10 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CHEF DRAGNEA I-A FACUT TOCANA – Judecatoarea Amalia Andone-Bontas de la Tribunalul Bucuresti a restituit la DNA dosarul de trafic de influenta in care procurorii Jean Uncheselu si Paul Silviu Dumitriu l-au trimis in judecata pe fostul lider PSD Liviu Dragnea pentru vizita la Donald Trump. Returnarea cauzei la DNA are loc dupa ce aparatoarea lui Dragnea, avocata Flavia Teodosiu, a reusit sa demonstreze neregularitatile din actul de sesizare (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 April 2023 16:46
Vizualizari: 4043

Lovitura dura incasata de DNA in dosarul de trafic de influenta fabricat fostului lider PSD Liviu Dragnea (foto 1) in legatura cu vizita facuta de acesta la Donald Trump, in ianuarie 2017. La doi ani de la trimiterea ei in instanta, cauza a fost restituita la DNA.


 

Tribunalul Bucuresti a decis miercuri, 26 aprilie 2023, restituirea la DNA a dosarului in care Dragnea (aparat de avocata Flavia Teodosiu, prodecan al Baroului Bucuresti) a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta printr-un rechizitoriu (vezi facsimil) intocmit de procurorul DNA Jean Uncheselu (foto 2), luat intre timp de Kovesi la Parchetul European, si confirmat de Paul Silviu Dumitriu (foto 3), seful Sectiei a II-a din DNA (de combatere a infractiunilor asimiliate celor de coruptie). Hotararea a fost luata dupa ce instanta a constatat neregularitatea rechizitoriului.

Mai exact, restituirea cauzei la DNA a fost dispusa in temeiul art. 346 alin. (3) lit. a) din Codul de procedura penala: “Judecatorul de camera preliminara restituie cauza la parchet daca: a) rechizitoriul a fost neregulamentar intocmit, iar neregularitatea nu a fost remediata de procuror in termenul prevazut la art. 345 alin. (3), daca neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecatii”.


Prezentam minuta incheierii Tribunalului Bucuresti (dosar 14451/3/2021/a1):


“In baza art. 346 alin. (3) lit. a) C. proc. pen. restituie la parchet cauza privind pe inculpatii Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin si Dimitrescu Gheorghe, trimisi in judecata prin rechizitoriul nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie. In baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 26.04.2023. Document: Incheiere finala camera preliminara 26.04.2023”.

 



Judecatoarea Andone-Bontas somase DNA sa remedieze neregularitatile


Restituirea dosarului de trafic de influenta al lui Dragnea are loc dupa ce anterior, in 27 octombrie 2022, judecatoarea Amalia Andone-Bontas de la Tribunalul Bucuresti constatase neregularitatea rechizitoriului in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin si Dimitrescu Gheorghe, si somase DNA sa remedieze problemele din actul de sesizare si sa precizeze in termen de cinci zile de la comunicarea inchierii motivate din partea instantei daca mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei (click aici pentru a citi). Dupa cum se poate observa, DNA a mentinut trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, insa neregulile din rechizitoriu tot nu au fost eliminate.


Prezentam comunicatul DNA din 17 mai 2021 privind trimiterea in judecata a fostului lider PSD Liviu Dragnea:


“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 32/VIII/3 din 14 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, aflat in stare de detinere, la data faptelor presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte al unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

- trafic de influenta (doua fapte),

- folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

persoana fizica, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta,

doua persoane fizice, oameni de afaceri, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la cumparare de influenta,

DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

I. In perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington D.C (S.U.A), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 USD, in favoarea partidului din care facea parte. Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri).

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai - iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA.

In acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministrul si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania.

II. In perioada mai-octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al unui partid politic fata de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu inalti oficiali americani.

In schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, in perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat in favoarea acestuia, influenta reala pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Stefan50 date 26 April 2023 18:04 0

Era de asteptat ! DNA ul o sa-si mai primeasca o a 3 a palma daca depun contestatie la decizia doamnei judecator.

# Ion date 26 April 2023 19:10 +1

Uncheșelu = nulitate !!

# Ares date 27 April 2023 12:42 0

Unde e traficul de influență? Nu știam că un procuror poate fi și izvor de drept.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2024 – Decizia judecatorilor ICCJ dintr-un dosar istoric, mentinuta in revizuire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva