17 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOICOTISTII NU INTELEG IMPERATIVUL – Pucistii care refuza sa o valideze pe procuroarea Adina Florea la sefia SIIJ calca in picioare art. 88 indice 3 din Legea 304/2004 care prevede obligatia de a numi procurorul sef la Sectia de investigarea a infractiunilor din justitie. Nicaieri legea nu le da dreptul la optiune pentru invalidarea candidaturii: "Procurorul-sef al SIIJ este numit in functie de Plenul CSM". Cazul este la indigo cu revocarea lui Kovesi de catre Iohannis

Scris de: Elena DUMITRACHE

20 octombrie 2019 12:42
Vizualizari: 2907

Cerem judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sa respecte legea si sa se supuna ei, fara sa o mai interpreteze dupa bunul lor plac, ori dupa cheful unor politicieni. Constienti, sau poate nu, membrii Consiliului care refuza sa voteze validarea Adinei Florea in functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si se lauda cu votul lor de invalidare nesocotesc prevederile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, care arata ca sunt obligati sa voteze numirea procurorului sef al SIIJ. Nu au posibilitatea de a invalida si nici de a nu vota, ci doar obligatia de a numi! Restul argumentelor sunt pe langa lege si pe langa dispozitiile constitutionale.


Rationamentul este extrem de simplu: prin analogie cu argumentatia constitutionala retinuta in Decizia nr. 358/2018 de Curtea Constitutionala a Romaniei, potrivit careia "revocarea se face" de presedintele Romaniei, fiind o dispozitie imperativa care nu lasa loc unor alte optiuni (Click aici pentru a citi), la fel si prevederile Legii nr. 304/2004 privind organizarea si functionarea sistemului judiciar, referitoare la functionarea SIIJ si la alegerea procurorului sef al Sectiei sunt imperative pentru membrii Consiliului stabilind clar ca dupa sustinerea concursului pentru conducerea SIIJ "numirea se face" de Plenul CSM.

Concret, intreaga procedura de numire si chiar revocare a procurorului sef al SIIJ este reglementata in articolele 88 indice 1, 2 3 din Legea 304/2004, atributia legala a Plenului CSM de a numi in functie procurorul sef al SIIJ fiind prevazuta la art. 88 indice 3 alin. (1) din actul normativ mai sus indicat. Iar din simpla lecturarea art. 88 indice 3 alin. (1), reiese ca nu este prevazuta in niciun loc posibilitatea refuzarii numirii sefului SIIJ prin invalidarea candidatului.

Iata ce prevede art. 88 indice 3. alin (1) din Legea nr. 304/2004: Procurorul-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs care consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere respective, urmarindu-se competentele manageriale, gestiunea eficienta a resurselor, capacitatea de a-si asuma decizii si responsabilitati, competentele de comunicare si rezistenta la stres, precum si integritatea candidatului, evaluarea activitatii sale ca procuror si modul in care acesta se raporteaza la valori specifice profesiei, precum independenta justitiei ori respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale".

Practic, la fel cum revocarea de catre Iohannis “se face”, la fel si “procurorul-sef al SIIJ este numit in functie”!

Or, tinand cont de argumentatia CCR din Decizia nr. 358/2018 – referitoare la revocarea Laurei Kovesi de la sefia DNA de catre Klaus Iohannis – care a stabilit ca sintagma “revocarea se face” retinuta la art. 54 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor are un inteles clar, univoc si imperativ care nu ii da presedintelui Romaniei posibilitatea de a invoca motive de oportunitate ori de a refuza, ci doar de a controla legalitatea propunerii de revocare la fel se aplica textul de la art. 88 indice 3 alin. (1) din Legea 304/2004 in cazul numirii sefului SIIJ.

Totusi, este de semnalat si faptul ca in cazul procedurii de numire a sefului SIIJ la CSM situatia este identica cu refuzul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi, CCR retinand fata de acest comportament ca presedintele Romaniei si-a arogat o putere discretionara proprie, inexistenta potrivit Constitutiei. Or, acelasi lucru poate fi imputat si unor membri CSM. Caci, astfel cum s-a putut vedea la ultima sedinta de Plen din 15 octombrie 2019, reprezentatii Consiliului, in loc sa procedeze la “numirea” Adinei Florea, s-au aratat “indrarjiti” fata chiar de functionarea Sectiei, punandu-si problema ba a legalitatii concursului de numire a sefului SIIJ (amintim ca Adina Florea a castigat acest concurs in iunie 2019), ba a amanarii votului pana la solutionare contestatiei formulate de procurorul Ciprian Pirlog (la randul sau candidat la sefia SIIJ care a obtinut in concurs nota 3,25), ba chiar a desfiintarii Sectiei.

Pe de alta parte, in ce priveste rolul CSM in procedura revocarii sefului SIIJ, aceasta este reglementata de art. 88 indice 3. alin. (7) din Legea nr. 304/2004 stabilind aceeasi obligatia a membrilor Consiliului de “a face” revocarea, fara alte optiuni.

Iata ce prevede art. 88 indice 3. alin. (7) din Legea nr. 304/2004: Revocarea din functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se face de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in caz de neindeplinire a atributiilor specifice functiei sau in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar in ultimii 3 ani, la propunerea comisiei prevazute la alin. (2).

Comentarii

# TIPA date 20 octombrie 2019 16:37 +11

SI LIA SAVONEA POATE SESIZA CCR CU PRIVIRE LA ACEST ASPECT.

# merele putrede date 21 octombrie 2019 06:20 0

Ana are mere (putrede)! Tanti Viorica,atata vreme cat nu o dati afara din partid,credinta noastra e ca sunteti papusati de securisti,deci toata retorica voastra nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.

# romanul date 21 octombrie 2019 08:24 +5

Sabotorii din CSM se iau dupa impostorul de la Cotroceni! Daca ala calca in picioare Constitutia, ei de ce ar face altfel?

# escu date 21 octombrie 2019 09:54 +2

Atâta timp cât nu există metode coercitive pentru boicotul instituției, puciști din CSM, în frunte cu ministresa demisă de două ori vor face tot ce vor ei. Acțiunea lor este gravă și prin faptul că sunt susținuți de Birchall cea demisă, mărul găunos din cadrul Guvernului. Nu am auzit-o pe Dăncilă să spună că, odată cu cererea de demisie, este și exclusă din PSD.

# SA FIE CONCEDIATI TOTI PT. NEMOTIVATE date 21 octombrie 2019 17:52 -1

ne-am saturat de paraziti ghiftuiti de pe spatele nostru ; bugetari cu lefuri astronommice si pensii asemenea , care nu se duc nici macar la serviciu . Ce dracu se inatampla aoclo ? Pai voi mai credeti ca justitia isi va reface imaginea ...la Pastele cailor.

# Procurori cu jeg pe creerași la CSM date 22 octombrie 2019 16:39 0

Procurori cu jeg pe creerași la CSM. Secu nu procurori. Primsec ordine pe alte filiere ce au ei de făcut, prăpădiții care cică luptă pt independență

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2019 – Tulus s-a dedulcit la viata de provincie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva