28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Contand pe ajutorul lui Boc si Predoiu, CSM vrea sa transforme UNJR intr-o organizatie de utilitate publica. UNJR colaboreaza cu vestita Freedom House!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

5 iunie 2011 12:58
Vizualizari: 8915

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va decide in data de 6 iunie 2011 daca isi va insusi avizul favorabil dat de Directia de Legislatie a CSM pentru ca UNJR sa fie declarata organizatie de utilitate publica. Lumeajustitiei.ro va prezinta astazi proiectul Hotararii de Guvern si nota de fundamentare, semnate de secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, prin care UNJR se doreste sa fie transformata intr-o organizatie de utilitate publica, care va avea acces la banii din bugetul de stat. Interesant este ca in proiectul Hotararii de Guvern sediul UNJR din str. Parcul Traian nr. 10 este in fapt adresa Curtii de Apel Oradea, iar in nota de fundamentare nu se precizeaza cati membrii are UNJR. Se stie ca presedinte al UNJR a fost judecatoarea Dana Garbovan (care a predat functia colegei sale Natalia Roman, de cand a ales sa candideze pentru CSM. In orice caz, lidera de facto a UNJR ramane aceeasi Dana Garbovan, amica declarata a lui Horatius Dumbrava).


Mai mult, in nota sunt mentionate 9 actiuni importante ale asociatiei, din 2007 pana in prezent, din care in unele UNJR a avut numai calitatea de invitat sau participant, nicidecum de organizator. De ce se grabeste CSM sa ajute la declararea UNJR ca organizatie de utilitate publica si mai ales cati membrii are aceasta asociatie? Exista o explicatie, data fiind apropierea UNJR de ceea ce inseamna Monica Macovei si asociatii precum Freedom House finantate din afara, se doreste crearea unui pol de rezistenta in fata AMR – cea mai veche si cea mai mare asociatie profesionala a magistratilor din tara. Iar in alegerile pentru CSM si nu numai, asociatiile profesionale au un cuvant greu de spus in recomandarea candidatilor. Pentru declararea UNJR de utilitate publica este nevoie, asa cum reiese si din proiectul de hotarare de guvern, de semnaturile lui Boc, Predoiu si Dumbrava

Nota de fundamentare a proiectului HG nu releva importanta UNJR

Spre deosebire de lejeritatea cu care CSM trateaza probleme stringente ale sistemului judiciar, declararea UNJR ca asociatie de utilitate publica este una dintre temele pentru care Consiliul si-a gasit timp si loc in e-map in data de 6 iunie. Pe de alta parte, nota de fundamentare care insoteste proiectul de Hotarare de Guvern nu mentioneaza concret care este importanta acestei asociatii in randul magistratilor, nefiind mentionat nici macar numarul membrilor. Ba mai mult, in nota se mentioneaza ca UNJR lupta pentru ca cetatenii sa aiba control asupra modului de functionare a Justitiei, ca serviciu public, ceea ce nu numai ca este o utopie, dar nici nu a existat vreo actiune a asociatiei care sa se refere sau care sa implice cetatenii in monitorizarea Justitiei.

Astfel, in nota se arata ca UNJR “urmareste, de asemenea, apararea independentei puterii judecatoresti atat in raport cu celelalte puteri, cat si in raport cu interesele particularilor, respectarrea in toate circumstantele a valorilor juridice proprii statului de drept si recunoasterea justitiei ca un serviciu public, raspunzand principiului transparentei, de natura sa permita cetatenilor controlul asupra modului sau de functionare. Pentru realizarea obiectivelor sale, asociatia a fost, inca de la infiintare, permanent prezenta in spatiul public, participand la dezbaterea temelor de interes pentru sistemul judiciar atat prin participarea la intalniri cu reprezentantii celorlalte puteri si ai societatii civile, cat si prin mentinerea unui dialog cu presa, dar mai ales, prin organizarea de evenimente menite sa puna in discutie problemele importante ale justitiei”.

UNJR a organizat si participat la 9 actiuni importante din 2007 pana acum

Cat despre importanta si intinderea actiunilor UNJR in societate, nota de fundamentare mentioneaza doar 9! Din 2007 si pana in prezent, UNJR a organizat sau participat la 9 evenimente de “importanta majora”.

Astfel, in 2007, UNJR a organizat o singura conferinta internationala, la Bucuresti, cu tema “Procurori, democratie si stat de drept”. In 2008, uniunea a organizat doua conferinte, dar in colaborare cu multe alte asociatii, acelasi numar de conferinte fiind organizat, tot in colaborare cu multe alte asociatii si fundatii si in 2009. De asemenea, tot in 2009, 10 membri ai UNJR au participat la o conferinta in Sofia. Anul trecut, UNJR, impreuna cu Freedom House, a desfasurat un program de formare pentru 8 judecatori din Republica Moldova, dupa care, in colaborare cu mai multe asociatii, a organizat o conferinta de 2 zile. Tot doua conferinte au fost organizate de UNJR, in colaborare cu altii si in acest an.

* Cititi aici nota de fundamentare a proiectului Hotararii de Guvern prin care UNJR va fi declarata organizatie de utilitate publica

 

 

Comentarii

# Unejeristul date 5 iunie 2011 14:46 +3

Sunt sigur ca vor avea un rol important in aceasta actiune, "Vin codurile". Wow, fiti pregatiti. Ati vazut ce specialisti a adus UNJR la actiunea de la PG, de acum vreo luna.

# Brazilianul date 5 iunie 2011 15:11 +8

Freedom House este o organizatie condusa de niste flamande care primesc sponsorizari din afara sa-i cante ode lui MACOVEI, MORAR si KOVESI! Ave Cesar! Ave pupincuristilor!

# Curat impartiala date 5 iunie 2011 17:40 +3

gasca celor 3 din CSM in perspectiva alegerilor! Mai ramane sa o conduca cu limuzinele nou achizitionate in aceasta campanie pe Garbovanca, in rest au facut totul. Sunt sigur ca sfarsitul lor e aproape. REVOCAREA!!!

# garbovanca e pe faras date 5 iunie 2011 18:50 +5

nimeni nu o voteaza pe asta, dana garbovan, a iesit pe penultimul loc. candideaza din nou pentru ca spera intr-o frauda de proportii aranjata de amicii ei de pahar din CSM

# luminita date 5 iunie 2011 22:46 +1

daca stau bine sa ma gandesc este absolut normal. pe unde Dumnezeu sa se mai scurga banii si cum poti sa ai in mana si judecatorii, cel putin pe cei care se afla in afara AMR, doar recunoscand UNJR calitatea de utilitate publica, ceea ce ii va deschide portile banilor de la buget. tradare, tradare, dar s-o stim si noi!!! vorba lui Caragiale sau curat-murdar.

# Vipera date 7 iunie 2011 20:00 +2

Horatius Dumbrava a fost la Curtea de Apel Tirgu-Mures, nu la Curtea de Apel Oradea

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva