30 November 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONSILIERII JURIDICI SUNT INCERCUITI – UNBR intervine pentru sustinerea legii care baga avocatii in institutiile publice. Avocatii se apara si spun ca proiectul senatorilor Robert Cazanciuc si Daniel Fenechiu vine sa repare o reglementare neconstitutionala: "Dispozitia din art. 1 a OUG 26/2012 incalca dreptul fundamental al oricarei persoane fizice sau juridice de a fi aparata prin avocat. Initiativa legislativa trebuie inteleasa si acceptata ca o normalizare a situatiei de fapt si de drept"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 September 2020 16:22
Vizualizari: 6132

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) – condusa de avocatul Traian Briciu (foto 1) – reactioneaza dupa ce Ordinul Consilierilor Juridici din Romania, al carui presedinte este Valentin Trutan (foto 2), a denuntat proiectul de lege initiat de senatorii Robert Cazanciuc si Daniel Fenechiu, prin care au propus abrogarea articolului 1 din OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, in sensul permiterii externalizarii serviciilor juridice la institutiile si autoritatile publice catre case de avocatura. In comunicatul de presa remis Lumea Justitiei de Ordinul Consilierilor Juridici se reclama faptul ca efectul abrogarii acestui articol va fi acela de izolare a profesiei de consilier juridic in cadrul institutiilor publice, dar si de crestere a cheltuielilor banului public.


 

Astfel cum am prezentat in editia de zilele trecute, argumentele care au fost aduse de senatorii Cazanciuc si Fenechiu pentru abrogarea acestui articol erau ca sunt depasite circumstantele economico-financiare ale anului 2012 care au condus (...) la instituirea unei astfel de masuri menita a reduce cheltuielile din bugetul de stat pentru aceasta activitate” (fiind o masura adoptata pe fondul crizei economice din 2008), dar si ca se va crea posibilitatea ca in anumite spete complexe, procese care necesita un volum mare de munca si de reprezentare, entitatile mai sus mentionate sa poata apela la servicii specializate de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare, cu firme mari de avocatura care dispun de resursele umane necesare, profesionale, cu experienta in activitatea de reprezentare, cu avocati de o inalta pregatire, specializati in diferitele domenii ale dreptului”.


In pozitia exprimata public de UNBR fata de propunerea legislativa pentru abrogarea art. 1 din OUG 26/2012, sau mai corect spus fata de reactia Ordinului Consilierilor Juridici din Romania, conducerea Uniunii subliniaza ca dispozitia prevede ca "autoritatile si institutiile publice pot achizitiona servicii juridice numai in situatii temeinic justificate, atunci cand acestea nu pot fi asigurate de catre juristii angajati", astfel incat proiectul nu trebuie vazut ca un atac asupra consilierilor juridici, ci mai degraba ca o ocazie de conlucrare.


De altfel, in acelasi comunicat publicat al UNBR se precizeaza si ca demersul legislativ al senatorilor Fenechiu si Cazanciuc "reprezinta o modificare reparatorie necesara fata de reglementarea din OUG 26/2012, vadit neconstitutionala, prin care este ingradit dreptul la avocat, garantat in art. 24 din Constitutie", intrucat aceste prevederi ar incalca dreptul fundamental al oricarei persoane fizice sau juridice de a fi aparata prin avocat.


Redam in continuare pozitia UNBR fata de propunerea legislativa pentru abrogarea art. 1 din OUG 26/2012:


Uniunea Nationala a Barourilor din România a luat act de comunicatul Ordinului Consilierilor Juridici din România fata de propunerea legislativa pentru abrogarea art. 1 din OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative. Dispozitia prevede ca autoritatile si institutiile publice pot achizitiona servicii juridice numai in situatii temeinic justificate, atunci când acestea nu pot fi asigurate de catre juristii angajati.

Consideram ca demersul legislativ reprezinta o modificare reparatorie necesara fata de reglementarea din OUG 26/2012, vadit neconstitutionala, prin care este ingradit dreptul la avocat, garantat in art. 24 din Constitutie.

Dispozitia din art. 1 a OUG 26/2012 incalca dreptul fundamental al oricarei persoane fizice sau juridice de a fi aparata prin avocat. Initiativa legislativa trebuie inteleasa si acceptata ca o normalizare a situatiei de fapt si de drept prin aplicarea dispozitiilor constitutionale.

In practica s-a dovedit ca, de cele mai multe ori, complexitatea cauzelor juridice in care sunt implicate autoritatile si institutiile publice impune echipe specializate de avocati si de juristi, cu multiple competente. De aceea, consideram ca proiectul presupune colaborarea avocatilor cu consilierii juridici si nicidecum un atac asupra acestora.


Comentarii

# Cetateanul date 24 September 2020 16:51 0

Nutret pentru cretini! Nea cariciu... s-a ingustat baza de contractare? Sau pofteste fene la buget?

# Dr.Botomei Vasile, facebook: Botomei Vasile, 0744191717 date 24 September 2020 17:25 0

Stire documeent Dr.Botomei Vasile,autor al tezei de doctorat in drept prin care ca noutate stiintifica a fost infiintata si publicata o noua Uniune Nationala a Barourilor din Romanaia-UNBR,autorizata cu CIF 29497286,va aduce la cunostinta descoperirea unui document normativ administrativ:Comunicate 145,Bucuresti,publicat in MOf 32/28-02-1990, dar cenzurat de a fi accesat prin programele informatice care rastoarna la 180% paradigma UNBR-ului traditional.Acest document normativ,prevede ca se scoate avocatura din subordinea Ministerului de Justitie si se declara profesie liberala.In acest sens se prevede REANFIINTAREA Uniunii Avocatilor din Romania care va prelua prerogativele Ministerului de Justitie.Intrucat respectiva Uniune,nu a mai fost reanfiintata de avocatii iesiti din subordinea MJ,acestia au ramas in afara legii,deoarece acesta prevede ca pentru a profesa ca avocat trebuie sa faci paarte din Uniune,motiv pt care au cenzurat Comunicatul 145;Actul este scanat pe botomeivasile.ro

# elena date 24 September 2020 19:38 +6

Sa le fie usine! S-au saturat firmele lor sa deserveasca mafiotii,acum vor si la stat? Este o lezare a juristilor sa nu mai spunem de lezarea bugetelor de stat. Kazanciuc nu mai schimba becul la sipa,cu Macovei?In comisia juridica cu Iordache au sabotat proiectele trimise de T Toader si au lovit de toti peretii asa zisele modificari la c.p si d eproced.penala !OUG 6/2017 a lui Pruna si Ciolos nici acum nue ste abrogata-KAzanciuc agentul lui Ponta,in psd! Fenechiu nu mai vrea la OTV sa fie sluga lui D Diaconesuc, a ajuns si el "mare jurist"acest slugarnic neoliberal? Iar Briciu ,sa s einfiga la ctr.de asistenta cu statul ,nu-i ajunge ? Asta s evrea pt.marii mafioti dina vocatura,nu pt.marea masa care trage matza de coada- taxele milionarilor avocati sunt egale cu ale celorlalti-nu se iau pe incasari si c-a stailit un plafon derizoriu- tot cei mici platesc pt.mafia UNBR si a Baroului Buc care tine o slehta de angajati pe spatele taxelor platite de amariti ! Sa va fie rusine inca odata

# Ioana M. date 24 September 2020 21:19 +2

Foame de bani baieti ? Casele de avocatura sunt bune doarcand impart banii statului ? Are statul bani in plina criza pentru a plati sute de mii de euro caselor de avocatura ? De cand scrie in legea avocaturii ca avocatii sunt " specializati" pe domenii de activitate ? Unde si au desavarsit studiile de "specializare" in avocatura ? Cine ii acrediteaza ?

# Înfometații date 24 September 2020 21:32 +2

Voi,avocați de doi bani desființați,ați distrus sistemul judiciar,ați umilit și îngenunchiat juriști de prestigiu,ați nimicit procurori,ați umilit,batjocorît,terfelit și batjocorît judecători,ați transformat România într-un Stat mafiot,ați umilit și terfelit prestigiul Statului Român,nemernicilor înfometați,plecați d......i desființați,securiști bolșevici, care ați nenorocit o țară întreagă. La pușcărie cu voi mafioților desființați. Scuze publice juriștilor cinstiți și corecți din așa-zisul barou tradițional fantomă!

# Anomis date 25 September 2020 14:13 +2

Domnule Președinte al UNBR, care mai este scorul pentru a trece examenul de admitere în barou? Nu credeți că juriștii cu cel puțin 10 ani de practică ar trebui sa acceadă în profesie doar pe baza de interviu? De ce nu spuneți lucrurilor pe nume, sunt atât de mulți avocați care nu mai au litigii, deci nu mai cotizează procentual la barou, astfel ar trebui să înceapă să aibă contracte cu statul. Ați omis că un consilier juridic angajat la unei instituții de stat sau privată poate fi tras la răspundere pentru un litigiu care a fost gestionat defectuos vș un avocat care prestează pe baza de contract de prestări servicii și care nu răspunde pentru un eventual prejudiciu :(

# danndeac date 25 September 2020 15:31 +3

acum asta este,vor sa puna monopol peste tot,dar actele de infiintare nu au de unde sa prezinte,oare ei cum functioneaza?-pe traditie

# amu-i amu date 25 September 2020 21:16 +2

Cum functioneaza? Sunt tolerati de un sistem putred de corupt, sistem din care mai apoi urmeaza sa intre in avocatura. simpu, eh?.Noroc cu covidu asta, mai face ordine cate putin.Iar avocatii cu acte in mana nu sunt lasati sa lucreze si sunt pusi pe tusa. Sa vedeti numa la anu ce va paste, de prin februarie martie incolo.Cand am zis amu 1 an sa va legati nadragii ca vin vremuri grele, iaca am avut dreptate. Va paste o lovitura si de la UE

# Nemernici infometati date 26 September 2020 08:39 +3

Cica dispozitia din art. 1 oug 26 încalcă dreptul fundamental al oricarei persoane fizice sau juridice de a fi aparata prin avocat. Dar faptul ca prin legea voastră care a confiscat profesia numai voi aveti voie sa reprezentati persoane fizice e constitutional? Mincinosilor, ati distrus ca niște lasi baroul lui Bota si acum vreti sa luati painea juristilor. L-ati pus pe individul ala fara rușine sa modifice legea dupa cum vreti voi ca ati realizat ca sunteti analfabeti juridici si clientela nu va vrea. Asa-i ca nu aveti clienti? Ce ati crezut, ca daca va cumparati diplome si roba trai neneaca. Multi sunteti absolventi de Spiru Haret si asa se explica stiinta voastra de carte. Uite noi care am terminat la Universitatea Bucuresti nu am avut bani si pile de butic. Cu toate acestea suntem de 1000 de ori mai pregatiti decat voi. Va vedem zilnic cum va purtati ca niste clovni in instante, faceti gălăgie sa va vada lumea, poate apeleaza la voi. S-a inventat netul si nu mai prostiti lumea.

# H date 26 September 2020 11:11 +2

Ma mir ca notarii tac și accepta ca avocatii sa ridice acte de stare civilă și caziere fara a mai fi necesara procura notariala. Incet dar sigur acești viermișori infometati ciugulesc din painica notarilor di a consilierilor juridici

# CIUREA DELIA date 28 September 2020 14:04 +2

Bună ziua tuturor, în calitatea mea de consilier juridic vă pot spune că toate acestea se întâmplă și datorită pasivității consilierilor juridici în raport cu propria condiție profesională.

# Ti-av-ar reaq de comunisti ordinari date 5 October 2020 15:14 0

In ce tara civilizata mai vedeti asa ceva ca la noi? ca jursitii sa se manance intre ei sa bage sicane sa bage bete in roate? toti suntem juristi! si avocatul si consultantul juridic,juristul de la fabrica, notarul, etc. Doar in colonia asta exista asa ceva datorita unor corifei care se cred atotputernici, de interesele care nenorocesc profesia si destinele umane nici nu mai vorbesc. Sunt niste criminali care nu fac altceva decat sa creada ca ei conduc si ei sunt la butoane. Treziti-va tineri juristi! Nu va mai lasati dusi de nas!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva