21 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA RAMANE FARA COMPETENTA PE MAGISTRATI – Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat ce se intampla dupa desfiintarea SIIJ. Dosarele cu magistrati vor fi anchetate de 42 de procurori, pe modelul Parchetului European: 12 selectati din cadrul PICCJ, 30 selectati si propusi de sefii parchetelor de pe langa curtile de apel. Procurorii care se vor ocupa cu anchetarea magistratilor vor fi desemnati de Plenul CSM (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 January 2022 13:25
Vizualizari: 7281

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) a anuntat vineri, 21 ianuarie 2022, ce se va intampla dupa desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitiei (SIIJ). Astfel, dosarele cu magistrati vor fi anchetate de 42 de procurori, structurati pe modelul Parchetului European, dar competenta nu se va intoarce la DNA.


 

Concret, 12 procurori vor fi selectati din cadrul PICCJ, iar ceilalti 30 de la parchetele de pe langa curtile de apel, la propunerea sefilor parchetelor curtilor de apel. Uterior selectiei, cei 42 de procurori vor fi desemnati de Plenul CSM.


 

Iata declaratiile ministrului Justitiei Catalin Predoiu:

 


Pentru investigarea infractiunilor care pana acum erau in competenta Sectiei am folosit un model inspirat din modul de functionare al Parchetului European. Adica un numar de 12 procurori un numar de 12 procurori raspanditi in tara, cate 2 procurori de fiecare curte de apel. In total 42 de procurori care vor investiga infractiunile care pana acum erau in competenta Sectiei.

Acesti procurori sunt anume desemnati de catre Plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucuresti vor fi selectati si anume desemnati de catre CSM, prin Plenul Consiliului, din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General. Cei 30 de procurori din curtile de apel (n.r. - parchetele curtilor de apel), cate 2 procurori din fiecare curte de apel vor fi selectati si anume desemnati de catre Plenul CSM din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel.

Procurorii din Parchetul General vor fi propusi Plenului de catre Procurorul General, procurorii de la parchetele curtilor de apel vor fi propusi Plenului CSM de catre prim-procurorii (n.r. - procurorii generali) de la parchetele curtilor de apel.

Competenta este partajata intre cele doua nivele, respectiv procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica, potrivit art. 3 din lege, vor desfasura urmarirea penala in cadrul infractiunilor savarsite de catre membrii CSM, judecatorii ICCJ si procurorii PICCJ, judecatorii de la curtile de apel, respectiv de catre procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante, de asemenea de judecatorii de la curtea militara de apel si procurorii de la parchetul curtii militare de apel. In competenta procurorilor de la curtile de apel vor fi infractiunile savarsite de judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale militare si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante.

Procurorii care vor fi anume desemnati de catre Plenul CSM vor avea o vechime de 15 ani cei de la Sectia de urmarire penala si criminalistica, respectiv 12 ani cei de la parchetele curtilor de apel, vor trebui sa aiba calificativul foarte bine la ultimele doua evaluari profesionale si sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani, o conduita morala ireprosabila si o experienta profesionala semnificativa in principal in investigarea infractiunilor de coruptie si celor asimilate acestora, infractiunilor de crima organizata si terorism, dar fara a se limita la aceste categorii de infractiuni.

In cazul in care acesti procurori nu isi mai pot desfasura activitatea din motive intemeiate, la cererea lor sau pentru cauze de ineficienta, procurorii care i-au propus – respectiv Procurorul General si procurorii generali de la parchetele curtilor de apel – vor propune Plenului CSM retragerea acestei calitati, iar Plenul CSM va decide in consecinta.

In ceea ce priveste situatia dosarelor existente, ele vor fi transmise de catre Parchetul General in 30 de zile la parchetele competente potrivit acestei legi, iar procesul de selectare si desemnare se va face in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Comentarii

# MN date 21 January 2022 14:08 +162

magistrati desemnati sunt cei admiside Mihai Ban siceilalti penali din CSM?, e bine asa daca il ea si pe Nicolae Marin si Iorga Morar este foarte bine, numai asa se vor ingropa toate dosarele. Nicolae Marin cu siguranta va fi numit de Mihai Ban in continuare ca procuror sef ca doar el este groparul dosarelor la jmecheri...e bine sa o tina tot asa ca vom ajunge nicaeri

# ANA MARIA BOT date 21 January 2022 14:59 +494

DL MINISTRU PREDOIU PROPUNE NUMAI ABERATII....TREBUIA SA LASE SIIJ IN CONTINUARE , FARA COMPETENTA EXCLUSIVA....PE PROCURORII DE LA ICCJ CINE II ANCHETEAZA ? EI INSISI ? DE CE SA NU ANCHETEZE SI DNA , DACA E UN JUDECATOR ICCJ CA DOAMNA ALINA CORBU SAU ALTII ? SUNTETI PENIBILI !! SIIJ ERA O STRUCTURA CENTRALIZATA... SUNTETI NISTE SLUGI FARA BUN SIMT! ! JOS KOVESI DE LA EPPO CA NU ARE GRADELE PROFESIONALE....

# Bogdan Gyuse date 21 January 2022 16:17 +233

In cazul acesta magistratii pot da bairam. Predoiu aranjeaza ca toti infractorii din magistratura sa fie spalati, primeniti si prezentati la balul Noii Ordini Mondiale a Bolsevicilor! Doar infractori!

# Tipa date 21 January 2022 17:19 +122

Și ce sa vezi că proiectele europene pe justiție sunt de competența EPPO LUXEMBOURG....sa vedem cum au fost afectate interesele UE....

# lulu date 22 January 2022 13:27 +8

Cata bucurie pe magistrati! eh .. In "SISTEM" SE 'REZOLVA"-fara stres! Vorba lui TRUMP „Fii atent pe cine calci când urci, că vei întâlni aceiași oameni la coborâre” DECI FARA STRES! fiind SINGURA CONDITIE ESENTIALA- SPRE "BENEFICIUL SI LINISTIREA vulgului.Churchill Winston intr-un exces de sinceritate remarca "Oamenii normali nu stiu ca totul este posibil" - cat adevar exprima ! <img src=ops:' />

# ?????? date 22 January 2022 17:32 +12

& Cătălin Predoiu, un ministru care anunță că are dosare la SIIJ și la DNA, așa cum și guvernatorul Isărescu a cerut să se constate neconstituționalitatea legii CNSAS după ce i-au dat decizie de colaborare cu fosta securitate, ?

# ?????? date 22 January 2022 18:13 -14

& Metode foste ale parlamentarilor de la PSD cu, ,,mai înființați o comisie", ?

# barna dragos date 23 January 2022 08:39 +7

Cum se fac propunerile? pe amicitie sau in urma unui concurs?

# petru date 23 January 2022 16:05 +3

Domnule Ministru , intrebarea mea este; dosarele impotriva procurorilor de la parchetele de pe linga Curtea de apel le solutioneaza parchetele de pe langa Curtea de apel de care apartin parchetele impotriva caruia am facut plingere? daca este asa ,este o mare bataie de joc /noi ne-am adresa de multe ori catre ei ,dar a intrvenit ''favorizarea colegului de bresla /

# Gunoiul asta de Predoiu, mai e la justitie ? date 24 January 2022 20:38 +1

Demisia nenorocitule ! Tradator imputit!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva