8 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMBINATII LA NOUA SIIJ – Procurorul Cristian Mihai Ban din CSM cere lamuriri despre declansarea unei noi proceduri privind desemnarea procurorilor PICCJ in structura care va ancheta magistrati, in conditiile in care prima procedura nu fusese inchisa: “Cine a hotarat stabilirea unui numar maxim de opt procurori, si pe ce criterii s-a ajuns la acest numar? De ce numai la Parchetul General si nu si la parchetele de pe langa curtile de apel s-a dispus suplimentarea locurilor?” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 June 2022 12:24
Vizualizari: 4621

Se intampla lucruri ciudate in legatura cu noua structura de anchetare a judecatorilor si procurorilor, creata dupa desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), si denumita “noua SIIJ”. Procurorul Cristian Mihai Ban (foto) din CSM solicita lamuriri in legatura cu declansarea unei noi proceduri privind desemnarea procurorilor in “noua SIIJ”, in conditiile in care prima procedura nu fusese inchisa.


 

Asa cum se stie, in 3 mai 2022, Plenul CSM a decis desemnarea a 35 de procurori in noua structura, dintre cei 56 inscrisi in procedura (click aici pentru a citi). La Parchetul General, unde sunt disponibile 14 locuri, au fost desemnati sase procurori, restul celor inscrisi fiind amanati fie pe motiv ca nu s-a intrunit majoritatea, fie fara a fi precizat de catre CSM vreun motiv anume, iar o procuroare fiind respinsa.

Cu toate acestea, desi cinci procurori de la PICCJ amanati inca asteptau lamurirea situatiei lor, in 23 mai 2022, CSM a decis declansarea unei noi proceduri pentru ocuparea altor opt locuri de procurori la PICCJ. Ceea ce inseamna practic o suplimentare de locuri, in conditiile in care din cele 14 locuri de la PICCJ, sase fusesera ocupate, cinci procurori fusesera amanati la desemnare, unul respins, astfel ca ramasesera disponibile doar trei locuri, si nu opt locuri, cate au fost scoase in noua procedura declansata in 23 mai 2022. Situatie care ne face sa ne intrebam daca nu cumva procurorii amanati in 3 mai 2022 au fost deja respinsi. 

In acest context, in sedinta de luni, 6 iunie 2022, procurorul Cristian Mihai Ban i-a cerut sefului CSM Marian Buda sa explice cine a dispus emiterea anuntului privind declansarea unei noi proceduri, cine si pe ce criterii a stabilit numarul de opt locuri de procurori in noua procedura de desemnare si de ce s-a dispus suplimentarea locurilor doar la PICCJ, nu si la parchetele curtilor de apel. De asemenea, Cristi Ban solicita lamuriri si despre decizia de a fi declansate verificarile cerute de legea privind noua SIIJ fata procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, dorind sa stie daca este vorba despre o eroare factuala sau de o incalcare a art. 4 alin. 3 din Legea 49/2022 privind privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, precum si pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, conform caruia verificarile vizeaza doar procurorii care si-au exprimat optiunea de a face parte din “noua SIIJ”.

In urma solicitarii lui Ban, Sectia pentru procurori a decis in unanimitate: “Efectuarea unor demersuri pentru clarificarea conditiilor in care a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii anuntul privind procedura de numire a procurorilor in vederea efectuarii urmaririi penale in cauzele prevazute de art. 3 alin. (1) si alin. (2) din Legea nr. 49/2022”.


Iata cererea procurorului Cristian Mihai Ban din CSM:


Emiterea unei scrisori deschise din partea Sectiei pentru procurori adresata presedintelui CSM, prin care sa se precizeze urmatoarele:

-cine a dispus emiterea anuntului publicat pe site-ul CSM in data de 23 mai privind declansarea in continuare a procedurii privind propunerea procurorilor are vor efectua anchetele in dosarele cu magistrati?

-cine a hotarat stabilirea unui numar maxim de opt procurori, si pe ce criterii s-a ajuns la acest numar?

-de ce numai la Parchetul General si nu si la parchetele de pe langa curtile de apel s-a dispus suplimentarea locurilor?

-daca fraza a treia din anunt prin care se solicita verificarea tuturor procurorilor din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ reprezinta o eroare factuala sau o incalcare grosiera a dispozitiilor legale, respectiv cele prevazute de art. 4 alin. 3 din Legea 49/2022?”.


Iata anuntul CSM privind noua procedura de desemnare a procurorilor de la „noua SIIJ” care a provocat cererea procurorului Cristian Mihai Ban:


Consiliul Superior al Magistraturii deruleaza procedura prin care vor fi propusi, in vederea desemnarii, procurorii care vor efectua urmarirea penala in cauzele privind infractiuni savarsite de judecatori sau procurori, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 49/2022 privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, precum si pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, respectiv un numar de maxim 8 procurori, care vor functiona in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit art. 4 alin. (1) din lege, pot fi desemnati sa efectueze urmarirea penala in cauzele de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform art. 3 alin. (1) din lege, procurori care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) au grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;

b) au o vechime de cel putin 15 ani in functia de procuror;

c) au calificativul 'foarte bine' la ultimele doua evaluari profesionale si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani;

d) au o conduita morala ireprosabila;

e) au o experienta profesionala semnificativa in supravegherea sau efectuarea urmaririi penale.

Vor fi realizate verificarile si se vor solicita relatiile prevazute la art. 4 alin. (4) si (5) din Legea nr. 49/2022 cu privire la procurorii care functioneaza in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in raport de care nu a fost verificata indeplinirea conditiilor prevazute de lege in cadrul procedurii declansate la data de 25 martie 2022 de Consiliul Superior al Magistraturii.

Isi pot exprima optiunea in vederea desemnarii pentru a efectua urmarirea penala in cauzele prevazute la art. 3 alin. (1) din lege si procurori care nu functioneaza in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 4 alin. (1) din lege.

Optiunile anterior mentionate vor fi depuse pana la data de 6 iunie 2022, inclusiv, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in format scris sau prin e-mail, la adresa: druo@csm1909.ro.

Pana la data de 17 iunie 2022, Directia Resurse umane si organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va realiza verificarile si va solicita relatiile prevazute la art. 4 alin. (4) si (5) din Legea nr. 49/2022”.


* Vedeti aici sedinta Sectiei pentru procurori a CSM in care Cristian Mihai Ban solicita lamuriri despre noua procedura de desemnare a procurorilor in “noua SIIJ”

Comentarii

# Marius date 8 June 2022 13:03 +109

Buna. Reamintesc stimatilor mei prieteni virtuali: România nu este o țară, ci o CORPORAȚIE ȘI NU ARE CONSTITUȚIE ȘI INSTANȚE ! România este o corporație înființată în 30 martie 1991 sub președintele Ion Iliescu. 1. Conform Legii 304/2004 art 38 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/64951 pretinsele instante NU EXISTĂ CA ȘI PERSOANE JURIDICE în Corporatia România. 2. Art. 196 clauzele de nulitate Codul Civil Partea din LEGEA 287/2009 acestea ca institutii nu există si nu au personalitate juridică pentru a se identifica. 3. ART. 196 CAUZELE anulării unei persoane juridice SECŢIUNEA a 2-a Nulitatea persoanei juridice 4. Art.367- constituirea unui grup infractional organizat / Codul Penal - parte integrantă din LEGEA nr.286/2009 iar comform LEGII nr.28 din 15 martie 1991 pentru acceptarea de către România a acordului (statului) privind Corporatia Finaciară Internatională ( C.F.I.) România nu este o tară, ci o CORPORATIE SI NU ARE CONSTITUTIE SI INSTANTE !

# M date 8 June 2022 17:33 +1

Ceva urmareste el, sa aiba niscaiva dosare si nu cunoaste la cine a cazut dosaru sau ii este teama sa nu il curenteze cumva. Cate interese sunt intre mafiotii astia...

# Cristi Stan și Bran date 10 June 2022 18:15 0

Este vorba despre complet altceva și nu are nimic de-a face cu anunțul publicat. Se plătește o poliță și se arată pisica. Cum să fie cineva mare procuror dacă nu practică abuzul și răzbunarea?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.10.2024 – “Retragerea” lui Sosoaca, anuntata cu trei zile inainte de decizia CCR (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva