29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEI 6 PASI PENTRU INFIINTAREA ORGANISMULUI EUROPEAN CONTRA SPALARII BANILOR – UE intensifica eforturile de lupta impotriva infractionalitatii economice. Comisia Europeana propune infiintarea unui organism central contra spalarii banilor. Mihai Mares: "Noul organism de supraveghere sa fie distinct de EBA si sa beneficieze de un grad inalt de independenta... Infiintarea unui organism unional contra spalarii banilor nu este doar oportuna, ci, la acest moment, imperioasa”

Scris de: L.J. | pdf | print

11 May 2020 13:56
Vizualizari: 4423

Comisia Europeana a dat publicitatii, joi, un plan de actiune indraznet care urmareste sa asigure o politica unitara si completa la nivelul UE in vederea prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului. In paralel, a lansat o consultare publica pe aceasta tema, deschisa pana in data de 29 iulie 2020.


 

Potrivit unei analize a firmei de avocatura MARES & MARES, specializate in drept penal, amplul plan de actiune este conceput in sase pasi:

1. Implementarea eficienta a regulilor existente;

2. Un cadru unic de reglementare la nivelul UE;

3. Un sistem de supraveghere centralizat la nivelul UE;

4. Un mecanism de sprijin si cooperare pentru Unitatile de Informatii Financiare (FIU – in Romania, ONPCSB indeplinind acest rol);

5. Un acces sporit la informatii in vederea aplicarii dreptului penal;

6. O Uniune mai puternica in contextul global, care sa se alinieze pe deplin standardelor impuse de Financial Action Task Force (FATF).


Analiza MARES & MARES evidentiaza faptul ca toate aceste elemente au fost abordate de organismele europene inca din iulie 2019, insa consolidarea acestor eforturi a fost impulsionata de scandalurile financiare succesive, de tipul Danske Bank, care au zdruncinat piata interna europeana.

In acelasi timp, acestea au vadit anumite vulnerabilitati sistemice la nivelul UE, determinate de factori precum: implementarea defectuoasa a normelor europene in materie (de exemplu, in Romania, legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, in vigoare din iulie 2019, a starnit deja numeroase discutii in randul diverselor categorii de entitati raportoare, iar transpunerea celei de-a cincea directive contra spalarii banilor este inca in faza de proiect, desi termenul de transpunere s-a implinit in 10 ianuarie 2020); supravegherea ineficienta la nivelul statelor membre; cooperarea ingreunata intre diferitele autoritati nationale.

S-a avansat ideea ca European Banking Authority (EBA), care asigura supravegherea sistemelor nationale contra spalarii banilor in domeniul bancar, sa indeplineasca acest rol de organism de supraveghere central. Cu toate acestea, consider ca este de luat in considerare recomandarea potrivit careia noul organism de supraveghere sa fie distinct de EBA si sa beneficieze de un grad inalt de independenta, precum si de o structura de conducere supla, explica Mihai Mares (foto), partener fondator al MARES & MARES.


Prin urmare, in contextul de fata, ma alatur vocilor care afirma ca infiintarea unui organism unional contra spalarii banilor nu este doar oportuna, ci, la acest moment, imperioasa, dat fiind ca supravegherea fragmentata, limitata la nivelul statelor membre, s-a dovedit insuficienta, iar lumea infractionala poate profita de pe urma acestor brese.

Insa, pentru a evita riscul ca acest nou organism sa fie perceput doar ca un simplu exercitiu birocratic, ceea ce i-ar afecta credibilitatea si, prin urmare, eficienta, se impune ca toti cei sase pasi enuntati mai sus sa fie implementati in mod sinergic, iar toate statele membre sa se implice proactiv in acest proiect”, subliniaza Mihai Mares.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva