BRAVO, ADINA! – Judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj ii pune la punct pe procurorii din CSM: “Orice am face, orice am spune, nu suntem pe aceeasi treapta, nu indeplinim aceeasi functie, puterea judecatoreasca suntem noi, judecatorii... Nu are ce sa caute un procuror in CSM, in plenul CSM, sa evalueze un judecator care candideaza pentru Inalta Curte”. Lupea vrea raspunderea magistratilor: “O consider necesara”
Dictatura procurorilor trebuie sa ia sfarsit. Judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj (foto) are un mesaj cat se poate de ferm pentru procurorii din CSM, carora le transmite ca orice ar spune si orice ar face nu se vor afla niciodata pe aceeasi treapta cu judecatorii, caci puterea judecatoreasca este reprezentata doar de judecatori, doar judecatorii fiind independenti, conform Constitutiei, si doar ei supunandu-se numai legii.
Intr-o interventie telefonica la emisiunea jurnalistului Victor Ciutacu, de la postul Romania TV, de vineri seara 24 noiembrie 2017, Adina Daria Lupea a explicat ca propunerea privind separarea carierelor este una normala, procurorii din CSM trebuind sa aiba atriburii doar in ceea ce priveste cariera procurorilor, iar judecatorii din CSM doar in ceea ce priveste cariera judecatorilor. Lupea a dat exemplu ceea ce se intampla in momentul de fata la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acolo unde candidatii judecatori ajung sa fie evaluati la interviu de procurori. O anomalie evidenta.
Iata declaratiile judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj privind separarea carierelor judecatorilor si procurorilor:
“Justitia se infaptuieste de instantele judecatoresti, in instante. Haideti sa definim odata separarea asta a carierelor de care se tot impiedica domnii procurori. Eu nu inteleg de ce dansii au o problema cu cariera noastra, pentru ca eu si colegii mei, toti cu care am discutat, nu avem absolut nicio problema cu carierele domniilor lor. Haideti sa separam carierele. Se discuta acum in comisia din Parlament, si e foarte bine ca se discuta. Aceste cariere trebuie separate. Nu are ce sa caute un procuror in CSM, in plenul CSM, sa evalueze un judecator care candideaza pentru Inalta Curte la interviu. Efectiv el ca procuror nu stie ce competente, ce atributii, ce calitati i se cer acelui om ca sa judece la cea mai inalta instanta din tara. Orice am face, orice am spune, nu suntem pe aceeasi treapta, nu indeplinim aceeasi functie, puterea judecatoreasca suntem noi, judecatorii”.
De asemenea, judecatoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a mai facut o precizare extrem de importanta, in legatura cu raspunderea magistratilor, declarandu-se de acord cu aceasta: “Eu o consider necesara”.
Pirueta lui Bobita
Pe de alta parte, in aceeasi interventie telefonica, Adina Daria Lupea s-a referit si la judecatorii Bogdan Mateescu, aka Bobita Matilet, Andrea Chis si Mihai Balan, care voteaza cot la cot cu procurorii din CSM. Lupea a precizat ca a fost prietena cu Mateescu si Chis, dar ca nu isi explica pozitionarea acestora in CSM. Lupea i-a adus aminte lui Bogdan Mateescu faptul ca alti doi membri CSM, Vasilica Danilet si Alina Ghica, au fost revocati in trecut tocmai pe motiv ca nu mai reprezentau interesele judecatorilor si ca pactizasera cu procurorii din CSM:
“Incerc sa inteleg mecanismele si resorturile care i-au determinat pe amandoi, si pe Bogdan, si pe Andrea... Ii cunosc personal pe amandoi, am fost prietena cu amandoi, le cunosteam idealurile, le cunosteam dorinta lor de a face bine sistemului acestuia. Iar pozitionarea lor din ultima vreme, de fapt nu este din ultima vreme, este de cand si-au inceput mandatul in acest CSM, pozitionarea lor alaturi de procurori in acest CSM, pe mine nu conteneste sa ma uimeasca.
(...)
Eu mi-am exprimat dezamagirea totala fata de atitudinea lor si in alte dati, mai ales ca alaturi de domnul Bogdan Mateescu, in 2013, am initiat revocarea a doi membri CSM de la acea vreme, domnul Danilet si doamna Alina Ghica, din acelasi motiv: pentru ca trecusera in barca procurorilor, votasera ca sa fie presedinte CSM un procuror, doamna Haineala. Acel lucru, la acel moment, a generat un val de nemultumire urias in randul judecatorilor pentru ca este anormal ca CSM sa fie condus de un procuror care, potrivit Constitutiei, este sub autoritatea ministrului Justitiei. Singurii independenti, conform Constitutiei, sunt judecatorii, doar ei sunt independenti, si doar ei se supun numai legii. De aceea eu privesc cu consternare in continuare cum cei doi doi colegi ai mei, alaturi de domnul Mihai Balan de la Judecatoria Timisoara, continua cu obstinatie sa voteze alaturi de procurori, sa constituie o majoritate foarte fragila, pentru ca voturile mai nou se iau cu 10 la 9 in toate chestiunile importante. Or, nu poti sa vii sa spui ca din punctul asta de vedere tu esti reprezentativ. Cum sa fii reprezentativ cand votul in CSM este aproape jumatate-jumatate? Dar, se pare ca ei inclina balanta intr-o anumita directie. Eu nu reusesc sa imi explic, incerc sa imi explic, de aceea am si iesiri, pentru ca doresc sa ma auda”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Observator 001!
26 November 2017 11:22
+26
# Hitlerică
26 November 2017 11:28
+14
# celeron
26 November 2017 18:47
+13
# Ptr.judecatori
26 November 2017 18:54
+3
# Carcotas
26 November 2017 19:56
0
# MB
26 November 2017 20:46
-6
# santiela
27 November 2017 08:11
-1
# MB
27 November 2017 10:00
0
# MB
27 November 2017 18:17
0
# Emil
27 November 2017 01:02
+4
# MARIA
27 November 2017 10:09
+5
# Zoro
27 November 2017 12:49
+7
# Ciordanis
27 November 2017 13:52
+8
# Costy
27 November 2017 16:06
+6
# Jean
27 November 2017 17:21
0