20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CASUNEANU, OUT DIN AVOCATURA – Baroul Bacau l-a exclus din profesie pe afaceristul Costel Casuneanu, condamnat definitiv de ICCJ in dosarul de coruptie in care a fost implicat si fostul judecator Florin Costiniu: "Incercarea inculpatului de a deturna un proces la directia sa echitabila si justa, prin influentarea pionilor principali din actul de justitie, intra, nu numai pe taramnul ilicitului penal, ci, in mod categoric, si in sfera nedemnitatii profesionale" (Decizia)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 November 2014 15:21
Vizualizari: 7623

Baroul Bacau al carui decan este avocatul Gigi Nucu Candet a dispus excluderea din avocatura a afaceristului Costel Casuneanu (foto), ca urmare a deciziei dispuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 22.04.2013 in dosarul in care omul de afaceri a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, alaturi de fostul senator Catalin Voicu, fostul judecator Florin Costiniu si omul de afaceri Marius Locic. Motivul principal care a determinat luarea deciziei de excludere din profesie a lui Costel Casuneanu este ca afaceristul a incercat deturnarea unui proces de la directia sa echitabila si justa, lucru care a adus atingere profesiei de avocat, fata de care Casuneanu, sustine Baroul Bacau, a dovedit un real dispret. Consiliul Baroului Bacau a retinut totodata ca afaceristul Costel Casuneanu a incercat influentarea pilonilor principali din actul de justitie in aceeasi perioada in care detinea si calitatea de avocat, aducand astfel atingere demnitatii profesionale.


Toate aceste aspecte sunt retinute in decizia nr. 43 din 27 octombrie 2014, data la care Consiliul Baroului Bacau a concluzionat in urma analizarii cazului afaceristului Costel Casuneanu ca a fost indeplinita prima conditie pentru excluderea din avocatura, respectiv existenta unei condamnari definitive prin hotarare judecatoreasca, la pedeapsa cu inchisoarea, pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, dar si cea de-a doua conditie, care prevede ca infractiunea pentru care avocatul a fost condamnat a fost de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei. Tinand cont de aceste aspecte, Consiliul a apreciat ca infractiunea de cumparare de influenta pentru care Costem Casuneanu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitei prin Decizia penala nr. 86/22.04.2013, este de natura sa stirbeasca prestigiul profesiei, motiv pentru care, cu unanimitate de voturi s-a hotarat incetarea calitatii de avocat a lui Costel Casuneanu Costel precum si radierea acestuia din Tabloul Avocatilor din Baroul Bacau.

Iata cum argumenteaza Baroul Bacau excluderea din profesie a lui Costel Casuneanu:

"In aceasta privinta, consiliul apreciaza ca nedemnitatea profesionala a avocatului este atrasa, nu doar de faptele savarsite in legatura directa cu aceasta calitate, ci si atunci cand fapta, fara a avea legatura cu calitatea de avocat, prin natura ei si prin contextul real al savarsirii, aduce atingere prestigiului profesiei, credibilitatii si increderii in corpul profesional al avocatilor. (...) Datorita scopului profesiei si rolului fundamental pe care-l joaca in actul de Justitie, este obligatoriu ca fiecare membru al corpului avocatilor sa manifeste o conduita ireprosabila in activitatea sa profesionala si extraprofesionala. Avand in vedere ca fapta savarsita este una de coruptie, in legatura directa cu actul de justitie, fata de care inculpatul, prin gradul de instructie si nivelul profesional, ar trebui sa manifeste respect, este evident ca reprezinta o manifestare incompatibilia cu profilul avocatului, asa cum este el conturat de dispozitiile legale si statutare. De asemenea, asa cum au aratat si instantele penale, infractiunea de cumparare de influenta este o infractiune grava, de natura a afecta increderea cetatenilor in actul de Justitie si a insufla opiniei publice falsa impresie ca anumite persoane sunt mai presus de lege. Mai mult decat atat, incercarea inculpatului de a deturna un proces la directia sa echitabila si justa, in favoarea propriilor interese, prin influentarea pionilor principali din actul de justitie, care trebuie sa asigure aceasta solutie justa intra, nu numai pe taramnul ilicitului penal, ci, in mod categoric, si in sfera nedemnitatii profesionale. Fata de cele aratate, consiliul constata ca infractiunea savarsita, aduce in mod evident atingere prestigiului profesiei, dovedind un real dispret pentru valorile promovate si aparate de aceasta. In alta ordine de idei, consiliul apreciaza ca dispozitiile privind starea de nedemnitate, prevazute de art. 14 lit.a) din Legea nr.51/1995 rep, sunt reglementate cu suficienta precizie, ca sa permita avocatului sa stabileasca cand activitatea sa se inscrie in sfera demnitatii si cand este de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".

Consiliul Baroului Bacau a apreciat drept irelevante "circumstantele personale" invocate de Costel Casuneanu

In cuprinsul deciziei nr. 44 dispusa de Consiliul Baroului Bacau in sedinta din data de 27 octombrie 2014 se arata ca nu se poate tine cont de "circumstantele personale" invocate de afaceristul Costel Casuneanu, intrucat nedemnitatea nu este rezultatul unui regim sanctionator, ci vizeaza calitatea de avocat:

"Paralela facuta in aceasta privinta cu art. 15 lit.b) din aceeasi lege, este nepotrivita, intrucat, daca in ceea ce priveste cazul de incompatibilitate, legiuitorul se poate apropia de concret, in cazul faptelor care atrag starea de nedemnitate, aceasta concretizare este imposibila si inoportuna, pentru conduita sa, avocatul avand limite clare determinate de lege si statut. Dincolo de caracterul previzibil al acestor dispozitii, consiliul baroului analizeaza, oricum, toate aspectele legate de fapta savarsita pe care le considera utile in aprecierea asupra demnitatii avocatului.

In acest sens, consiliul considera ca circumstantele persoanel invocate de domnul avocat – prin aparator – in memoriu, sunt irelevante, intrucat nedemintatea nu este rezultatul unui regim sanctionator (regimul penal disciplinar care presupune individualizare), ci vizeaza insasi calitatea de avocat, cu consecinta pierderii acesteia, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile impuse de textul art. 14 lit.a) din Legea nr.51/1995.

Nici raportarea la situatia juridica din perspectiva profesionala a unui alt avocat condamnat nu este corecta, atata timp cat solutia apartine unor organe de conducere din barouri diferite, iar legalitatea unei masuri se apreciaza in raport cu legea si situatia personala si nu in raport cu alte persoane aflate in situatii mai mult sau mai putin compatibile.

De asemenea, prin hotararea sa, instanta penala nu dispus interzicerea exercitarii profesiei de avocat pentru ca inculpatul nu s-a folosit de aceasta profesie pentru savarsirea infractiunii. Chiar daca instanta penala ar fi dispus o asemenea interdictie, ca pedeaspa accesorie, pe care era obligata sa o suspende din punct de vedere penal, conform art. 71 alin.(5) din Codul penal, tot n-ar fi impiedicat administratia sa constate starea de nedemnitate, care nu vizeaza exercitiul profesiei, ci insasi calitatea de avocat, asa cum am mai aratat. (...) In concluzie, Consiliul apreciaza ca infractiunea pentru care s-a dispus condamnarea definitiva, prin Sentinta penala nr. 877/01.06.2012 si Decizia penala nr. 86/22.04.2013, este de natura sa stirbeasca prestigiul profesiei, motiv pentru care, cu unanimitate de voturi si in baza art.14 lit.a), art.27 lit.d), art.56-57 din Legea nr.51/1995 rep, si art.26 alin.(2) din Statutul profesiei de avocat decide incetarea calitatii de avocat a d-lui Casuneanu Costel (...) radierea d-lui avocat Costel Casuneanu din Tabloul Avocatilor din Baroul Bacau".

Amintim ca afaceristul Costel Casuneanu a fost acuzat de procurorii DNA ca, in perioada iulie-septembrie 2009, i-a dat fostului senator PSD, Catalin Voicu, sumele de 250.000 lei (cca. 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul carora acesta din urma trebuia sa intervina pe langa ex-judecatorul ICCJ, Florin Costiniu, pentru ca acesta sa pronunte o solutie favorabila intr-un dosar in care era parte o societate comerciala in care afaceristul era asociat. Anchetatorii au retinut ca Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu sa transmita magistratilor din completul de judecata al procesului firmei PA&CO, unde Casuneanu era asociat, faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".

*Cititi aici Decizia Consiliului Baroului Bacau privind excluderea din profesie a lui Costel Casuneanu

Foto: Mediafax/Razvan Chirita

Comentarii

# cas date 17 November 2014 15:26 +6

asta e prea de tot, Casuneanu avocat baba si mitraliera. Domnule florea cati pseudoavocati cu scoli facute pe brinza ai in baroul asta fara acte in timp ce oamenii pregatiti sunt agasati cu plingeri penale? Iti doresc domnule florea sa te vad la brutarie!

# ioan duscas date 17 November 2014 16:25 +1

     nu am nici o legatura in absolut cu neamul tiganesc !! dar de peste opt ani de zile o trupa de criminali din interne , servicii secrete si justitie imi dirijeaza zilnic trupe de tigani scarbosi pe urme in scopul alipirii mele la aceasta etnie !! De peste opt ani de zile o trupă de criminali cu epoleți imi dirijează grupuri de interlopi prin apropiere pentru a i intercepta in apropierea mea si pe această cale să “deducă“ că un om cinstit si un om serios ar fi interlop sau cel puțin ar fi în legătură cu lumea interlopă !! De peste opt ani de zile o trupă de criminali cu epoleți se zbate zilnic pe grămezi de bani publici să includă un om cinstit pe lista delicvenților și să includă un om capabil în categoria nebunilor !! cum se poate numii o asemenea socoteala ??? adica lucratori platiti sa apere legea isi permit sa cheltuie bani publici in scopuri criminale !! si asemenea criminali pretind ca ar fi oameni ai legii !! nu numai ca imi dirijeaza zilnic tigani scarbosi pe urme !!

# securistul de serviciu date 17 November 2014 19:47 +2

Daca te ajuta cu ceva d-nule Ioan Duscas, e bine sa stii ca nu esti singurul in situatia asta.Probabil, acum, dupa castigarea alegerilor de catre securisti(pentru a nu stiu a cata oara!!!) te vor "rezolva" cu siguranta.Asa ca cel mai bine ar fi sa-i astepti cu bagajele facute, mai ales ca vor deschide in curand noi "hoteluri" clasa "moarte rapida"!!! 8) 8) 8) 8) 8) 8)

# Dr.Vasile Botomei Decan Baroul Bacau-UNBR,Bacau,Oituz,33 date 17 November 2014 17:31 -3

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR, reprezentata prin Presedinte Dr.Av.Botomei Vasile,apreciaza ca decizia Baroului Bacau prin Decan Gigi Nucu Candet este injusta. Atata timp cat nu are interziz dreptul de aprofesa ca avocat, este abuziva deciziade excludere din profesia de avocat Pentru aceste considerente Avocatul Casuneanu Costel este preluat in evidenta membrilor din Baroul Bacau din cadrul UNBR, publicat cu sediul in Bacau,str.Oituz,33,vis-a-vis de Judecatoria Bacau,prin inscriere cu scutire de examen. Mai mult decat atat experienta profesionalaa dlui av.Costel Casuneanu,il reprezinta sa se ocupe de persoane care trec prin aceleasi incercari prin care a trecut domnia sa. Detalii despre cel de-al doilea Barou Bacau sunt publicate pe www.baroulbacau.ro;www.unbr.info.Dumnezeu sa va ajute domnule avocat Costel Casuneanu sa castigati la CEDO si sa cereti daune de la Baroul Bacau AFJ din care a-ti fost exclus,sa achite pentru dstra milioane de euro despagubiri civile.  

# BERCEA MONDIAL ;; e manevra lu frații miei.............,, date 17 November 2014 17:48 +1

Nea vasile pumn de fer, este vorba de condițiile impuse unui Cășuneanu pentru exercitare profesiei, de legea nr. 51/1995 și nu de pedeapsa complementară prev. de art. 66 alin. 1 lit. g din NCP sau anterioară art. 64 și art. 117 din CP 1869.

# incredibil date 17 November 2014 20:31 0

si cum domnule botomei il preiei in barou si-l inscrii fara sa intrebi omul daca e de acord? esti culmea , doar comunistii colectivizau cu japca.

# escrocus lobotomiei date 18 November 2014 10:51 0

Asa a facut si cu tabloul avocatilor lui Bota: l-a copiat, l-a pus pe ,,site-ul,, unebereului,, si a zis ca toti sunt avocatii lui ! Si se va mira cand va lua condamnare dupa condamnare !

# Costel Casuneaza... date 18 November 2014 10:34 0

...ai Vasile i-a tratamentul ca esti pe campii. Ce legatura am avut eu cu avocatura?

# lobotomiei escrocus date 17 November 2014 17:37 +3

lobotomiei 5 rechizitorii - 5 condamnari - 15 ani de puscarie ! Poate la sbarna inveti sa scrii, agramaticus: ,,a-ti fost exclus,, ,,are interziz,, ,, deciziade,, ,,profesionalaa,, ,,pentru dstra milioane,, !!!

# remember date 17 November 2014 19:58 +3

Eu cred ca acest Casuneanu, caruia i-a casunat si pe avocatura, printre altele, ar trebui exclus din societatea romaneasca, o lunga perioada de timp, echivalenta cu sumele de bani subtilizate de la gura bolnavilor si copiilor.Acum cand se creeaza noi locuri de cazare "la racoare", tinut la pastrae, Casuneanu ne pagubeste infinit mai putin decat daca este lasat in libertate. :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :P :P

# iulian date 18 November 2014 08:44 +1

Avi am auzit ca l-ai avut maestru indrumator pe casuneanu. Apropo stii ce este o intampinare? Ai vazut vreodata pasarea numita "intampinare"?

# coco stirbu date 18 November 2014 10:20 +1

Intampinarea lui avi (CW V C tin cocosatu fara dinti) este operatiunea de racolare a batranilor in Gara de Nord si pe ,,Anuntul telefonic,, in vederea escrocarii !!

# avi date 18 November 2014 14:30 0

:D cit de curind dragalasulule vei avea prilejul sa redacterzi o intimpinare inteleiata pe disp art 201,205ncpc prtivind obligarea la plata cheltuielilor punitive aferente prejudiciilor creeate celor inselati de tine ******loiule.dar vei avea si prilejul s aiti impunatatesti cunostiintele in materia aplicarii art 320 ind 1 ncpp.ai grija ******loiule aurelian radulescu ,florin schaletchi a fiost condamnati la ani grei de inchisoare citi ani de inchisoare,oare tu cit vei primi?

# coco stirbu anal fabeticus ,,inteleiata,, date 18 November 2014 14:36 0

 Scoateti anal fabetii de pe site ! ,,intimpinare,, ,,inteleiata,, ,,prejudiciilor creeate,, ,,iloiule.dar,, ,,s aiti impunatatesti,, ,,ncpp.ai grija,, ,,a fiost condamnati,, ,,citi ani de inchisoare,oare,, !!! mars ma la oi !!!

# remember date 18 November 2014 17:57 0

COCO, n-am inteles!!!!De ce la oi???Dupa stiinta mea oile sunt animale sensibile si folositoare omului!!!De ce vrei sa le nenorocesti???? :sigh: :sigh: :sigh: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :P :P :P

# avi CW V Ctin cocosatu fara dinti date 18 November 2014 14:42 0

avi CW V Ctin, cocosatule fara dinti, ,,dragalasulule,, azi si-o capata complicele Iorgulescu ! cine iti mai confectioneaza imputernicirile ,,avocatiale,, ? Cu ce mai tepuiesti batranii ?   http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000265030&id_inst=300

# BOTA TIGANUL date 20 November 2014 15:54 0

<img src=ops:' />MAI BINE TI-AI VEDEA TIGANE DE DOSARELE TALE IN LOC SA LE URMARESTI PE ALE LUI iORGULESCU.aPROPO CONDAMNATULE PENAL,AI MACAR VREO HOTARIRE DE CONDAMNARE PENALA A LUI IORGULESCU SAU MACAR O ORDONANTA DE AMENDA ADMINISTRATIVA/ NU PENTRU C ANU EXISTA..IN SCHIMB PENTRU TINE TIGANE EXISTA DOAR O SINGURA SOLUTIE/PAIDAMOS IN SATRA DEVEI LA CERSIT DONATII ""JURISTULE""  CE RIDICOL CA ACEST INFRATOR ISI MAI FACE APARITIA....LA MOARTE CU EL...

# avi avi date 18 November 2014 15:16 -1

mai fals justo,l 3/48,jurist,polonicu,etc etc.esti tampit si asa vei ramane in vecii vecilor.On slab si de nimic,amator de ritualuri dubioase,gen guru Bivolaru.Jignirile tale adresate qvocatilor traditionali nu vor ramane nesanctionate.Jalnicule!

# dan date 18 November 2014 16:13 +2

Dragi avocati din Unbr2004 va rog trimiteti mesaje catre moderatorul emisiunii jocuri de putere ,respecric Rares Bogdan (facebook) cu hotararile favorabile pentru ca in curand se va dezbate aceasta tema pe realitatea tv dar este nevoie de implicare voastra a tuturor ! O seara buna

# Sergiu date 21 November 2014 19:36 0

De unde stii tu "dane" ca in curand se va dezbate aceasta tema pe "realitatea tv" ? Va participa si Bota ? Asa mi s-ar parea normal si ar fi foarte bine ca alaturi de el sa participe si un alt coleg de-al nostru, pregatit si bun de gura. Bota e putin cam moale...

# sergiu fular date 21 November 2014 20:09 0

pe tine te trimitem sergiule, esti tare ca fularu !

# Bebe date 21 November 2014 17:26 0

Statutul statului roman este Constitutia Romaniei. Este insa exclus ca legea sa fie satutul avocatilor cutumiari.

# Ghica date 21 November 2014 18:16 0

Cazuri de luat in considerare de dl. presedinte Claus Iohannis, sunt si dosarele avocatilor discriminate de justitia romana pentru ca sunt la UNBR legal infiintat de Bota. Dl. Iohannis, nu are copii in magistratura, notar sau avocat la cutumirii fara acte de infiintare a persoanei juridice ; este un om fericit din acest punct de vedere si nu se aseamna cu Basescu si Ponta care au fost la Congresul cutumiarilor girandu-le ilicitul. Mama lui Ponta este avocat la firma care urmareste sa puna mana pe Rosia Montana si vor sa valorifice astazi aurul romanesc.

# Koko date 21 November 2014 19:28 0

In schimb, Iohannis e inconjurat de mafioti ai castei-flocea. Cel mai cunoscut dintre acestia e tocmai mafiotul Predoiu. Ganditi-va ce prostii ii va baga acesta in cap lui Iohannis cu privire la legala UNBR-Bota. Si cum Iohannis nu e jurist, e foarte posibil sa-l mai si creada. Pe de alta parte, Presedintele tarii nu are nicio competenta in a interveni in conflictul dintre UNBR-uri.

# Lana date 22 November 2014 11:51 0

Nu incaleca manzul ca-l omori. Predoiu, este ca un pisicut pe langa un presedinte de tara ca dl. Iohannis, ales uninominal de poporul majoritar, are puteri supreme in deciziile sale potrivit Constitutiei. De asemenea, practica judiciara este clara in ce-l priveste pe Bota.

# Gogu date 22 November 2014 12:02 0

Cititi intr-un Tratat de Dreptul administrativ despre puterile sefului statului si mai vorbim noi. Cat despre o greva acum impotriva sistemului de justitiei corupt pana in maduva oaselor si a unui SRI la fel de corrupt care doreste fuziune dupa ce au contribuit 25 de ani la distrigerea si jefuirea tarii neinformand autoritatile ca tara este dominata de cotropitorii straini din Rusia prin interpusi, astfel s-a ajuns unde suntem noi astazi ca dupa cel de-al doilea razboi mondial, cred ca sunt de dicutat si aceste aspect reprezentand fapte grave, respectiv actiuni si inactiuni penale ale celor care azi vor fuziune SIE cu SRI? Poate vor si fuziunea PSD cu PNL?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva