DECEMBRIE CONSTITUTIONAL – Senatorul PSD Robert Cazanciuc a publicat „Caietul constitutional” dedicat primei Constitutii postcomuniste a Romaniei: „Sunt contributiile a 12 profesori universitari si 2 membri ai Adunarii Constituante... Legea fundamentala trebuie sa aiba in centrul ei omul, cu drepturi si libertati fundamentale, si un stat capabil in mod real sa asigure protejarea lui printr-o arhitectura constitutionala care sa statueze cooperarea loiala dintre puteri in folosul cetateanului”
Ziua de joi, 30 decembrie 2021, a fost marcata de catre senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto) – vicepresedinte al Senatului – prin dezvaluirea „Caietului Constitutional” – o publicatie dedicata implinirii a 30 de ani de la adoptarea primei Constitutii postcomuniste a Romaniei.
Demersul a fost posibil datorita eforturilor depuse nu doar de catre Cazanciuc, ci si de profesorul universitar Cristian Pirvulescu – fondatorul Asociatiei Pro Democratia –, precum si a multor altor specialisti, inclusiv a doi membri din Parlamentul anilor 1990-1992 (Adunarea Constituanta).
Iata postarea de pe Facebook a lui Robert Cazanciuc, ce include imaginea de mai jos:
„Decembrie constitutional
Finalul de an nu imi aduce doar amintirea zilei de 30 decembrie 1947 in care Regele Mihai a fost fortat sa abdice, ci si vestea buna a iesirii din tipar a Caietului Constitutional.
In acest decembrie am aniversat 30 de ani de la adoptarea in 1991 a primei Constitutii democratice de la momentul abdicarii si intrarii Romaniei intr-un hiatus constitutional odata cu suspendarea Constitutiei prin 'Legea pentru constituirea Statului Roman in Republica Populara Romana'.
A reusit aceasta Constitutie sa fie un adevarat liant al natiunii in ultimele trei decenii?
Pentru a cauta un raspuns la aceasta intrebare, Asociatia Pro Democratia si Institutul Social-Democrat 'Ovidiu Sincai' au lansat la 1 iulie 2021 o serie de consultari si dezbateri publice consacrate analizei de ansamblu a evolutiei societatii romanesti guvernate de actuala Constitutie, iar pe aceasta baza sa ofere, din perspective si orientari analitice diferite, solutii la problemele si provocarile vietii politice si sociale.
Volumul reuneste lucrarile prezentate in aceasta prima dezbatere. Sunt contributiile a 12 profesori universitari si doi membri ai Adunarii Constituante. Aceasta consultare ampla este deschisa in continuare mediului academic, specialistilor si expertilor in diferite domenii ale vietii sociale, neangajati politic, pentru a-si exprima opiniile privind o Constitutie a viitorului si, totodata, pentru a evidentia in ce masura Legea fundamentala poate fi imbunatatita, pentru a raspunde marilor provocari ale societatii romanesti, obiectivelor comune europene si ale omenirii in general.
Dezbaterile asupra Constitutiei trebuie sa se axeze pe necesitatea ca Legea fundamentala sa aiba in centrul ei omul, cu drepturi si libertati fundamentale, si un stat capabil in mod real sa asigure protejarea lui printr-o arhitectura constitutionala care sa statueze cooperarea loiala dintre puteri in folosul cetateanului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii