BOLOJAN, CU CAPSA PUSA PE PENSIILE MAGISTRATILOR – Presedintele interimar Ilie Bolojan: „Suntem singura tara care ne pensionam judecatorii la 48 de ani, cu o pensie destul de mare. Categoriile sociale celelalte se pensioneaza la 65 de ani cu o pensie de 10 ori mai mica. Si atunci apare o frustrare puternica sociala. De la 48 la 65 de ani un om e cu experienta de viata si profesionala acumulata, poate da inapoi societatii. Il trimitem in pensie, ca sa se reangajeze tot la stat”
Presedintele interimar Ilie Bolojan (foto) insista cu modificarile la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor.
Intr-un interviu oferit marti, 13 mai 2025, pentru Rock FM, Bolojan s-a aratat nemultumit de varsta prea redusa de pensionare pentru magistrati, precum si de raportul disproportionat intre pensiile acestora si pensiile altor categorii profesionale.
Presedintele interimar a vorbit despre aceste pensii atat ca factor de nemultumire sociala (si, implicit, de vot anti-Guvern), cat si ca element care impiedica Romania sa atraga fonduri europene.
Iata declaratia lui Ilie Bolojan:
„Sunt cateva conditionari care tin de legislatia pensiilor generale, de legislatia pensiilor speciale, care tin de incasarea mai buna a taxelor si impozitelor. Miza importanta este, pe de o parte, sa ne atragem banii europeni pentru a ne finanta investitiile si pe de alta parte sa ne facem consolidarea fiscala, in asa fel incat sa nu ne scada ratingul de tara. Suntem pe penultima treapta. In conditiile in care mai scadem o treapta, cei care ne crediteaza astazi in conditii acceptabile nu vor mai putea sa ne crediteze in aceasta etapa. Practic, creditarea va fi o problema. Vor fi o problema dobanzile pe care le platim, pentru ca vor fi mult mai mari. Cand o tara ajunge in situatia asta, dobanzile sunt la doua cifre. Aceste dobanzi le vor plati tot oamenii.
Deci indiferent ce se intampla, va fi nevoie de un efort guvernamental pentru a se face aceste corectii. (…)
E un vot 'impotriva' (n.r. impotriva Guvernului) si in marile orase, nu doar in zona de rural, unde – pe buna dreptate – toate studiile arata ca cu cat situatia materiala a unui cetatean este mai slaba, cu atat atitutinea lui anti-politica este mai pronuntata. Ceea ce are o logica.
Dar sunt oameni in marile orase care voteaza 'impotriva', pentru ca percep niste nedreptati sociale. Suntem singura tara care ne pensionam judecatorii la 48 de ani, cu o pensie destul de mare, in conditiile in care categoriile sociale celelalte se pensioneaza la 65 de ani cu o pensie de 10 ori mai mica. Si atunci sigur ca apare o frustrare puternica sociala. In conditiile in care de la 48 de ani la 65 de ani un om este cu experienta de viata, cu experienta profesionala acumulata (deci poate da inapoi societatii), noi il trimitem in pensie, ca sa se reangajeze dupa aceea undeva tot la stat.
Si acest tip de nedreptati motiveaza puternic un vot anti-sistem”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bolovan
13 May 2025 17:41
+103
# Nu stie ce spune
13 May 2025 18:02
+56
# Anii de restricții contrare dezvoltării umane contează mult
13 May 2025 18:13
-62
# Degeaba
13 May 2025 18:44
-24
# Nea Ilie
13 May 2025 18:48
+9
# pt Nu stie ce spune
13 May 2025 19:12
-2
# unul din lumea cea mare
13 May 2025 19:33
-2