20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR ISI EXPLICA NUCLEARA – Curtea Constitutionala da detalii despre decizia privind neconstitutionalitatea intregului art. 155 alin. 1 Cod penal privind intreruperea cursului prescriptiei. Hotararea e consecinta fireasca a Deciziei CCR 297/2018 care desfiintase pe motiv de neclaritate pasajul din art. 155 alin. 1 CP referitor la intreruperea prescriptiei prin indeplinirea „oricarui act de procedura in cauza”: „Legiuitorul a ignorat efectele, generand viciu de neconstitutionalitate mai grav”

Scris de: V.B. | pdf | print

27 May 2022 16:47
Vizualizari: 7090

Curtea Constitutionala ofera detalii despre decizia de joi, 26 mai 2022, prin care a declarat neconstitutional intregul art. 155 alin. 1 din Codul penal privind intreruperea cursului prescriptiei. Hotararea este o consecinta fireasca dupa o alta decizie CCR pe aceeasi tema, Decizia 297/2018, prin care Curtea desfiintase deja pe motiv de neclaritate pasajul din art. 155 alin. 1 CP referitor la intreruperea prescriptiei prin indeplinirea „oricarui act de procedura in cauza”. Or, intre timp, legiuitorul nu a catadicsit sa puna in acord textul legal cu decizia CCR din 2018, motiv pentru care situatia s-a agravat, fiind necesara declararea ca neconstitutional a intregului alineat.



Vineri, 27 mai 2022, instanta de contencios constitutional a emis o actualizare la comunicatul din ziua precedenta prin care a anuntat declararea ca neconstitutional a art. 155 alin. 1 Cod penal: „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”. Lumea Justitiei a prezentat deja uriasele implicatii ale deciziei CCR. Practic, decizia de joi, 26 mai 2022, elimina prescriptia speciala, procedeu de care abuzau procurorii pentru a tine sub sabia lui Damocles persoanele intrate in dizgratia Sistemului, persoane carora trebuia sa li se faca cu orice pret dosare. De altfel, joaca de-a prescriptia a permis santajul judiciar si incarcarea instantelor cu un numar urias de dosare care, in loc sa fie inchise, erau relansate pe ultima suta de metri daca asa voia un procuror. Foarte multi politicieni, magistrati, oameni de afaceri si personalitati publice au fost tinuti sub presiune cu dosare care trebuiau de mult inchise pe motiv de prescriptie, doar pentru ca, prin simpla indeplinire a unui act, un procuror putea sa mareasca termenul de prescriptie cu cativa ani (click aici pentru a citi).

Revenind la actualizarea de vineri: Curtea Constitutionala subliniaza ca Parlamentul ar fi trebuit sa se puna in miscare inca din 2018, cand, prin Decizia nr. 297/2018, CCR a declarat neconstitutionala doar sintagma „oricarui act de procedura in cauza”. Or, inertia Legislativului a agravat lucrurile, motiv pentru care a devenit inevitabila declararea ca neconstitutional a intregului alineat, mai arata Curtea, care someaza Parlamentul „sa ia imediat masurile necesare pentru punerea in aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fara a mai fi necesara publicarea prezentei decizii (n.r. cea pronuntata joi) in Monitorul Oficial al Romaniei”.


Redam explicatia completa oferita de CCR vineri, 27 mai 2022:


In sedinta din data de 26 mai 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, a decis, cu majoritate de voturi: (...) a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.155 alin.(1) din Codul penal.

Cu privire la aceasta solutie, precizam urmatoarele:

Art.155 alin.(1) din Codul penal a avut pana in aprilie 2018 urmatorul continut: 'Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza'.

Prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, Curtea Constitutionala a constatat ca solutia legislativa care prevede intreruperea cursului termenului prescriptiei raspunderii penale prin indeplinirea 'oricarui act de procedura in cauza' din cuprinsul dispozitiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstitutionala, intrucat este neclara, imprevizibila, incoerenta si lipsita de previzibilitate, de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situatie juridica incerta referitoare la conditiile tragerii sale la raspundere penala pentru faptele savarsite.

La pronuntarea deciziei de fata, Curtea a observat ca, dupa publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentala, in sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei si nu a luat masuri pentru inlocuirea acestei sintagme si stabilirea unor conditii clare prin care sa se poata dispune intreruperea prescriptiei raspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la conditiile si termenul intreruperii prescriptiei. Asadar, din anul 2018 si pana in prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generand astfel un viciu de neconstitutionalitate mai grav, intrucat textul de lege ramas in vigoare – 'cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea' – este un text incomplet si, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei interventiei active a legiuitorului, in aceasta perioada instantele de judecata au interpretat si aplicat in mod diferit / neunitar aceasta norma juridica.

In aceste conditii, prin decizia prezenta, s-a declarat neconstitutional textul ramas in vigoare, urmand ca legiuitorul sa ia imediat masurile necesare pentru punerea in aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fara a mai fi necesara publicarea prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei.

 

* Cititi aici Decizia CCR 297/2018 privind declararea ca neconstitutionala a sintagmei „oricarui act de procedura in cauza”

Comentarii

# Narcis date 27 May 2022 17:38 +82

Se tot vorbeste de inertia legiuitorului, dar proiectul de lege pe care sa il dezbata, nu trebuia sa il primeasca de la Ministerul Justitiei?

# Marius date 27 May 2022 17:44 +102

Sunt curios daca "onor" CCR v-a lua "pozitie" (capra,culcat,etc) la faptul ca sub pretextul războiului dintre Rusia și Ucraina, guWernerul Meu va adopta acte normative fără dezbatere publică, fără consultare publică, așa cum prevedea legea transparenței decizionale.guWernerul Meu a adoptat Ordonanţa de urgenţă (OUG) 16/2022 prin care înlătură toate obligaţiile de transparentă decizională. Adica il doare in basca de prostii de "rumani". Si asta din cauza ca retardul de la 3 coceni a semnat „tratatul pandemic” cica pentru "binele comun" al omului, al mediului. Asa va putea fi SACRIFICAT cam orice DREPT al omului fara prea multe explicatii. ONG -ul oms va avea autoritatea unică de a defini ce anume constituie o pandemie si va da ordine de vaccinare obligatorie cu ce vor crea ei contrar legilor de la Nuremberg (cred vor fi abolite in curind).

# Gaz date 27 May 2022 17:48 +2

"textul de lege ramas in vigoare – 'cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea' – este un text incomplet si, prin urmare, inaplicabil". Nu mai exista prescriptie speciala din 2018, asta spune ccr.

# Alexiaelena date 27 May 2022 18:06 +2

Doar că nucleara nu este nucleara....ea va fi înlocuită cu alt articol in care vor fi individualizate cazurile de întrerupere a prescripției...adică toate cele ce se vor...ha ha ha Și ca sa individualizăm pe speță sa- l luam exemplu pe Ciolacu .... Pt faptele săvârșite de el atât în perioada ante cât și din timpul cât a fost viceprim ministru nici nu a inceput cursul prescripției.... Idem iohanis

# LucianConstantinescu date 27 May 2022 18:48 +7

Sint unul dintre cei care a fost abuzat de 6 ani fiindca Judecatorii de la Prahova REFUZA SA APLICE DECIZIILE CURTII CONSTITUTIONALE DIN ROMÎNIA. Multumesc, pe acesta cale, tuturor judecatorilor CCR care au emis aceasta decizie de îndreptare..... Legiuitorul a fost coruptul PNL, sluga Ocupantului Străin, de care DNAul nu se atinge niciodata

# ?????? date 27 May 2022 21:05 +1

& Așa cum spunea chiar și domnul Adrian Năstase , ,,La pomul lăudat să nu te duci cu sacul", iar domnul Sorin Oprescu spunea că, ,,Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită", ?

# Atentie mare: din 2018 pana acum au trecut 4 ani deja!! date 27 May 2022 21:48 +1

Intelege domnii avocati si domnitele colege? Din 2018 in Romania nu mai exista prescriptie speciala cu exceptia cazului in care s-a daunat banilor ue via corruption. Asta este. Prin urmare este implinit termenul la grosul infractiunilor de drept comun cercetate in dosare de procurori care prin celeritate inteleg indolenta si procrastinare -----chiar si daca " e fapte din 2018", nemaivorbind de cele anterioare 2018.

# maxtor date 28 May 2022 00:42 +2

@LucianConstantinescu-din pacate(pacatele altora) nimeni nu a fost tras la raspundere pentru INITIEREA vreunei legi DECISA mai apoi neconstitutionala-parliamentarii au imunitate doar in legatura cu votul!

# maxtor date 28 May 2022 13:53 +1

"se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză"-ca la avort,"oricărui" a devenit SUPERLATIVUL???????????("prezumtia de nevinovatie" credem ca e un BUN).

# Dumbrava (minunatul) date 29 May 2022 08:52 +15

Și uite așa,vor apare la dosar p r o b e n o i, neînsoțite de acte de procedura,căci,nu este așa, plicurile galbene trimise de Sri,nu e acte de procedura. Și-am încălecat pe o sa ,și am întrerup/suspendat prescripția. Pam pam.

# Petru P. date 31 May 2022 08:58 0

Daca "nuclearele" lui PUTIN, ar fi ca "ale noastre" ar fii ca in bancurile anilor '80 cu si despre albanezi. Legile, interpretabilitatea cat si permisivitatea lor inca "de la facere" coroborata cu calitatea omului care actioneaza sub indrumare ,indrumatorul cat in special a celui care judeca au generat REALITATEA DIN JUSTITIE.Revenirea la "normalitate, IMPOSIBILA. Ex : SPECIALISTII DIN ECONOMIA SI FINANTELE LUI CEAUSESCU AU PUS BAZELE ECONOMIEI SI FINANTELOR CAPITALISTE ACTUALE cu urmatoarele efecte : 1.AGRICULTURA, SILVICULTURA LA PAMANT SI 50% DIN PAMANT INSTRAINAT. 2. INDUSTRIA CHIMICA,PETROCHIMICA ,LEMNULUI,SIDERURGIA, METALURGIA,NEFEROASELE AU DISPARUT.3Capitalul autohton "APARUT DE NICAIERI". 4 .DREPTURILE OMULUI -"VOTUL" RESPECTATE CA PE VREMEA CIURUITULUI . Si, ramanem cu lucrarea nescrisa(cu parere de rau)a lui TUTEA "BAGAREA IN SEAMA LA ROMANI".DE ACEEA ,"NORMALITATE IMPOSIBILA" . ORGOLIILE,REVANSARDE si FRUSTRARILE DOMINA SI CONDUC "PUTEREA" !-"ROMANII" SUNT ASCULTATI?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva