7 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR A ZDROBIT-O PE KOVESI – Curtea Constitutionala a constatat ca sefa DNA a chiulit nejustificat si a sfidat Parlamentul: "Exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public generat de refuzul procurorului sef al DNA de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta". Lumeajustitiei.ro cere sanctionarea disciplinara a sefei DNA Laura Kovesi

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 October 2017 17:27
Vizualizari: 35460

Lumeajustitiei.ro sesizeaza Inspectia Judiciara si cere sanctionarea disciplinara a sefei DNA Laura Kovesi in baza art. 99 lit. ş) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit careia constitutie abatere disciplinara "nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii". Solicitarea Lumeajustitiei.ro vine ca urmare a deciziei pronuntata marti, 3 octombrie 2017, de Curtea Constitutionala a Romaniei care a dat o lovitura dura sefei DNA Laura Kovesi, admitand exceptia de neconstitutionalitate ridicata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si de presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea prin care reclamau existenta unui conflictul juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public, creat de sefa DNA Laura Kovesi, care a refuzat in repetate randuri sa se prezinte in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009.


Prin decizia pronuntata marti, 3 octombrie 2017, judecatorii constitutionali au decis, cu majoritate, ca a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public "generat de refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta", Curtea constatand obligatia Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei.

Decizia de marti a CCR arata inca o data ca Laura Kovesi a nesocotit Hotararile CCR si trebuie sa raspunda disciplinar, dat fiind ca exista o decizie anterioara a CCR, Decizia nr. 430/21 iunie 2017, in care s-au enumerat functiile din sistemul judiciar care au obligatia sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta parlamentara, atunci cand sunt invitate, in virtutea principiului loialitatii intre puterile statului, printre acestea fiind enumerate si procurorii cu functii de conducere din Ministerul Public:

"Curtea constata ca reglementarile constitutionale referitoare la autoritatea judecatoreasca, Curtea de Conturi sau Curtea Constitutionala nu se opun ca, spre exemplu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul- general al Romaniei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Curtii Constitutionale sa ia parte la lucrarile comisiei de ancheta. Insa, aceleasi reglementari se opun participarii persoanelor care compun aceste autoritati in fata comisiilor de ancheta in legatura cu activitatea lor jurisdictionala, judiciara, de urmarire penala sau de audit, dupa caz.

In acest context, Curtea constata ca textul criticat realizeaza o evidenta distinctie, pe de o parte, intre persoanele care trebuie sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta in considerarea faptului ca activitatea institutiilor/ autoritatilor din care fac parte sunt sub control parlamentar si care sunt citate in acest sens si, pe de alta parte, persoanele care sunt invitate, respectiv cele care reprezinta, in virtutea functiei lor de conducere autoritati/ institutii publice ce nu se afla sub control parlamentar, care, in considerarea principiului colaborarii loiale intre institutiile/ autoritatile statului, au obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei in toate cazurile si indiferent de obiectul anchetei parlamentare, sau alte persoane, care, spre exemplu, pot sa nu aiba nici o tangenta cu institutiile statului, caz in care participarea acestora este la latitudinea lor."

Practic, CCR a subliniat ca inususi Procurorul General si deci orice alt procuror este obligat sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara pentru a da explicatii cu privire la verificarile facute de parlamentari, judecatorii constitutionali facand distinctia intre o ancheta parlamentara si ancheta a procurorilor. Mai exact, CCR a aratat inca din iunie 2017, prin Decizia nr. 430 ca parlamentarii nu desfasoara activitati care au legatura cu activitatea jurisdictionala, judiciara, de urmarire penala sau de audit, dupa caz a procurorilor chemati in fata Comisiei.

De precizat ca in aceeasi zi, CCR a stabilit ca nu a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Procurorul General Augustin Lazar si Parlamentul Romaniei generat de refuzul lui Lazar de a exercita actiunea disciplinara impotriva sefei DNA pentru neprezentarea in fata Comisiei speciale de ancheta si de refuzul PICCJ de a transmite comisiei speciale de ancheta o copie dupa dosarul de urmarire penala aflat pe rolul acestui parchet.

Prezentam in contiuare comunicatul CCR privitor la refuzul Laurei Kovesi de a se prezenta in fata Comisiei de ancheta din Parlament:

"In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art.146 lit.e) din Constitutie si ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), art.34, art.35 si ale art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere cererile privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public, parte a autoritatii judecatoresti, pe de alta parte, cereri formulate de presedintele Senatului si, respectiv, de presedintele Camerei Deputatilor.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential. In solutionarea conflictului, Curtea a constatat obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei – Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a exercita actiunea disciplinara impotriva procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie pentru neprezentarea in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential, si de refuzul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a transmite comisiei speciale de ancheta o copie dupa dosarul de urmarire penala aflat pe rolul acestui parchet.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."


 

*Cititi aici Decizia CCR nr. 430 din 21 iunie 2017

 

Sursa foto: Pressalert.ro

Comentarii

# Lex date 3 October 2017 19:00 +32

creatura asta a compromis total parchetul anticoruptie. e de o nesimtire monumentala cum se agata de functie. minte de stinge si reprezinta un pericol pentru statul de drept :-x

# sanchi date 4 October 2017 12:25 0

Gură mare frunte mică = „simbolul profesionismului, al integrității și al datoriei” :P :P :P .

# PROFU GHINION ține să se compromită? date 4 October 2017 12:34 0

Lasă că și penalul Colannis o sprijină fără preget. I-o fi propus alt job să nu mai fie așa la vedere dar Mika Plagiatoare nu se dă urnită nici cu buldozeru ;-) .

# VRAJITORUL date 3 October 2017 19:18 +4

A aparut si o noua porecla pentru Luluta, care i se potriveste de minune. :D LULUTA KOPIUTA

# ?????? date 3 October 2017 21:00 -5

Considerați că doamna Kovesi poate contesta în instanță atât  decizia CCR, care  devine oarecum "act administrativ" ce îi stabilete niște obligații pe care dumneaiei le consideră în afara obligațiilor legale specifice funcției, cât probabil și a drepurilor și libertaților reglementate, putând de asemenea solicita CCR, pe calea legală, și decizii de constituționalitate referitoare la normele din "Statutul magistraților" despre care consideră că ar încălca soluțiile de constituționalitate "oferite prin deciziile CCR" ?

# Anton date 3 October 2017 21:05 +3

O vaca stearpa la parlament!?

# ?????? date 3 October 2017 21:16 -3

Remarcați și că actuala decizie a CCR ar încălca "dispozițiile" dintr-o decizie anterioar a CCR care nu "reglementa" "obligații" de prezentare în fața unor  astfel de comisii ? Deci, în baza cătui text de lege ar stabili CCR o astfel de "obligativitate" ? Remarcați și că deciziile CCR nu au "caracter normativ" ci dau numai soluții de constituționalitate pe textele de lege ?

# Marinela date 3 October 2017 22:56 +5

Vesti de speranță, nu se înțelege încă daca o fi la mijloc si părerea CCR in discuție aici, dar pare ca LCK, aceasta încăpățânată femeie, ar fi la birou ca sa-si scrie demisia. Acum cand scriu eu aceste rânduri. Face asta de căpoasă ce e, numai sa nu ajunga sa dea socoteala Comisiei Parlamentare in povestea cu sufrageria ... Dar face bine, sa se ducă acasă sa caute sa faca copii. Sa caute, sa caute, sa caute, dar ferească Cerul sa găsească unul ... mititelul, ce vina ar avea el ... OK, vremuri noi la orizont, scapă romanii si Dl Toader de o belea.

# În halul ăsta a gafat ambasada Franței? date 4 October 2017 12:45 0

Cum să-și scrie LCK demisia? Ambasada Franței a asigurat-o că e „un pariu castigat al tinerelor generatii ale acestei țări”. Chiar o fi fost în original formularea la plural „tinerelor generatii”? Cîte tinere generații pot exista la un moment dat „tau”?

# Marinela date 4 October 2017 00:52 +6

Speranța ca LCK se retrage ca sa faca copii se dovedește deșartă. Probabil este doar pulsul unei dorințe colective care a zvacnit o clipa. Deci încă nu am scăpat de belea, Dl Toader are de lucru cu Meduza asta (nu animalul acvatic gelatinos, ci monstrul pietrificant din mitologie). Revenind la constatarea CCR ca exista conflict in speța bine cunoscuta, mult dezbătută si in discuție aici despre sufragerista deasupra oricărei legi. Ei bine, pentru terminatorii justiției si ai Statului de Drept, pentru nesimtitii neamului capitanați de procurori si judecători putrezi, CCR e preș, democrația o opinie, respectul o prostie. Unde ești tu Țepeș Vodă ... ia-i! Si pe ea, si pe ea ...

# bulă date 4 October 2017 12:28 +2

Luluța Ciordutza se crede predestinată să conducă România. Nu-i este gîndul la șters puradei la poponeț :P .

# Marinela date 4 October 2017 00:54 +6

Speranța ca LCK se retrage ca sa faca copii se dovedește deșartă. Probabil este doar pulsul unei dorințe colective care a zvacnit o clipa. Deci încă nu am scăpat de belea, Dl Toader are de lucru cu Meduza asta (nu animalul acvatic gelatinos, ci monstrul pietrificant din mitologie). Revenind la constatarea CCR ca exista conflict in speța bine cunoscuta, mult dezbătută si in discuție aici despre sufragerista deasupra oricărei legi. Ei bine, pentru terminatorii justiției si ai Statului de Drept, pentru nesimtitii neamului capitanați de procurori si judecători putrezi, CCR e preș, democrația o opinie, respectul o prostie. Unde ești tu Țepeș Vodă ... ia-i! Si pe ea, si pe ea ...

# Șachil Onil date 4 October 2017 13:06 0

Chioveși, ești 'frumoasă' rău de tot, chiar tulburătoare...ca să citez un clasic în viață. :cry: :o :-x

# Andrei date 4 October 2017 14:12 +2

Am urmarit imaginile cu sceleratii Romaniei de la ICJ. Imi este rusine de tara asta si de oamenii ei. Iohanis este tacut. Ambasadorul USA da lectii romanilor in timp ce in fiecare seara unul din cinci copii americani se culca flamand. Halal natie! Peste jumatate dintre americani au fost sau mai stau in puscarii. Asta vrea ambasadorul sa devina Romania, o tara de puscariasi? Doamne, cat de prosti si de idioti sunt!

# mitica date 4 October 2017 20:07 0

Confiscarea totala a averii si inchisoare pe viata.Asta nu trebuie lasata sa faca copii.Nici nu va imaginati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.05.2024 – DNA isi schimba regulamentul

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva