CSAT REFUZA SA DEMASTE ACOPERITII DIN JUSTITIE - Judecatorul Horatius Dumbrava din CSM a primit raspuns evaziv de la CSAT, dupa ce a solicitat sa se verifice daca magistratii au respectat interdictia de a colabora cu serviciile. Dumbrava: “CSAT nu a facut anual aceasta verificare... Cand i s-au transmis de CSM declaratiile anuale, CSAT nu a comunicat aceste verificari... In 2005 au fost trimise spre verificare declaratiile a 4526 de magistrati. Rezultatul a venit doar pentru 199” (Document)
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii refuza sa spuna cati judecatori si procurori sunt colaboratori ai serviciilor de informatii sau ofiteri acoperiti. La mijlocul lunii februarie 2014, judecatorul Horatius Dumbrava (foto) din CSM a trimis o scrisoare membrilor CSAT, in frunte cu presedintele Traian Basescu, in care cerea sa se verifice daca magistratii au respectat sau nu interdictia de a colabora in vreun fel cu serviciile de informatii. In aceeasi scrisoare, in care propunea ca verificarile sa inceapa cu magistratii din CSM, ICCJ si PICCJ, Dumbrava isi exprima nemultumirea cu privire la faptul ca pana acum CSAT nu a efectuat asemenea verificari. In urma acestui demers, Horatius Dumbrava a primit raspunsuri de la Administratia Prezidentiala, CSAT, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Finante si SIE: “In urma demersului pe care l-am inteprins la jumatatea lunii februarie, legat de verificarea magistratilor, in sensul daca au colaborat sau nu cu securitatea, va aduc la cunostinta urmatoarele:
"Am primit raspunsuri de la Administratia Prezidentiala, CSAT, MAN, MFP si SIE. Nu au dat curs solicitarii: Primul - ministru, Ministrul Justitiei, SRI si Ministrul Industriei si Resurselor. (…) In fine, ceilalti membri ai C.S.A.T. fie nu au raspuns (Primul Ministru, Presedintele Senatului, Ministrul Justitiei, S.R.I.), fie au transmis C.S.A.T. sau C.S.M. solicitarea facuta”.
Dumbrava: “Daca au fost verificate aceste declaratii, cum de C.S.M. nu a fost informata cu privire la rezultatul verificarilor?... Desi afirma ca ar fi verificat anual declaratiile date sub proprie raspundere de magistrati, afirmatia este evident lipsita de suport real”
Raspunsurile nu fac insa deloc lumina in legatura cu problema magistratilor care colaboreaza sau sunt ofiteri acoperiti ai serviciilor de informatii. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Horatius Dumbrava isi exprima nemultumirea fata de raspunsul “evaziv” dat de CSAT, care contine mai multe neconcordante si care dovedeste ca nu s-au efectuat verificari asupra tuturor magistratilor: “Un raspuns evaziv il da C.S.A.T. (nr. DSN/242 din 24.02.2014). Asadar, din raspunsul C.S.A.T. rezulta, in esenta:
a. Ca C.S.A.T. a verificat toate declaratiile si ca ar fi informat institutiile abilitate de Legea 303/2004. Nu rezulta care ar fi aceste institutii, insa institutia cea mai importanta – Consiliul Superior al Magistraturii, cea care gestioneaza cariera magistratilor si care este indrituita sa propuna, potrivit art. 7 aliniat ultim din lege, eliberarea judecatorului sau procurorului care sunt ofiteri, inclusiv sub acoperire, sau colaboratori ai unui serviciu de informatii, in mod cert nu a fost informata. Ramane intrebarea: daca au fost verificate aceste declaratii, cum de C.S.M. nu a fost informata cu privire la rezultatul verificarilor?
b. Desi afirma ca ar fi verificat anual declaratiile date sub proprie raspundere de magistrati, afirmatia este evident lipsita de suport real din moment ce din evidentele C.S.M. rezulta ca aceasta institutie ar fi transmis doar in anul 2005 ca au fost trimise spre verificare declaratiile a 4526 de magistrati (din peste 7000). Rezultatul a venit doar pentru 199 de magistrati.
Iar in 2010 au fost trimise spre verificare declaratiile a 349 de magistrati. Din pacate, nici pana in ziua de azi nu s-a primit rezultatul verificarilor.
Este clar ca C.S.A.T., contrar afirmatiilor facute, nu a facut anual aceasta verificare si, chiar atunci cand i s-au transmis de catre C.S.M. declaratiile anuale, C.S.A.T. nu a comunicat aceste verificari. De altfel, chiar C.S.A.T. recunoaste implicit in raspunsul dat ca nu a facut aceste verificari, motiv pentru care solicita C.S.M. transmiterea declaratiilor anuale”.
Dumbrava: “S.I.E. a perceput-o ca pe o cerere prin care s-ar indica posibile suspiciuni in ce priveste racolarea si functionarea unor magistrati ca ofiteri sub acoperire sau de colaboratori ai acestui serviciu”
Nici Serviciul de Informatii Externe nu a dat curs solicitarii lui Horatius Dumbrava. Membrul CSM explica faptul ca SIE a perceput aceasta cerere drept una prin care s-ar indica posibile suspiciuni in ce priveste racolarea unor judecatori si procurori: “Din pacate, S.I.E. a perceput-o ca pe o cerere prin care s-ar indica posibile suspiciuni in ce priveste racolarea si functionarea unor magistrati ca ofiteri sub acoperire sau de colaboratori ai acestui serviciu si nu ca pe o datorie pe care legea i-o impune ca membru C.S.A.T.”.
Totusi, Dumbrava a primit un raspuns clar. Iar acesta a venit din de la Ministerul Apararii Nationale: “Cel mai transant raspuns a fost al Ministrului Apararii Nationale (nr. DG(S)143/2014), care a spus ca „... in evidentele M.A.N. nu figureaza persoane din randul judecatorilor sau procurorilor ofiteri sub acoperire sau colaboratori” si ca „... la nivelul M.A.N. nu s-au intocmit dosare informative privind judecatori sau procurori si nu s-au declansat, in afara limitelor mandatelor date de judecatori, verificari sau analize informative privind categorii de magistrati”.
In finalul postarii, judecatorul Horatius Dumbrava reaminteste ca este in interesul Justitiei ca problema magistratilor care colaboreaza cu serviciile sau sunt ofiteri ai acestora sa fie transata definitiv: “Au trecut 9 ani de la stabilirea de catre legiuitor a interdictiei si a obligatiei pentru C.S.A.T. prevazute de art. 7 din Legea nr. 303/2004 rep. Este in interesul justitiei, dar si a societatii, ca aceasta problema sa fie transata definitiv”.
*Cititi aici scrisoarea lui Horatius Dumbrava trimisa membrilor CSAT
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# GROPARU SEF
9 May 2014 16:40
+6
# Halal justitie !
9 May 2014 17:06
+9
# pentru Halal
9 May 2014 17:17
-5
# Băsecurescu, El Pinocchio Maximo
9 May 2014 17:27
+9
# Goe
9 May 2014 17:43
+8
# marius daniel
9 May 2014 19:01
+7
# ACOPERITU\'........................
9 May 2014 21:03
-4
# bula vrajitorul
9 May 2014 21:34
-5
# Băsecurescu, El Pinocchio Maximo
9 May 2014 22:17
+5
# ARGUS
9 May 2014 22:34
-3
# stagiaru\' s.r.i.
10 May 2014 13:54
-1
# obiectiva
11 May 2014 18:56
+1
# Valeriu Mangu
11 May 2014 21:44
0