luju luju luju

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

CATALIN I-A MITRALIAT PE PANDARI – Politistii rutieri nu mai au voie sa stea la panda cu radarele prin boscheti ori in masini neinscriptionate. Deputatii Catalin Radulescu si Florin Roman au modificat OUG nr. 195/2002: „Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemne distinctive si care nu sunt amplasate in locuri vizibile” (Document)

Miercuri, 15 mai 2019 15:13 | Scris de V.B. | pdf | print | email

Deputatul PSD Catalin Radulescu (foto stanga) – zis „Deputatul Mitraliera” – si-a vazut visul cu ochii: a reusit sa treaca prin Parlament un proiect de lege ce elimina posibilitatea ca politistii sa stea la panda cu radarele in tufisuri sau in masini neinscriptionate cu insemnele Politiei Rutiere – cel mai mare cosmar al soferilor. Dincolo de necesitatea prevenirii comportamentelor rutiere care pun in pericol siguranta participantilor la trafic, este o realitate ca de multe ori politistii de la Rutiera nu fac preventie, ci panda ordinara, in scopul indeplinirii unor planuri de amenzi, astfel incat multi soferi sunt revoltati ca in loc ca radarele sa fie amplasate in zone unde siguranta rutiera poate fi periclitata, ele sunt ascunse dupa te-miri-ce colt, doar pentru a se da amenzi cu orice pret.


Proiectul (al carui co-initiator a fost Catalin Radulescu) prevede modificarea articolului 109 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Noua forma a actului normativ schimba conditiile in care soferii pot fi sanctionati in trafic si a fost votata marti, 14 mai 2019, de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, cu 186 de optiuni „pentru”, 21 „impotriva” si 6 abtineri, urmand sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Amendamentul privind obligativitatea ca agentii rutieri cu radare sa se plaseze in locuri vizibile a fost initiat de catre deputatii PNL Florin Roman (foto dreapta) si Virgil Popescu, prevazand ca:

Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemne distinctive, conform alin. (1) si care nu sunt amplasate in locuri vizibile.

Asa cum puteti citi in documentul atasat la finalul articolului, Camera Deputatilor a votat proiectul de lege in procedura de reexaminare, ca urmare a Deciziei nr. 684/2018 a Curtii Constitutionale a Romaniei, CCR declarand neconstitutionale mai multe alineate din forma initiala a proiectului de act normativ. Dupa decizia Curtii Constitutionale, Senatul a adoptat proiectul pe 15 aprilie 2019.

Iata noua forma a art. 109 din OUG nr. 195/2002:

(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera. Politistii rutieri, respectiv politistii de frontiera sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne distinctive.

(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei.

(3) Constatarea contraventiilor cu privire la faptele care incalca dispozitiile privind limitele de viteza se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

(4) Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemne distinctive, conform alin. (1) si care nu sunt amplasate in locuri vizibile.

(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si numai cu respectarea prevederilor alin. (1) si (4), procesul-verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta in procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.

(6) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”.

In forma trecuta de Senat, actualul alineat (6) purta numarul (7), inaintea lui fiind un alineat ce stipula urmatoarele:

„Pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege”.

Totusi, acest amendament a fost eliminat in comisiile Camerei Deputatilor.

* Cititi aici amendamentele adoptate de catre Senat, respectiv Camera Deputatilor

Accesari:2940

Comentarii

# un mizantrop date 15 mai 2019 15:51 -2

Enervanta parerorogia asta care ne-a infestat vietile, nu apare unul la TV fara sa-si spuna el parerea despre mortii care pandesc soselele si vor aparea in cete imediat ce interzic astia Radar SRL, sau actiunea panda pe persoana fizica, ca Politia Rutiera e de multa vreme in slujba binomului...Si cum altfel sa fie cand sunt slugile cu epoleti cel mai bine platite din politie (daca iei in calcul platile informale, de care nu se ocupa nimeni...)...Asta cu intrarea in legalitate si asumarea radarelor e doar o masura necesara de preventie, nimic nu-i impiedica sa-l abordeze pe descreierat, alta e problema lor, filtrul, razia pe care-o faceau cu motivatia de radar, in fapt slugareala catre DIICOT si SRI prin care mai agatau niste fazani, idioti platitori de taxe si fricosi de lege, ca smecherii s-au dat cu securistii si stiu sa foloseascsa denuntul si turnatoria ca sa-si netezeasca drumul spre....mare.

# DODI date 15 mai 2019 19:12 +1

Nici ce făceau urmașii milițienilor nu era corect moral (și poate nici legal), nici ce fac urmașii baronilor, a celor de bani gata, a beizadelelor, a bulibașilor nu e corect. Este adevărat că nu se face educație rutieră stând ascuns în boscheți ci fiind în trafic, în circulație. Atunci vezi cine cum circulă, cine merge cu 40 km/h și enervează pe cei din spate, cine conduce agresiv și expune pe ceilalți la riscuri pe care nu le merită. Dar urmașii milițenilor își consumă benzina alocată ca să facă piața șefului, să rezolve diverse comisioane, etc. Deci educația rutieră trebuie făcută la toți participanții la trafic și la cei care circulă și la cei care ar trebui să vegheze circulația.

# un mizantrop date 15 mai 2019 21:06 0

Aici vorbim de masini fara insemne, de (asazisi) politisti in civil, de razii si controale cum le tuna, pe ponturi de la patroni de club, cu panarama si distrugerea mediatica a prostului ce-i prins in plasa. Nu e vorba de nerespectarea legii, ba, chiar panarama aia pe care-o faceau ei era in beneficiul beizadelelor, majoritatea turnatori si colaboratori cu organul...Apoi, nu te intrebi de ce un serviciu al Politiei, subordonat, are, in ultima vreme o putere uriasa?! I-ai intrebat pe cei de la DIICOT cine le livreaza dosare si de ce DIICOT-ul isi face stive de dosare cu consum si detinere (alcool, tigari, d-astea...) si fuge de traficanti ca de sarsaila si toate cu sprijinul si la sesizarea pandarilor...Hai, ca-i vremea sa fio o lege pentru toti! Idiotenia aia ca nu-si mai pott face treaba e aceeasi aberatie ca violul (intre timp aproape ca au dezincriminat pedofilia, dar bine ca avem lozinci!), ei oricum nu-si fac treaba,ca (destui) urmaresc sa-si amortizeze investitia in incadrare...

# Vanesa date 15 mai 2019 16:19 0

Nu mi se pare o masura buna. Daca esti un conducator auto trebuie sa respecti legea, sa reduci viteza, indiferent daca exista sau nu un radar. El poate fi ascuns oriunde. Vina pentru o eventuala sanctiune este 100% a soferului. Radarul, indiferent de locatia sa, ascuns sau la vedere, este doar un dispozitiv de depistare a incalcarii legii, care ORICUM s-a produs si e sanctionabila. A cere ca radarul sa fie anuntat si expus este ca si cum ai cere ca politistilor care fac filaj unui infractor sa-l sune inainte si sa-i spuna cum si unde se ascund. O aberatie de lege facuta in favoarea celor care incalca legea si pun in pericol circulatia autovehiculelor. Dar ce sa te astepti de la rusinea asta de parlamentar!

# unul din lumea cea mare date 15 mai 2019 19:54 +1

ptr vanesa//fa politista de circulatie,mai du/te in sus cu parerile tale proaste.du/te fa la udriste si cere/le sa te vineze pe tine imbecilii de la politia rutiera.ii vezi cum sar noiaptea de pe trotuare facind semne disperate sa opresti,si ei nu au nici INSEMNE DE POLITIE PE EI.MIE MI S/A INTIMPLAT, UN TISTI BISTI DE PUSTAN DE POLITIE SA/MI SARA IN FATA,DE ERA SA/L SI CALC(imi pare rau ca nu l/am calcat)si m/a si speriat.ei consuma si fura benzina din rezervoarele de benzina (eu am vazut politist de circulatie cu masina politiei alimentind in canistra,si in mermelica nu/i sua ,unde toate masinile politiei au o canistra de benzina ca sa/i dea celui care ramine in pana prostului)fara uniforma si m/a amendat ca nu i/am prezentat actele.nenorocitul mi/a luat cnpul dupa data de nastere din pasaport si mi/a intocmit p.v/ul pe cnp.nici un judecator mermelit nu a vrut sa inteleaga chiar cu dovezi,(imi notase pe p.v nr de carnet sua,deci ,i/am prezentat acte).trebuie sa le platesc o amenda de

# un mizantrop date 15 mai 2019 21:13 +1

Sa vezi cum e sa fii abonat, adica, atunci cand prin natura muncii (concerte, etc) umbli noaptea si invariabil te opresc sa sufli-n fiola, uneori e rasul curcilor ca nici nu mai au mustiuc de unica folosinta si-ti recomanda sa sufli spre fiola, chiar cand le atragi atentia ca nu e legal si nici sigur pentru sanatatea ta...N-am vazut sa fie atat de scrofulosi la datorie cu beizadelele, ba chiar dimpotriva...eu zic sa ne dezbaram de mentalitatea asta de robi care au doar obligatia sa-i sustina material pe toti parazitii statului, e vremea sa si livreze ceva de banii aia! Incepand cu Iohanis...

# unul din lumea cea mare date 16 mai 2019 09:04 +2

ptr un mizantrop// ai perfecta dreptate,dar ce sa faci cu o tara de prosti care stau ca oile duse la taiere.tu nu vezi ca noii legionari,astia a lui barna si ciolos in frunte cu ametitul nalt ca bradul ,prost ca gardul si cu mucii pe piept sfideaza grosolan evidentele.EI SINT HOTII CARE STRIGA HOTII GIRATI DE MERMELITORII DE PROCURATORI SI JUDECATORI.doamne cit astept ziua aia cind se vor duce dracului toate si se vor face judecati publice.ABIA ASTEPT SA FAC PARTE DIN JURIU SI SA SE APLICE LEGEA LUI LYNCH

# unul din lumea cea mare date 16 mai 2019 10:28 0

ce ma riz,saritara toti politistii de la circulatie,natingii nationali sa o scoata pe vanessa din rosu,si astia ca si procuratorii si minjitii statului,au solidaritate de breasla.RATI AI DRACULUI CU CINE V/A IMBRACAT DE DIMINEATA

# milica date 16 mai 2019 14:32 +2

te isterizezi degeaba. daca nu e nevoie sa respecti limita de viteza decat in zonele unde trebuie facuta preventie, de ce mai pastram limita de viteza in rest. zi ca e legea proasta si avem voie sa mergem cu oricat. nu inteleg aberatia ca nu e bine sa fie politistii ascunsi. aca tu stii legea si nu o respecti, ce conteaza cine te prinde? minte ala ascuns in tufis ca mergeai tu mai tare decat trebuia? ori faci scandal ca nu e buna limita de viteza, ori o respecti, ori esti haiduc si iti asumi cand te prinde. cand ies procurorii sa comenteze oportunitatea legilor ne isterizam toti ca legea se aplica nu se comenteaza.

# milica date 16 mai 2019 16:13 0

daca tu respecti legea si mergi cu viteza care trebuie, aia pot sa se ascunda si in gaura de sarpe ca tot nu au ce amenda sa-ti dea. nu tipa nimeni ca sunt rele limitele de viteza, pentru ca au si alea o logica. se supara doar smecherii cand iau amenda ca deh, limita de viteza e buna dar numai pentru fraieri, nu si pentru aia cu acte de sua. rau e ca te prinde, nu ca nu respecti tu legea. de ce petreci atata timp pe un portal juridic cand e clar ca nu ai nici o forma de respect pentru lege? daca legea e buna, o respecti. daca e proasta, tipi ca e proasta si explici de ce crezi tu ca e asa. cum se poate sa nu fie legea proasta dar sa fie rau ca te prinde cineva cand nu o respecti?

# Vanesa date 16 mai 2019 17:17 +2

Bai nea taximetristu', ca sa ma exprim pe intelesul tau, daca exista o incalcare a legii, mi se pare firesc ca vinovatul sa fie pedepsit. Ce conteaza ca sta politistul ascuns, ca e radarul intr-un boschet? Coruptul va spune: procurorul sa nu aiba dreptul sa se uite in actele mele, decat dupa ce ma anunta cu 5 zile inainte, sa am timp sa distrug orice proba, ucigasul va cere ca arma crimei sa fie intai curatata de eventualele amprente si abia apoi depusa ca proba, in ce lume traim?! Da, ai condus cu viteza mai mare decat cea permisa, AMENDA. Oare cat o sa mai functioneze in Romania "merge si-asa", "treaca de la mine", "iarta-ma sefu"?! Brucan a avut dreptate.

# firesc date 16 mai 2019 20:10 +2

Cum ii gasim pe martalogii care isi fac selfie la volan pe Radarul de la rutiera daca acesta nu este ascuns in boscheti etc. Brucan un evreu sincer a avut dreptate ca merge si-asa fara respectarea regulamentului de circulatie.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - In cazul crimelor de la Caracal avem de-a face cu:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 21.08.2019 – Werner a dat gazele pe o sapca

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER