2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Andronic si altii vs. Romania - 535 de magistrati asteapta de doi ani la CEDO sa invinga Statul roman pentru neplata drepturilor salariale restante. Magistratii cer si daune morale pentru umilintele indurate (Documente)

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

19 august 2011 17:47
Vizualizari: 13942

Mii de magistratii romani asteapta de ani de zile ca Statul roman sa le plateasca drepturile salariale restante, castigate in instanta, pentru care au titluri executorii, care nu au fost puse in aplicare de ani de zile sau au fost puse in aplicare doar partial datorita unor hotarari si ordonante de guvern care au decis continuu amanari si esalonari la plata. Intre timp, la CEDO exista de doi ani o plangere a 535 de judecatori si procurori, dar si personal auxiliar din intreaga tara, reprezentati de celebra judecatoare Viorica Costiniu (foto) presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania. Cauza depusa la 16 august 2009 a fost inregistrata sub numele „Andronic si altii contra Romaniei”, cu numarul 45594/2009. Litigiul priveste refuzul autoritatilor statului de a executa aceste titluri executorii, acestea ”folosind orice mijloc conferit de putere si mass media pentru a trena ori a impiedica executarea si pentru a compromite public corpul de magistrati”.


Nu s-ar fi ajuns aici daca politicienii intelegeau situatia

Scandalul drepturilor banesti restante dintre stat si magistrati a izbucnit in urma cu mai multi ani, dupa ce initial politicienii fostei si actualei puteri au acordat sporuri de diferite categorii, dupa care au decis sa le taie intr-o maniera abuziva.

In plangerea adresata CEDO, magistratii reclamanti au subliniat si care sunt titlurile executorii la care se face trimitere. Una dintre acestea este sentinta civila 116 din 30 ianuarie 2008 pronuntata de Tribunalul Iasi, prin care Curtea de Apel Iasi a fost obligata sa plateasca reclamantilor diferentele salariale determinate de cresterile salariale cu 5% incepand cu 1 ianuarie 2007 fata de nivelul din decembrie 2006, cu 2% incepand cu data de 1 ianuarie 2007 fata de nivelul lunii martie 2007 si cu 11 % incepand cu octombrie 2007 fata de nivelul lunii septembrie 2007, cu actualizarea sumelor datorate cu indicele de inflatie.De la data pronuntarii, sentinta este definitiva si executorie de drept. Impotriva ei, Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei si Finantelor a declarat recurs, respins de Curtea de Apel Iasi, hotararea ramanand irevocabila. Printr-o alta sentinta, nr. 1353 din 18 iulie 2007 pronuntata de Tribunalul Iasi, Curtea de Apel Iasi si Ministerul Justitiei au fost obligate la plata sumelor reprezentand drepturi salariale cu titlul de spor de risc si suprasolicitare neuropsihica, in procent de 50 la suta di indemnizatia de baza bruta lunara pentru perioada 18 iunie 2004-1 februarie 2007, tot in cuantum actualizat. Recursul autoritatilor MF si MJ a fost respins.

O plangere de 218 pagini

Intinsa pe 218 pagini, plangerea evidentiaza toate sentintele definitive si irevocabile din tara, multi dintre acestia fiind de la Judecatoriile Bistrita, Moinesti, Sighetu Marmatiei, Bals, Targu Neamt, Onesti Hunedoara, Segarcea, Baia Mare, Tribunalul Maramures, Tribunalul Salaj, Caras Severin, Iasi, Bacau etc.

Magistratii care au facut plangerea la CEDO au solicitat Curtii si o justa compensare pentru prejudiciul moral suferit, cauzat de intarzierea recuperarii sumelor de bani pentru care au prestat munca in folosul insitutiilor statului, in cuantum de 3000 euro pentru fiecare reclamant. Ei au adus in atentia CEDO si faptul ca ”guvernantii au inoculat populatiei ideea ca judecatorii urmaresc doar venituri materiale, ca sunt dezinteresati de actul de justitie, ca sunt incompetenti si corupti”. Textul integral al plangerii sutelor de magistrati il puteti citi in textele atasate in continuare.

* Cititi aici plangerea magistratilor depusa la CEDO impotriva Statului roman

* Cititi aici referintele despre plangerea CEDO si istoricul litigiului magistratilor cu Statul roman

Comentarii

# morarescu date 19 august 2011 21:28 +1

Succesul acestei plangeri va umbri oare insuccesul declararii prin aceasta petitie a neputintei si ineficacitatii sistemului judiciar din Romania ?

# ramses date 19 august 2011 23:55 -1

celebra dupa peripetiile penale ale sotului e tovarasa presedinte de oRoare a magistratilor.

# bamses date 20 august 2011 14:06 +1

ce legatura are o actiune la cedo ptr.incalcarea drepturilor magistratilor cu facatura DNA in cazul Costiniu (om trai si om vedea dupa picarea regimului actual cate dosare la comanda si cate manipulari judiciare au facut cei unde lucrezi si tu)

# th58m date 20 august 2011 21:43 -1

hai, madam costiniu si ale tale surate ”măicute”, mai lăsa-ti romănica in pace....căte sute de milioane mai vreti, cu scoala de partid pe care a-ti făcut-o la fane gheorghiu ??? :eek:...parcă bate de vecernie la cimitir... nu cumva a-ti intărziat ???...

# prob date 21 august 2011 10:57 +21

dar adevarul asta este: judecatorii urmaresc doar venituri materiale, sunt dezinteresati de actul de justitie, sunt incompetenti si corupti. toata lumea vede asta. de aceea ar trebui penalizati iar nu rasplatiti. in cazul in care spuma asta castiga la cedo, trebuie data o lege care sa le taie toate sporurile

# I.A. date 21 august 2011 12:08 -2

Daca s-ar lua in discutie numai drepturile salariale a magistratiilor corecti si incoruptibili nu ar fi nici o problema.Dar se constata ca tot " hotul striga hotii .... " . Cu siguranta majoritatea celor 535 de magistrati judeca in litera si spiritul legii,dar ce ne facem cu cei corupti.Acestia din urma au pus pecetea ineficacitatii pe sistemul judiciar din Romania.Cum este posibil , in primul rand ,ca judecatorul Viorica Costiniu, reprezentantul la varf a magistratilor corupti sa mai activeze in sistem,iar in al doile rand,chiar el sa reprezinte pe toti cei 535 de magistrati .De fapt,dracul cand vrea intra si in biserica.Nu am inteles de ce cei de la luju o numesc 'CELEBRA JUDECATOARE Viorica Costiniu . Celebra in ce...... , in aranjamente si hotarari contra naturii ,date cu incalcarea flagranta a disp. C.P. Atentie luju.doriti probe ? Vreti sa lecturati o hotarare cu care nu ati mai avut ocazia sa va intalniti in toata activitatea dmv,dar si alte fapte incredibile.

# raport date 21 august 2011 13:58 +3

se pare ca doar o foarte mica parte dintre magistrati este formata din oameni care vor sa fie mai cinstiti. totusi, exista mari sanse ca in romania sa nu existe macar un magistrat cinstit

# DESPRE ADEVAR date 21 august 2011 15:36 -2

nu stiu pe ce te bazezi madam sau musiu I.A., dar de Viorica Costiniu niciodata nu s-a auzit ceva de coruptie, si mai este si un judecator corect. la CEDO nu exista nici o decizie franjurata de aia care sa-i apartina ei. poate altora. iar eu te-ntreb, daca o ruda de-a ta, chiar si pri alianta, majora, ar savarsi o infractiune, ti-ar placea sa ti se puna catuse odata cu el? hai sa fim seriosi!

# je date 21 august 2011 21:44 +1

magistrati nerusinati. ati respins actiunile functionarilor legate de drepturi salariale in timp ce actiunile voastre le-ati admis. NERUSINATI cu litere mari.

# je date 21 august 2011 22:09 +4

nu mai vorbim de "scumpa" kovesi si monstruoasele recursuri in interesul legii. de aceea opinia publica este de parere ca magistratii slujesc interesul lor propriu si nicidecum adevarul si dreptatea.

# sorin date 21 august 2011 23:20 +3

cand aud de drepturi restante ma umfla rasul. cine nu cunoaste subiectul ar crede ca saracii judecatori nu si-au primit luni sau chiar ani in sir salariile si au muncit pe gratis. NUUUU. e vorba de drepturi INVENTATE NU RESTANTE. pana si ei recunosc ca sunt inventate (ma rog, cei care mai au inca o minima urma de bun simt). sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica era abogat de ani de zile, sporul de confidentialitate nu avea niciun temei legal, indexarile erau pentru alte categorii si se poate continua... Si culmea tupeului e ca mai vor acuma si daune morale ca nu li s-au executat hotararile. e vorba de MUUUULT TUPEU.

# I.A date 22 august 2011 12:36 -2

Stimate cititorule " despre adevar " te inseli amarnic, sau poate ai interes, sa afirmi ca judecatorul Costiniu Viorica nu are la CEDO solutii "franjurate"....are (de doua stiu cu siguranta)Un judecator corect,ramane corect in toata activitatea sa pana la capat,ceea ce nu este cazul judecatorului Viorica Costiniu.Cum ai aprecia un judecator care chiar el nu respecta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocalila cu autoritate de lucru judecat ce ia fost prezentata ca proba.Si pentru a putea emite hotararea care si-o doreste in mod categoric,isi incalca atributiile de serviciu,comite falsuri de cea mai joasa speta, inventeaza probe care faptic si scriptic nu exista,le consemneaza in considerentele hotararii,le apreciaza la liberul arbitru,si hotaraste asa cum si-a dorit in favoarea celui ales.Nelund in seama ca prin acea hotarare absurda si nelegala distruge vieti si destine.Pentru tine asta este un judecator corect ?Noi chiar suntem seriosi si nu glumim.

# vanda date 22 august 2011 22:52 -2

de ce credeti ca ar putea fi corupti judecatorii? ati inteles lipsurile materiale ,umilinta de a trai la limita .sunt atitia magistrati fie ei judecatori sau procurori care traiesc numai din salariu fara alte venituri sau ajutoare de la matusi sau alte rudesau colaboratori. este adevarat ca sunt putini magistrati care-si tin dreapta coloana vertebrala . si uite asa magistratii asteapta sa-si primeasca drepturile lor. pacat ca nu sunt intelesi de un ministru care nu stie ce inseamna sa traiesti altfel decit ca avocat. :roll:

# araoil date 23 august 2011 12:51 0

AMR si d-na dreptului romanesc M.M.P. au solicitat sa plece cei care si-au "asumat statut de lichea".Pana nu se face curatenie in institutia justitie, asa se crede, desi o fosta judecatoare afirma ca 50% nu respecta legea. Este de necrezut ca,535 de magistrati corecti, s-au plans la CEDO si accepta sa fie colegi cu cei care condamna minorii la moarte prin infometare, interzicerea invataturii, in temeiul "cu bani",dosar 11642/325/2009 T.TM si cu obsedata de perversiuni sexuale M.Badescu, care nici macar nu stie ce are de examinat tot T.TM.

# vasile date 2 februarie 2012 11:20 +1

A-ti jucat jocul dictatorului Basescu si a-ti masluit procesul-verbal electoral si acuma va plingeti ? Dupa favorul de a avea pensii de zeci de mii de euro pe luna si anularea legii pensiilor militare de stat ??? Nu va iarta Dictatorul , numai va foloseste un pic si dupa aia va da la trompeta , deoarece a-ti dat verdicte impotriva militarilor cum primiti ordine de la CALAUL tarii si nu dupa jurisprudenta internationala. Rusine magistrati de rahat ce sunte-ti.!!!!!!!!!!!!!!!!.

# vasile date 2 februarie 2012 11:21 +1

A-ti jucat jocul dictatorului Basescu si a-ti masluit procesul-verbal electoral si acuma va plingeti ? Dupa favorul de a avea pensii de zeci de mii de euro pe luna si anularea legii pensiilor militare de stat ??? Nu va iarta Dictatorul , numai va foloseste un pic si dupa aia va da la trompeta , deoarece a-ti dat verdicte impotriva militarilor cum primiti ordine de la CALAUL tarii si nu dupa jurisprudenta internationala. Rusine magistrati de rahat ce sunte-ti.!!!!!!!!!!!!!!!!.

# Alexandru Bragadireanu date 8 ianuarie 2016 23:47 0

Dl.magistrati voi cand veti plati banii pe care Statul roman i-au platit pt.greselile,incompetenta,si aroganta cu care ati dat solutii incalcand art.5 si 6 din Conventia drepturilor omului in urma hotararilor C.E.D.O.aveti tupeu sa va plangeti Curtii Europene pt. niste sporuri neintemeiate si nesimtite,cate soluti favorabile ati dat amaratilor care vau cerut aceleasi drepturi?Unde va este demnitatea?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva