5 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCUTIA SEFULUI ANRP – Fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu, a fost sanctionat pentru respectarea legii. Inalta Curte l-a ars la bani pe Baesu, penalizandu-l cu 20% din salariu pe zi pana la punerea in executare a unei decizii de despagubire. CAB i-a dat dreptate lui Baesu, dar ICCJ a intors dosarul la 180 de grade, invocand articole de lege din sentinta de la fond care insa nu au fost evocate de prima instanta (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 March 2015 20:03
Vizualizari: 8144

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, infiintata in 2005, a fost vreme indelungata un organ de specialitate ale carui atributii nu erau cunoscute si nici accesibile opiniei publice. Institutia a capatat notorietate odata cu tunurile imobiliare date de anumite grupuri de interese care au reusit sa primeasca despagubiri de ordinul miliardelor de lei pentru terenuri pe care nu le-au detinut niciodata, dar pentru care au reusit sa obtina drepturile litigioase. S-a ajuns in situatia in care ANRP sa fie vazuta ca Autoritatea care activa in beneficiul unor oameni bine pusi, care obtineau despagubiri intr-un timp record si in detrimentul altora care asteptau de ani de zile ca dosarul lor sa fie preluat si sa primeasca despagubirile cuvenite pentru imobilele pe care le detinusera inainte de a fi confiscate. ANRP a devenit si mai cunoscuta odata cu dezvaluirea actiunii formulate de ginerele ex-presedintelui Traian Basescu, Radu Pricop, care a reusit sa declare moarta proprietara de drept a terenului Bratienilor, desi aceasta era in viata, dar si cu dosarul fostei sefe DIICOT, Alina Bica. S-a cautat inca de atunci un tap ispasitor pentru aceste nereguli si, dupa cum va vom prezenta in cele ce urmeaza, a fost scos vinovat pentru ce se intampla intr-o institutie scapata de sub orice forma de control un om care a picat la momentul nepotrivit intr-o functie cu ghinion. Este vorba despre presedintele demisionar al ANRP George Baesu (foto), obligat de Inalta Curte sa plateasca 20% din salariul brut pe economie, pe zi de intarziere, catre cetatenii care au atacat in instanta ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru imobilele confiscate.


Penalizat pentru respectarea legii

Concret, Completul format din judecatorii supremi Emanuel Albu, Iuliana Riciu si Carmen Ilie a admis in 20 noiembrie 2014 prin decizia nr. 4433 din dosarul nr.15266/3/2013 recursul formulat de Rotaru Stefan impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti si a dispus ca ex-presedintelui ANRP George Baesu sa i se aplice o amenda de 20% din salariul brut pe economie, pe zi de intarziere, incepand cu data de 21.06.2013 si pana la data de 23.04.2014, pe motiv ca nu a pus in executare o hotarare in care s-a decis emiterea unei decizii reprezentand titlul de despagubire urmare a evaluarii efectuate pentru imobilul pe care reclamantul il detinea in strada Argintului din Bucuresti.

Ce sa vedeti insa! Motivul nepunerii in executare a hotararilor instantelor de catre ANRP prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CNSD) are la baza o Ordonanta a Guvernului din 2012 prin care a fost suspendata emiterea titlurilor de despagubire in cazul hotararilor judecatoresti definitive.

Dupa cum veti vedea, ICCJ a intors decizia CAB afirmand ca instanta de fond a aplicat in speta anumite articole din Legea nr.165/2013, mai exact art. 33. La citirea sentintei se poate insa constata ca instanta de fond nu face nicio referire la acest articol.

Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca ANRP a respectat prevederile legale si a pus in practica procedura de despagubire de indata ce a fost posibil

Inceputa la Curtea de Apel Bucuresti, actiunea reclamantului Stefan Rotaru a fost respinsa pe motiv ca nu se poate imputa ANRP prin presedintele George Baesu si nici CCSD ca se fac vinovate de neexecutarea deciziei de obligare a emiterii titlului de despagubire, de refuz nejustificat de a emite acest titlu, de abuz de drept, de rea credinta sau de o alta forma de vinovatie, intrucat acestea au respectat dispozitiile OUG nr.4/2012 care impunea acest lucru.

Trebuie precizat, in dosarul lui Stefan Rotaru, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a efectuat o parte din atributiile stabilite in sarcina sa de lege si ulterior de instanta de judecata, desemnand evaluator autorizat si efectuand raportul de evaluare pentru imobilul din strada Argintului, fara a emite insa titlul de despagubire. Motivul neemiterii titlului de despagubire si-a gasit explicatia in prevederile Legii nr. 117 din 4 iulie 2012 pentru aprobarea OUG nr.4/2012 privind unele masuri pentru consolidarea cadrului normativ necesar aplicarii unor dispozitii din Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, care au fost modificate astfel: “La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda, pana la data de 15 mai 2013, emiterea titlurilor de despagubire, a titlurilor de conversie, precum si procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri, prevazute de titlul VII – Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv – din Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.653 din 22 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Judecatoarea Andreea Vasile de la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal – a tinut cont in sentinta civila nr.2920 din dosarul nr.15266/3/2013 de faptul ca CCSD a respectat si prevederile Legii nr.165/2013 si a solutionat cu prioritate dosarele de despagubire, care sunt impartite in trei categorii, respectiv:

-dosare de despagubire in care instantele judecatoresti au dispus prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile obligarea CCSD la emiterea titlurilor de despagubire, stabilind cuantumul despagubirilor ce vor fi acordate

-dosare de despagubire aprobate de CCSD, dar in care nu au fost emise titluri de despagubire

-dosare de despagubire in care instantele judecatoresti au dispus prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile obligarea CCSD la emiterea titlurilor de despagubire fara stabilirea cuantumului acestora (aceasta fiind si situatia reclamantului).

Aceasta precizare este facuta in conditiile in care, pana in momentul de fata, conform ANRP, instantele au pronuntat 700 de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care CCSD a fost obligata la solutionarea dosarelor de despagubiri. Pentru punerea in executare a hotararilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a luat masura ordonarii cronologice a hotararilor ramase definitive si irevocabile ce stabilesc in sarcina CCSD obligatia de a face.

Astfel, instanta de fond a retinut ca CCSD “a finalizat procedura de solutionare a dosarelor din prima categorie mentionata, in momentul de fata fiind in derulare procedura de solutionare a dosarelor din celelalte doua categorii”, astfel ca nu se poate retine existenta unui refuz nejustificat din partea ANRP de despagubire a reclamantului Rotaru Stefan.

ICCJ a intors hotararea CAB

Asa cum era de asteptat, hotararea a fost atacata cu recurs de Rotaru Stefan, care a continuat sa solicite ca George Baesu sa plateasca o amenda constand in 20% din salariul brut pe economie pe zi de intarziere, incepand cu 18.06.2012 si pana la executarea efectiva a Sentintei din 2012 in care se dispune emiterea titlului de despagubire pentru imobilul situat in Bucuresti, strada Argintului. Cauza a ajuns pe masa judecatorilor Emanuel Albu, Iuliana Riciu si Carmen Ilie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa aici lucrurile s-au schimbat 180 de grade.

Aici, cei trei judecatori supremi au aratat ca instanta de fond, in speta CAB, “a ignorat faptul ca printr-o hotarare judecatoresca anterioara s-a statuat cu putere de lucru judecat ca reclamantului nu ii sunt aplicabile prevederile OUG nr. 4/2012si ca, atentie!,neexecutarea de buna voie in termenul prevazut sau in termenul legal de cel mult 30 de zile reprezinta o manifestare de rea vointa din partea autoritatii publice obligate, legiuitorul instituind o prezumtie de vinovatie impotriva autoritatii care nu a pus in executare hotararea de buna voie”.

De departe, cel mai interesant aspect din motivarea hotararii prin care a fost intoarsa sentinta CAB este, din punctul nostru de vedere, faptul ca judecatorii Emanuel Albu, Iuliana Riciu si Carmen Ilie au facut trimitere la un pasaj din motivarea instantei de fond care nu exista in motivarea sentintei.

Mai exact, ICCJ specifica la fila 6 paragraful 6 din Decizia nr. 4433/20.11.2014 ca instanta de fond ar fi facut referire la aplicabilitatea in speta a anumitor articole din Legea nr. 165/2013, mai exact a art. 33 din aceasta lege. In realitate, in cuprinsul Sentintei civile nr.2920/02.10.2013 instanta de fond nu face absolut nicio referire la acest articol 33, invocand chiar ca ANRP ar fi invocat in apararea sa aplicabilitatea art. 33, lucru care dupa cum se poate vedea din continutul sentintei, nu exista.

Iata ce specifica ICCJ:

Referirea instantei de fond, precum si a autoritatii intimate la termenele reglementate la art.33 din Legea nr.165/2013 este lipsita de temei, dispozitiile si termenele respective fiind aplicabile exclusiv solutionarii cererilor formulate potrivit Legii nr.10/2001 inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

A admite ca autoritatea intimata avea latitudinea sa execute o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in termenele la care se refera art. 33 din Legea nr.165/2013 echivaleaza cu inlaturarea efectelor unor hotarari judecatoresti si cu acceptarea faptului ca accesul la Justitie al recurentului a fost unul iluzoriu si ineficient.

Astfel fiind, instanta de recurs reafirma ca dupa data de 15 mai 2013, cand a expirat perioada de suspendare stabilita prin OUG nr.4/2013 dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 sunt pe deplin aplicabile, autoritatea publica obligata fiind datoare ca, in termen de cel mult 30 de zile, sa execute hotararea judecatoareasca in sensul stabilit de instanta suprema, lucru pe care nu l-a facut decat la data de 24.04.2014, cand a emis decizia de compensare nr.1126/2014 care se afla depusa la dosar. Pe cale de consecinta, devin aplicabile si prevederile art.24 alin.(2) din Legea nr.544/2004, potrivit carora 'in cazul in care termenul nu este respectat, se aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate, o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere', in cauza recurentul-reclamant necerand penalitati.

In concluzie, pentru considerentele de mai sus, recursul este intemeiat, urmand ca sentinta atacata sa fie clasata, iar actiunea reclamantului sa fie admisa, in sensul ca se va aplica amenda de 20% din salariul brut pe economie, pe zi de intarziere, incepand cu data de 21.06.2013 si pana la data de 23.04.2014”.

*Cititi aici Sentinta civila nr.2920/02.10.2013 a CAB

*Cititi aici Decizia nr.4433/20.11.2014 a ICCJ

Comentarii

# Bassdus date 10 March 2015 21:31 +8

Se va asista, inca o data, la o musamalizare a cazului din partea CSM. Este revoltator ce se intampla in instantele din aceasta tara, mai ales la ICCJ.  Sa mai zica cineva ca hotii sunt in (doar) in administratie. DNA, cand incepem cu "Lotul judecatorilor" ?

# fane date 11 March 2015 10:04 -1

;-) in 2020 e posibil ! 

# justitia oarba date 10 March 2015 21:34 +6

Asadar, Justitia chiar e oarba ! ICCJ nu vede ce a sustinut CAB, nu vede ce sustine una din parti, retine cu totul altceva si, pe principiul "prezumtiei de vinovatie", gaseste vinovatul..... Bravo!!!!!

# ilenuccia date 10 March 2015 21:38 +11

Baesu ar face bine sa isi stranga bagajele. Se pare ca nea Traian, prin copii de suflet sau fosti colegi de partid (astazi judecatori), incepe sa isi indrepte armele impotriva oamenilor care au adus putina lumina asupra sirului interminabil de ilegalitati comise de el/familie/amante/prieteni de cascaval

# nepotica date 10 March 2015 22:56 +6

Bunca mea si-a luat banii dupa foarte multi ani in care a fost ignorata, plimbata de colo colo, amagita si mintita!  Bine, si-a luat doar doua transe din cele 4 pe care le are de luat. Dar daca in trecut, se dadeau cu taraita si apoi deloc cu anii, cel putin pana acum, sistemul pus la punct de actuala conducere pentru a se acorda despagubirile, pare sa fie gandit astfel incat sa-si ia cat mai multi banii, pentru ca in trecut jafurile nu au mai lasat si pentru amaratul de rand care are de luat cateva zeci de mii de lei. Este penibil cum cineva care a reusit sa urneasca din mocirla in care era si este inca anrp-ul, este vanat si haituit! RUSINE!!!

# Andrei Stefan. date 10 March 2015 23:17 +8

Mafia PNL-isto PDL-ista isi baga in sfarsit adanc coltii si in noua conducere de la ANRP. Dupa ce a venit omu asta la conducerea ANRP doar cei naivi si-au imaginat ca Basescu & Co nu incearca sa-l linisteasca.  Mai intai il ingroapa cu amenzi de zeci de mii de euro, dupa cine stie ce alte presiuni mai pun.  Asa ii trebuie daca s-a pus el sa faca curatenie, sa opreasca tiparnita de bani PDL-ista.

# Miron Costin date 10 March 2015 23:23 +7

Din 2005 pana in 2012 am vazut o lege, prima a regimului Basescu si 7 ani in care s-au furat peste 4 miliarde de euro. Din 2012 pana in prezent am vazut doua legi avand ca oarecum initiator pe Baesu si zeci de mii de dosare solutionate si zeci de mii de oameni care in sfarsit si-au primit despagubirile. Ce tre sa primeasca omu asta in schimb? Amenzi peste amenzi si presiuni peste presiuni? De ce? Ca datorita lui, oameni ca BICA, OLTEAN, BASESCU, dar si multi altii nu mai dorm noaptea si-si imagineaza cum va fi revederea cu Nuti!

# Ioana date 10 March 2015 23:44 +6

Daca asta e justitie, vai de noi. Ne mai miram de starea in care am ajuns. Ar trebui pusi sa plateasca din propriul buzunar si judecatorii. Ei dau 10 termene la un proces.

# Securistul date 11 March 2015 09:46 +8

Sunt curios cand o sa ii amendam pe judecatori pentru sentintele gresite sau pt ca nu rezolva mai rpd dosarele. Parcs si ei se planga ca au multe da ii amendeaza pe altii ca nu si fac treaba!!!

# Jude date 11 March 2015 10:56 +9

CSMeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, ce alta dovada e necesara pentru a demonstra reaua credinta a unui complet. Omului i se da amenda in conditiile in care se minte cu privire la ce a retinut instanta de fond. E negru pe alb! Ar trebui organizata confruntare intre judecatoarea de la fond si judecatorii ICCJ. E de rasul curcilor.

# UN PROST date 11 March 2015 11:46 +7

Trebuiasa se gaseasca o metoda de \LINISTIRE\a lui Baesu.Cand ei painea de la gura judecatorilor CORUPTIBILI trebuie sa te astepti la ;replesalii;.Cand esti corect deranjezi .Ori te raliezi coruptiei ori pleci.Se pare ca Baesu a ales sa PLECE.RUSINE stat de drept.GOOD  

# confuza date 11 March 2015 13:30 0

Tara tuturor posibilitatilor :cry:

# un nemultumit date 11 March 2015 13:34 +2

asa-i justitia la noi in tara.sunt pusi sa plateasca cei care vor intr-adevar sa faca ceva pt poporul asta.D-l Baesu chiar nu merita tratamentul asta si din propria experienta, pot spune ca multi judecatori dau verdicte fara sa studieze prea mult dosarul. 

# badea Cartan date 11 March 2015 13:37 +2

oare cand vom avea o justitie competenta si care sa ia decizii dazate pe fapt si nu pe "polite" de platit?

# ana date 11 March 2015 14:16 +3

astept ca judecatorii ICCJ sa plateasca pentru erori. In special acesti judecatori, care mi se par totalmente rupti de realitate. 

# visatoarea date 11 March 2015 16:38 +5

Visez la o tara condusa de mai multi "Baesi"

# jUsT date 11 March 2015 16:56 +3

Acesti judecatori sunt nemultumiti de lipsa spagilor cu care au fost invatati, ajungând  sa isi reverse frustrarile si incompetenta in astfel de decizii. Justiția in goana dupa bani NU dupa dreptate !!!

# Marin M. date 11 March 2015 23:23 +4

Astfel de situatii sunt inadmisibile! Se pare, totusi, ca noi traim in tara tuturor posibilitatilor. In conditiile in care instantele, puterea judecatoreasca a unui stat democratic, nu tin cont de argumentele  sustinute de una din parti si ignora aceste aspecte pe care prima CaB le-a retinuit, nu respecta legile in vigoare, iar CSM nu ia masuri privind aceste situatii penibile este rusinos, trist si lasa fara speranta oamenii corecti din aceasta tara. Este de admirat ce a facut dl Baesu pt ANRP, pt acest stat prin lupta impotriva hotilor, parvenitilor care lasa lumea corecta in mizerie! Rusine !!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.05.2025 – Crin a fost tradat de tabara Bolojan. Generalul SRI Dumitru Dumbrava: “Dupa ce se termina alegerile si se reface structura, osatura statului, trebuie sa o luam fix de la zero”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva