23 februarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FUDULIA REVOCATEI – Data afara de la Ministerul Justitiei, dar tinuta in functie de Iohannis cu incalcarea Constitutiei, Ana Birchall a sarit pe sefa CSM, nervoasa ca nu va lua parte la o noua actiune de sabotare a SIIJ si la lovitura de palat pregatita impotriva Liei Savonea. Birchall a certat-o pe Savonea pentru modul in care a convocat Plenul CSM, dar a fost pusa rapid la punct: “Nicio dispozitie nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor in vederea convocarii sedintelor de plen”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 octombrie 2019 12:08
Vizualizari: 4439

Tupeu fara limite din partea ministresei Justitiei Ana Birchall (foto stanga). Data afara de la MJ de PSD si de premierul Viorica Dancila, dar tinuta in functie de presedintele Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei, acesta refuzand sa aplice Decizia CCR care il obliga sa semneze decretul de revocare a lui Birchall (click aici pentru a citi), ministresa are mai nou pretentii ca sefa CSM Lia Savonea (foto dreapta) sa o consulte inainte sa programeze sedintele de plen ale Consiliului. Asta desi nicaieri legea nu prevede o asemenea obligatie din partea presedintelui CSM, oricare ar fi el. Nervii lui Birchall ar putea avea legatura insa cu doua momente importante care se anunta pentru viitoarea sedinta de plen, si anume o noua actiune de sabotare a SIIJ, dar si lovitura de palat pregatita impotriva Liei Savonea.


Astfel, saptamana trecuta, 4 octombrie 2019, demisa Birchall i-a transmis o scrisoare Liei Savonea in care o cearta pe aceasta pe motiv ca a convocat Plenul CSM fara sa o anunte in prealabil. Mai mult, aceeasi ministresa a Justitiei ii cere socoteala Liei Savonea in legatura cu motivele pentru care Plenul CSM nu a mai fost programat din 17 septembrie 2019. De parca ar avea printre atributii controlul asupra CSM.

Iata scrisoarea ministresei Justitiei Ana Birchall:

“Am primit e-mailul dumneavoastra, astazi, 04.10.2019, ora 16.27, prin care imi comunicati faptul ca sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc la data de 08 octombrie 2019 (marti), ora 10.00.

Este inadmisibil si de condamnat maniera in care continuati sa convocati Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fara consultarea prealabila a tuturor membrilor CSM.

Mai mult, este curios faptul ca desi de peste 2 saptamani nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastra intelegeti sa il convocati intr-o zi de vineri, spre seara. Nu pot sa nu ma intre care este totusi urgenta. in consecinta, va rog sa-mi comunicati motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 saptamani.

Totodata, asa cum v-am solicit at in repetate randuri, reiterez rugamintea de a convoca sedintele Plenului CSM, inclusiv prin comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predictibilitatii si transparentei, permitandu-mi astfel, exercitarea dreptului copnstitutional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii”.


Savonea i-a inchis gura

Replica din partea Liei Savonea a venit a doua zi dupa scrisorica Anei Birchall, sambata, 5 octombrie 2019. Sefa CSM nu i-a raspuns insa personal, ci prin intermediul purtatoarei de cuvant a Consiliului, judecatoarea Daniela Ioana Stancioi. Astfel, sefa CSM ii transmite revocatei Birchall ca nu exista nicio dispozitie in lege sau in regulamentul CSM care sa oblige presedintele Consiliului sa-i consulte pe ceilalti membri in vederea convocarii sedintelor de plen.

Iata raspunsul Liei Savonea:

“Sunt abilitata sa va aduc la cunostinta, fata de informatiile aparute in spatiul public si interesul manifestat in raport de solicitarea ministrului justitiei, ca nicio dispozitie legala sau regulamentara nu impune presedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului in vederea convocarii sedintelor de plen. Cutumiar, de-a lungul timpului, implementand cooperarea loiala intre presedinte si membrii alesi, acestia au fost consultati in masura in care a fost posibil si s-au aflat in activitate, cu privire la data propusa pentru convocarea sedintei de plen. Nici in mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de catre presedinte in vederea convocarii sedintelor de plen sau sectii.

In acest sens, dispozitiile art. 10 alin 8 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM si ale art. 24 alin. 3 din Legea 317/2004, reublicata, prevad ca presedintele Consiliului coordoneaza activitatea Consiliului si repartizeaza lucrarile pentru plen si sectii. Totodata, dispozitiile art. 27 alin. 1 din Legea 317/2004, republicata, sunt in sensul in care Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si sectii, printre altele, la convocarea presedintelui. Subliniez ca textele anterior citate nu impun presedintelui CSM consultarea membrilor pentru convocarea sedintei de plen.

Pe aceasta cale solicit, prin intermediul dumneavoastra, diseminarea catre opinia publica a aspectelor anterior expuse, pentru corecta informare a cetatenilor”.

Supararea Anei

Dar de unde atata suparare din partea Anei Birchall? Este posibil ca ministresa sa fie nervoasa ca nu va putea participa la sedinta de plen a CSM de marti, 8 octombrie 2019, in conditiile in care in ziua respectiva se va afla la Luxemburg, unde, conform unui anunt facut pe pagina sa de Facebook, va participa la Consiliul JAI: “Ministrul justitiei, Ana Birchall, va participa la Consiliul 'Justitie si Afaceri Interne' (JAI), in Luxemburg. Ministrul justitiei, Ana Birchall, va participa, alaturi de ministrii de justitie si afaceri interne din UE, la Luxemburg, in perioada 7-8 octombrie 2019, la lucrarile Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI)”. Or, sedinta CSM de marti se anunta a fi iarasi una tensionata, cu mize uriase. In primul rand, se va incerca din nou sabotarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Mai exact, pe ordinea de zi figureaza validarea numiriii Adinei Florea la conducerea SIIJ, dar, potrivit surselor noastre, si de aceasta data se va incerca amanarea votului de catre tabara formata din procurorii CSM si judecatorii Bogdan Mateescu, Andrea Chis si Mihai Balan, unii dintre direct interesati de boicotarea sectiei in conditiile in care au dosare chiar la SIIJ. Al doilea moment important din sedinta de plen a CSM a fost deja anuntat de propaganda Sistemului. Este vorba despre o incercare de revocare a Liei Savonea de la conducerea CSM.

Comentarii

# Pintea date 7 octombrie 2019 13:28 +15

Ce solicitare aiurea! Sa ii explice ei de ce nu a convocat plenul de peste 2 saptamani...avea oare ceva de transmis in plen si a intarziat? Ce se mai oțărăște la d-na Savonea, fara pic de decență si considerație... o presează stăpânii? Rămăne de văzut in cazul in care pică guvernul la moțiune, ea va mai rămâne in funcție după aceea? Si asta nu va insemna ca ea a picat de 2 ori: prima data a fost revocata dar nesemnată, a doua oară ii pică guvernul, dar posibil că ea va fi tot ministru? Vraiște a făcut johannis Constituția, instituțiile, iar guvernul nu a stiut sa fie dur si sa ii dea naibii un bobârnac. Codrin Stefanescu il critica zilnic pe T.Toader, dar pt aiurita asta nu l-am vazut sa apară public, sa aibă atitudine, că scad in sondaje si le cade guvernul!

# john date 7 octombrie 2019 13:39 +9

Ce tupeu fara margini! Toata lumea s-a intrebat cum a fost asta numita la MJ, ce o recomanda? Apoi a venit treaba cu "foia de parcurs"de la cine "trebuia"si am inteles totul. Afara cu asemenea tradatoare, ca si cu cel de la Cotroceni!

# mega2005 date 7 octombrie 2019 14:35 +2

Cate patimi se consuma in Romania-procurorilor, dupa ce alesii/numitii patriei se intorc cu foi de parcurs din afara. Penibil si frustrant totodata, pentru noi cetatenii, care asistam pasiv si dezinteresat la distrugerea propriei natii....

# Ioan Barbatei date 7 octombrie 2019 14:44 +1

O IMPOSTOARE, fara DEMNITATE, O GASELNITA...a psd-ului!!!

# DODI date 7 octombrie 2019 14:51 +2

Exemplul ....i cleptoman imobiliar de la Cotroceni este molipsitor cu atât mai mult cu cât cei doi (bircealul și johanus) au în comun nesimțirea, lipsa procupărilor intelectuale și profesionale și pupincurismul deșănțat. În rest faptul că un personaj are pantaloni (și tot degeaba!) iar celălat are fustă nu face decât să ne arate că între nulități nu există diferență. Mai ales atunci când ocupă nemeritat niște funcții.

# mitica date 7 octombrie 2019 19:40 +1

Zilele acestei Ana Birchall sunt numarate.Merita niste ani la JILAVA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Se va reface campul tactic al SRI din Justitie prin numirea Gabrielei Scutea la PICCJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.02.2020 – Paratul Iohannis, fata-n fata cu procurorii #rezistenti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva