acest fel vor putea fi inlaturate vulnerabilitatile si posibilitatile de ingerinta in activitatea judiciara, precum si “supravegherile ilegale si influentele din partea lucratorilor cu activitate secreta asupra solutiilor din dosare, asupra administrarii probelor sau reprezentarii partilor, asupra desemnarii in functiile de conducere ale instantelor si parchetelor sau din Ministerul Justitiei sau de judecator si procuror sau chiar in Barouri.”

Asociatia 21 Decembrie si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei sublinaza in finalul scrisorii ca SIPA trebuia desfiintat dupa 1994, dupa ratificarea Conventiei CEDO, "iar intreaga sa arhiva distrusa ori deschisa accesului public reglementat la CNSAS, ori publicata pur si simplu pe internet, ca relicva a comunismului, ca proba a gravelor ingerinte in activitatea procurorilor si a Justitiei si in viața privata a multora".

Cititi in continuare transmisa de Asociatia 21 Decembrie 1989 si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar:

"Catre
PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIEI SI JUSTITIE
DOMNULUI PROCUROR GENERAL AUGUSTIN LAZAR

DOMNULE PROCUROR GENERAL,

Avand in vedere incalcarea continua a unor drepturi fundamentale de catre structurile securiste care au supravietuit, au fost reorganizate si au controlat si influentat Justitia si dupa Decembrie ’89, si ca in activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, si ca, potrivit Constitutiei si Legii nationale un tratatele internationale (in speta Conventia EDO) trebuie respectate de toate autoritatile, inclusiv de catre puterea judecatoreasca, de auxiliarii Justitiei, unde se inscrie si Ministerul Public;

In temeiul dispozitiilor art. 131-132 si 20 si 21 din Constitutia Romaniei, va solicitam ca Ministerul Public sa-si exercite prerogativa de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in principal a deptului la un proces echitabil si a dreptului la viata privata potrivit art. 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, facand verificarile necesare la institutiile implicate, in Arhive si in toate sediile si dependintele, pentru inlaturarea tuturor vulnerabilitatilor si a posibilitatilor de ingerinta in activitatea judiciara a oricarei entitati sau lucrator din functiunea SIPA (vechea sau noua), oprind supravegherile ilegale si influentele din partea lucratorilor cu activitate secreta (adica oricare din serviciile secrete ale Romaniei, in virtutea interdictiei prevazute de art.7 din Legea Statutului judecatorilor si procurorilor) asupra solutiilor din dosare, asupra administrarii probelor sau reprezentarii partilor, asupra desemnarii in functiile de conducere ale instantelor si parchetelor sau din Ministerul Justitiei sau de judecator si procuror sau chiar in Barouri.

In exercitarea acestei prerogative, va solicitam sa initiati urgent, fara vreo rezerva, realizarea unei inspectii - fara precedent dupa 1989 - in spatiile si arhivele si inventarele logistice ale institutiilor implicate in ingerintele reclamate de-a lungul anilor ca se petrec in activitatea judiciara, stiut fiind ca veti putea conta pe sprijinul organizatiilor neguvernamentale, al Barourilor, Asociatiilor Judecatorilor si Procurorilor si pe al Jurnalistilor, pornind de la desele reactii ale acestora in spatiul public pentru apararea drepturilor omului si pentru echilibrul just care trebuie sa existe intre interesul public si drepturile si interesele particularilor, in conditiile in care exista si trebuia pusa in aplicare HG 127/2006.

Pana la clarificarea deplina a situatiei si a viitorului acestor arhive ale securitatii care a fost lasata sa actioneze nestingherit asupra Justitiei, va solicitam deschiderea din oficiu a unui dosar penal si institutirea de masuri asiguratorii, respectand jurisprudenta Curtii EDO, cel putin in cauzele date impotriva Romaniei - a se vedea hotararile Curtii EDO din cauzele Dumitru Popescu si Rotaru c. Romania, apoi Maries si Asociatia 21 Decembrie c.Romania si (cpt) Bucur si Mircea Toma c. Romania fiind de notorietate ca in culegerea si stocarea de informatii despre diverse persoane: magistrati, avocati, ministri, politicieni, diversi justitiabili, cetateni romani si straini, in cautarea influentarii unor solutii judiciare, SIPA (ca si oricare entitate care i-a precedat/urmat) a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata Constitutia, Conventia EDO - situatii care nu pot fi trecute la infinit, cu vederea - si pentru ca trebuie aflat cand si in ce imprejurari aceste informatii ar fi fost clasificate ca secrete intrucat Legea nr. 182/2002 privind informatiile clasificate, la art.24, alin.(5) dispune ca:

(5) Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrângerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime. A se vedea site-ul -http://www.orniss.ro/ro/182.html

Printr-o inspectie rapida si eficienta veti observa cum majoritatea informatiilor erau culese si stocate ilegal, clasificarea lor este abuziva, iar divulgarea unei/unor asemenea informatii ilegal culese detinute si clasificate ar putea sa nu constituie infractiune, din moment ce sunt ilegal obtinute (ca si probele obtinute ilegal) se considera ca nu puteau si n-au fost niciodata clasificate! In consecinta ele vor trebui puse sub o adecvata protectie, nu sub un nou control, nu dand altor persoane posibilitati de trafic ori santaj.

Se va da curs astfel obligatiilor prevazute la art. 31 din Legea nr. 590/2003, si pentru Ministerul Public si pentru Guvern si Ministerul Justitiei si pentru Avocatul Poporului, de a asigura punerea in aplicare si respectarea deplina a obligatiilor asumate de Romania dupa adoptarea Legii nr. 30/1994, reluate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana si, general sau special prin celelalte Tratate internationale, inclusiv pentru respectarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului date un cauzele impotriva Romaniei.

Potrivit art. 31 din Legea romana nr.590 din 22 decembrie 2003 privind Tratatele [Capitolul III, Sectiunea 1 - Aplicarea tratatelor] toate institutiile publice, inclusiv puterea judiciara si toti agentii publici au obligatia de a respecta Tratatele internationale:

(1)Obligatiile prevazute de tratatele in vigoare se executa intocmai si cu buna-credinta. (2) Aplicarea si respectarea dispozitiilor tratatelor in vigoare reprezinta o obligatie pentru toate autoritatile statului roman, inclusiv autoritatea judecatoreasca, precum si pentru persoanele fizice si juridice romane sau aflate pe teritoriul Romaniei. (3) Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, precum si alte ministere si autoritati ale statului au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru aplicarea tratatelor in vigoare, precum si de a controla modul in care se realizeaza acestea. (4) Dispozitiile tratatelor in vigoare nu pot fi modificate, completate sau scoase din vigoare prin acte normative interne ulterioare intrarii lor in vigoare. (5) Prevederile legislative interne nu pot fi invocate pentru a justifica neexecutarea dispozitiilor unui tratat in vigoare. [...]

Intrucat Conventia Europeana a Drepturilor Omului este un Tratat international la care Romania a aderat si pe care l-a ratificat prin Legea nr. 30/1994, iar potrivit art. 20 si 21 din Constitutie, Conventia este de directa si imediata aplicare si se aplica prioritar in fata altor norme interne, intrucat reglementeaza materia drepturilor fundamentale ale omului.

Dupa 1994, adica dupa ratificarea Conventiei CEDO (desi decembrie 1991 adica adoptarea Constitutiei ar trebui sa fie referinta), SIPA trebuia desfiintat, iar intreaga sa arhiva distrusa ori deschisa accesului public reglementat la CNSAS, ori publicata pur si simplu pe internet, ca relicva a comunismului, ca proba a gravelor ingerinte in activitatea procurorilor si a Justitiei si in viața privata a multora; nu-i tarziu nici acum sa devina obiect de studiu pentru cercetatori! Un documentar excelent despre evolutia SIPA (in loc sa fie desfiintata) gasiti pe link: http://www.forumuljudecatorilor.ro/wp content/uploads/Art-3-Forumul-judecatorilor-nr-2-2009.pdf
Fiind vorba de o parte extrem de framantata a istoriei recente a Romaniei, Asociatia 21 Decembrie 1989 este interesata sa cunoasca prin studierea acestor arhive, prioritar si pe deplin mecanismul, metodele si autorii celor mai grave fapte de tergiversare din istoria cazurilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Justitiei penale din Romania - tergiversarea fara precedent a dosarelor perioadei infractionale Decembrie 1989 - Iunie 1990 – imprejurare care ar trebui cercetata din oficiu si de catre Parchet in mod distinct, intrucat activitatea acestor grupari de crima organziata nu poate fi trecuta cu vederea intr-un stat de drept.

In asteptarea unei reactii adecvat, cu masuri efective si eficiente, cerut de urgenta si importanta momentului de criza institutionala din Romania si de neincrederea in institutiile datoare sa infaptuiasca Justitia dar si in cele guvernamentale, si, nu in ultimul rand, in scopul delimitarii institutiilor judiciare de trecutul lor tenebros, al distantarii irevocabile a Ministerului Public de Procuratura.

Asociatia 21 Decembrie 1989 - Teodor Maries, personal si Presedinte al Asociatiei

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei"

Comentarii

# Lăzărică v-așteaptă cu probele date 24 May 2017 17:53 +6

In loc sa mearga pe firul inregistrarilor audio-video in care Ghita si Basescu denunta grupul de crima organizata din SRI si DNA, Procurorul General Augustin Lazar asteapta sa-i vina probele la sediul PICCJ: „Pana in acest moment nimeni nu a depus vreun denunt sau vreo plangere... Cei care fac o afirmatie in spatiul public sa depuna o plangere, sa depuna un denunt si sa arate care e infractiunea si care sunt probele”, 4 ian. 2017

# penalu Lăzărică ține capu la cutie date 24 May 2017 18:36 +1

Degeaba încercați să-l excitați pe Lăzărică! E om serios, chiar a declarat: ”Şi nici nu vreau să intru în polemici politice”, 13.03. a.c.

# PRIETENII ȘTIU DE CE! date 24 May 2017 21:39 +1

La polemică-ți trebuie VERB or musiu Lazăr vorbește gîngava veche: „Va spun ca sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute...”; “Este adevarat ca a existat un protocol care nu mai exista.”; „deontologie profesională”; „Eu am declarat public că monitorizăm cu atenţie discuţiile din spaţiul public şi astăzi vom avea un punct de vedere la analiză pe care o facem”...

# penalu Lăzărică Azorică se crede CULT date 25 May 2017 09:33 +1

Musiu Lazăr incriminează televiziunile care își permit să facă dezbateri despre justitie în care invitații, politicieni și analiști... "dezinformează un popor incult".

# Azorică, pentru Mika Plagiatoare (doar 4%) date 25 May 2017 09:46 +1

Lazăr e șef doar pe hîrtie. Luluța Ciordutza îl cheamă în public la ordine: AVEM DE VORBIT. https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/soapta-meduzei-liderul-pmp-gelu-visan-dezvaluie-ca-de-ziua-europei-pe-peluza-de-la-palatul-cotroceni-sefa-dna-laura-kovesi-ar-fi-avertizat-un-important-politician-sa-nu-o-mai-critice-la-televizor-politicianul-a-impietrit-cand-te-ameninta-public-sefa-dna-c#comments-boxes

# CAM AȘA-I date 25 May 2017 09:57 +1

CSM a dezbatut cu reprezentantii MCV, ICCJ si DNA problema raspunderii magistratilor. De cand PICCJ nu mai exista si este inlocuit cu DNA? De ce accepta Procurorul General, Augustin Lazar, ca o Directie din subordine sa ii reprezinte Parchetul? Cum poate vorbi de raspunderea magistratilor parchetul cu cele mai multe achitari din sistem, acuzat de cele mai odioase abuzuri?

# Penalu AG n-are habar de CONSTITUTIE date 25 May 2017 09:49 0

Lăzărică n-are habar de Constituție! Art. 30 (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

# Sfîntu Lazăr se roagă... la CNA date 25 May 2017 10:06 +1

"Se vehiculeaza informatii tendentioase si neadevarate de natura sa submineze grav autoritatea judecatoreasca si sa puna in discutie deontologia profesionala a judecatorilor si procurorilor cu intentia de decredibilizare a luptei anticoruptie si a sistemului judiciar in ansamblu", adresa nr. 1198 depusa de Procurorul General Augustin Lazar in data de 6 februarie 2017 la CNA in atentia presedintei Laura Corina Georgescu.

# Lăzărică somat... date 24 May 2017 18:41 0

Vorbiți de funie în casa spînzuratului! Lazăr a fost uns prin măsluirea MAPEI PROFESIONALE de binomul DNA-SRI și a primit NUP la dosaru-i penal ... DUPĂ ce și-a pus prețiosul dos pe cel fotoliu... www.secundatv.ro/studiu-de-caz/augustin-lazar-numit-procuror-general-desi-avea-dosar-penal-la-dna-50064.html/

# dilema lu Lăzărică date 25 May 2017 09:24 +1

În esență, îl întrebam pe Lazăr dacă i-a informat, înainte de numire, pe ministrul Prună, pe șefii CSM și pe președintele Iohannis, despre faptul că are dosar penal deschis la DNA pentru fapte de corupție. De frica unui viitor proces de sperjur și de obstrucționare a justiției, procurorul general al Românei a REFUZAT să răspundă la cele trei întrebări simple pe care i le-am adresat. Lazăr știe că, dacă spune ADEVĂRUL, trebuie să demisioneze, iar dacă MINTE, va face pușcărie. nasul.tv

# Jiji Jmecheru date 24 May 2017 19:08 +2

Un troglodit al sistemului, un eșec al naturii, care își dă aere de laureat al Premiului Nobel. Când vorbește lasă impresia că este cu perfuziile pe el și îi este teamă ca nu cumva să-i fie smulse. Nea Lăzărică, lasă-ne bre și du-te în ale ... „bip!”. Chiar nu are cine să te tragă de manșenta budigăilor care-ți ies din pantaloni și să te îndrepte spre un azil de recuperare erotică? Hai, bre, lasă-ne, este bine să te retragi în glorie, ca Eva, ca Papici, ca Portocală...

# „Urmează noi arestări” date 25 May 2017 10:21 0

Vorbiți de parcă marele boss ar fi de capul lui. Ar sări și mai sus de coșul de baschet cea care l-a făcut OM...

# DODI date 24 May 2017 20:07 +2

Dacă vreți ca adevărul să fie ascuns sub tone de praf, solicități lui zdreanță să deschidă un dosar și ...Așa a început povestea.

# OMU BINOMULUI date 25 May 2017 09:54 0

Pentru a nu avea probleme cu numirea lui Lazăr în funcția de procuror general al României, binomul SRI-DNA au produs o Mapă Profesională măsluită. Mapa trucată a fost pusă la dispoziția ministrului Justiției Raluca Prună, care a trimis propunerea spre analiză la CSM. Înainte de publicarea primului episod din Afacerea LazărGate, doamna ministru Prună ne-a declarat că “NU a avut informații” legate de dosarul penal deschis pe numele lui Augustin Lazăr la DNA. De asemenea, la CSM, Secția de procurori condusă de vicepreședintele Luminița Palade NU a solicitat lămuriri suplimentare despre Lazăr și s-a mulțumit să analizeze Mapa Profesională curățată de punctele negre incompatibile cu statutul de procuror general. http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/sri-afacerea-lazargate-este-de-domeniul-sigurantei-nationale-52167.html/

# Penalu Ciolannis le cîntă în strună date 25 May 2017 10:02 +1

DODI a scris cîndva: „johANUS păstorește inconștient această gașcă care l-a ales, după aceeași metodă, președinte”. INCORECT! Să fie clar: penalul Ciolannis păstorește CONȘTIENT gașca care l-a ales! Ba face și evaluări, deși e pe dinafară, e „foarte mulțumit” de duo LAZ-KOV ;-)

# Tica date 25 May 2017 07:02 0

Uitat-va la cum arata ! O poza face cat o mie de cuvinte ...

# jenant... + penibil date 25 May 2017 09:36 +1

Ce aspect de milog poftit la pomană poate avea Lăzărică la AMBASADA SUA ;-) . Un minim de instructaj n-ar strica... https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/au-dat-buluc-la-marele-licurici-capeteniile-binomului-dna-sri-s-au-ingramadit-sa-i-stranga-mana-ambasadorului-sua-hans-klemm-de-ziua-americii-au-stat-incolonati-asteptandu-si-randul-laura-kovesi-marius-iacob-calin-nistor-eduard-hellvig-si-florian-coldea-n

# musiu Lazăr le are la cele sfinte date 25 May 2017 10:13 0

INCORECT! Penalul AG a presimțit în urină îndemnul PAPEI FRANCISC: "Cu cât sunteți mai puternici cu atât acțiunile voastre vor avea un impact mai mare asupra oamenilor, cu cât aveți mai multe responsabilități cu atât trebuie să dați dovadă de o atitudine umilă", 25 aprilie, a.c.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva