AUDIERI FARA EMOTII – Seful DLAF, procurorul Claudiu Dumitrescu, nominalizat pentru functia de sef al Sectiei a II-a din DNA, in locul procurorului Doru Tulus, a fost avizat pozitiv de CSM cu unanimitate de voturi. Dumitrescu: “Recrutarea de procurori pentru DNA si DIICOT este o problema...Cand am ajuns la DNA in 2003 existau niste bonusuri financiare, niste fonduri de premiere, salariile erau mai mari“
Este a doua zi consecutiv in care Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii da avize pozitive unanime procurorilor audiati pentru ocuparea functiilor de sefi de sectie la PICCJ, DNA si DIICOT. Daca ieri au fost audiati procurorii Ion Vasilache, Marius Iacob, Camelia Sutiman si Simona Bradiceanu, miercuri, 3 iulie 2013, membrii Sectiei pentru procurori din CSM i-au audiat pe procurorii Iuliana Nedelcu - propusa pentru functia de procuror sef al Sectiei judiciare din PICCJ -, Antonia Eleonora Constantin – nominalizata pentru ocuparea postului de procuror sef adjunct al Sectiei judiciare a PICCJ -, si pe seful DLAF, procurorul Claudiu Dumitrescu (foto) – propus pentru ocuparea postului eliberat de Doru Tulus in cadrul DNA, acela de sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.
Aviz pozitiv cu unanimitate de la CSM
Prezentarea proiectelor de catre cei trei candidati, precum si intervievarea acestora a decurs fara probleme, astfel ca CSM i-a avizat pozitiv cu unanimitate de voturi pe Iuliana Nedelcu, Antonia Eleonora Constantin si Claudiu Dumitrescu in functiile pentru care au fost nominalizati de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: "In sedinta de astazi, 3 iulie 2013, a Sectiei pentru procurori a CSM s-a procedat la audierea doamnelor procuror IULIANA NEDELCU, ANTONIA – ELEONORA CONSTANTIN si a domnului procuror CONSTANTIN CLAUDIU DUMITRESCU, candidati nominalizati de Ministrul Justitiei pentru functiile de: procuror sef si procuror sef adjunct al Sectiei judiciare din cadrul PICCJ, precum si procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA. In urma analizarii proiectelor de management prezentate, precum si a interviului sustinut de candidati, in temeiul art. 40 lit. (h) din Legea nr. 317/2004 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru procurori a CSM a decis acordarea urmatoarelor avize:
-pentru doamna procuror IULIANA NEDELCU - aviz pozitiv cu unanimitate de voturi;
-pentru doamna procuror ANTONIA–ELEONORA CONSTANTIN - aviz pozitiv cu unanimitate de voturi;
-pentru domnul procuror CONSTANTIN CLAUDIU DUMITRESCU - aviz pozitiv cu unanimitate de voturi".
Claudiu Dumitrescu: "Cand am ajuns la DNA in 2003 existau niste bonusuri finaniciare, niste fonduri de premiere, salariile erau mai mari, mi se parea corect sa fie asa"
In ceea ce il priveste pe seful DLAF, procurorul Claudiu Dumitrescu, nominalizat pentru a prela sefia Sectiei a II-a din DNA, acesta a declarat in timpul interviului de la CSM ca este necesar ca procurorii din cadrul Directiei sa fie motivati financiar pentru munca pe care o depun, in asa fel incat sa fie evitata fluctuatie de procurori. Claudiu Dumitrescu precizeaza ca in prezent salariile procurorilor din DNA au scazut fata de perioada in care activa in cadrul Directiei. Procurorul Claudiu Dumitrescu considera singura modalitate pentru a obtine rezultate bune la DNA este de a avea procurori specializati si cu vocatie: "Trebuie evitata fluctuatia de procurori. Daca ai un procuror care s-a specializat, lucreaza de 8-9 ani in DNA iti este foarte usor sa vorbesti cu el, cunoaste foarte bine domeniul infractional, nu trebuie sa mai stai sa discuti foarte mult pe tema asta. Dar, trebuie evitata fluctuatia de procurori si aici vorbeam de supraincarcarea profesionala, despre care la un moment dat poate sa spuna un procuror "nu mai pot, ma intorc intr-o structura mai putin operativa unde este mai usor". Nu exista recompense financiare! Recompensa lor financiara este singura posibilitate pe care o pot oferi unui procuror care are rezultate foarte bune, sa ii dai o diploma de merit, sa il trimiti la un curs de pregatire in strainatate, sa il implici in alte activitati pentru merite profesionale deosebite. Recrutarea de procurori pentru DNA si DIICOT este o problema pentru ca in primul rand trebuie sa alegi oameni care au determinare, care au vocatia sa faca ceva. Cand am ajuns la DNA in 2003 existau niste bonusuri financiare, niste fonduri de premiere, salariile erau mai mari, mi se parea corect sa fie asa. Un procuror are 56 de dosare la urmarire penala obligatorie, toate sunt de frauda majora sau coruptie. Nu vorbim de 56 de dosare la supraveghere care pot fi solutionate cu ajutorul politiei. Deci, volumul de activitate este urias si tu trebuie sa vii sa o determini pe acea persoana sa vina si sa lucreze in conditiile astea. Nu poti sa il motivezi decat daca are vocatie si vrea sa faca meserie la cel mai inalt nivel. Dosare, cum spunem noi, cu de toate, retineri, arestari, perchezitii, interceptari, astea sunt cele mai frumoase dosare din punctul meu de vedere".
Claudiu Dumitrescu: " Trebuie sa protejam procurorii de orice forma de presiune, bineinteles de presiunea mediatica care nu ai ce sa-i faci
Procurorul Claudiu Dumitrescu a explicat si ce masuri va lua pentru eliminarea surselor de ingerinta si suprimarea formelor de presiune asupra procurorilor: “In primul rand trebuie sa existe o comunicare intre mine si procurorul care simte ca are o problema de natura sa-i blocheze activitatea. Masurile sunt cele pe care le avem la dispozitie. Trebuie sa protejam procurorii de orice forma de presiune, bineinteles de presiunea mediatica care nu ai ce sa-i faci. Poti sa stai de vorba cu el, poti sa-l montezi in sensul in care el sa dea deoparte aceste presiuni, este o chestiune buna din punctul meu de vedere o relatie interpersonala. Celelalte forme de presiune, financiara, il cauta cineva sa-l intrebe de sanatate, il intreaba de dosar, acestea trebuie raportate si masurile trebuie luate impreuna cu conducerea Directiei si a Ministerului Public”.
Chiar daca recent competentele DNA au fost reduse prin eliminarea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune sau a infractiunilor prevazute de Codul vamal, Claudiu Dumitrescu a precizat ca din punctul sau de vedere schema de personal trebuie suplimentata: “Se poate lucra cu 30 de procurori in conditii decente. Chiar daca nu mai intra criminalitatea financiara, si ma refer aici la evaziune fiscala, chiar daca am restrans aceasta competenta, din punctul meu de vedere trebuie suplimentata schema de personal”.
In ceea ce priveste relatia cu presa, Dumitrescu a declarat: “Din punctul meu de vedere trebuie sa existe o relatie corecta cu presa, o informare publica corecta, cu anumite limite pe care presa trebuie sa le inteleaga”.
Claudiu Dumitrescu: “Anul trecut DNA a intocmit 56 de rechizitorii cu frauda europeana. Asta inseamna 7% din activitatea DNA din rechizitoriile DNA cu un prejudiciu de 16 milioane de euro. 14 milioane de euro proveneau din notele de control pe care noi le intocmisem“
In cadrul interviului, procurorul Claudiu Dumitrescu a vorbit si despre viziunea pe care o are in ceea ce priveste colaborarea interinstitutionale cu serviciile specializate de culegere a informatilor si cu organismele privind combaterea fraudelor. Acesta a afirmat ca colaborarea interinstitutionala cu organisme precum Curtea de Conturi, Garda Financiara sau ANAF reprezinta unul dintre principal obiectiv ale Sectiei a II-a din DNA: "Cu fiecare institutie in parte au fost perfectate protocoale de colaborare. Acum nu stiu daca mai sunt de actualitate, dar consider ca acestea trebuiesc imbunatatite. De ce? Va dau exempu DLAF, pentru ca inca sunt acolo. Departamentul de Lupta Antifrauda cand l-am constituit, l-am reconstruit pentru ca l-au declarat neconstitutional, cei de la comisie au spus sa fie operationalizat sa faca controale administrative. Bun, si ce fac cu aceste controale administrative daca ele nu pot fi valorificate judiciar? Atunci am introdus in Legea 61 de organizare si functionare a Departamentului o prevedere prin care procurorul poate sa solicite DLAF-ului sa efectueze un act de control intr-un anumit dosar pe care il are in instrumentare, iar actul de control sa poata fi folosit ca mijloc de proba in procesul penal. In acest moment, 70% din activitatea Departamentului este pentru DNA. Este o structura suport exceptionala pe care procurorii o folosesc si este eficienta. Este exact ce este prevazut in Regulamentul 1073 pentru OLAF, care are aceeasi reglementare la nivel european. De fapt, este singurul act administrativ la nivel european intocmit de catre un corp administrativ al Comisiei care poate emite documente care pot constitui mijloace de proba in procedurile judiciare ale unui stat membru. M-am inspirat de acolo, am trecut in legea de organizare aceasta chestiune si vreau sa va spun ca este un succes din punctul meu de vedere. Anul trecut, discutand cu colegii din Directie am spus sa ne orientam catre cazurile mari pe care ei nu le pot instrumenta foarte bine de acolo. "Lasa-ti-ne pe noi sa ne documentam, sa le analizam si sa va dam o directie de lucru". Vreau sa va spun ca anul trecut DNA a intocmit 56 de rechizitorii cu frauda europeana. Asta inseamna 7% din activitatea DNA din rechizitoriile DNA cu un prejudiciu de 16 milioane de euro. 14 milioane de euro proveneau din notele de control pe care noi le intocmisem. Asta inseamna o cooperarare interinstitutionala excelenta, sa ai un partener de incredere in zona administrativa care sa iti aduca beneficii in plan penal. Acest lucru se va intampla si cu Directia Antifrauda Fiscala care este introdusa acum de curand in legislatia nationala. (...)
In legatura cu serviciile specializate in culegerea de date si informatii, din cate stiu ca procuror, lucrurile functionau in baza unui protocol de colaborare destul de bine. Acum, daca informatiile au potential de valorificare sau nu, ramane ca fiecare procuror sa analizeze, sa coroboreze si sa stie ce are de facut mai departe".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# eu
3 July 2013 17:01
-4
# Stat politienesc
4 July 2013 08:28
-2
# dankh1
3 July 2013 17:37
+4
# IOAN DUSCAS
3 July 2013 21:19
-1
# Asta da !
4 July 2013 13:35
0